zapewni mi chleb . Jestem naprawdę szczęśliwa Składniki:2 osoby 1/4 czerwonej i żółtej papryki pokrojonej w kostkę 1/4 zielonego ogórka ze skórką pokrojonego w kostkę 6-8 tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych 1 garść pokrojonych czarnych oliwek 1 -2 jajka w koszulce Sos Grecki firmy Knor ( na ta porcję połowa sosu jest wystarczająca) sok z połowy cytryny(...)cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki i krewetki. Krewetki dosłownie zaparzamy ( do gotującej wody wrzucamy krewetki i gotujemy 1 minutę) Wykładamy najpierw listki ,podlewając sosem . Później warzywa, krewetki podlewamy odrobiną sosu
Viola cooks with passionwszelkie dania z owocami morza - makarony, pizze, risotta i takie tam (trochę bardziej wykwintne:)). Później w domu kombinujemy, jak odtworzyć tamte smaki :) Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 600 kcal) 400 g makaronu spaghetti - może być jak najbardziej pełnoziarnisty 250 g krewetek(...)Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę i dodajemy obrany i posiekany w plasterki czosnek. Lekko zarumieniamy. Dodajemy masło, krewetki, podsmażamy pół minuty i dorzucamy przekrojone pomidorki. Solimy. Smażymy na większym ogniu, aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy posiekaną bazylię. Makaron wyciągamy z garnka (bez odcedzania) i przekładamy do sosu
Moje Kuchenne RewelacjeSeler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne – 1 kieliszek Oliwa – 1 łyżka Wykonanie: Krewetki myjemy, czyścimy i obieramy ze skorupek. Skorupki, ogony i głowy krewetek gotujemy w 500ml wody z 1 marchewką, połową cebuli, łodygą selera naciowego i liściem laurowym. W między(...)szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni krewetki, parmezan i masło. Całość mieszamy i znowu dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie risotto doprawiamy do smaku solą, posypujemy świeżymi ziołami i zjadamy ze smakiem
Kuchnia Bon Appetitząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza Wykonanie: Krewetki obrać i usunąć z nich jelita (kilka można zostawić w pancerzu do dekoracji). Przegrzebki delikatnie przepłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej(...)paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć krewetki po minucie z każdej strony. Usmażone krewetki dodać do sosu. Na osobnej patelni rozgrzać masło i usmażyć przegrzebki – po minucie z każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym
Kuchnia Bon Appetitwęglowodanów. Do ich jedzenia można namówić nawet najmłodszych, którym zapewne posmakuje pizza z krewetkami i pieczarkami. Starsi smakosze mogą zafundować sobie sałatkę z frutti di mare, rosół z krewetkami czy małże po nowozelandzku. Owoce morza świetnie nadają się również na grilla. >>>Zobacz przepis na pyszne mule i krewetki<<< Paella z owocami(...)często spotykanymi przysmakami na stołach we Francji, Włoszech, Grecji i innych krajach nadmorskich. Wprawdzie część owoców morza jest dość droga, jednak za niewygórowaną cenę w dowolnym supermarkecie kupimy małże, krewetki lub mieszankę frutti di mare . Osoby bardziej zamożne mogą sobie natomiast pozwolić na nieco większy wydatek na homary, ostrygi, ośmiornice czy langusty. Post Dlaczego warto jeść owoce morza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna, lekka sałatka z grillowanym ananasem, serem feta i krewetkami. Idealna dla osób dbających o linię oraz smakoszy pysznych, zdrowych sałatek. Składniki(...)Przygotowanie : Ananasa przecinamy na pół, wydrążamy środek który kroimy na kawałki. Pokrojonego kurczaka i krewetki doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na grillu grillujemy ananasa, kurczaka i krewetki aż ładnie się zarumienią, następnie odkładamy na tackę. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatę mieszamy z serem feta, ananasem, kurczakiem, krewetkami, pomidorkami i oliwkami. Napełniamy
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Składniki 250 g krewetek * 550 ml bulionu ** 250 ml mleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka(...)imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem
Wędrówki po kuchniWitajcie! Tylko tyle krewetek udało mi się uchwycić :) Polecam wam ten przepis, krewetki są soczyste, znikają bardzo szybko z talerza. Idealna przekąska, kiedy odwiedzą nas znajomi. Miłego dnia Składniki: około 20 surowych tygrysich krewetek 4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy(...)oliwek Przygotowanie: Marynata: czosnek pokrój na cienkie plasterki, połącz z pozostałymi składnikami. Krewetki polej marynatą i odstaw do lodówki na około 2 godziny. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st i zapiekaj krewetki przez 6 minut. Podawaj z świeżą bagietką. Smacznego
Kukuleczkiśmietanowo-musztadowo-miodowym. Idealnie pasują do świeżego pieczywa, które można maczać w tym rewelacyjnym sosie. Dodatek białego wina sprawia, że całość jest bardziej kusząca i aromatyczna. Polecam! 250g krewetek (świeżych lub mrożonych) (*) 100-150 ml białego wina 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki miodu 1-2 ząbki czosnku czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka(...)masła sól, pieprz Mało rozpuścić na patelni, dodać drobno posiekany czosnek i krewetki. Po 2 minutach wlać wino, a po kolejnych 2-3 - dodać śmietanę połączoną z musztardą i miodem. Krewetki doprawić solą i pieprzem. Całość posypać koperkiem i podgotować (na wolnym) ogniu przez kilka minut. (*) Jeśli używacie krewetek mrożonych - muszą być one dokładnie rozmrożone
Di gotujecherry 50 ml wina wytrawnego papryka chili mielona garść ziaren słonecznika imbir mielony pieprz, sól kolendra 150 g masła 50 ml oleju Przygotowanie: Krewetki obierz z pancerza posyp solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej olej i smaż krewetki do czasu uzyskania złotawego koloru. Wyjmij krewetki. Na tym samym(...)oleju podsmaż połówki pomidorków oraz słonecznik całość zalej winem.Wsyp mieszankę przypraw według uznania. Na sam koniec dodaj masło, aby zagęścić sos. Tak przygotowane krewetki wspaniale smakują z grzanką
KukuleczkiKrewetki są świetną przekąską podczas domowych spotkań. Ważne jest, aby nie spędziły długiego czasu w piekarniku, ponieważ będą gumowate. Przepis jest prosty, a krewetki wyborne. Potrzebujesz 1 opakowanie tygrysich krewetek 3 gałązki pietruszki kilka listków świeżej bazylii 3 ząbki czosnku pół łyżeczki cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz Wykonanie Przygotuj marynatę: poszatkuj(...)pietruszkę i bazylię dodaj sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj z oliwą. Marynatą posmaruj krewetki i odstaw na minimum 2 godziny. Im dłużej tym lepiej. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piec krewetki przez 9 minut
Kukuleczkikuchnia francuska to także dania zainspirowane kuchniami całego świata, między innymi kuchnią azjatycką. 4 porcje Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 20 minut Składniki: 500 g średnich lub dużych krewetek* 1 mango 4 cm korzenia imbiru 8 gałązek kolendry 2 ząbki czosnku 4 młode pory (lub kawałek dużego pora, białej części) 4 młode cebulki 1 łyżka oliwy z oliwek(...)przez 10 minut na parze lub w gorącej osolonej wodzie. Cebulki obierz i posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, czosnek obierz i posiekaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonki*. Natnij krewetki delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń czarne żyłki. Mango obierz, obkrój miąższ wokół pestki i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskausuwając zewnętrzną białą błonę. Pokrój miąższ na małe cząstki, przełóż je do małej miseczki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę. Obierz krewetki z pancerzyków, ponacinaj je delikatnie nożem wzdłuż grzbietu i usuń czarną żyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój(...)małe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj. *Różowych ( pomarańczowych) krew etek. ** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron. *** Proporcje poszczególnych składników
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamasło 2-3 ząbki czosnku lub 2-3 cebule krewetki pęczek natki pietruszki 3 duże świeże pomidory 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka bazylia Przygotowanie: Krewetki obieramy, czyścimy i płuczemy. Dostałam kiedyś od znajomego wielką zbitą kulę mrożonych krewetek, które to właśnie teraz wykorzystałam. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na odrobinie oliwy(...)racji tego, że źle na czosnek reaguję, podmieniłam go na 3 cebule:) Dałam też zamiast zwykłej oliwy, oliwę z oliwek oraz mniej więcej 1/8 kostki masła. Dodajemy krewetki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy pomidory, papryczki, przyprawy. Zamiast pomidorów z puszki, dałam 3 duże pomidory świeże. Papryczek nie miałam, więc dodałam ostrą paprykę w proszku. Wsypałam również odrobinę
Ukojenie Podniebienianatki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo czarny makaron farbowany atramentem kałamarnicy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pomidorki oraz rozgnieciony czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki. Po krótkiej chwili smażenia dodajemy sos chili, przecier, posiekany czosnek niedźwiedzi, natkę. Dusimy krewetki w sosie przez 3 minuty. Gotowe krewetki podajemy z ugotowanym makaronem. Uwaga(...)ogonki od krewetek! Tata je zjazd nim zdążyłam go ostrzec
Bon Appetit Małgorzaty