krewetki - 3802 przepisów (strona:64/254)

,,Krewetki w cieście piwnym’’ 150

Krewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Najlepiej smakują z sosem słodko- ostrym. Pychotka! Składniki: 300 g świeżych krewetek 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek 150 ml zimnego piwa Chili, sól, pieprz ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz(...)mieszamy. Porcjami dolewamy piwo, wszystko energicznie mieszamy. Krewetki myjemy osuszamy a następnie solimy. Na talerz wysypujemy trochę mąki, krewetkę obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w ciście, delikatnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podajemy z sosem słodko- ostrym. Smacznego

Podróż w kulinaria
Proste kedgeree 148

łyżki posiekanej natki pietruszki, Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć. W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek(...)Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry.  Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając.   Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia. W międzyczasie ugotować jaja na twardo, obrać i podzielić na połówki. Gorące kedgeree nałożyć na talerze

Nie tylko w kuchni
Krewetki w cieście z sosem czosnkowym 167

dzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości ) 1 jajko ok. 50 ml mleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis(...)podany na blogu – sosy, soki, dodatki ) Wykonanie: Krewetki rozmrażamy i usuwamy z nich przewody pokarmowe ( na ogół nie są usunięte, wyglądają jak nitki  ). Dodajemy do nich przepuszczony przez praskę czosnek. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Z jajka, mleka, oliwy, vegety, suszonego czosnku i mąki robimy ciasto. Ciasto ma być bardziej gęste niż naleśnikowe. W cieście umieszczamy

Smaki Ewy
Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado 169

podsmażonych krewetek. Idealny na upalne dni. składniki: 4-5 dużych ogórków gruntowych 1 awokado ok 3/4 l maślanki lub kefiru 1 łyżka posiekanego szczypiorku 250 g małych krewetek sól,pieprz masło klarowane 1 ząbek czosnku Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona a następnie pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać usunąć pestkę i również pokroić(...)awokado przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz maślankę. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek oraz krewetki. Smażyć chwilkę aby krewetki nabrały posmaku czosnku. Przygotowany chłodnik przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć podsmażone krewetki, posypać jeszcze szczypiorkiem i podawać

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki mango-krewetkowe 150

szaszłyków Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to powinniśmy na samym początki włożyć je do pojemnika z woda. Muszą się porządnie wymoczyć, aby nie spaliły się podczas grillowania. Jeżeli krewetki są już oczyszczone wkładamy je do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i olejem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili i sól do smaku. Mieszamy i odstawiamy(...)lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy mango w grubszą kostkę. Nabijamy krewetki i mango naprzemiennie na patyczki i grillujemy przez około 10 minut. W międzyczasie smarujemy pozostałą marynatą. Podajemy skropione sokiem z limonki. Niesamowicie proste, a smak niezapomniany. My w ogóle uwielbiamy krewetki. Mango również. Więc połączenie krewetek z mango nie mogło nam nie smakować

Marder&Marder Manufacture
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 119

śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska:  pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku.  Do dzieła:  Krewetki dokładnie myjemy / jeśli są mrożone - rozmrażamy i osuszamy papierowym(...)czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron na ok.10 minut, tak by był al dente (lekko twardawy), po czym odsączamy go dokładnie. Lekko oprószone solą krewetki wrzucamy do sosu i gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając. Po 6 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i nadal mieszając gotujemy przez 2 minuty

Spektrum Smaku
Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami 103

cytryny oliwa z oliwek extra virgin Do dzieła: Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy, przypra-wiamy majerankiem, cząbrem, świeżo mielonym pieprzem czarnym i zielonym i wrzucamy na patelnię skropioną wcześniej oliwą (u mnie trady-cyjnie atomizer :)). Jeden ząbek czosnku kroimy w plasterki(...)wrzucamy do krewetek. Patelnię przykrywamy pokrywą, niech się skorupiaki powoli duszą :) Paprykę ćwiartujemy (ależ mam dziś humor... :)) i pozbawiamy gniazda nasiennego, pomidora sparzamy, obieramy i wycinamy twarde części. Do tego łupimy 3 ząbki czosnku i wszystkie warzywa miksujemy na gładki sos, przyprawiając je oregano, pieprzem cayenne i słodką papryką. Przelewamy sos do rondelka i zagotowujemy. Makaron

Spektrum Smaku
Zielone szparagi z krewetkami 153

pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz,  sól ziołowa,  oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiając je obficie "Przyprawą do ryb i owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie(...)odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut, powinny być wilgotne i aromatyczne - ale nadal chrupiące. Na kilka minut przed zdjęciem szparagów z patelni wrzucamy do nich krewetki, a w między czasie kroimy pomidora w kostkę. Warzywa i krewetki przekładamy na talerz i oprószamy startym serem. Gotowe

Spektrum Smaku
Tajski smażony makaron ryżowy z krewetkami (Phad Thai) 153

smaczny orientalny posiłek.   Składniki (na ok. 2 duże porcje) : 200 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokiego 2 łyżki oleju roślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek (sok z 1 limonki, połowa posiekanej zielonej chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone lub zielone(...)pieprzu Do przybrania: 1/2 limonki pokrojonej na ósemki 2 łyżki grubo posiekanej kolendry kilkanaście liści tajskiej bazylii 3 łyżki pokrojonej w krążki zielonej cebulki połowa posiekanej papryczki chili 1. Krewetki zamarynować min. 2 h wcześniej w soku z limonki lub cytryny, 1/2 łyżeczki soli i cukru i chili. 2 . Makaron moczyć w misce z ciepłą wodą ok. 25 minut

Kuchnia Prezydentowej
krewetki w szynce serrano - tapas 131

głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę(...)konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć – około 5 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.   Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy przyjemność spróbować kilka tapasów, wina, wspaniałej szynki … i win... Krewetki, szynka serrano oraz białe wino wytrawne z oferty

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 128

surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu(...)wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać krewetki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Szynkę pokroić

królestwo garów
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 116

pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą.  Na dużej patelni  rozgrzać(...)kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką

MarciochaKucharzy
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym 177

łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków, obcinamy łepki i ogonki. Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy(...)momentu zarumienienia się krewetek. Dolewamy białe wino i chwileczkę gotujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia i podajemy.  Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu. Pyszności

MarciochaKucharzy
Krewetki "Back to basics" 162

winie. Mój mąż woli je bardziej saute... i jak tu pogodzić interesy? ;) Oto wersja którą lubimy oboje - na maśle, z czosnkiem, świeżą chilli i natką pietruszki. Składniki Opakowanie mrożonych krewetek (pewnie, że świeże są lepsze, ale nie zawsze są pod ręką;) 1/3 kostki prawdziwego masła świeża chilli (ilość w zależności od ostrości) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka(...)posiekanej natki Przygotowanie Krewetki rozmrozić (albo świeże oczyścić, opłukać i wysuszyć). Na patelni rozgrzać masło - najlepiej zebrać z wierzchu piankę, takie klarowane ładniej się prezentuje. Na lekko rozgrzane masło wrzucić posiekany czosnek i podgrzewać na wolnym ogniu - dzięki temu czosnek odda maśle cały swój aromat. Po chwili dodać posiekane chilli, chwilkę podgrzać a następnie zwiekszyć ogień

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z kaszą jaglaną 233

Kasza jaglana- zdrowa i przepyszna, dziś w formie zapiekanki ;) Żeby tego było mało, są dwie wersje. Jedna z szynką, jedna z krewetkami. Bo wiecie, nie przepadam za krewetkami, no po prostu nie mogę, się jakoś przekonać. Czy tylko ja tak mam? Dlatego moja wersja była z szynką ;-) Obie wersje pyszne i łatwe w przygotowaniu. 4 porcje także zrobicie(...)innego sera) ścieramy na tarce i dodajemy wszystko do kaszy wraz z żółtkiem. Mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kaszy z warzywami warstwa z wędliny (krewetek) przykrywamy drugą połową kaszy Pieczemy w 180 stopniach

Czerwona Porzeczka