mietowe - 983 przepisów (strona:2/66)

Naleśniki z kremem miętowym 194

kremu użyłam przede wszystkim do ciasta. Na taką wersję urozmaicenia naleśników wpadłam tak przy okazji :) 100 g serka mascarpone około 1/2 szklanki śmietany tortowej 36 %  truskawki krople miętowe spożywczy barwnik zielony Przygotowanie : Usmażyć naleśniki  Serek zmiksować ze śmietaną,  dodać cukier puder do smaku, wlać około łyżeczki kropel miętowych i barwnika zielonego w takiej ilości, by uzyskać łagodny(...)smak i ładny kolor miętowy.  Na usmażone naleśniki, rozsmarowujemy krem , posypujemy pokrojonymi drobno truskawkami. Każdy naleśnik zawijamy w rulon i polewamy musem truskawkowym. Podczas przygotowywania kremu dodajemy krople i barwnik bardzo ostrożnie, by nie przeholować. A krem nie stracił swojego oryginalnego smaku.               Smacznego ! Mój krem miał w rzeczywistości bardziej zielony, piękny kolor

Proste Potrawy
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 138

Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa    900 ml śmietany kremówki,  600 g pastylek miętowych w czekoladzie 4,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru  Śmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki(...)kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić. śmietanę ubić "na sztywno". Dodać cukier i wystudzoną żelatynę. Wylać na piankę miętową. Posypać lekko kakaem. Taka porcja wystarczy na dużą blachę (36x24). Można zrobić z połowy składników w tortownicy

Praktyczna pl
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec) i pokroiłam na plastry.  Kefty z grilla z sosem miętowym na 8-10 sztukna podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety WyborczejSkładniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki(...)kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę

Chilli Czosnek i Oliwa
Z serii do poczytania : Testowanie formy silikonowej Tupperware - Czekoladki miętowe 117

kostki lodu czy czekoladki. Od firmy Tupperware otrzymałam do przetestowania foremkę z większymi prostokątami. Pierwsze co mi przyszło na myśl żeby w niej zrobić to domowe czekoladki z nadzieniem miętowym. A dlaczego? Bo będą duże :) A jak każdy wie czekolada i mięta pasują do siebie idealnie.  Składniki :* 2 tabliczki mlecznej czekolady* 180g białych pianek marshmallow* 200 ml kremówki(...)pół szklanki mleka* 60ml syropu miętowego do drinków i deserów Przygotowanie :Mleko z piankami rozpuścić, wystudzić. Dodać syrop miętowy. Ubić kremówkę. Dodać masę z pianek i wymieszać delikatnie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Foremkę silikonową lekko zwilżyć zimną wodą. Wysmarować czekoladą dwie cienkie warstwy. Przelać masę z pianek. Odstawić do stężenia. Przykryć rozpuszczoną czekoladą wierzch naszych czekoladek. Odstawić do lodówki

Magiczne Życie Marty
Kawa miętowa 109

smak kawy z nutką słodyczy :) bomba! Przepis na ten przysmak znalazłam u Jolanty KG na Przyślij Przepis. Dziękuję za możliwość udostępnienia :) Składniki: 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej 3 pastylki miętowe w czekoladzie 100 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego Opcjonalnie cukier do smaku Sposób przygotowania: Kawę wsypujemy do wysokiej szklanki, zalewamy wrzątkiem do połowy jej wysokości(...)Wkruszamy dwie pastylki miętowe i mieszamy aż się rozpuszczą (to jest też dobry moment na ewentualne dosłodzenie kawy jeśli ktoś lub bardzo słodkie). Dolewamy mleka prawie do pełna - zostawiając trochę miejsca na śmietankę. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier waniliowy. Wykładamy ją na kawę w szklance, a wierzch dekorujemy ostatnią pastylką (można ją zetrzeć na tarce

Kolorowy Przepisownik
Tort czekoladowo-miętowy 229

mamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą(...)tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi to krem miętowy z bitej śmietany. Idealnie ze sobą współgrają - jeden cięższy, kremowy, bardziej zwięzły, natomiast drugi delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach. Przyznaję, że obawiałam się czy krem na bazie masła to na pewno dobry pomysł, czy nie będzie

Jedzeniomania
Cukierek czy pastylka? Czujecie miętę? 122

pierwszy raz poczułam miętę. Może wtedy, gdy dziecięca bezkompromisowość zaczęła ustępować rozpierającej ciekawości nowych smaków...? Jestem niemal pewna, że moja miłość do mięty zaczęła się od cukierków. Pamiętacie kruche miętowe dropsy? Białe, pudrowe, złożone w rulon owinięty zielonym pergaminem. Uwielbiałam je, podobnie jak moja Babcia. W kieszeni fartucha zawsze potrafiła wyczarować jednego, a potem podać mi dokładnie wtedy(...)smutki przytrafiają się też dorosłym. Są większe i często nie da się ich przepędzić dropsem z babcinego fartucha. Ten tajemniczy Ktoś zamienił dropsy w rozpływające się w ustach miętowe pastylki . Oblał je czekoladą. A na koniec owinął w śliczne zielone sreberko. Słodkie, gorzkie, miętowe. Idealne!  Dziękuję Ci Tajemniczy Cukierniku ! Pastylki miętowe od lat zajmują czołowe miejsce w moim cukierkowym

KUCHARNIA
Napój miętowy z cytryną 118

jest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250 ml)2 litry wody mineralnejkilka plasterków cytrynyewentualnie kostki loduSposób wykonania:1. Syrop przelewamy do dzbanka, zalewamy wodą.2. Dodajemy plasterki cytryny.3. Schładzamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Miętowe ciasto z białek 208

Dzisiaj coś dla fanów miętowych smaków…Ciasto na białkach, puszyste, wilgotne o delikatnej nucie mięty, oblane polewą czekoladową.Ja swoje ciasto dodatkowo wzbogaciłam barwnikiem- tylko dla kolorystycznego podkreślenia smaku mięty- który oczywiście można pominąć, ale czyż ciasto w tym kolorze nie wygląda uroczo?! :)Jeżeli więc nie wiecie jak spożytkować białka, a macie chęć na odrobinę słodyczy, to zachęcam do tego(...)wypieku :)Ciasto:* białka- 200 g (około 6 szt.)* cukier- 150 g** mąka- 170 g* masło- 170 g (najlepiej klarowane)* aromat miętowy- pół łyżeczki* barwnik zielony- opcjonalniePolewa:* czekolada- 100 g ( ja dałam mleczną)* olej- 1 łyżeczkaCiasto:Piekarnik nastawić na 175 stopni.Masło roztopić w rondelku i ostudzić.Zimne białka ubijać na pianę, w połowie ubijania wsypać cukier, a pod koniec mąkę

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowo - miętowe 348

się czasem zastanawiam na jak długo jeszcze wystarczy mi pomysłów i inspiracji:) Mam jednak nadzieję, że na długo! Dziś polecam Wam ciasto z puszystą masą śmietanową o smaku czekoladowo - miętowym. Pyyyyyszne...foremka 23 x 33cm Ciasto:5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek wody(...)około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem:500ml śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę. Krótko zmiksować. 3/4 masy

Z miłości do słodkości
Miętowe czekoladki i frufle. 143

grozi brakiem produktu i silnie uzależnia ;).Foremkę silikonową na czekoladki lub lód smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy do lodówki i znów foremki pokrywamy warstwą czekolady. Następnie wypełniamy środek naszą czekoladowo-miętową masą ( pamiętając o zostawieniu miejsca na warstwę czekolady ) i wstawiamy do lodówki razem z pozostałym kremem. Po kilkunastu minutach wyjmujemy nasze czekoladki i zalewamy je roztopioną czekoladą. Czekamy, aż czekolada(...)zastygnie i gotowe.Trufle.Schłodzoną masę czekoladowo-miętową wyjmujemy z lodówki kiedy całkowicie zastygnie. Z kawałków formujemy kulki odkładamy je na np na papier do pieczenia i następnie obtaczamy w czekoladowych płatkach. Można zanurzyć je w czekoladzie, lub obtoczyć w kakao. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę ;).Osobiście gorąco polecam

Malinowe Pocałunki
Fasolka szparagowa z miętowym masłem 175

Pomysł podpatrzony na  puszka.pl  Spodobał mi się pomysł nadania fasolce miętowego smaku , ale wolałam by była z masłem nie z olejem ( a już na pewno nie z oliwą z oliwek której nie znoszę ). Czas: 30 minut Składniki: 20 dag fasolki szparagowej sól 2 -3 średnie gałązki świeżej mięty 2,5 dag masła Oczyścić i umyć fasolkę. Ugotować(...)ułożoną w pęczki osadzone w obrączkach z  pora do gotowanego na parze pstrąga . * Odcedzoną fasolkę lekko przestudziłam i z takiej robiłam ,,pakuneczki,, ,które potem podgrzałam delikatnie na maśle miętowym

Buniabaje w kuchni
Miętowy sernik z czekoladą 173

Dziś dzień ziemi, będzie więc lekko i ekologicznie.  Pamiętacie czekoladki  “After Eight”, te z przepysznym miętowym nadzieniem? Właśnie taki smak chodziłza mną od dawna. Postanowiłam więc upiec super prosty miętowy sernik z czekoladą.  Moja 100% improwizacja!! Do tego serniczka użyłam serka ricotta i mascarpone, bo tylko taki miałam pod ręką. Wydaje mi się, że lepszy wyjdzie(...)masłaMasa serowa :250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm)  i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lodówce przez około

Mia Cucina Sofieta
Tort miętusek 312

Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo:  tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą

Kuchnia domowa Ani
Karkówka grillowana w miętowej marynacie czyli Ostatnia Pocztówka 163

ferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z lekką nutką mięty, wcale nie czosnkowe wbrew pozorom! przepis znaleziony TU.Karkówka grillowana w miętowej marynacie600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry (u mnie ok 400 g)1/2 małej czerwonej cebuli

Dzieje kuchennej Wiewióry