Muszę przyznać, że nie byłam fankom krewetek, ale moje córki je uwielbiają i za ich namową skusiłam się je przygotować. Zrobiłam je w możliwie najprostszy sposób, bo w sosie śmietanowym z dodatkiem serka Brie i podałam z makaronem tagliatelle. Całość w efekcie bardzo mi zasmakowała i na pewno jeszcze nie raz przyrządzę krewetki na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Smażyć na wolnym ogniu do odparowania połowy płynu. Następnie wlać śmietankę i pokruszony serek. Smażyć do momentu rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać krewetki i wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciBardzo lubię tajskie dania i przyprawy i często je przyrządzam w domu. Ta tajska zupa z krewetkami i pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań - zarówno na codzień - bo jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu ale też na okazje - bo świetnie się sprawdza jak przychodzą do domu goście. Zauważyłam jednak, że jak gotuję dania tajskie dla więszej ilości(...)warzywnego albo z kurczaka pałka trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 kapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku) 200 g krewetek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru sok z 1 limonki do podania makaron ryżowy albo sobą liście kolendry olej/oliwa z dodatkiem z chilli
Smaczny zeszytostro. Zawsze używam świeżej chili. Innym nieodzownym składnikiem tego dania jest natka pietruszki. Dodaję jej naprawdę sporo! Jambalaya to mieszanka ryżowa przypominająca pilau lub paella . Najczęściej przyrządzam jambalaya z krewetkami i szynką. To takie surf and turf czyli danie z mięsem i skorupiakami. Bardzo lubię łączyć krewetki z kiełbasą lub kurczakiem . Do tego dania z ryżem można dodać(...)przyprawy i smaż przez minutę. Następnie dodaj szynkę i warzywa. Smaż przez 5 minut. Warzywa powinny być al dente. Na koniec dodaj krewetki i smaż przez 1 minutę. Krewetki szybko będą różowe co oznacza, że są już ugotowane. Dodaj ryż i wszystko dokładnie wymieszaj. Podaj danie posypując pietruszką. Smacznego! The post Jambalaya – przepisy
codojedzeniadanie z krewetkami jest przepyszne, uwielbiam takie połączenia smaków, to trochę taki ukłon w stronę kuchni tajskiej, ale niezbyt dosłowny, raczej z przymrużeniem oka. Przepis na krewetki w sosie kokosowym, jest przede wszystkim bardzo prosty i szybki. Całość zrobicie w czasie kiedy będzie się gotował makaron. Ja uwielbiam właśnie takie szybkie gotowanie. Sos jest kremowy i aromatyczny(...)cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje dowolnego makaronu (u mnie z mąki durum kokardki, ale jakbym miała w domu spaghetti to bym wybrała ten rodzaj, lub tagliatelle
SMYKWKUCHNIGrill który zrobimy w 10 minut. Krewetki nie wymagają długiej obróbki. Polecam wam do szaszłyków sos czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu(...)grilla i odstawiam na godzinę do lodówki. Nie dodaję soli bo przyprawa już ją ma. Cukinię kroję na plastry 0,5 cm. Na patyczek nadziewam plaster cukinii, pomidorka, dwie krewetki, znowu pomidor i dwie krewetki. Całość smaruję oliwą i posypuję jeszcze przyprawą. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po dwie minuty z każdej strony. Sos: Do miseczki
wesoła kuchniaWarzywno-rybna zupa z krewetkami Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa dla miłośników dań wege i nie tylko. Składniki: - 300g polędwicy z dorsza - 15 krewetek - 1 mała cukinia - 1 papryka - 1 duży pomidor - 3 małe marchewki - kilka zielonych szparagów - 1 cebulka dymka - 3 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju - 50ml białego wina wytrawnego - liść laurowy, pieprz - świeża(...)warzywnego bulionu; - na tej samej patelni podsmażamy na 2 łyżkach oliwy polędwicę z dorsza, którą również przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, następnie dodajemy ją do garnka z warzywami i krewetkami i przyprawiamy pieprzem cayenne; - po ok. 20 minutach gotowania dodajemy koncentrat Pudliszki - mniej więcej 2 małe łyżeczki (w zależności od tego ile wody jest wraz z warzywami i pozostałymi
MintTastepomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz 1 bulwa kopru włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok z 1/2 cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Odciąć górę ananasa i wydrążyć środek. Miąższ ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym Pudliszki. Przyprawić solą, pieprzem oraz(...)Sokiem z cytryny zalać krewetki. Odstawić na 15 minut.Podsmażyć je. Połowę pomarańczy wyfiletować, a z drugiej połowy wycisnąć sok. Wymieszać sok z cytryny, w której marynowały się krewetki oraz sok pomarańczowy. Przyprawić solą, pieprzem, anyżem oraz pozostałą papryczką chilli. Koper włoski pokrojony wraz z pomarańczą wymieszać w dressingu. Zupę podawać z pomarańczami koprem włoskim i krewetkami
Kuchnia w oparachpomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz 1 bulwa kopru włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok z 1/2 cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Z ananasa odciąć górę. Wydrążyć środek. Ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym. Posiekać papryczkę chilli. Przyprawić solą(...)sokiem z cytryny. Odstawić. Po jakiś 15 minut podsmażyć je delikatnie. Połowę pomarańczy wyfiletować. Z drugiej połowy wycisnąć sok. Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem z cytryny gdzie marynowały się krewetki oraz olejem. Przyprawić solą, pieprzem, anyżem oraz pozostałą papryczką chilli. Koper włoski pokroić. Koper wraz z pomarańczą wymieszać w dresseingu. Chłodnik podawać z pomarańczami koprem włoskim i krewetkami
Kuchnia w oparachMamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie. Składniki 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 4 liście kaffiru 400 g krewetek w pancerzu 1 papaja 165 ml mleka kokosowego 50 g ryżu natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy(...)wolnym (od momentu zawrzenia), przez 40 min. Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans. W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki. Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenzest z cytryny i miętę. Wymieszaj. Krok 3 Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na kuchenkę, rozgrzej na niej dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż dwie minuty. Przewróć na drugą stronę dodaj do krewetkę posiekane w plasterki dwa ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Krok 4 Przełóż makaron(...)krewetkami, podlej całość wodą z gotowania tak żeby rozluźnić sos (wlewaj stopniowo, według potrzeby). Wymieszaj. Podawaj makaron posypany grzankami, parmezanem i posiekaną zieleniną. Artykuł Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDanie które pachnie malizną, jest nieziemsko dobre i lekkie. Smaki orientu kuchni tajskiej. To trzeba spróbować żeby się tym delektować. Krewetki na ostro bo tak lubię. Orzeźwiający smak mięty dodaje fajnego smaku. A co to za smak to sami musicie się przekonać. 20 dkg krewetek małych 2 pomarańcza 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru(...)filetuję. Do warzywa dodaję sok z pomarańczy i redukuję chwilę, na końcu dodaję cząstki pomarańczy. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w 1/3 szklance wody i wlewam do sosu. Na końcu wrzucam krewetki, doprawiam według uznania. Krewetki podaję z ryżem z quinoa
wesoła kuchniaMoże być lekko lub bardzo pikantne, w zależności od upodobań naszych kubków smakowych. Wykorzystajmy w pełni sezon na dynię. 1 Mała dynia (obrana i pokrojona w kostkę) 500 g Krewetek 400 ml Mleczka kokosowego 4 Listki Kaffiru 3 tbsp Soku z limonki 2 Małe papryczki chilli (lub więcej) 5 Małych szalotek lub jedna duża cebula 3 cm Kawałek imbiru(...)dynię i liście kaffiru. Gotujemy aż będzie al dente. (możemy dodać troszkę wody jakby było za mało płynu). Dodajemy krewetki, gotujemy jeszcze chwilę aż dynia będzie miękka, a krewetki podgrzane. Doprawiamy solą do smaku. Serwujemy z ulubionymi dodatkami, u mnie np. z awokado i kawałkami chilli i liści kolendry. The post Kremowe Curry z dynią i krewetkami
Oslov.zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu 1 łyżka sok z limonki sól pieprz Warstwa biała: 450g krewetek tygrysich 1 opakowanie mozzarelli Galbani 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Warstwa czerwona: 2 cebule 1 ząbek czosnku 250g przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszać. 3. Warstwa biała: Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć, oprószyć solą, pieprzem i lekko podsmażyć na oliwie, a mozzarellę pokroić na drobne kawałki. Następnie mozzarellę i krewetki (kilka zostawić na dekorację) dodać do drugiej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać. 4. Warstwa czerwona: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, koncentrat
Szalona Kuchnia Ewelinyprzyjaciel wszystkich, którym brakuje czasu na wszystko, w tym na gotowanie. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na danie w rodzaju instant: wystarczy zamieszać kilka składników i gotowe. W przepisie występują krewetki, jeśli ktoś nie lubi owoców morza, lub nie ma na nie ochoty, może wykorzystać gotowane, lub pieczone mięso z kurczaka. Kuskus z pomidorami i boczkiem Ważnym składnikiem dania(...)garnku tworzą super kompozycję smakową. W przepisie występuje bekon – można z niego zrezygnować, ale dodaje on potrawie przyjemny słony, dymny posmak. Przepis inspirowany blogiem Halfbakedharvest . Składniki: 250 g surowych krewetek 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 4 plastry bekonu 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 2 łyżki sosu sriracha 1 łyżka suszonego tymianku
Niedzielny kucharzprzepisu to tylko kilka składników – pochwała lekkości i prostoty. Do ich wykonania potrzebujecie jak najlepszych, świeżych i pełnowartościowych składników. Krewetka tutaj jest głównym źródłem białka – możecie bez problemu użyć krewetek mrożonych. Odmroźcie różowe, ugotowane krewetki odpowiednio wcześniej i żeby dodać im smaku – zamarynujcie przez 10-12 godzin w marynacie z 4 łyżek oleju, łyżce soku z cytryny(...)makaronie układamy kawałki sałaty. Zaraz nad sałatą, blisko makaronu, kładziemy po 2 plastry awokado, a na nich kilka kawałków ogórka. Nad awokado i ogórkiem układamy odsączone z marynaty krewetki – to one będą najbardziej widoczną warstwą naszych sałatkowych rolek. Zaczynamy zwijanie rolek od dołu – zostawiony margines zakładamy na nadzienie, rolujemy kawałek żeby zamknąć makaron i sałatę, a następnie
Karo in the Kitchen