miętą próbowałam po raz pierwszy i jestem zachwycona :) lekko orzeźwiający, wspaniały! Przeglądając blogi w ostatnich dniach dowiedziałam się, że nie byłam sama z takim pomysłem, by dodać kropelki miętowe ;) cóż... :) tak to jest jak się z dodaniem przepisu zbiera kilka(naście) dni. Składniki: 2 kg truskawek 8-10 łodyg świeżej mięty 1 łyżeczka kropelek miętowych cukier* Sposób przygotowania(...)czasie nadmiar soku zlewamy do osobnego garnka (potem gotujemy i zlewamy do butelek), a owoce z miętą wstawiamy na palnik, po zagotowaniu wyjmujemy miętę i dodajemy krople miętowe. W tym momencie dopasowujemy ilość cukru do własnych upodobań smakowych i słodkości owoców. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, odlewając w trakcie nadmiar soku, następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy owoce i przekładamy dżem
Kolorowy Przepisownikmojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków… dlatego jak zobaczyłam na blogu kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk sernik miętowy mojito to od razu go dopisałam do swojej listy do zrobienia… Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała…;) Niestety sernik nie wyszedł mi idealny(...)serka kremowego i niestety nie mogę ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:)Sernik limonkowo-miętowy mojitoSkładniki:Spód:150 g ciastek digestive50 g roztopionego masłaMasa:750 g serka kremowego typu Philadelphia (w oryginale 500 g mielonego twarogu do sernika + 250 g mascarpone)3 jajka200 g drobnego
UgotujmyTo.plKolorowe i orzeźwiające idealne na karnawałowe imprezy... Dzisiaj Anioły proponują Wam koktajl miętowy:)Składniki;30 ml soku jabłkowego,150 ml wody gazowanej,50 ml likieru miętowego, /jeżeli nie macie to użyjcie 3 krople olejku miętowego/,2 łyżki cukru trzcinowego,lód / u nas tym razem bez/,świeża mięta do dekoracji,Wykonanie;Schładzamy wszystkie składniki. Mieszamy składniki i ponownie do lodówki
Anioły w kuchnigarść makaron bucatini 2 ząbki czosnku 2 łyżki natka pietruszki przyprawa do dań Kucharek pieprz 0,5 łyżeczki papryka słodka 10 dag mozzarella biała starta oliwa z oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli(...)składniki wymieszać , gotować i zredukować do pożądanej gęstości. Można zaciągnąć dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Po wyjęciu rolady z piekarnika odczekać 5 minut, następnie pokroić na plastry. Podać z sosem miętowym. Podałem z dodatkiem warzywnego chayote. Chayote Składniki. 30dag chayote 30dag cukinii Sól, pieprz Sos pomidorowy. 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków mielonych
Kulinarny karnet Christopherarobicie z mięty? U mnie pięknie rośnie w ogrodzie, co roku robię z niej nalewkę miętową, używam do dekoracji, a to co zostanie to suszę i mam całą zimę co pić :) Uwielbiam takie miętowe herbatki :)Składniki: liście z ok. 20 łodyg mięty, 1 litr spirytusu, 1,5 litra wody, 600 g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, malinową(...)aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Mięta w ogródku już jest dosyć wysoka, więc przyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty należy opłukać pod zimną wodą, tak by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Zasypać je cukrem oraz zalać spirytusem. Odstawić w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Co jakiś czas zamieszać słoikiem, w celu rozpuszczenia
Aga w kuchnikremu użyłam przede wszystkim do ciasta. Na taką wersję urozmaicenia naleśników wpadłam tak przy okazji :) 100 g serka mascarpone około 1/2 szklanki śmietany tortowej 36 % truskawki krople miętowe spożywczy barwnik zielony Przygotowanie : Usmażyć naleśniki Serek zmiksować ze śmietaną, dodać cukier puder do smaku, wlać około łyżeczki kropel miętowych i barwnika zielonego w takiej ilości, by uzyskać łagodny(...)smak i ładny kolor miętowy. Na usmażone naleśniki, rozsmarowujemy krem , posypujemy pokrojonymi drobno truskawkami. Każdy naleśnik zawijamy w rulon i polewamy musem truskawkowym. Podczas przygotowywania kremu dodajemy krople i barwnik bardzo ostrożnie, by nie przeholować. A krem nie stracił swojego oryginalnego smaku. Smacznego ! Mój krem miał w rzeczywistości bardziej zielony, piękny kolor
Proste PotrawyZagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa 900 ml śmietany kremówki, 600 g pastylek miętowych w czekoladzie 4,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru Śmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki(...)kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić. śmietanę ubić "na sztywno". Dodać cukier i wystudzoną żelatynę. Wylać na piankę miętową. Posypać lekko kakaem. Taka porcja wystarczy na dużą blachę (36x24). Można zrobić z połowy składników w tortownicy
Praktyczna plpęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można je też upiec) i pokroiłam na plastry. Kefty z grilla z sosem miętowym na 8-10 sztukna podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety WyborczejSkładniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki(...)kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki Przygotowanie: Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę
Chilli Czosnek i Oliwakostki lodu czy czekoladki. Od firmy Tupperware otrzymałam do przetestowania foremkę z większymi prostokątami. Pierwsze co mi przyszło na myśl żeby w niej zrobić to domowe czekoladki z nadzieniem miętowym. A dlaczego? Bo będą duże :) A jak każdy wie czekolada i mięta pasują do siebie idealnie. Składniki :* 2 tabliczki mlecznej czekolady* 180g białych pianek marshmallow* 200 ml kremówki(...)pół szklanki mleka* 60ml syropu miętowego do drinków i deserów Przygotowanie :Mleko z piankami rozpuścić, wystudzić. Dodać syrop miętowy. Ubić kremówkę. Dodać masę z pianek i wymieszać delikatnie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Foremkę silikonową lekko zwilżyć zimną wodą. Wysmarować czekoladą dwie cienkie warstwy. Przelać masę z pianek. Odstawić do stężenia. Przykryć rozpuszczoną czekoladą wierzch naszych czekoladek. Odstawić do lodówki
Magiczne Życie Martysmak kawy z nutką słodyczy :) bomba! Przepis na ten przysmak znalazłam u Jolanty KG na Przyślij Przepis. Dziękuję za możliwość udostępnienia :) Składniki: 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej 3 pastylki miętowe w czekoladzie 100 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego Opcjonalnie cukier do smaku Sposób przygotowania: Kawę wsypujemy do wysokiej szklanki, zalewamy wrzątkiem do połowy jej wysokości(...)Wkruszamy dwie pastylki miętowe i mieszamy aż się rozpuszczą (to jest też dobry moment na ewentualne dosłodzenie kawy jeśli ktoś lub bardzo słodkie). Dolewamy mleka prawie do pełna - zostawiając trochę miejsca na śmietankę. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier waniliowy. Wykładamy ją na kawę w szklance, a wierzch dekorujemy ostatnią pastylką (można ją zetrzeć na tarce
Kolorowy Przepisownikmamy lub są zlepkiem kilku różnych przepisów. Jednak ten tort zaliczam do ciast, które od samego początku do samego końca były tworzone bez żadnych pomocy czy inspiracji. Tort czekoladowo - miętowy , który chciałabym wam pokazać fantastycznie orzeźwia i chłodzi dzięki mięcie, nie jest przesłodzony, za to jest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą(...)tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi to krem miętowy z bitej śmietany. Idealnie ze sobą współgrają - jeden cięższy, kremowy, bardziej zwięzły, natomiast drugi delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach. Przyznaję, że obawiałam się czy krem na bazie masła to na pewno dobry pomysł, czy nie będzie
Jedzeniomaniapierwszy raz poczułam miętę. Może wtedy, gdy dziecięca bezkompromisowość zaczęła ustępować rozpierającej ciekawości nowych smaków...? Jestem niemal pewna, że moja miłość do mięty zaczęła się od cukierków. Pamiętacie kruche miętowe dropsy? Białe, pudrowe, złożone w rulon owinięty zielonym pergaminem. Uwielbiałam je, podobnie jak moja Babcia. W kieszeni fartucha zawsze potrafiła wyczarować jednego, a potem podać mi dokładnie wtedy(...)smutki przytrafiają się też dorosłym. Są większe i często nie da się ich przepędzić dropsem z babcinego fartucha. Ten tajemniczy Ktoś zamienił dropsy w rozpływające się w ustach miętowe pastylki . Oblał je czekoladą. A na koniec owinął w śliczne zielone sreberko. Słodkie, gorzkie, miętowe. Idealne! Dziękuję Ci Tajemniczy Cukierniku ! Pastylki miętowe od lat zajmują czołowe miejsce w moim cukierkowym
KUCHARNIAjest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250 ml)2 litry wody mineralnejkilka plasterków cytrynyewentualnie kostki loduSposób wykonania:1. Syrop przelewamy do dzbanka, zalewamy wodą.2. Dodajemy plasterki cytryny.3. Schładzamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj coś dla fanów miętowych smaków…Ciasto na białkach, puszyste, wilgotne o delikatnej nucie mięty, oblane polewą czekoladową.Ja swoje ciasto dodatkowo wzbogaciłam barwnikiem- tylko dla kolorystycznego podkreślenia smaku mięty- który oczywiście można pominąć, ale czyż ciasto w tym kolorze nie wygląda uroczo?! :)Jeżeli więc nie wiecie jak spożytkować białka, a macie chęć na odrobinę słodyczy, to zachęcam do tego(...)wypieku :)Ciasto:* białka- 200 g (około 6 szt.)* cukier- 150 g** mąka- 170 g* masło- 170 g (najlepiej klarowane)* aromat miętowy- pół łyżeczki* barwnik zielony- opcjonalniePolewa:* czekolada- 100 g ( ja dałam mleczną)* olej- 1 łyżeczkaCiasto:Piekarnik nastawić na 175 stopni.Masło roztopić w rondelku i ostudzić.Zimne białka ubijać na pianę, w połowie ubijania wsypać cukier, a pod koniec mąkę
Kraina Miodem Płynącasię czasem zastanawiam na jak długo jeszcze wystarczy mi pomysłów i inspiracji:) Mam jednak nadzieję, że na długo! Dziś polecam Wam ciasto z puszystą masą śmietanową o smaku czekoladowo - miętowym. Pyyyyyszne...foremka 23 x 33cm Ciasto:5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek wody(...)około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem:500ml śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę. Krótko zmiksować. 3/4 masy
Z miłości do słodkościgrozi brakiem produktu i silnie uzależnia ;).Foremkę silikonową na czekoladki lub lód smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy do lodówki i znów foremki pokrywamy warstwą czekolady. Następnie wypełniamy środek naszą czekoladowo-miętową masą ( pamiętając o zostawieniu miejsca na warstwę czekolady ) i wstawiamy do lodówki razem z pozostałym kremem. Po kilkunastu minutach wyjmujemy nasze czekoladki i zalewamy je roztopioną czekoladą. Czekamy, aż czekolada(...)zastygnie i gotowe.Trufle.Schłodzoną masę czekoladowo-miętową wyjmujemy z lodówki kiedy całkowicie zastygnie. Z kawałków formujemy kulki odkładamy je na np na papier do pieczenia i następnie obtaczamy w czekoladowych płatkach. Można zanurzyć je w czekoladzie, lub obtoczyć w kakao. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę ;).Osobiście gorąco polecam
Malinowe PocałunkiPomysł podpatrzony na puszka.pl Spodobał mi się pomysł nadania fasolce miętowego smaku , ale wolałam by była z masłem nie z olejem ( a już na pewno nie z oliwą z oliwek której nie znoszę ). Czas: 30 minut Składniki: 20 dag fasolki szparagowej sól 2 -3 średnie gałązki świeżej mięty 2,5 dag masła Oczyścić i umyć fasolkę. Ugotować(...)ułożoną w pęczki osadzone w obrączkach z pora do gotowanego na parze pstrąga . * Odcedzoną fasolkę lekko przestudziłam i z takiej robiłam ,,pakuneczki,, ,które potem podgrzałam delikatnie na maśle miętowym
Buniabaje w kuchniDziś dzień ziemi, będzie więc lekko i ekologicznie. Pamiętacie czekoladki “After Eight”, te z przepysznym miętowym nadzieniem? Właśnie taki smak chodziłza mną od dawna. Postanowiłam więc upiec super prosty miętowy sernik z czekoladą. Moja 100% improwizacja!! Do tego serniczka użyłam serka ricotta i mascarpone, bo tylko taki miałam pod ręką. Wydaje mi się, że lepszy wyjdzie(...)masłaMasa serowa :250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lodówce przez około
Mia Cucina SofietaFajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo: tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą
Kuchnia domowa Aniferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z lekką nutką mięty, wcale nie czosnkowe wbrew pozorom! przepis znaleziony TU.Karkówka grillowana w miętowej marynacie600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry (u mnie ok 400 g)1/2 małej czerwonej cebuli
Dzieje kuchennej Wiewióryfajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku
Kuchnia domowa Animoździerzu1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego1 łyżka miodusok z 1 limonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.Na miętowy kuskus:200 g kaszy kuskus1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranusok z 1 cytryny2 garści posiekanej mięty1 garść posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiegosól, pieprzKuskus zalać gorącym bulionem i odstawić
Food Squarekuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnyukładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiforemce o średnicy 22 cm. Składniki na krem : 1 serek mascarpone 1 opakowanie śmietany 36% - 500 g 2-4 łyżki cukru pudru - według uznania zielony barwnik spożywczy, łyżeczka kropel miętowych- według uznania Przygotowanie kremu : Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę Dodałam krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie
Proste PotrawyPyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :)SKŁADNIKI400g świeżego łososia1 średnia cukiniasólpieprz cytrynowycytrynaoliwa z oliweklistki miętyPRZYGOTOWANIE Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie
Moje Kuchenne RewelacjeMleko mojego syna, który rzadko sięga po całe i świeże owoce. Owoce przemycam mu więc w różnych potrawach, wypiekach i koktajlach. Dziś proponuję Wam Malinowo-Miętowe Mleko. Dziecko wypiło ze smakiem. Składniki: 2 szklanki mleka 1 garść malin kilka listków świeżej mięty syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Próbujemy, dodajemy syrop
Blondynka GotujeMleko malinowo-miętowe z Chia! Osobiście uwielbiam! Chia wypijam w koktajlach, na pewno już to zauważyliście. I wiecie co? Działa. Widzę jak mój organizm lepiej działa, ale o szczegółach nie będę tu pisać ;) Składniki: 1 mała garstka malin kilka listków mięty 1 szklanka mleka 1 łyżeczka nasion Chia Skworcu syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Dzień przed zrobieniem napoju
Blondynka Gotujezabraknie. A na nim prócz jedzenia oczywiście alkohol domowej roboty. Ja postanowiłam podjąć się zrobienia kilku nalewek. Od roku czeka aroniowa, w tym roku do niej dołączyły: wiśniowa i miętowa. Będzie w czym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka
Pasja Smakustały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :) Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą
Sajkofanka smaku