Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo: tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą
Kuchnia domowa Aniferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z lekką nutką mięty, wcale nie czosnkowe wbrew pozorom! przepis znaleziony TU.Karkówka grillowana w miętowej marynacie600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry (u mnie ok 400 g)1/2 małej czerwonej cebuli
Dzieje kuchennej Wiewióryfajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku
Kuchnia domowa Animoździerzu1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego1 łyżka miodusok z 1 limonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.Na miętowy kuskus:200 g kaszy kuskus1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranusok z 1 cytryny2 garści posiekanej mięty1 garść posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiegosól, pieprzKuskus zalać gorącym bulionem i odstawić
Food Squarekuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnyukładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Gotowe nakładamy na talerze i podajemy ze schłodzonym sosem miętowym. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiforemce o średnicy 22 cm. Składniki na krem : 1 serek mascarpone 1 opakowanie śmietany 36% - 500 g 2-4 łyżki cukru pudru - według uznania zielony barwnik spożywczy, łyżeczka kropel miętowych- według uznania Przygotowanie kremu : Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę Dodałam krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie
Proste PotrawyPyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :)SKŁADNIKI400g świeżego łososia1 średnia cukiniasólpieprz cytrynowycytrynaoliwa z oliweklistki miętyPRZYGOTOWANIE Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie
Moje Kuchenne RewelacjeMleko mojego syna, który rzadko sięga po całe i świeże owoce. Owoce przemycam mu więc w różnych potrawach, wypiekach i koktajlach. Dziś proponuję Wam Malinowo-Miętowe Mleko. Dziecko wypiło ze smakiem. Składniki: 2 szklanki mleka 1 garść malin kilka listków świeżej mięty syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Próbujemy, dodajemy syrop
Blondynka GotujeMleko malinowo-miętowe z Chia! Osobiście uwielbiam! Chia wypijam w koktajlach, na pewno już to zauważyliście. I wiecie co? Działa. Widzę jak mój organizm lepiej działa, ale o szczegółach nie będę tu pisać ;) Składniki: 1 mała garstka malin kilka listków mięty 1 szklanka mleka 1 łyżeczka nasion Chia Skworcu syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Dzień przed zrobieniem napoju
Blondynka Gotujezabraknie. A na nim prócz jedzenia oczywiście alkohol domowej roboty. Ja postanowiłam podjąć się zrobienia kilku nalewek. Od roku czeka aroniowa, w tym roku do niej dołączyły: wiśniowa i miętowa. Będzie w czym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka
Pasja Smakustały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :) Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą
Sajkofanka smakumiętą.Zwykły...Dla wielu. Nie dla mnie. Taki właśnie kompot gotowała wspomniana wyżej Prababcia, który gasiłpragnienie w upalne dni, kiedy biegałam za gdakającymi kurami po podwórzu gospodarstwa... KOMPOT RABARBAROWO-MIĘTOWY. /jak u mojej Prababci;/ 600g świeżego rabarbaru 4 gałązki świeżej mięty 1,5 litra wody 2-3 szklanki cukru Rabarbar obieram, kroję na kawałki. Wrzucam do garnka, wsypuję cukier, wlewam
W kuchni Karmel-itkimusiała jeść zimny posiłek, tylko po to, żeby dodać ładne zdjęcia na bloga. Aż tak zwariowanana tym punkcie Karmel-itka nie jest. Dlatego są naleśniki w najprostszej formie podania. MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. /autorski;/ na 10 - 12 dużych naleśników naleśniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj chciałam zaproponować Wam inne wykorzystanie mięty a mianowicie syrop miętowy, z którego często korzystam w zimie.Składniki:- 30 gałązek mięty- 50 dkg cukru- 2 litry wodyWodę zagotowujemy z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na 24 godziny. Mięte wyjmujemy, syrop przecedzamy (najlepiej przez gazę) i ponownie zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek i od razu
Zainspirowana w kuchnidotąd, domowej grupy testującej, nie znalazłam amatorów na takie smaki, ale przecież nie jest powiedziane, że wśród Was się tacy nie znajdą;) Miruna z makaronem w miętowym sosie Składniki: 1 kg filetów z miruny 400 g makaronu (kokardki/świderki/grube wstążki) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki ziaren słonecznika 4 gałązki świeżej mięty
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDo przygotowania 1 szklanki potrzebujemy: – 2 duże garście liści świeżej mięty – ok 200 ml wrzątku – cukier/miód (moim zdaniem nie potrzeba, ale gusta
Szybko Tanio SmacznieMięta jest na lato, upały idealna. Orzeźwia, chłodzi i smakuje. Dodajemy ją do deserów, sałatek czy chłodzących napoi. Ja postanowiłam przygotować sos do sałatki na
Szybko Tanio SmaczniePyszny koktajl, w sam raz na upalne dni. truskawki z miętą dają uczucie przyjemnego orzeźwienia i są bardzo zdrowe! W sezonie warto truskawki jeść jak najczęściej
Kolorowy PrzepisownikMięta ma tyle samo zwolenników co i przeciwników . Jedni uwielbiają ten orzeźwiający smak , innym takie ziołowe aromaty nie pasują. Ja ją bardzo lubię. Czekolady i czekoladki z miętowym nadzieniem są wg mnie przepyszne. I ten właśnie smak chciałam odtworzyć w dzisiejszym cieście. Ciasto pod nazwa "Miętusek" jest już dość popularne i krem zrobiłam z tego przepisu (klik(...)zmieniając nieco proporcje. Od siebie urozmaiciłam ciasto gorzkim czekoladowym ganachem i orzeźwiającą galaretką jabłkowo-miętową (firmy "Wodzisław" - do kupienia m.in w Kaufland ) Ciasto jest dość czasochłonne , ale efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25 Czekoladowy biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki(80g) 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju
Malinowa KawiarenkaNa blogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado
KreatywnePinyCzy można w nietypowy sposób podać naleśniki ? Oczywiście, że tak. Możemy do tego celu użyć filiżanek. Prawda, że pięknie się prezentują ? Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniOrzeźwiające, kremowe i delikatne - lody z truskawkami i miętą. Do ich przygotowania nie są potrzebne żadne specjalistyczne urządzenia. Wystarczy wszystko zmiksować i wstawić do zamrażalnika. Idealny
UgotowaćChrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu
Smakowity Blog KulinarnyTroszkę egzotyki Świetne na lekki obiadek :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaDzisiaj proponuję pyszną i lekką sałatkę z nowalijkami, doskonałą na lunch czy lekki obiad. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie jajek, a smak zasługuje na
Gosia gotujeChłodnik ten zrobiłam w lecie podczas największych upałów, no ale jak to u mnie, poślizg musi być, oprócz tego życie też swoje dokłada, niestety... Niemniej polecam
Gosia gotujeSceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam
Szefowa kuchniSkładniki: 100 gram ryżu Arborio 2 szklanki bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/3 łyżeczki szafranu 1/2 dużego batata garść startego parmezanu 300 gram
Mango Papaja10 łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego 6 łyżeczek posiekanej świeżej mięty łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki mieszanki ziół: limonka i rozmaryn sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie
Humanistka w kuchniSałatka ta jest kompromisem między ochotą na zjedzenie owoców, a chęcią na drinka lub coś, co by zawierało procenty :) Pogłówkowałam i uczyniłam smakowity mariaż owoców z
ZofianaPo ciężkim dniu spędzonym na grabieniu, kopaniu i sadzeniu Potwory są głodne. Niestety nie wystarczą im kanapki z serem. Już po wyruszeniu z budowy słyszę: "Pancakes
Magiczna kuchnia DariiKlasyk. Łosoś w maśle z cytryną to klasyk.Gdy dodacie do tego kilka listków drobno posiekanej mięty i łyżeczkę startego imbiru,pieczona ryba nabiera nowego smaku. Warto
bistro mamaDawno nie piekłam sernika, aż dziw, bo serniki bardzo lubię. Kiedy już zapadła decyzja, że w weekend musi być, zrobiłam listę zakupów mając w pamięci podstawowe
bistro mama"Sezon na truskawki dawno w Polsce rozpoczęty, mimo masy zagranicznych odmian, nareszcie pojawiły się polskie owoce! Nie mogłam się powstrzymać, na obiad koniecznie musiałam przygotować coś
Słodkie PrzyjemnościDziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to
Kulinarna rozmowaNie wiem jak u Was, ale u nas mamy prawdziwy wysyp wiśni tego lata. Dziś zapraszam na orzeźwiający kompot owocowy z dodatkiem mięty.Składniki:2 szklanki
Kuchnia domowa AniKto ma cukinie w ogrodzie,wie w jakim szalonym tempie rosna.Wystarczy kilkudniowy wyjazd,by zastac w ogrodzie prawdziwe giganty.Te olbrzymy,ale z miekka skorka chetnie zuzywam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałata, sałata dawniej jedzona przeważnie ze śmietaną. W moim rodzinnym domu z racji tego, że było nas dużo to i sałaty robiło się bardzo dużo. Całe
Ewa w kuchniNiestety sezon na truskawki powoli dobiega końca... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne tartaletki:) Intensywnie czuć w nich miętę, która wspaniale łączy się z musem czekoladowym oraz
Z miłości do słodkościPyszny orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki i mięty :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeOwoców na prawdę mamy teraz pod dostatkiem, więc dlaczego by z tego nie korzystać maksymalnie. Odżywiamy się zdrowo, pijmy więc swoje soki i kompoty. Do obiadu
Niezły MłynekSkładniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka
Niezły MłynekSkładniki: 2 jajka 4 żółtka 200 g cukru 300 ml mleka 400 ml śmietany kremówki duża garść świeżej mięty zielony barwnik ok 1 łyżeczki 100 g
Niezły MłynekKarambola..... owoc, którego byłam bardzo ciekawa, owoc, który strasznie podobał mi się z wyglądu. No i w końcu trafił w moje ręce i co? I wielkie
Blondynka GotujeCześć :)Wczoraj wieczorem w trakcie oglądania Mam Talent, tak sobie rozmyślałam, co by zrobić dobrego dla męża, który za niedługo miał wrócić do domu...Zainspirowała mnie
Pora coś zjeśćCześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma
Pora coś zjeśćKarkówka z grilla - moje ulubione mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a potem starannie upieczone jest przepyszne. Do karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki i kromka
Smaczna PyzaZostała mi ostanio pomarańcza z przepisu dotyczącego mufinek więc postanowiłam ją jakoś pozytywnie wykorzystać :) Składniki:- 250 g miękkiego masła- 100 g cukru pudru- 3 łyżeczki soku
Zainspirowana w kuchni