Grill który zrobimy w 10 minut. Krewetki nie wymagają długiej obróbki. Polecam wam do szaszłyków sos czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu(...)grilla i odstawiam na godzinę do lodówki. Nie dodaję soli bo przyprawa już ją ma. Cukinię kroję na plastry 0,5 cm. Na patyczek nadziewam plaster cukinii, pomidorka, dwie krewetki, znowu pomidor i dwie krewetki. Całość smaruję oliwą i posypuję jeszcze przyprawą. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po dwie minuty z każdej strony. Sos: Do miseczki
wesoła kuchniaWarzywno-rybna zupa z krewetkami Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa dla miłośników dań wege i nie tylko. Składniki: - 300g polędwicy z dorsza - 15 krewetek - 1 mała cukinia - 1 papryka - 1 duży pomidor - 3 małe marchewki - kilka zielonych szparagów - 1 cebulka dymka - 3 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju - 50ml białego wina wytrawnego - liść laurowy, pieprz - świeża(...)warzywnego bulionu; - na tej samej patelni podsmażamy na 2 łyżkach oliwy polędwicę z dorsza, którą również przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, następnie dodajemy ją do garnka z warzywami i krewetkami i przyprawiamy pieprzem cayenne; - po ok. 20 minutach gotowania dodajemy koncentrat Pudliszki - mniej więcej 2 małe łyżeczki (w zależności od tego ile wody jest wraz z warzywami i pozostałymi
MintTastepomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz 1 bulwa kopru włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok z 1/2 cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Odciąć górę ananasa i wydrążyć środek. Miąższ ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym Pudliszki. Przyprawić solą, pieprzem oraz(...)Sokiem z cytryny zalać krewetki. Odstawić na 15 minut.Podsmażyć je. Połowę pomarańczy wyfiletować, a z drugiej połowy wycisnąć sok. Wymieszać sok z cytryny, w której marynowały się krewetki oraz sok pomarańczowy. Przyprawić solą, pieprzem, anyżem oraz pozostałą papryczką chilli. Koper włoski pokrojony wraz z pomarańczą wymieszać w dressingu. Zupę podawać z pomarańczami koprem włoskim i krewetkami
Kuchnia w oparachpomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz 1 bulwa kopru włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok z 1/2 cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Z ananasa odciąć górę. Wydrążyć środek. Ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym. Posiekać papryczkę chilli. Przyprawić solą(...)sokiem z cytryny. Odstawić. Po jakiś 15 minut podsmażyć je delikatnie. Połowę pomarańczy wyfiletować. Z drugiej połowy wycisnąć sok. Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny gdzie marynowały się krewetki oraz olejem. Przyprawić solą, pieprzem, anyżem oraz pozostałą papryczką chilli. Koper włoski pokroić. Koper wraz z pomarańczą wymieszać w dresseingu. Chłodnik podawać z pomarańczami koprem włoskim i krewetkami
Kuchnia w oparachMamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie. Składniki 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 4 liście kaffiru 400 g krewetek w pancerzu 1 papaja 165 ml mleka kokosowego 50 g ryżu natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy(...)wolnym (od momentu zawrzenia), przez 40 min. Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans. W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki. Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenzest z cytryny i miętę. Wymieszaj. Krok 3 Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na kuchenkę, rozgrzej na niej dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż dwie minuty. Przewróć na drugą stronę dodaj do krewetkę posiekane w plasterki dwa ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Krok 4 Przełóż makaron(...)krewetkami, podlej całość wodą z gotowania tak żeby rozluźnić sos (wlewaj stopniowo, według potrzeby). Wymieszaj. Podawaj makaron posypany grzankami, parmezanem i posiekaną zieleniną. Artykuł Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDanie które pachnie malizną, jest nieziemsko dobre i lekkie. Smaki orientu kuchni tajskiej. To trzeba spróbować żeby się tym delektować. Krewetki na ostro bo tak lubię. Orzeźwiający smak mięty dodaje fajnego smaku. A co to za smak to sami musicie się przekonać. 20 dkg krewetek małych 2 pomarańcza 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru(...)filetuję. Do warzywa dodaję sok z pomarańczy i redukuję chwilę, na końcu dodaję cząstki pomarańczy. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w 1/3 szklance wody i wlewam do sosu. Na końcu wrzucam krewetki, doprawiam według uznania. Krewetki podaję z ryżem z quinoa
wesoła kuchniaMoże być lekko lub bardzo pikantne, w zależności od upodobań naszych kubków smakowych. Wykorzystajmy w pełni sezon na dynię. 1 Mała dynia (obrana i pokrojona w kostkę) 500 g Krewetek 400 ml Mleczka kokosowego 4 Listki Kaffiru 3 tbsp Soku z limonki 2 Małe papryczki chilli (lub więcej) 5 Małych szalotek lub jedna duża cebula 3 cm Kawałek imbiru(...)dynię i liście kaffiru. Gotujemy aż będzie al dente. (możemy dodać troszkę wody jakby było za mało płynu). Dodajemy krewetki, gotujemy jeszcze chwilę aż dynia będzie miękka, a krewetki podgrzane. Doprawiamy solą do smaku. Serwujemy z ulubionymi dodatkami, u mnie np. z awokado i kawałkami chilli i liści kolendry. The post Kremowe Curry z dynią i krewetkami
Oslov.zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu 1 łyżka sok z limonki sól pieprz Warstwa biała: 450g krewetek tygrysich 1 opakowanie mozzarelli Galbani 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Warstwa czerwona: 2 cebule 1 ząbek czosnku 250g przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszać. 3. Warstwa biała: Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć, oprószyć solą, pieprzem i lekko podsmażyć na oliwie, a mozzarellę pokroić na drobne kawałki. Następnie mozzarellę i krewetki (kilka zostawić na dekorację) dodać do drugiej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać. 4. Warstwa czerwona: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, koncentrat
Szalona Kuchnia Ewelinyprzyjaciel wszystkich, którym brakuje czasu na wszystko, w tym na gotowanie. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na danie w rodzaju instant: wystarczy zamieszać kilka składników i gotowe. W przepisie występują krewetki, jeśli ktoś nie lubi owoców morza, lub nie ma na nie ochoty, może wykorzystać gotowane, lub pieczone mięso z kurczaka. Kuskus z pomidorami i boczkiem Ważnym składnikiem dania(...)garnku tworzą super kompozycję smakową. W przepisie występuje bekon – można z niego zrezygnować, ale dodaje on potrawie przyjemny słony, dymny posmak. Przepis inspirowany blogiem Halfbakedharvest . Składniki: 250 g surowych krewetek 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 4 plastry bekonu 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 2 łyżki sosu sriracha 1 łyżka suszonego tymianku
Niedzielny kucharzprzepisu to tylko kilka składników – pochwała lekkości i prostoty. Do ich wykonania potrzebujecie jak najlepszych, świeżych i pełnowartościowych składników. Krewetka tutaj jest głównym źródłem białka – możecie bez problemu użyć krewetek mrożonych. Odmroźcie różowe, ugotowane krewetki odpowiednio wcześniej i żeby dodać im smaku – zamarynujcie przez 10-12 godzin w marynacie z 4 łyżek oleju, łyżce soku z cytryny(...)makaronie układamy kawałki sałaty. Zaraz nad sałatą, blisko makaronu, kładziemy po 2 plastry awokado, a na nich kilka kawałków ogórka. Nad awokado i ogórkiem układamy odsączone z marynaty krewetki – to one będą najbardziej widoczną warstwą naszych sałatkowych rolek. Zaczynamy zwijanie rolek od dołu – zostawiony margines zakładamy na nadzienie, rolujemy kawałek żeby zamknąć makaron i sałatę, a następnie
Karo in the Kitchenfasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie) Pełen przepis tutaj. 3. Krewetki w panierce Kiedy gotowałam ostatnio z Garym Evansem w Tabasco najbardzie posmakował mi ten przepis na krewetki w panierce tabasco. Wystarczy je zapakować na piknik, żeby zamienić go w ucztę! Składniki na 4 porcje krewetek: min 24 krewetki średniej wielkości (lub więcej jeśli masz(...)szybko znikają) olej do smażenia mąka do oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki śmietany 100 g sera cheddar startego 4 dymki drobno posiekane łyżka drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli
Ugotowane pozamiatanemacie ochotę: awokado, marchew, selera naciowego – totalna wolna amerykanka! Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego albo winnego Zaprawa do krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, a następnie płaską stroną noża rozetrzyj z łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut. Krok 3 Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego
Niedzielny kucharzwarzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 300g krewetek tygrysich 1 łyżka startego imbiru 2 łyżeczki curry sok z 1/2 cytryny 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oliwy sól pieprz Salsa warzywna: 90g kukurydzy konserwowej 80g groszku(...)świeżo zmielony pieprz sól Sos czosnkowo-koperkowy: 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Krewetki oprószyć curry, dodać starty imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinykrewetek, najlepiej surowych, bottarga, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 8 pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, sok z cytryny Krewetki rozmrozić (o ile są mrożone) w lodówce. Nie wkładajmy ich pod ciepłą wodę. Wyjąc jelito, oderwać ogonek. Umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pomidory obrać(...)ćwiartki, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na patelnię wlać oliwę i dodać łyżkę masła, wrzucić pomidory i czosnek, poddusić. Zwiększyć ogień pod patelnią i włożyć krewetki, smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać masło, wymieszać. W trakcie smażenia
królestwo garów