Miętowy peeling do ciała – DIY – pomysł na prezent ! Ci którzy mnie znają uznają, że mi odbiło .. że na blogu zamieszczam taki wpis ;) ale cóż zrobić. Spodobało mi się :) Miętowy peeling do ciała – tak, bo o nim mowa robi się w kilka minut. Czy można chcieć czegoś więcej od kosmetyku domowej roboty ? Dla mnie musi być prosty(...)dobrze !!! :) Poczytałam co powinno być w jego składzie, wyjęłam na blat i już w ciągu chwili peeling był gotowy. Fajny to może być pomysł na prezent świąteczny, prawda ? Miętowy peeling do ciała kilka gałązek mięty szklanka cukru 2 łyżki miodu pół szklanki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny 2 łyżki soli Listki mięty obrałam z łodyżek. Listki
Kuchnia na wzgórzuwszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni kulinarnej i użytych do niego dodatków. Proponuję Wam panacottę w wersji wykwintnej, z dwoma (mam nadzieję) zaskakującymi elementami: malinową kruszonką oraz cukrem miętowym. Kruszonka stanowi świetny dodatek jako chrupiący składnik, miętowy cukier zaś to element zaskoczenia w postaci orzeźwiającego smaku i aromatu. Mam nadzieję, że ta kombinacja przypadnie Wam do gustu. :) Składniki(...)wanilią 70 gramów cukru 3 łyżeczki żelatyny olej Składniki na kruszonkę: 5 łyżek stołowych mąki krupczatki 2 łyżki stołowe syropu malinowego 1 łyżka masła 82% Składniki na puder miętowy: 3 łyżki cukru 10 listków świeżej mięty Do podania: 150 ml syropu malinowego świeże maliny Wykonanie: Śmietankę, mleko i cukry podgrzej w rondelku (nie gotuj). Rozpuść żelatynę w niewielkiej
Garniec Magaliemojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem miętowym Ja użyłam mięty z działki mojej mamy, z dala od miasta i zanieczyszczeń, Wam polecam zrobić to samo. Przepis jest z tej strony. Składniki na 250 ml: 250 ml wódki dwie garści świeżej(...)czasie, miętę dokładnie odcedzić np. na gazie. Liście wyrzucić, a ekstrakt wlać do buteleczki, szczelnie zakręcić, przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, np. w szafce czy spiżarni. Ekstrakt miętowy
moj przepis natonami kurzu, które wciągnął przez niekończące się roboty drogowe za oknem. Po dwóch dniach poza domem, laptop wrócił w moje posiadanie, a ja, zajadając ze smakiem kolejną porcję lodów miętowych, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na nie. Lody miętowe z tego przepisu nie są dla tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Powstały dla osób, które chcą cieszyć się wakacjami(...)rozpadają się podczas nakładania, ale smak rekompensuje te minusy. Niemniej postanowiłam je udoskonalać, aż będą idealne, więc z czasem spodziewajcie się modyfikacji do tego przepisu. W temacie lodów miętowych nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa! :) Potrzebne nam: - 800 ml śmietanki 30% - 1-2 garści świeżej mięty - 10-12 łyżek miętowego syropu barmańskiego Przygotowanie: Śmietankę mocno schłodzić i zmiksować na puszystą masę
W poszukiwaniu inspiracjiKolejna moja propozycja na sernik, tym razem z dodatkiem sosu miętowego. Mega rozkosz dla podniebienia i nawet mój mąż, który nie przepada za smakiem mięty, zajadał się tym sernikiem, aż miło było popatrzeć. Dzieciaki zaś były zachwycone. Polecam !!! Składniki: 600 gram półtłustego twarogu (3 kostki, każda po 200 gram) 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki miodu 1 suchy wafel Sos miętowy: 2 łyżki świeżej mięty 1 zielona galaretka 1/8 kostki masła 2 łyżeczki mąki sok z 1/2 cytryny cukier do smaku Wykonanie: Miksuję twaróg dosypując po trochu cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym jajku i przesiewam obie mąki do masy serowej. Na końcu dolewam miód. Wszystko razem wymieszam
Ciasteczkowy Potwórchłodnikami, zdecydowanie wolę ciepłe zupy. Tym razem jednak, muszę przyznać, trafiłam w dziesiątkę wypróbowując przepis z Hjemmets bedste mad , nr 7/8/2017. Zupa smakuje jak rzadka mizeria, a dodatek miętowego pesto nadaje jej charakteru. Z chrupiącymi grzankami smakuje wybornie; w ciepły, prawdziwie letni dzień znakomicie nada się na pełnoprawny obiad. Swoją drogą miętowe pesto jet wyjątkowo smakowite; zróbcie go więcej, świetnie(...)nadaje się do kanapek. Albo może makaronu...? A po inny przepis na chłodnik koniecznie zajrzyjcie do Ani . Chłodnik ogórkowy z miętowym pesto Składniki: (na 4 porcje) 2 długie ogórki 1 garść listków mięty imbirowej 600 ml bulionu 400 g jogurtu greckiego sól pieprz pesto miętowe: 1 pęczek mięty imbirowej skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKoktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Koktajl buraczkowo-truskawkowy Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Kompo t truskawkowo - czereśniowy Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym(...)młodej kapusty z truskawkami Truskawkowa kasza manna Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda truskawkowo - miętowa
Moja smaczna kuchniaSezon na rabarbar nie trwa zbyt długo, więc jeżeli nie macie dostępu do niego, to możecie upiec sam placek dodając jednak więcej gałązek mięty. Wyjdzie Wam wtedy taki cytrynowo-miętowy placek. Mi takie wilgotne placki bardzo smakują. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru trzcinowego 150 g masła 250 g kwaśnej śmietany(...)mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rabarbaru 1 cytryna 1 torebka herbaty miętowej + 100 ml wody 2 gałązki mięty cukier puder do dekoracji masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rabarbar obrać ze skórki
Passions hobbies lifeDziś ciasto „minimum pracy- maksymalny efekt”. Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych(...)tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji Przygotowanie: formę do pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę
greenscarfRewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto - marchewkowe z kremem miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w domku to ciasto :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia(...)łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia
Różne smaki w kuchnioleju 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex szczypta soli Masa pomarańczowa: 1 kisiel pomarańczowy z cukrem 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka mandarynek sok pomarańczowy Hortex 70 g masła Pianka miętowa: 500 ml śmietany 36% pęczek mięty 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 płaskie łyżeczki suszonej mięty 3 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie pianki miętowej należy rozpocząć dzień przed pieczeniem ciasta(...)dzień wcześniej śmietankę wyjmujemy z lodówki, przecedzamy przez sito. Liście mięty dokładnie wyciskamy, po czym możemy je wyrzucić. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 2-3 łyżeczki miętowego pudru oraz galaretkę (na samym początku procesu tężenia – gdy ma już lekko gęstniejącą konsystencję). Od razu wykładamy na ciasto (lub na masę pomarańczową, jeśli biszkoptu nie przekrawamy). Przed podaniem
Smaki Na Talerzunich zbyt płynnej masy serowej, bo za bardzo nawilgną. Składniki: 4 pucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę(...)jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem wstawiamy do lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli mamy
Kuchnia w czekoladzieMięta pięknie wyrosła mi w ogródku i na skalniaku. W zeszłym roku przerobiłam ją na pyszny cukier miętowy i ekstrakt miętowy. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto. Przepis znalazłam na blogi Angeli ( KLIK ). Przerobiłam je po swojemu, dodałam moje ulubione migdały i wyszło wspaniałe, orzeźwiające, miękkie i wilgotne w środku. Smak zupełnie niebanalny! Składniki: (na keksówkę 35 x 11cm(...)szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka 1/4 szklanki ekstraktu miętowego 1/4 szklanki wody 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 szklanka cukru skórka i sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 łyżeczki sody 100g siekanych migdałów duży pęczek mięty cukier puder do posypania Przygotowanie: Listki mięty oderwać od gałązek, umieścić
Cakes By KejtJeśli posmakowało Wam moje miętowe brownie ( przepis ) albo po prostu lubicie połączenie orzeźwiającej mięty z czekoladą musicie zrobić ten deser. Potrzebujemy tylko kilka składników i w parę minut na stole pojawi się pyszny i delikatny deser. DESER AFTER EIGHT Składniki: (2 porcje) 300 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 2 łyżki syropu miętowego cukier puder (2-3 łyżki(...)według smaku) zielony barwnik(opcjonalnie) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fix-em. Ubitą śmietanę mieszamy delikatnie z syropem miętowym i opcjonalnie barwnikiem. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekoladę przelewamy do worka cukierniczego. Do szklanek lub pucharków nakładamy warstwę miętowej bitej śmietany, na nią wylewamy za pomocą
Bon appetit mon amie