tuż. Zgodnie z powiedzeniem, że „przez żołądek do serca” warto przygotować dla swoich Połówek coś pysznego. Dla wszystkich fanów czekolady, mam właśnie coś takiego: wspaniałe ciasteczka czekoladowo-miętowe. Nas one oczarowały i z zadowoleniem stwierdzam, że dawno już żadne nie smakowały mi tak bardzo. Co prawda tuż po wyjęciu z piekarnika miałam obawy, czy aby nie będą zbyt(...)jakości 110 g miękkiego masła 40 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka ciemnego cukru muscovado (nie miałam) 1 żółtko dużego jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka esencji miętowej (nie miałam, użyłam mniej więcej 1/2 łyżeczki kropli miętowych) 125 g mąki pszennej 15 g ciemnego kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 75 g drobnego cukru brązowego demerara Wypełnienie: 40g białej
Smaki Na TalerzuMrożona herbata . Ice tea. Szukacie ochłody i orzeźwienia? Nic nie sprawdzi się lepiej od domowej Iced mint tea (Pfefferminz Eistee) , czyli mrożonej herbaty miętowej z cytryną i świeżą miętą. Żeby mrożoną herbatę urozmaicić, przygotowałam ją o smaku miętowym. Może to być też owocowa ice tea, albo mrożona herbata z dodatkiem innych niż mięta świeżych ziół. To mój prosty i sprawdzone(...)przepis na letnie orzeźwienie, miętową mrożoną herbatę piję w lecie codziennie. Pij ją do woli tak jak ja! bo na upały według mnie najlepsza jest domowa ice tea, a nie ta ze sklepowej półki z dużą zawartością cukru. Składniki na 4 filiżanki: 1litr świeżo zagotowanej wody 1-2 saszetki herbaty miętowej sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru plasterki cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto o smaku, bardzo przypominającym czekoladę miętową, którą bardzo lubię. Właśnie ze względu na ten oryginalny nie powtarzalny smak, zdecydowała się przygotować, ciasto miętowe. Smaczne miętowe, które zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. SKŁADNIKI: (Forma 24 x 24 cm) Biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru o,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa(...)śmietany 36 % 2 galaretki miętowo-jabłkowe szklanka gorącej wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g miętowych landrynek łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek gorzkiej czekolady kieliszek nalewki miętowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając
RAROSSAprzygotowałam je na wspomnienie czekoladek, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Zawsze przyciągną mój wzrok i ciężko mi nie wyciągnąć po nie ręki. Mówię oczywiście o czekoladkach z miętowym, półpłynnym nadzieniem. Jeśli ktoś mięty nie lubi, nie zrozumie. Ale ja lubię. Bardzo! A połączenie mięty i czekolady jest dla mnie jednym z najlepszych. I od dawna już przymierzałam się(...)ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli Składniki na poncz: 2 torebki
Ratunku obiadKrem mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu(...)niej gałązkami mięty. Gotujemy miętę w śmietance przez ok. 5 min.(na małym ogniu), następnie zdejmujemy z kuchenki- przykrywamy garnek np. talerzykiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy nasza miętowa śmietanka osiągnie już temperaturę pokojową- wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki! Ze schłodzonej śmietanki, wyjmujemy gałązki mięty-odsączając je ze śmietany na tyle, na ile jest to możliwe. Dodajemy
Domowe TortyTakiego budyniu jeszcze nie jadłam. Aksamitny, zimny przypominający lody czekoladowe. Galaretkę zrobiłam z syropu miętowego. Czekolada i mięta bardzo siebie lubią. Na dwie porcje: Miętowa galaretka: 100 ml wody 3-4 łyżki syropu miętowego 5 gram żelatyny Zagotuj wodę. Odstaw, wsyp żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Dolej syrop miętowy(...)spróbuj czy jest wystarczająco miętowy dla ciebie. Dolej jeśli trzeba wzmocnić smak. Przelej do salaterki i po ostygnięciu włóż do lodówki aż się zetnie. Teraz przygotuj budyń czekoladowy: 100 ml śmietanki 100 ml mleka 3 łyżki kakao 5 gram żelatyny 3 łyżki cukru Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści
AZgotuj!Chciałam zrobić syrop miętowy, którego mogłabym używać do wypieków, koktajli i lemoniady. Niestety, poszukiwania w sieci i książkach nie przyniosły zadowalającego rezultatu i byłam bardzo zawiedziona, bo syrop nie wyszedł tak miętowy, jakbym sobie życzyła. Prezydent podpowiedział mi wtedy, że olejki eteryczne zawarte w mięcie nie rozpuszczą sią ani w odzie, ani w cukrze, dlatego samo gotowanie mięty w wodzie(...)cukrem nie zapewni w efekcie intensywnie miętowego syropu. Wtedy nagle przypomniało mi się, że moja babcia robiła syropy sosnowe i miętowe zasypując je cukrem z alkoholem. Teraz już wiem, jak otrzymać wspaniały miętowy smak w syropie. ;) Zachęcam do wypróbowania. Syrop miętowy Składniki: 2 duże pęczki mięty (nie może być zwiędła i przerośnięta!) 60 ml wódki lub 40 ml spirytusu
Kuchnia Prezydentowejascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} masa miętowa: 250 g landrynek miętowych(...)wierzch ciasta: 2 torebki herbaty miętowej 2 budynie waniliowe
Symfonia smakowainternecie znalazłam ciasto "Miętus". Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt (duża tortownica): 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)kakao Masa miętowa: 150 g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g masła Masa śmietankowa: 1 galaretka agrestowa 0,5 litra śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo: 2 paczki herbatników czekolada do starcia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną
Salonik smakówłatwy sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do grillowanego udźca jagnięcego. Możemy go zrobić w ciągu kilku minut ale dla osiągnięcia lepszego smaku powinniśmy go odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem. Czas przygotowania: 5 minut, Czas gotowania: 12 minutSkładniki: 2 szklanki dobrej jakości białego octu winnego¾ szklanki cukru½ szklanki drobno posiekanych świeżych liści miętyPrzygotowanie: Na dużej patelni na średnim ogniu(...)wymieszać. Następnie sos przelać do osobnego pojemnika i odstawić na około godzinę przed podaniem. Sos podawać w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu powinna nam wyjść około 1 filiżanka sosu miętowego. Sos miętowy do jagnięciny i baraniny z grilla is a post from: naRuszcie.plThe post Sos miętowy do jagnięciny i baraniny z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieCiasto z wykorzystaniem landrynek miętowych chodziło za mną od dłuższego czasu. Słyszałam od paru osób, że ma bardzo ciekawy smak, poszperałam w internetach, poczytałam i stworzyłam swoją własną wersję. Podczas przyrządzania przeżyłam chwilę grozy bo landrynki okazały się naprawdę mocne i czuć je było w całym domu, ale w kremie budyniowym złagodniały. Połączenie czekoladowego biszkoptu, miętowego budyniu i masy czekoladowej(...)sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlewamy żółtka, a następnie mąkę, proszek i kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Warstwa miętowa: ok 200 g landrynek miętowych 1/4 szkl wody budyń śmietankowy 1 1/2 szklanki mleka masło 2 łyżki cukru Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu
Cynamonowe szczęścieNalewka miętowa, szybki i prosty przepis zrobisz to sam ! Wyobraź sobie zimny jesienny wieczór, za oknem chmury a Ty marzysz o kieliszeczku czegoś dobrego. Sięgasz na półkę a tam jest…. zapraszam do przeczytania wpisu. Nalewka miętowa – szybki i prosty przepis, naprawdę. Tą nalewkę robi się bardzo prosto, potrzebujemy tylko trochę cierpliwości by wszystko dobrze się przegryzło(...)dodatek do wody również. Uważaj jak posadzisz jedną sadzonkę, potem będzie rosła wszędzie :) A i jeszcze jedno możesz użyć też zwykłej mięty jeśli tylko taką masz. Nalewka miętowa 10 listków mięty czekoladowej 750 ml wódki 10 łyżek cukru + 1 słoiczek 1 butelka 750 ml ( ta po wódce będzie ok ) Miętę delikatnie układamy w słoiczku i zalewamy
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj coś dla smakoszy lekkiego śniadania, miętowy jogurt z owocami. W mojej kuchni zawsze używam naturalnych jogurtów. Mieszam je z owocami, warzywami i kokosowym mlekiem według uznania i ochoty. Często posypuję smoothie domowym musli lub owocami w całości. Ostatnio preferuję koktajle z miętą. Wreszcie ruszyła mięta! Kilka dni ciepła i od razu zrobiła się bujna i mocno zielona. Pachnie nadzwyczajnie(...)nawet jeśli ją tylko lekko dotknę. Starczy na całe lato, na mojito i na miętowy jogurt! Jeśli lubicie mrożony jogurt to miętowy jogurt też możecie zamrozić. Będzie to idealny orzeźwiający deser na lato. Miętowy jogurt Składniki: 2 porcje 200 ml greckiego jogurtu 100 ml kokosowego mleka 3 łyżki miodu lub wedle smaku 1 łyżeczka soku z limonki 3 listki mięty
codojedzeniaDoskonałe połączenie mięty i czekolady. Lekka, orzeźwiająca rolada czekoladowo - miętowa. Masę możemy ubarwić na zielono, lecz nie jest to konieczne. Masa śmietankowa z mascarpone nie sprawi żadnych trudności, ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Rolada miętowa Składniki: Na biszkopt kakaowy: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady, startej na wiórki Na masę miętową: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Mąkę, proszek i kakao przesiewamy razem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną
Smak mojej kuchnitych wszystkich małych kobiecych przyjemności;) W tym dniu mogę też pozwolić sobie na dodatkowy kawałek ciasta, nie czując przy tym wyrzutów sumienia. A jeśli będzie to taki czekoladowo-miętowy tort - nawet i trzeci kawałek się zmieści:) Tort jest niesamowicie pyszny. Wilgotne czekoladowe blaty przełożone czekoladowym kerem z miętową nutą, dzięki niemu właśnie tort jest lekki, orzeźwiający i taki wiosenny(...)jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku 125ml mocnej gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 60ml mleka do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętowe Ciasto: kefir
Obiad gotowy