wszystko zależy jedynie od naszej wyobraźni kulinarnej i użytych do niego dodatków. Proponuję Wam panacottę w wersji wykwintnej, z dwoma (mam nadzieję) zaskakującymi elementami: malinową kruszonką oraz cukrem miętowym. Kruszonka stanowi świetny dodatek jako chrupiący składnik, miętowy cukier zaś to element zaskoczenia w postaci orzeźwiającego smaku i aromatu. Mam nadzieję, że ta kombinacja przypadnie Wam do gustu. :) Składniki(...)wanilią 70 gramów cukru 3 łyżeczki żelatyny olej Składniki na kruszonkę: 5 łyżek stołowych mąki krupczatki 2 łyżki stołowe syropu malinowego 1 łyżka masła 82% Składniki na puder miętowy: 3 łyżki cukru 10 listków świeżej mięty Do podania: 150 ml syropu malinowego świeże maliny Wykonanie: Śmietankę, mleko i cukry podgrzej w rondelku (nie gotuj). Rozpuść żelatynę w niewielkiej
Garniec Magaliemojprzepisna.pl | Ekstrakt miętowy W związku z tym, że u mnie mięty w bród, postanowiłam zrobić ekstrakt miętowy, a nóż się przyda do jakieś tortu z nasączem miętowym Ja użyłam mięty z działki mojej mamy, z dala od miasta i zanieczyszczeń, Wam polecam zrobić to samo. Przepis jest z tej strony. Składniki na 250 ml: 250 ml wódki dwie garści świeżej(...)czasie, miętę dokładnie odcedzić np. na gazie. Liście wyrzucić, a ekstrakt wlać do buteleczki, szczelnie zakręcić, przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, np. w szafce czy spiżarni. Ekstrakt miętowy
moj przepis natonami kurzu, które wciągnął przez niekończące się roboty drogowe za oknem. Po dwóch dniach poza domem, laptop wrócił w moje posiadanie, a ja, zajadając ze smakiem kolejną porcję lodów miętowych, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na nie. Lody miętowe z tego przepisu nie są dla tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Powstały dla osób, które chcą cieszyć się wakacjami(...)rozpadają się podczas nakładania, ale smak rekompensuje te minusy. Niemniej postanowiłam je udoskonalać, aż będą idealne, więc z czasem spodziewajcie się modyfikacji do tego przepisu. W temacie lodów miętowych nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa! :) Potrzebne nam: - 800 ml śmietanki 30% - 1-2 garści świeżej mięty - 10-12 łyżek miętowego syropu barmańskiego Przygotowanie: Śmietankę mocno schłodzić i zmiksować na puszystą masę
W poszukiwaniu inspiracjiKolejna moja propozycja na sernik, tym razem z dodatkiem sosu miętowego. Mega rozkosz dla podniebienia i nawet mój mąż, który nie przepada za smakiem mięty, zajadał się tym sernikiem, aż miło było popatrzeć. Dzieciaki zaś były zachwycone. Polecam !!! Składniki: 600 gram półtłustego twarogu (3 kostki, każda po 200 gram) 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki miodu 1 suchy wafel Sos miętowy: 2 łyżki świeżej mięty 1 zielona galaretka 1/8 kostki masła 2 łyżeczki mąki sok z 1/2 cytryny cukier do smaku Wykonanie: Miksuję twaróg dosypując po trochu cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym jajku i przesiewam obie mąki do masy serowej. Na końcu dolewam miód. Wszystko razem wymieszam
Ciasteczkowy Potwórchłodnikami, zdecydowanie wolę ciepłe zupy. Tym razem jednak, muszę przyznać, trafiłam w dziesiątkę wypróbowując przepis z Hjemmets bedste mad , nr 7/8/2017. Zupa smakuje jak rzadka mizeria, a dodatek miętowego pesto nadaje jej charakteru. Z chrupiącymi grzankami smakuje wybornie; w ciepły, prawdziwie letni dzień znakomicie nada się na pełnoprawny obiad. Swoją drogą miętowe pesto jet wyjątkowo smakowite; zróbcie go więcej, świetnie(...)nadaje się do kanapek. Albo może makaronu...? A po inny przepis na chłodnik koniecznie zajrzyjcie do Ani . Chłodnik ogórkowy z miętowym pesto Składniki: (na 4 porcje) 2 długie ogórki 1 garść listków mięty imbirowej 600 ml bulionu 400 g jogurtu greckiego sól pieprz pesto miętowe: 1 pęczek mięty imbirowej skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKoktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Koktajl buraczkowo-truskawkowy Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Kompo t truskawkowo - czereśniowy Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym(...)młodej kapusty z truskawkami Truskawkowa kasza manna Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda truskawkowo - miętowa
Moja smaczna kuchniaSezon na rabarbar nie trwa zbyt długo, więc jeżeli nie macie dostępu do niego, to możecie upiec sam placek dodając jednak więcej gałązek mięty. Wyjdzie Wam wtedy taki cytrynowo-miętowy placek. Mi takie wilgotne placki bardzo smakują. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru trzcinowego 150 g masła 250 g kwaśnej śmietany(...)mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rabarbaru 1 cytryna 1 torebka herbaty miętowej + 100 ml wody 2 gałązki mięty cukier puder do dekoracji masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rabarbar obrać ze skórki
Passions hobbies lifeDziś ciasto „minimum pracy- maksymalny efekt”. Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych(...)tych na żołądek) lub likieru miętowego garść świeżej męty do dekoracji Przygotowanie: formę do pieczenia (do tart, lub zwykłą tortownice o średnicy 26 cm) wylep ciastem francuskim, obciąż dno np. fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę
greenscarfRewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto - marchewkowe z kremem miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w domku to ciasto :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia(...)łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia
Różne smaki w kuchnioleju 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex szczypta soli Masa pomarańczowa: 1 kisiel pomarańczowy z cukrem 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka mandarynek sok pomarańczowy Hortex 70 g masła Pianka miętowa: 500 ml śmietany 36% pęczek mięty 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 płaskie łyżeczki suszonej mięty 3 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie pianki miętowej należy rozpocząć dzień przed pieczeniem ciasta(...)dzień wcześniej śmietankę wyjmujemy z lodówki, przecedzamy przez sito. Liście mięty dokładnie wyciskamy, po czym możemy je wyrzucić. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 2-3 łyżeczki miętowego pudru oraz galaretkę (na samym początku procesu tężenia – gdy ma już lekko gęstniejącą konsystencję). Od razu wykładamy na ciasto (lub na masę pomarańczową, jeśli biszkoptu nie przekrawamy). Przed podaniem
Smaki Na Talerzunich zbyt płynnej masy serowej, bo za bardzo nawilgną. Składniki: 4 pucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka jabłkowo-miętowa 1 łyżeczka kropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę(...)jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem wstawiamy do lodówki (ale o nim nie zapominamy!). Lekko stężały przekładamy do przygotowanych pucharków waflowych, pozostawiając ok 1,5cm od góry. Ponownie wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli mamy
Kuchnia w czekoladzieMięta pięknie wyrosła mi w ogródku i na skalniaku. W zeszłym roku przerobiłam ją na pyszny cukier miętowy i ekstrakt miętowy. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto. Przepis znalazłam na blogi Angeli ( KLIK ). Przerobiłam je po swojemu, dodałam moje ulubione migdały i wyszło wspaniałe, orzeźwiające, miękkie i wilgotne w środku. Smak zupełnie niebanalny! Składniki: (na keksówkę 35 x 11cm(...)szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka 1/4 szklanki ekstraktu miętowego 1/4 szklanki wody 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 szklanka cukru skórka i sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 łyżeczki sody 100g siekanych migdałów duży pęczek mięty cukier puder do posypania Przygotowanie: Listki mięty oderwać od gałązek, umieścić
Cakes By KejtJeśli posmakowało Wam moje miętowe brownie ( przepis ) albo po prostu lubicie połączenie orzeźwiającej mięty z czekoladą musicie zrobić ten deser. Potrzebujemy tylko kilka składników i w parę minut na stole pojawi się pyszny i delikatny deser. DESER AFTER EIGHT Składniki: (2 porcje) 300 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 2 łyżki syropu miętowego cukier puder (2-3 łyżki(...)według smaku) zielony barwnik(opcjonalnie) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fix-em. Ubitą śmietanę mieszamy delikatnie z syropem miętowym i opcjonalnie barwnikiem. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekoladę przelewamy do worka cukierniczego. Do szklanek lub pucharków nakładamy warstwę miętowej bitej śmietany, na nią wylewamy za pomocą
Bon appetit mon amielubi ciasto czekoladowe lub klasyczne czekoladki after eight pokocha to ciasto. Połączenie głębokiego smaku czekolady w klejącym cieście z kremową masą miętową powodują, że można się od niego uzależnić. Jeśli nie przepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne. BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ Składniki: (forma 20x30) ciasto: 230 g masła 200 g czekolady(...)cukru brązowego 4 jajka 85 g mąki 1/4 szklanki kakao 1/2 łyżeczki soli masa: 115 g masła 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1,5 ekstraktu miętowego 3 łyżki gotowego kremu marshmallow zielony barwnik (opcjonalnie) wierzch 200 g czekolady 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy
Bon appetit mon amieczekolady 2. Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty 20 g szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę(...)masa z tofu będzie zwarta. 9. Wyjmij z piekarnika i polej roztopioną czekoladą. Wskazówki: Masa z tofu musi być możliwie jak najbardziej gładka, grudki psują smak. Ilość aromatu miętowego to kwestia gustu i wybranego przez nas produktu, dlatego najlepiej dolewać go partiami, co chwilę kontrolując smak. Barwnik ze szpinaku i mięty można zastąpić zwykłym spożywczym barwnikiem w proszku, ale wtedy
Powiedz dietom nieSkładniki: biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz(...)kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego
Prosto i Smacznie z Anetąkiedy pracowałam w pewnym miejscu, to i mnie kawa witała o poranku. Obecnie pijam ją rzadziej i przeważnie w delikatnej, nietypowej formie. Dziś zapraszam Was na orzeźwiający kawowy napój miętowy, czyli kawę w delikatnym i nietypowym wydaniu. Po takim dniu jak ten potrzebowałam bardzo łagodnego pobudzenia :) Może i Wam przypadnie takie połączenie do gustu? Spróbujcie, zapraszam. A wielbicieli kaw mrożonych(...)lodów zachęcam do spróbowania tego połączenia . Składniki: 1/3 szklanki zimnego mleka 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej * 2/3 szklanki wody 1 saszetka miętowej herbaty 1 plasterek cytryny cukier do smaku * jeśli lubicie mocniejsze kawy możecie zwiększyć ilość łyżeczek Przygotowanie: Wodę gotujemy. Szykujemy dwie szklanki. W jednej zaparzamy miętową herbatę - 1 saszetka na 1/3 szklankę wody. W drugiej szklance rozpuszczamy w takiej
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie Wam całkiem fajna zupa na upalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki(...)Warzywa i kefir dodać do botwinki. Wszystko wymieszać, doprawić solą. Chłodnik najlepiej smakuje następnego dnia, jak się „przegryzie”. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! Chłodnik z miętową nutą Chłodnik z miętową nutą Chłodnik z miętową nutą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku
moj przepis naTerravita z nowej linii zawierającej 70 % cacao. Czekolady były w sześciu smakach, po trzy tabliczki czekolady z każdego rodzaju : czekolada gorzka czekolada z nadzieniem miętowym czekolada z nadzieniem wiśniowym czekolada z nadzieniem cytrynowym czekolada z crunchy i owocami czekolada z kandyzowaną skórką pomarańczową(...)nadzieniem wiśniowym – czekolada ta ma delikatny wiśniowy smak, bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą. Podbiła serce męża i syna. czekolada z nadzieniem miętowym – wspaniałe połączenie miętowego wnętrza i gorzkiej czekolady. Po zjedzeniu choćby jednej kosteczki czuć w ustach orzeźwiający, miętowy smak. czekolada z crunchy
Darcia w kuchnismakach, po trzy tabliczki z każdego rodzaju. Dzięki temu miałam okazję spróbować: czekolady gorzkiej 70% czekolady 70% z nadzieniem cytrynowym czekolady 70% z nadzieniem wiśniowym czekolady 70% z nadzieniem miętowym czekolady 70% z kandyzowaną skórką pomarańczową czekolady 70% z crunchy, morelami i rodzynkami Uwielbiam czekoladą więc z zapałem zabrałam się za testowanie. Zaintrygowało mnie to, że tak wysoko kakaowe czekolady(...)nawet za bardzo nie czuć tak wielkiej ilości kakao. Nawet mój mąż, który gorzkie czekolady omija szerokim łukiem powiedział, że dobre. Wszystkie były smaczne ale najbardziej smakowała mi miętowa i cytrynowa. To tak pyszne czekolady, że chrupałam je w całości jak batoniki. Miętowa jest bardzo orzeźwiająca, sprawia, że ciągle chce się więcej a długo po zjedzeniu choćby kosteczki w ustach
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKażdy z nas wie, że połączenie mięty i czekolady zawsze do siebie pasuje. Poszłam o krok dalej i dobiegłam od standardów robiąc miętowy biszkopt i czekoladowy krem. Całość wyszła zdumiewająco dobra. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kropli miętowych 200 g czekolady mlecznej 65 ml letniej wody(...)opcjonalnie zielony barwnik spożywczy. Pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka stałe ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krople miętowe. (krople miętowe dostępne są w aptece) Całość miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią biszkoptową masę. Wyrównujemy i wstawiamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: woda 500 ml, jabłka 2 sztuki, sok truskawkowy 1/4 szklanki, cukier trzcinowy miętowy Royal Brand 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 3 łyżki jabłka ze skórką pokrojone na kawałeczki zagotować w 300 ml wody w 200 ml zimnej wody rozmieszać makę ziemniaczaną do jabłek wlać sok truskawkowy, wsypać cukier trzcinowy i gotowac z 2 minuty na małym ogniu makę ziemniaczaną wlać(...)jabłek i mieszając zagęścić kisiel, przelac do miseczeki kisiel z cukrem miętowym ma wyśmienity, orzeźwiający smak.............SMACZNEGO!!! cukier trzcinowy miętowy 250 g, skład: cukier trzcinowy, aromat naturalny miętowy, przyprawy Royal Brand zawierają wyłącznie naturalne składniki
W Mojej Kuchni LubięPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej(...)masła - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru pudru - 3 łyżki kakao *Na masę miętową: - 200 g śmietany 30% - 250 g mascarpone - opakowanie żelatyny deserowej - 4-5 łyżek syropu barmańskiego o smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie: Ciasto zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie
W poszukiwaniu inspiracjiolejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta, świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć(...)łatwych do wyplenienia. Tak więc zbieranie mięty, na różnego rodzaju ekstrakty, olejki i susze, stało się w moim przypadku, jedyną formą ograniczania jej niekontrolowanego rozrostu. składniki na olejek miętowy kilkanaście łodyg mięty pieprzowa olej( w moim przypadku rzepakowy) dodatkowo naczynie ze szczelnym zamknięciem Zbieramy kilka- kilkanaście łodyg mięty bez kwiatostanów lub z kwiatami dopiero w trakcie wykształcania, najlepiej
Miód i pieprzsumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła(...)arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo biszkopty Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą [około 15 minut].Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch
Moje domowe kucharzenieNalewka miętowa, miętówka Moja mięta wyrosła jak oszalała, mimo, że była ścinana regularnie do różnych rzeczy, to zagłuszyła moje piękne dalie w ogrodzie. Zatem ścięłam ją całkowicie (i tak jeszcze odrośnie) i postanowiłam wykorzystać ją jak co roku do nalewki miętowej. Jej kolor Was zachwyci, a smak powali. Miętówka ma piękny, intensywny zielony kolor, orzeźwiający, miętowy smak i zapach. Proponuję(...)szklanym słoju. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu na 8-10 dni. Następnie przefiltrować, liście wyrzucić. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić i połączyć z miętowym spirytusem. Jeszcze raz przefiltrować, rozlać do butelek. Po kilku dniach nadaje się do picia. Smacznego
na moim stole...okazji Dnia Ojca wszystkim tatusiom składam najlepsze życzenia. Dla swojego taty zrobiłam miętowy pocałunek. Idealne do niego okazały się miseczki serca i usta które podarował mi Słodki Świat . Kochany Tato - zacznę zwyczajnie, że z Tobą w domu zawsze jest fajnie: i w deszcz i w słotę, w smutku, w radości, ... wspierasz i uczysz życia w miłości. Dzisiaj(...)wszystko chcę Ci dziękować, i Miętowy Pocałunek podarować. Składniki : 125 g mascarpone 250 ml śmietany 36 % 75 g czekoladowych pastylek miętowych (drobno zmielonych) Opcjonalnie: kilka listków mięty 5 sztuk czekoladowych miseczek serc 5 sztuk czekoladowych ust Przygotowanie: Mascarpone i śmietanę kremówkę ubić, na koniec ubijania dodać drobno zmielone czekoladowe
Lili w kuchniPasikonik ? Babeczki nawiązują do właśnie takiego połączenia smakowego. Orzeźwiająca mięta i całe mnóstwo czekolady... Puszyste, mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego 130 g cukru trzcinowego(...)oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem miętowy: 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 30 g świeżej mięty (zwykle wystarcza 1 duża doniczka) 2 łyżeczki miętowych kropli* * Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu
maniapieczeniaczekoladowe miseczki, jak widzicie w różnych kształtach i zalałam je wymyśloną przeze mnie masą sernikowo-jogurtową. Po prostu zerknęłam do lodówki i powyciągałam co mam. Zmiksowałam i oto powstały miętowe serniczki, kremówki miałam mało, więc ubiłam to co mam i udekorowałam wierzch. Ładne, prawda? Eleganckie, smaczne i naprawdę to było kilka minut zachodu, bo robiłam je wieczorem po powrocie(...)przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g sera białego (u mnie półtłusty) 165 g jogurtu naturalnego (to waga małego jogurtu jakiego użyłam) 50 ml syropu miętowego (u mnie barmański dostępny w marketach) cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody DODATKOWO: śmietanka kremówka 30% cukier puder do smaku kilka truskawek UŻYŁAM PO KILKA
Blondynka Gotujeidealnym pomysłem na orzeźwiający deser albo słodki podwieczorek. Gwarantuję, że każdy wypije aż do dna, a potem z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) WARSTWA JAGODOWA: * herbata miętowa ( Posti ) – 125 ml * owoce leśne : maliny, borówki, jeżyny – 3/4 szkl * miód – 2 łyżki WARSTWA KOKOSOWA: * herbata miętowa ( Posti ) – 125 ml * mleko kokosowe – 125 ml * kokos(...)łyżki * miód – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WARSTWA JAGODOWA: Wystudzony napar miętowy miksujemy z owocami i miodem. WARSTWA KOKOSOWA: Wystudzony napar miętowy miksujemy z mlekiem kokosowym , prażonymi wiórkami i miodem. CAŁOŚĆ: Rozlewamy do naczyń , podajemy mocno schłodzone! Smacznego
Ostra na Słodkoeksperymentowanie z ziołami. W ogóle często do potraw dodaję dużo ziół. Uwielbiam je! Na Durszlaku jest akcja "Przepis na ziołowe orzeźwienie" i to zainspirowało mnie do zrobienia bardzo miętowego koktajlu. Koktajl okazał się przepyszny, baaardzo orzeźwiający. Mocno czuć miętę i owoce, ale najbardziej truskawki. Taki mix owoców i mięty doskonale uspokoi nasz układ nerwowy po stresującym dniu, ale i pobudzi(...)organizm. Zapraszam... BARDZO MIĘTOWY KOKTAJL Z BANANA, TRUSKAWEK I JABŁKA. Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 jabłko około 180 g truskawek 3 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" + 125 ml gorącej wody 10 liści mięty ogrodowej 50 ml syropu miętowego Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychBabka w wersji czekoladowo- miętowej. Składniki: 50 dag mąki 15 dag pastylek miętowych w czekoladzie 1 masło lub margaryna 20 dag cukru 5 jaj 1 proszek do pieczenia ( mały) 1 łyżeczka kropli miętowych 80 ml mleka tłuszcz i posypka do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jaja, dosypując delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, krople miętowe
Tradycyjna Kuchniawróciłam do domu marzyło mi się tylko wygodne łóżko i jakiś chłodny, orzeźwiający napój. A że na straganach teraz pełno pięknych, czerwonych owoców, a szafki wypchane po brzegi miętowymi herbatkami, zrobiłam dziś orzeźwiający miętowy napój wieloowocowy. Gasi pragnienie, doskonale ochładza, a na koniec można jeszcze delektować się słodkimi owocami. Spróbujcie. ... idealnie orzeźwia i gasi pragnienie Składniki: (na 2 szklanki(...)szklanka wody gazowanej 2 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 7-8 dużych truskawek 8-9 słodkich czereśni opcjonalnie kostki lodu Przygotowanie: W 3/4 szklanki wody zaparzamy 2 saszetki herbaty miętowej Posti. Po zaparzeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie kroimy czereśnie na pół i wyciągamy z nich pestki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki. Tak przygotowane owoce
Słodkie okruszkiRewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto - marchewkowe z kremem miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w domku to ciasto :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia(...)łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia
Słodkości i nie tylkopotrzebna, czy nie? Po rozmowie z blogerką Margarytką podjęłam decyzję i poszłam do sklepu i kupiłam. Tanią zwykłą maszynę, bo nie chciałam wydawać za dużo kasy. Lody miętowe z czekoladą Margarytki nie dawały mi spokoju, musiałam je mieć, już teraz natychmiast :) Nie miałam na tyle cierpliwości aby schłodzić masę i wlałam ją od razu i lody po maszynie musiałam wstawić(...)drobnego cukru (następnym razem dodam 40 g, bo ja wolę mniej słodkie) 300 ml śmietanki kremówki 30 %, zimnej 100 ml zimnego mleka (2%, 3,2%) 125 ml syropu miętowego barmańskiego 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej * można dodać kilka kropel miętowych (ja nie dodawałam) Żółtka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę, dodałam 1 łyżkę wrzątku, bo mój cukier
Blondynka Gotuje