lubi ciasto czekoladowe lub klasyczne czekoladki after eight pokocha to ciasto. Połączenie głębokiego smaku czekolady w klejącym cieście z kremową masą miętową powodują, że można się od niego uzależnić. Jeśli nie przepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne. BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ Składniki: (forma 20x30) ciasto: 230 g masła 200 g czekolady(...)cukru brązowego 4 jajka 85 g mąki 1/4 szklanki kakao 1/2 łyżeczki soli masa: 115 g masła 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1,5 ekstraktu miętowego 3 łyżki gotowego kremu marshmallow zielony barwnik (opcjonalnie) wierzch 200 g czekolady 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy
Bon appetit mon amieczekolady 2. Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty 20 g szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę(...)masa z tofu będzie zwarta. 9. Wyjmij z piekarnika i polej roztopioną czekoladą. Wskazówki: Masa z tofu musi być możliwie jak najbardziej gładka, grudki psują smak. Ilość aromatu miętowego to kwestia gustu i wybranego przez nas produktu, dlatego najlepiej dolewać go partiami, co chwilę kontrolując smak. Barwnik ze szpinaku i mięty można zastąpić zwykłym spożywczym barwnikiem w proszku, ale wtedy
Powiedz dietom nieSkładniki: biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz(...)kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego
Prosto i Smacznie z Anetąkiedy pracowałam w pewnym miejscu, to i mnie kawa witała o poranku. Obecnie pijam ją rzadziej i przeważnie w delikatnej, nietypowej formie. Dziś zapraszam Was na orzeźwiający kawowy napój miętowy, czyli kawę w delikatnym i nietypowym wydaniu. Po takim dniu jak ten potrzebowałam bardzo łagodnego pobudzenia :) Może i Wam przypadnie takie połączenie do gustu? Spróbujcie, zapraszam. A wielbicieli kaw mrożonych(...)lodów zachęcam do spróbowania tego połączenia . Składniki: 1/3 szklanki zimnego mleka 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej * 2/3 szklanki wody 1 saszetka miętowej herbaty 1 plasterek cytryny cukier do smaku * jeśli lubicie mocniejsze kawy możecie zwiększyć ilość łyżeczek Przygotowanie: Wodę gotujemy. Szykujemy dwie szklanki. W jednej zaparzamy miętową herbatę - 1 saszetka na 1/3 szklankę wody. W drugiej szklance rozpuszczamy w takiej
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie Wam całkiem fajna zupa na upalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki(...)Warzywa i kefir dodać do botwinki. Wszystko wymieszać, doprawić solą. Chłodnik najlepiej smakuje następnego dnia, jak się „przegryzie”. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! Chłodnik z miętową nutą Chłodnik z miętową nutą Chłodnik z miętową nutą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku
moj przepis naTerravita z nowej linii zawierającej 70 % cacao. Czekolady były w sześciu smakach, po trzy tabliczki czekolady z każdego rodzaju : czekolada gorzka czekolada z nadzieniem miętowym czekolada z nadzieniem wiśniowym czekolada z nadzieniem cytrynowym czekolada z crunchy i owocami czekolada z kandyzowaną skórką pomarańczową(...)nadzieniem wiśniowym – czekolada ta ma delikatny wiśniowy smak, bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą. Podbiła serce męża i syna. czekolada z nadzieniem miętowym – wspaniałe połączenie miętowego wnętrza i gorzkiej czekolady. Po zjedzeniu choćby jednej kosteczki czuć w ustach orzeźwiający, miętowy smak. czekolada z crunchy
Darcia w kuchnismakach, po trzy tabliczki z każdego rodzaju. Dzięki temu miałam okazję spróbować: czekolady gorzkiej 70% czekolady 70% z nadzieniem cytrynowym czekolady 70% z nadzieniem wiśniowym czekolady 70% z nadzieniem miętowym czekolady 70% z kandyzowaną skórką pomarańczową czekolady 70% z crunchy, morelami i rodzynkami Uwielbiam czekoladą więc z zapałem zabrałam się za testowanie. Zaintrygowało mnie to, że tak wysoko kakaowe czekolady(...)nawet za bardzo nie czuć tak wielkiej ilości kakao. Nawet mój mąż, który gorzkie czekolady omija szerokim łukiem powiedział, że dobre. Wszystkie były smaczne ale najbardziej smakowała mi miętowa i cytrynowa. To tak pyszne czekolady, że chrupałam je w całości jak batoniki. Miętowa jest bardzo orzeźwiająca, sprawia, że ciągle chce się więcej a długo po zjedzeniu choćby kosteczki w ustach
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKażdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy krem. Całość wyszła zdumiewająco dobra. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody(...)opcjonalnie zielony barwnik spożywczy. Pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka stałe ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krople miętowe. (krople miętowe dostępne są w aptece) Całość miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią biszkoptową masę. Wyrównujemy i wstawiamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: woda 500 ml, jabłka 2 sztuki, sok truskawkowy 1/4 szklanki, cukier trzcinowy miętowy Royal Brand 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 3 łyżki jabłka ze skórką pokrojone na kawałeczki zagotować w 300 ml wody w 200 ml zimnej wody rozmieszać makę ziemniaczaną do jabłek wlać sok truskawkowy, wsypać cukier trzcinowy i gotowac z 2 minuty na małym ogniu makę ziemniaczaną wlać(...)jabłek i mieszając zagęścić kisiel, przelac do miseczeki kisiel z cukrem miętowym ma wyśmienity, orzeźwiający smak.............SMACZNEGO!!! cukier trzcinowy miętowy 250 g, skład: cukier trzcinowy, aromat naturalny miętowy, przyprawy Royal Brand zawierają wyłącznie naturalne składniki
W Mojej Kuchni LubięPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej(...)masła - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru pudru - 3 łyżki kakao *Na masę miętową: - 200 g śmietany 30% - 250 g mascarpone - opakowanie żelatyny deserowej - 4-5 łyżek syropu barmańskiego o smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie: Ciasto zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie
W poszukiwaniu inspiracjiolejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta, świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć(...)łatwych do wyplenienia. Tak więc zbieranie mięty, na różnego rodzaju ekstrakty, olejki i susze, stało się w moim przypadku, jedyną formą ograniczania jej niekontrolowanego rozrostu. składniki na olejek miętowy kilkanaście łodyg mięty pieprzowa olej( w moim przypadku rzepakowy) dodatkowo naczynie ze szczelnym zamknięciem Zbieramy kilka- kilkanaście łodyg mięty bez kwiatostanów lub z kwiatami dopiero w trakcie wykształcania, najlepiej
Miód i pieprzsumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła(...)arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo biszkopty Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą [około 15 minut].Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch
Moje domowe kucharzenieNalewka miętowa, miętówka Moja mięta wyrosła jak oszalała, mimo, że była ścinana regularnie do różnych rzeczy, to zagłuszyła moje piękne dalie w ogrodzie. Zatem ścięłam ją całkowicie (i tak jeszcze odrośnie) i postanowiłam wykorzystać ją jak co roku do nalewki miętowej. Jej kolor Was zachwyci, a smak powali. Miętówka ma piękny, intensywny zielony kolor, orzeźwiający, miętowy smak i zapach. Proponuję(...)szklanym słoju. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu na 8-10 dni. Następnie przefiltrować, liście wyrzucić. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić i połączyć z miętowym spirytusem. Jeszcze raz przefiltrować, rozlać do butelek. Po kilku dniach nadaje się do picia. Smacznego
na moim stole...okazji Dnia Ojca wszystkim tatusiom składam najlepsze życzenia. Dla swojego taty zrobiłam miętowy pocałunek. Idealne do niego okazały się miseczki serca i usta które podarował mi Słodki Świat . Kochany Tato - zacznę zwyczajnie, że z Tobą w domu zawsze jest fajnie: i w deszcz i w słotę, w smutku, w radości, ... wspierasz i uczysz życia w miłości. Dzisiaj(...)wszystko chcę Ci dziękować, i Miętowy Pocałunek podarować. Składniki : 125 g mascarpone 250 ml śmietany 36 % 75 g czekoladowych pastylek miętowych (drobno zmielonych) Opcjonalnie: kilka listków mięty 5 sztuk czekoladowych miseczek serc 5 sztuk czekoladowych ust Przygotowanie: Mascarpone i śmietanę kremówkę ubić, na koniec ubijania dodać drobno zmielone czekoladowe
Lili w kuchniPasikonik ? Babeczki nawiązują do właśnie takiego połączenia smakowego. Orzeźwiająca mięta i całe mnóstwo czekolady... Puszyste, mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego 130 g cukru trzcinowego(...)oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem miętowy: 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 30 g świeżej mięty (zwykle wystarcza 1 duża doniczka) 2 łyżeczki miętowych kropli* * Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu
maniapieczenia