fast food! Dla mnie świeża chrupiąca bagietka, krewetki i majonez to połączenie idealne :) Po zjedzeniu takiej kanapki nie potrzeba mi nic więcej! Składniki: 200 g ugotowanych krewetek, bagietka, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser, czosnek, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy(...)krewetki, odpowiednio doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy już będą podsmażone wrzucamy czosnek, najlepiej drobno posiekany, bądź przeciśnięty przez praskę. Następnie skrapiam całość sokiem z cytryny. Po chwili wrzucam drobno posiekaną natkę pietruszki, całość przesmażam jeszcze chwileczkę. Bagietkę, najlepiej chwilkę podgrzaną w piekarniku, żeby była chrupiąca i lekko ciepła, smaruje majonezem z dwóch stron. Układam na niej pomidorki koktajlowe
Plate of JoySkładniki: krewetki, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki sumaku, 1/4 ostrej papryki, sól, oliwa z oliwek Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Krewetki oczyścić, umieścić w marynacie i wymieszać. Tak przygotowane krewetki umieścić w lodówce na mniej więcej godzinę. Krewetki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. natka pietruszki(...)pietruszki i kolendrę umyć i osuszyć. Zmiksować w pojemniku blendera lub utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól, pieprz i oliwę. dodatkowo : jogurt naturalny, limonka, świeża kolendra, ew. pieczywo Krewetki podajemy na kleksie z jogurt naturalnego, najlepiej gęstego. Polewając ziołowym sosem i skrapiając sokiem z limonki. Idealnie smakuje z chrupiącym pieczywem. Smacznego
Plate of Joysuszonych płatków chili, sól, pieprz, olej dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości i skóry. Osuszyć i pokroić w większą kostkę - mniej więcej 2 cm. Krewetki umyć, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu przez około 3-5 minut. Kiedy cebulka(...)kokosowe, pomidory i wodę, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy całość zacznie się już gotować zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 3-4 minuty, następnie dodając kawałki ryby oraz krewetki. Kiedy znowu curry nam się zagotuje, gotujemy dalej 5 minut na małym ogniu, następnie dodajemy groszek cukrowy i gotujemy dalej 10 minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze kolejne
Plate of Joypassaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry (lub natka pietruszki) Krewetki rozmrażamy, porządnie płuczemy i osuszamy, zdejmujemy ogonki. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Passatę łaczymy z mleczkiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotoujemy i gotujemy(...)minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy krewetki i smażymy wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką ostrą
Zawsze głodna!podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 10-12 krewetek 1 pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć(...)pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami
Za drzwiami kuchniwersji są delikatne a dzięki panierce chrupiące. Robi się je naprawdę szybko. Przepis jest na 2 porcje dla dorosłych osób, ale wystarcza też dla małego podjadacza, który krewetek podobno nie lubi. Jest to lekko zmodyfikowana wersja przepisu z miesięcznika Moje Gotowanie z 2007 roku. Składniki na 2 porcje: 300 g obranych mrożonych krewetek 120 g mąki pszennej(...)jajko 60 ml białego wytrawnego wina duża szcypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej duża ilość oleju do smażenia Krewetki rozmrozić, opłukać i oczyścić,lekko oprószyć solą i pieprzem. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko utrzeć z mąką białym winem, solą, pieprzem i gałką na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać
Pełny talerzoliwek szczypta szafranu ½ cebuli 1 czerwona papryka ⅔ łyżeczki wędzonej papryki 2 pomidory 3 szklanki bulionu drobiowego 1½ szklanki ryżu bomba, senia, ewentualnie arborio ½ szklanki zielonego groszku Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem. Podudzia kurczaka umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać rozetrzeć z solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość oliwy(...)minuty). Wszystko wymieszać. Bulion zagotować. Na patelnię dodać ryż, chwilę podsmażyć. Dolać bulion, gotować 12-14 minut na średnim ogniu/mocy. Nie mieszać! Można jedynie potrząsać patelnią. Dodać krewetki i groszek. Gotować 4-6 minut pod przykryciem, aż krewetki będą różowe. Odstawić na bok na 8-10 minut, żeby smaki się przegryzły. Podawać prosto z patelni. Smacznego! Przepis dodany
Pełny talerzSkładniki: 250 g dużych krewetek 200 g mix sałat 2 pomidory 1/2 sztuki długiego ogórka sos koperkowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku 1. Krewetki umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, dodać masło, rozpuścić i przesmażyć czosnek. Następnie dodać krewetki i od razu je przyprawić: solą(...)pieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski wsypać sałatę, obrane i posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać
Ugotowaćzakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składniki ok. 300 g makaronu tagliatelle 250 g mrożonych krewetek Black Tiger 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki Cin&Cin Bianco 1 szklanka bulionu drobiowego 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pęczek szczypiorku - pokrojony drobno 2 łyżki świeżej(...)bazylii 1/2 szklanki suszonych pomidorów - pokrojonych wzdłuż 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Sposób przygotowania Krewetki włożyć do miski, zalać letnią wodą i trzymać je przez ok. 10 min. by się rozmroziły. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać posiekany drobno czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 1 min. Dodać krewetki i smażyć z każdej strony przez
pink envelopeKalafior podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i zmiksować z dod a tkiem parmezanu, mleka i kurkumy na gładki krem. Krewetki podsmażyć na rozgrzanym maśle przez minutę. Dodać listki szałwii i smażyć kolejną minutę. Krewetki odłożyć, masło z szałwią dodać do puree, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć(...)talerze, na puree położyć krewetki. Podać z cząstkami cytryny i sałatką
SzczyptaSmaQczerwonej i kawałek żółtej) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła Garść siekanej natki pietruszki Skórka otarta z połowy cytryny Sól morska, świeżo mielony pieprz Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie na rozgrzanej(...)patelni roztapiamy masło, następnie wrzucamy czosnek i papryczki i chwilę smażymy, aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy krewetki (zostawiamy na nich ogonki) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze. Tuż
Zawsze głodna!pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 słodkie ziemniaki - ok. 1 kg przed obraniem (np. bataty, pataty) 1 duża cebula 1 papryczka chili (można zastąpić chili(...)tahiny) - pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny'; document.write(" "); Cebulę, czosnki oraz imbir obieramy i wraz z całą chili kroimy w cienkie plasterki (razem z pestkami). W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, a po dwóch
Poezja smakuuwielbiamy, choć ostatnio jemy je dosyć rzadko. Dlatego postanowiłam w końcu je przygotować. Tym bardziej, że mój kochany mężczyzna wyjeżdża i Walentynki spędzimy osobno :( . Wczoraj podałam krewetki z bagietką, ale doskonale pasuje do nich również makaron ryżowy. I koniecznie musi być wino, najlepiej białe, chociaż różowe z domieszką cytrusów też będzie idealnie harmonizować ze smakiem całego dania(...)Potrzebne nam: - 200 g rozmrożonych krewetek średniej wielkości - papryczka pepperoni czerwona - 4 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy - 3 łyżki masła - odrobina pieprzu i soli - limonka - bagietka z masełkiem czosnkowym lub makaron ryżowy Przygotowanie: Jeśli krewetki są oczyszczone to wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Jeśli nie są oczyszczone, to nacinamy
W poszukiwaniu inspiracjiSałatka z krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado dla 4 os: 4 awokado 40 dkg krewetek koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 6 obranych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Wykonanie: Awokado obrać ze skórki i przekroić na pół wzdłuż. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę(...)wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić tym farszem wydrążone połówki awokado. Smacznego! Post Sałatka z krewetkami w awokado pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie Smakiporcje) 200g krewetek w pancerzach 200ml śmietanki 12% łyżka mąki 2 ząbki czosnku sól biały pieprz pieprz cayenne płatki ostrej papryki natka pietruszki 300g makaronu barwionego sepią WYKONANIE: Krewetki obieramy z pancerzy i myjemy. Pancerze gotujemy około 20 minut w 1,5 szklanki wody. Przecedzamy. Wywar krewetkowy zaciągamy śmietanką wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem(...)pieprzem cayenne oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki i gotujemy około 3 minut. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Makaron polewamy sosem z krewetkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami papryki
Pyry na Gaz