mietowe - 983 przepisów (strona:3/66)

Syrop miętowy 226

fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku

Kuchnia domowa Ani
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 127

moździerzu1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego1 łyżka miodusok z 1 limonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.Na miętowy kuskus:200 g kaszy kuskus1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranusok z 1 cytryny2 garści posiekanej mięty1 garść posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiegosól, pieprzKuskus zalać gorącym bulionem i odstawić

Food Square
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 172

kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 185

układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 291

foremce o średnicy 22 cm. Składniki na krem : 1 serek mascarpone 1 opakowanie śmietany 36% - 500 g 2-4 łyżki cukru pudru - według uznania zielony barwnik spożywczy, łyżeczka kropel miętowych- według uznania Przygotowanie kremu : Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić  !) - i wkręciłam go w masę Dodałam  krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie

Proste Potrawy
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią 237

Pyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :)SKŁADNIKI400g świeżego łososia1 średnia cukiniasólpieprz cytrynowycytrynaoliwa z oliweklistki miętyPRZYGOTOWANIE Usuwamy  skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Mleko Malinowo - Miętowe 168

Mleko mojego syna, który rzadko sięga po całe i świeże owoce. Owoce przemycam mu więc w różnych potrawach, wypiekach i koktajlach. Dziś proponuję Wam Malinowo-Miętowe Mleko. Dziecko wypiło ze smakiem. Składniki: 2 szklanki mleka 1 garść malin kilka listków świeżej mięty syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Próbujemy, dodajemy syrop

Blondynka Gotuje
Mleko Malinowo - Miętowe z Chia 177

Mleko malinowo-miętowe z Chia! Osobiście uwielbiam! Chia wypijam w koktajlach, na pewno już to zauważyliście. I wiecie co? Działa. Widzę jak mój organizm lepiej działa, ale o szczegółach nie będę tu pisać ;) Składniki: 1 mała garstka malin kilka listków mięty 1 szklanka mleka 1 łyżeczka nasion Chia Skworcu syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Dzień przed zrobieniem napoju

Blondynka Gotuje
Nalewka miętowa (Miętówka konstancińska) 229

zabraknie. A na nim prócz jedzenia oczywiście alkohol domowej roboty. Ja postanowiłam podjąć się zrobienia kilku nalewek. Od roku czeka aroniowa, w tym roku do niej dołączyły: wiśniowa i miętowa.  Będzie w czym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka

Pasja Smaku
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 215

stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :)  Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą

Sajkofanka smaku
KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. Garść wspomnień. 193

miętą.Zwykły...Dla wielu. Nie dla mnie. Taki właśnie kompot gotowała wspomniana wyżej Prababcia, który gasiłpragnienie w upalne dni, kiedy biegałam za gdakającymi kurami po podwórzu gospodarstwa... KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. /jak u mojej Prababci;/ 600g świeżego rabarbaru 4 gałązki świeżej mięty 1,5 litra wody 2-3 szklanki cukru Rabarbar obieram, kroję na kawałki. Wrzucam do garnka, wsypuję cukier, wlewam

W kuchni Karmel-itki
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 212

musiała jeść zimny posiłek, tylko po to, żeby dodać ładne zdjęcia na bloga. Aż tak zwariowanana tym punkcie Karmel-itka nie jest. Dlatego są naleśniki w najprostszej formie podania. MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. /autorski;/ na 10 - 12 dużych naleśników naleśniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek

W kuchni Karmel-itki
Syrop miętowy 144

Dzisiaj chciałam zaproponować Wam inne wykorzystanie mięty a mianowicie syrop miętowy, z którego często korzystam w zimie.Składniki:- 30 gałązek mięty- 50 dkg cukru- 2 litry wodyWodę zagotowujemy z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na 24 godziny. Mięte wyjmujemy, syrop przecedzamy (najlepiej przez gazę) i ponownie zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek i od razu

Zainspirowana w kuchni
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 151

dotąd, domowej grupy testującej,  nie znalazłam amatorów na takie smaki, ale przecież nie jest powiedziane, że wśród Was się tacy nie znajdą;)  Miruna z makaronem w miętowym sosie Składniki: 1 kg filetów z miruny 400 g makaronu (kokardki/świderki/grube wstążki) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki ziaren słonecznika 4 gałązki świeżej mięty

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowa herbata miętowa 96

Do przygotowania 1 szklanki potrzebujemy: – 2 duże garście liści świeżej mięty – ok 200 ml wrzątku – cukier/miód (moim zdaniem nie potrzeba, ale gusta

Szybko Tanio Smacznie