ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu! Składniki: (na jedną buteleczkę) po 250ml wódki (lub rumy, brandy, albo(...)zalać alkoholem. Wstawić do zaciemnionego miejsca (np. do szafki) i codziennie potrząsać słoikiem. Ekstrakty są gotowe po 2 tygodniach, ale im dłużej stoją, tym bardziej są aromatyczne. Ekstrakt miętowy i cytrynowy przecedziłam i wlałam do osobnych buteleczek, ekstrakt waniliowy również przelałam do buteleczki, jednak zachowałam w nim laski wanilii. Można dolewać do niego alkoholu, kiedy zużyjemy część, a także
Cakes By Kejtprzeżyć ten trudny czas. Kilka wskazówek, jak funkcjonować w mieście przy takich temperaturach znajdziecie w TYM poście. Poniżej natomiast częstuję Was pyszną, orzeźwiająco lemoniadą limonkowo-cytrynowo-miętową z dodatkiem świeżego miodu akacjowo-faceliowego. Z dużą ilością lodu ugasi pragnienie nawet najbardziej strapionego wędrowca. MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ /własny;/ 1 litr wody mineralnej 2 duże cytryny
W kuchni Karmel-itkiPuszka ananasa i spora ilość mięty i galaretki jabłkowo - miętowe i co z nimi zrobić? No oczywiście że tort, przecież każdy to wie, mały i duży i chłopiec i dziewczynka a pani czy pan też to wie? No dobra pożartowaliśmy a teraz zabieramy się do pieczenia i kręcenia kremu. Tort jest pyszny, miękki, aromatyczny i wilgotny, zachęcam do wypróbowania przepisu(...)Tort ananasowo - jabłkowo - miętowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielemoniadę bazyliową. Na blogu znajdziecie również: Orzeźwiający koktajl arbuzowy Kompot porzeczkowy Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Lemoniada imbirowa Koktajl truskawka-grejpfrut Lemoniada truskawkowa Lemoniada bazyliowa Kompot truskawkowy Lemoniada miętowa II Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru Lemoniada bazyliowa II Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu bazyliowego limonka
Kulinarne przygody Gatityodpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach pod ptaszarnią. Służąca(...)Tron" na śniadania jada się boczek, jajka na twardo lub miękko, miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane na twardo, pasztet, pomidory, ogórek i śliwki. Zapraszam również na kawałek cytrynowego placka Aryi
Passions hobbies lifeSKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKÓW ICE TEA rum 1-2 limonki sok z limonki garść świeżej mięty cytrynowej (można dodać również pieprzowej), a jeżeli nie posiadacie, to 2 torebki herbaty miętowej kostki lodu WYKONANIE Miętę zaparzyć w dzbanku, ostudzić i włożyć do lodówki. Osobiście trzymam w lodówce również sok i rum, dzięki czemu drink jest zimny i nie wymaga już dodawania(...)lodu. Do szklanek wlewamy napar miętowy, następnie rum i do smaku soku z limonki. Najwięcej powinno być samego naparu, ilość alkoholu wedle preferencji, a soku z limonki jedynie do podkreślenia smaku. Udekorować limonką i liściem mięty
Passions hobbies lifeSmak mięty sprawia, że dla niektórych ten "mdły" deser zamienia się w pyszny orzeźwiający deser. kartonik śmietanki kremówki 100 ml mleka 1 łyżka syropu miętowego 3 łyżeczki żelatyny lub agar agar 0,5 kg truskawki 3 łyżki cukru skrobia ziemniaczana ok 1 łyżeczki Śmietankę z mlekiem wlej do naczynia i zacznij podgrzewać. Dalej łyżkę syropu miętowego
AZgotuj!sposób pomijając zupełnie zielona herbatę, a i cukru dodałam trochę mniej. Niemniej jednak jest naprawdę orzeźwiająca, pomimo, że ciepła i bardzo się z nią zaprzyjaźniłam :-). Polecam! Składniki na herbatę miętową po arabsku na jedna porcję garść świeżych liści mięty (ja miałam 28 sztuk) 150-200 ml wrzącej wody cukier Miętę myjemy, osuszamy, wkładamy do szklaneczki, zalewamy(...)wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukier do smaku i delektujemy się wspaniałym, miętowym aromatem
Rozpustne gotowanieWszystko razem mieszamy i wstawiamy do podgrzania na piec na mały ogień. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. . W osobnym naczyniu ubijamy żółtka i delikatnie wlewamy je do miętowej masy i mieszamy aż masa zgęstnieje. Następnie ściągamy garnek z pieca i studzimy masę. dy będzie chłodna przelewamy ją przez sitko. Czekoladę trzemy na tarce, na dużych oczkach i wsypujemy(...)masy miętowej, mieszamy. Gotową masę przelewamy do pojemnika i wkładamy ją do zamrażalnika. Przez kilka godzin musimy co 30 minut wyciągać masę i ubijać ją mikserem. (ja robiłam tak przez około 3 godziny ale im dokładniej to zrobicie tym lody będą mieć lepszą konsystencje) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepowrotem na patelni (moją patelnię można wstawiać do piekarnika, ale jeśli Waszej nie można ułóżcie naleśniki na przykład w ceramicznej formie posmarowanej masłem). Każdy naleśnik posmarowałam syropem z cytrynowo miętowym (możecie użyć też inny syrop). Na wierzch każdego położyłam po plasterku cytrynki z syropu cytrynowo miętowego. Piekłam około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie posypałam
Blondynka GotujeDziś zapraszam Was na coś lekkiego, a zarazem sycącego i orzeźwiającego. Miętowy ryż z jogurtem i owocami, to doskonała propozycja na upalne letnie dni lub sycąca kolacja podana wieczorową porą. Kiedy i w jakiej formie (zimnej lub ciepłej) zjecie, to danie zależy wyłącznie od Was. Ale jeśli, tak jak ja lubicie ryż, orzeźwiający smak mięty oraz soczyste owoce, to danie(...)jogurtem naturalnym i miodem lub cukrem, próbujemy. Ryż układamy na talerzykach, bądź miseczkach. Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy razem. Wykładamy po połowie owoców na nasz miętowy ryż. Podajemy przyozdobiony listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkirazem jest to lemoniada z kwiatami czarnego bzu. Przygotowałam ją na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne lemoniady: lemoniada miętowa , lemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) , lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr
Kulinarne przygody GatityPrawie wszystkie nalewki zostały wykonane przez Maminka i niektóre z nich mają po kilka lat. Jedynie nalewkę wiśniową dostaliśmy od Ani a w przygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową
Maminek kulinarnyrewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody 8 lub więcej łyżek cukru 4 kiwi 3 łyżki soku z limonki Wykonanie: Przygotować syrop miętowy: Wodę przelać do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać miętę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Syrop odcedzić od liści mięty. Kiwi obrać i pokroić(...)mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy. Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników na lody i zamrozić
Mama GotujePrzed podaniem dekoruję bitą śmietaną i dowolnymi owocami. deser podałam na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice okrągłe biszkopty 70 dag truskawek 2 galaretki jabłkowo miętowe (kupisz w KLIK) 1 kg sera mielonego (najlepszy z KLIK) 3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody 2 galaretki agrestowe + 800 ml wody dodatkowo 30 – 40 dag truskawek Tortownicę ( 28cm) wykładam(...)folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden obok drugiego. 70 dag truskawek miksuję i przekładam do rondla, doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika i wsypuję galaretki jabłkowo miętowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i także studzę. W 800 ml wrzątku rozpuszczam agrestowe galaretki. Odstawiam do wystudzenia. Pozostałe truskawki kroję
Takie tam pichcenie