krewetki - 3802 przepisów (strona:64/254)

Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 146

Krewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle.  Czas przygotowanie: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie) 6 średnich marchewek 2 cebule szalotki(...)wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz

kulinarnyJa
Aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem 193

głodomorów takich jak ja kiedy jestem bardzo głodna i obiad muszę mieć na za chwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki:   Opakowanie krewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki) płaska łyżka masła łyżeczka posiekanej natki pietruszki plasterek cytryny sól 1 ząbek czosnku Dodatki: Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus) brokuł gotowany(...)najlepiej na parze) Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około 3 minuty.  Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz.   Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus

Anielska Kuchnia Ani
Ragoût Christophera. 235

herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona(...)drobno pokrojona mała  ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i  sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku

Kulinarny karnet Christophera
Krewetkowa wariacja czyli jedź kolorowo! 203

cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki smażymy nie dłużej niż 2-3 minuty, wyciągamy na talerzyk do ostygnięcia. Do masy serowej dodajemy drobno posikane oliwki i cebulę, dodajemy przekrojone na pół ostudzone(...)krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z pomidorów ścinamy górę, dół pomidora wydrążamy i napełniamy twarogiem. Wierzch ozdabiamy całymi krewetkami, oliwkami, świeżą natką pietruszki, można również skropić oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem

Apetyczna babeczka
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 190

maczanka po krakowsku to było bodajże jedyne danie z Krakowa, nie licząc kiełbas. Wychodzi na to, że regionalną potrawą krakowską jest burger i krewetki. Mam tylko nadzieję, że krewetek w Wiśle nie łowili. Ale wróćmy na moment do maczanki po krakowsku. Czy ktoś może wie gdzie w okolicach Krakowa jest plantacja papryczek jalapeno? Oraz czy gdzieś w Krakowie(...)tego sos szumnie nazwany przez panią andaluzyjski, więc ja pełna radości, pomna smaku papryki, pomidorów, natki pietruszki, dobrego majonezu oczekiwałam na ten sos, bo jak zapewniali wszyscy od krewetek po koktajle, sosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl

ladykitchen
Szybki obiad na wieczorny głód. 364

Skworcu - wow jakie ostre!) 75ml białego wina (w oryginalnym przepisie jest martini lub cinzano rostao, ja akurat miałam czerwone wino) 250g jajecznego makaronu tagliatelle 1/5 kostki masła sól Obieram krewetki. Wstawiam wodę na makaron. Gdy zawrze solę i wrzucam tagliatelle. W misce łączę przecier pomidorowy z mlekiem (ja użyłam śmietanę), następnie dodaję mascarpone. Całość dokładnie mieszam. W woku rozgrzewam(...)oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron i dodaję do sosu. Chwilkę podgrzewam. Zdejmuję z ognia dodaję masło pokrojone w małe kawałki. Mieszam aż masło się rozpuści. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti krewetkowe 205

masła • 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) • sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia(...)odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody. W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany

Blondynka Gotuje
C - Krewetkowe eksperymenty 207

oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżka octu winnego Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 3-4 minuty, odcedzić, odłożyć do przestudzenia. Doprawić sokiem z cytryny i czosnkiem (użyłam granulowanego ale oczywiście doskonale sprawdzi się świeży, przeciśnięty przez praskę(...)porwać na kawałki, pomidory wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki dodać do sałaty wraz z dwiema porcjami krewetek. 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów wymieszać z 1 łyżką octu winnego, doprawić solą i pieprzem (ewentulanie łyżką suszonych lub świeżo posiekanych ziół) wymieszać z sałatą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 197

Dyniowe szaleństwo trwa! ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny, gęsty, słodko-ostry i bardzo pożywny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i krewetkami <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 800 ml wody 750 g dyni 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 1 mała cebula, przekrojona w pół 5 cm korzenia imbiru 1 pęczek włoszczyzny(...)przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne,  cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut.  4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty.  5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy

My Culinary Art
Krewetki grillowane w liściach bananowca 271

pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki(...)małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek

Tajskie smaki
Przekąska z ciasta francuskiego z sałatką ryżową 71

oczy, jak i podniebienie. Jedną z moich ulubionych sałatek postanowiłam podać w niecodziennym wydaniu, bo w koszyczkach z ciasta francuskiego. Udekorowałam całość kiełkami, odrobiną kawioru oraz surimi w kształcie krewetki. I to był strzał w 10! Koszyczki zniknęły w mgnieniu oka. Zróbcie je jako imprezową przekąskę. To będzie HIT każdej imprezy. Gwarantuję Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Wykorzystując(...)kubeczek krewetek-surimi, przekrójcie je wzdłuż na pół. Sałatka: 50 g ryżu np basmati 2 krążki ananasa 2-3 łyżki kukurydzy 1-2 łyżki majonezu przyprawa curry sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. ciasta francuskiego xxl 1-2 op. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju czosnkowym kawior – opcjonalnie ulubione kiełki, u mnie groszek czepny Z ciasta

Smaki Na Talerzu
Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami 88

trochę azjatyckim stylu. Taka sałatka z makaronem ryżowym jest lekka, świeża i będzie idealna na kolację lub brunch. Składniki (2 porcje): 150 g. makaronu ryżowego muszelki 10 szt. surowych krewetek 16/20 15 g. suszonych grzybów shiitake 2-3 łyżki gotowej sałatki z glonów wakame 1/2 ogórka szklarniowego 6 rzodkiewek 1 łyżka prażonego sezamu 2 łyżki oleju 1 mała chili(...)garść świeżej kolendry sól 1 łyżeczka soku z pomarańczy (opcjonalnie) Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelit. Rzodkiewkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ogórka pokrój w plasterki, a następnie w paseczki. Grzyby shiitake włóż do miseczki i zalej wrzącą

Delicious Place
Kremowe risotto z krewetkami i szpinakiem 134

Kremowe risotto z krewetkami i szpinakiem Pyszne i aromatyczne danie, które można przygotować zarówno jako wytworny obiad jak i na przyjęcie. Do tego jest dość szybkie i małe pracochłonne, spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Polecam!     Składniki: 1 szklanka ryżu długoziarnistego pół szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Przyprawa: sól, pieprz(...)łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich ok 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała cukinia (lub pół większej) 1/2 czerwonej papryki ok 450g krewetek 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli ok 300g świeżego szpinaku tarty parmezan do posypania 1 łyżka oleju       *** W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wsypujemy suszone

Blog z Apetytem
Krewetki w tajskim stylu 99

minutki. Nie może być miękki ma być chrupiący Zachować ciepły. Ryż zalać wrzącą wodą i zostawić na 3 minuty, następnie odsączyć. Odstawić i przykryć, żeby pozostał ciepły. Przygotowanie krewetek – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulki. Smażyć chwilkę mieszając. Chili pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć, trawę cytrynową lekko utłuc, dodać wszystko na patelnię. Wsypać(...)sezam. Smażyć 1 minutkę. Krewetki obrać i oczyścić wrzucić na patelnię i smażyć do momentu aż zrobią się różowe. Dodać obgotowany groszek, wymieszać. Na koniec wyjąć trawę cytrynową. Do miseczek włożyć porcję makaronu, dodać część krewetek z dodatkami z patelni. Polać uprzednio przygotowanym sosem. Można sos wylać na patelnię i wszystko wymieszać, ale ja zrobiłam tak jak opisałam

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania