krewetki - 3802 przepisów (strona:53/254)

RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 251

domu dodałam pokrojone paluszki surimi. Doprawiłam pieprzem, papryką i ewentualnie solą. Sosy i bulion były już wystarczająco słone. Dodałam 3 łyżki masła i część startego parmezanu. Wymieszałam. Kolej na krewetki. Pomarańczowe są już ugotowane i wystarczy je tylko   rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Na patelni starte ząbki czosnku wymieszałam z rozpuszczoną jedną łyżką masła. Wsypałam krewetki. Przyprawiłam je solą, białym pieprzem i ostrą papryką. Skropiłam lekko sokiem z cytryny. Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze,  posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami   warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym po mediolańsku zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami

potrawyregionalne
Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 154

Postanowiłam dodać teraz do nich krewetki i aby było trochę inaczej uformowałam sakiewki. Wyglądają uroczo a smakują jeszcze lepiej :) Potrzebne składniki:  1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek(...)łyżki sosu sojowego jasnego   1 łyżeczki soku z limonki   2 łyżki wody  1 ząbek czosnku   3 cm świeżej chili sól, pieprz Przygotowanie: Obrane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny.  Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek

Łycha smaków
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 221

papryką. Myjemy i obieramy z łyka gałązki selera naciowego, kroimy je w półcentymetrowe plasterki, dodajemy do papryki i cebuli. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw.   Krewetki odmrażamy na sicie pod bieżącą wodą, nie bardzo ciepłą, pozbawiamy je resztek pancerzyka i ogonków, następnie kroimy je wzdłuż na połowy. Jeśli krewetki były świeże – oczyszczamy je z pancerzyków(...)minutach czy ryż już miękki, jeśli nie – duście jeszcze chwilę. Gdy już prawie gotowe, dodajemy do smaku ostry sos z papryczek chili, na wierzch wsypujemy przygotowane wcześniej krewetki, mieszamy całość i dajemy jej jeszcze 5 minut poddusić się pod przykryciem. Podajemy jambalayę w miseczkach, posypaną grubo skrojoną zieleniną. To jedna z tych potraw, o których powstały nawet piosenki

Karo in the Kitchen
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 193

najbardziej kojące dla mnie dania, to takie z nutką egzotyki. Idealnie sprawdza się wtedy kuchnia tajska z boskim połączeniem chili i mleka kokosowego. Do mleka kokosowego doskonale pasują też krewetki i dynia. Przy tej egzotyce paradoksalnie właśnie z dynią miałam największy problem. Nie było jej w pobliskich warzywniakach. Trochę mnie to zdziwiło, bo przecież sezon jeszcze trwa. A może(...)listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Gotować ok. 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawić sosem rybnym. Dodać krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż będą różowe (lub tylko do podgrzania, jeżeli używamy krewetek gotowanych). Zdjąć z płyty, wymieszać z bazylią. Posypać krążkami chili. Podawać z ryżem

Pełny talerz
Salsa pomidorowa z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem wina na chrupiącej grzance 143

kolendra świeża Salsa pomidorowa po swojemu: 1/2 pomidora 1/2 cebuli czerwonej trochę szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Myjemy i oczyszczamy krewetki - odcinamy głowy, zdejmujemy pancerz, nacinamy lekko wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy. Przygotowujemy salsę - kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę, szczypiorek kroimy drobno.  Wszystko mieszamy, dodajemy(...)obkrajamy dookoła. Jeśli mamy toster, to wkładamy do tostera, jeśli nie mamy, możemy przypiec w piekarniku lub na suchej patelni. Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy wina. Wkładamy krewetki na 2 minuty. Na końcu dodajemy masło i pokrojoną świeżą kolendrę. Wszystko układamy na grzance i gotowe. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
risotto z krewetkami i cukinią 178

oraz kremowy smak i konsystencja risotto to doskonałe połączenie, które zdecydowanie podkreśli ostrość chilli. Idealne danie dla dwojga z lampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml(...)małą lampkę białego wina, redukujemy na ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy w tym samym czasie na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek cukinię myjemy i kroimy w kostkę, papryczkę chili kroimy drobno - pestek się pozbywamy, a następnie wszystko dodajemy do krewetek kiedy ryż zrobi się

zobacz ich smak
Pad Thai 144

posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki(...)olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka

Smaki Przyprawy i Kolory
Spaghetti z krewetkami, pomidorami i pietruszką 163

znowu mam ochotę na coś pachnącego wakacjami. Spaghetti z krewetkami. Uwielbiam krewetki, kiedy są świeże mają zapach morza. A co pachnie bardziej wakacyjnie niż morze. Składniki: Krewetki 250 g, Pomidory z puszki, Oliwa, Wytrawne wino, Pietruszka Chilli najlepiej czerwone (drobno pokrojone) Sól, Świeżo zmielony pieprz, Czosnek (2 ząbki), Makaron spaghetti. Przygotowanie: Krewetki umyć, obrać ze skorupek(...)oczyścić. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wino, na to wrzucamy posiekany czosnek oraz krewetki. Smażymy przez chwilę delikatnie mieszając. Dodajemy chilli. Potem dodajemy pomidory z puszki i czekamy, aż wszystko zacznie się mocno gotować. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Kiedy sos jest gotowy kładziemy go na makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Smaki Przyprawy i Kolory
AROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI 238

Caprese , zajmie Wam nie więcej niż 15 minut.  Całość smakuje wybornie :) SKŁADNIKI (na około 2 porcje): 250 g makaronu np. wstążki 1 cukinia 2 średnie marchewki 300 g krewetek (użyłam tygrysich i koktajlowych) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki płatków chili 2 gałązki rozmarynu sól świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE(...)oliwek i podsmaż na niej przez 1 minutę paseczki cukinii i marchewki. Zdejmij warzywa z patelni i na niej rozpuścić masło z pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Na to wrzucić krewetki (mrożone wcześniej włóż na 15 minut do garnka z ciepłą wodą), dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, rozmaryn w gałązkach, płatki chili, sól i pierz do smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
KREWETKI NA OSTRO Z MLEKIEM KOKOSOWYM 202

zapachem. Zapachem, który w Indiach zawsze jest niezwykle intensywny, za sprawą aromatycznych przypraw – cynamonu, kurkumy, curry czy też kuminu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na ostro. Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło. Gwarantuję, ze nawet Ci, którzy za owocami morza czy też krewetkami(...)łyżki * mleko kokosowe – ok. 100 ml * świeża kolendra – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wsypujemy imbir, posiekany czosnek, chili, kurkumę, gorczycę oraz rozgrzeciony kardamon. Wkładamy oczyszczone dokładnie krewetki i obtaczamy w przyprawach. W woku rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami 150

Przygotowanie: Szparagi myjemy i odłamujemy, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 2 cm). Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę(...)pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, uważając aby nie uszkodzić łupin. Miąższ kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone szparagi, krewetki, serek, majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Gotową sałatką nadziewamy łupiny i posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. Smacznego

Oryginalny smak
Krewetki w sosie chili&imbirowym z ananasem i soją 182

Choć na co dzień nie jestem zwolenniczką ostrych potraw to czasem naprawdę warto "przepalić gardziołko" dobrymi sosami - dla zdrowotności :) Na tę okoliczność wypróbowałam dwóch sosów w zestawieniu z krewetkami i makaronem ryżowym. Pierwszy sos chili z ananasem, po prostu cudo! Świetne połączenie pikantnej papryki chili i świeżego ananasa w kawałkach, średnio ostry, słodki w smaku. Drugi sos imbirowy(...)imbirowy z soją - sos chili z ananasem - makaron ryżowy - oliwki (u mnie parę sztuk oliwek idealnie neutralizuje ostry smak, w przypadku kiedy oczy wychodzą mi z orbit) Świeże krewetki smażymy na patelni. Gdy się podrumienią dodajemy sosy: 1/2 słoika z sosem chili i 1/4 słoika z sosem imbirowym. Mieszamy z krewetkami, po 1 minucie ściągamy z kuchenki. Makaron

upichcona
Krewetki z imbirem, czosnkiem - Królewskie 186

roszponka  sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu ok 4 min. Na koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z  cytryny (do smaku).... Roszponkę umyć(...)osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem......              Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się napije..               Uwielbiam te wieczory, kiedy już

Gaździnka warzy
Spaghetti z cukinii z krewetkami 185

oregano, suszone płatki chili, oliwa z oliwek, sól, pieprz Cukinię umyć i osuszyć, a następnie pokroić na cienkie paseczki przypomocy obieraczki do julienne lub obieraczki spiralnej do warzyw. Krewetki oczyścić i obrać - my zostawiliśmy ogonki. Papryczkę oczyścić z nasion i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 1/3 przeciśniętego czosnku oraz(...)szczyptę suszonych płatków chili i dorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron, doprawić solą. Na drugiej, większej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić resztę przeciśniętego czosnku oraz całą posiekaną papryczkę, a po chwili dodać cukinię. Smażyć na patelni dosłownie z 2 minuty. Cukinię nałożyć na talerz i podawać z krewetkami i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje samo lub z chrupiącym

Plate of Joy
SPAGHETTI Z KREWETKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 186

oliwek szczypta białego pieprzu sól 2 garście spaghetti kilka liści czosnku niedźwiedziego butelka różowego wytrawnego wina (do dania 50 ml, resztą umil sobie wieczór) parmezan do posypania ZAMARYNUJ KREWETKI, mieszając je w misce z oliwą z oliwek, solą, białym pieprzem i winem (50 ml). Przykryj filia śniadaniową  i odstaw do lodówki na 10-15 minut. Jeśli masz proszoną(...)kolację to lepiej krewetki obierz. Ja mogłam się babrać przy stole, więc tylko usunęłam przewód pokarmowy. USTAW DUŻY GARNEK, zagotuj wodę na makaron, ugotuj go według przepisu, powinien być lekko twardawy. W TYM SAMYM CZASIE ROZGRZEJ PATELNIĘ na średnim ogniu i rozgrzej na niej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć krewetki i smaż przez około 2 minuty kilka

Kuchnia bezglutenowa Loli