Dyniowe szaleństwo trwa! ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny, gęsty, słodko-ostry i bardzo pożywny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i krewetkami <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 800 ml wody 750 g dyni 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 1 mała cebula, przekrojona w pół 5 cm korzenia imbiru 1 pęczek włoszczyzny(...)przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. 4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty. 5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy
My Culinary Artpikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki(...)małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek
Tajskie smakioczy, jak i podniebienie. Jedną z moich ulubionych sałatek postanowiłam podać w niecodziennym wydaniu, bo w koszyczkach z ciasta francuskiego. Udekorowałam całość kiełkami, odrobiną kawioru oraz surimi w kształcie krewetki. I to był strzał w 10! Koszyczki zniknęły w mgnieniu oka. Zróbcie je jako imprezową przekąskę. To będzie HIT każdej imprezy. Gwarantuję Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Wykorzystując(...)kubeczek krewetek-surimi, przekrójcie je wzdłuż na pół. Sałatka: 50 g ryżu np basmati 2 krążki ananasa 2-3 łyżki kukurydzy 1-2 łyżki majonezu przyprawa curry sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. ciasta francuskiego xxl 1-2 op. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju czosnkowym kawior – opcjonalnie ulubione kiełki, u mnie groszek czepny Z ciasta
Smaki Na Talerzutrochę azjatyckim stylu. Taka sałatka z makaronem ryżowym jest lekka, świeża i będzie idealna na kolację lub brunch. Składniki (2 porcje): 150 g. makaronu ryżowego muszelki 10 szt. surowych krewetek 16/20 15 g. suszonych grzybów shiitake 2-3 łyżki gotowej sałatki z glonów wakame 1/2 ogórka szklarniowego 6 rzodkiewek 1 łyżka prażonego sezamu 2 łyżki oleju 1 mała chili(...)garść świeżej kolendry sól 1 łyżeczka soku z pomarańczy (opcjonalnie) Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelit. Rzodkiewkę zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ogórka pokrój w plasterki, a następnie w paseczki. Grzyby shiitake włóż do miseczki i zalej wrzącą
Delicious PlaceKremowe risotto z krewetkami i szpinakiem Pyszne i aromatyczne danie, które można przygotować zarówno jako wytworny obiad jak i na przyjęcie. Do tego jest dość szybkie i małe pracochłonne, spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Polecam! Składniki: 1 szklanka ryżu długoziarnistego pół szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Przyprawa: sól, pieprz(...)łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich ok 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała cukinia (lub pół większej) 1/2 czerwonej papryki ok 450g krewetek 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli ok 300g świeżego szpinaku tarty parmezan do posypania 1 łyżka oleju *** W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wsypujemy suszone
Blog z Apetytemminutki. Nie może być miękki ma być chrupiący Zachować ciepły. Ryż zalać wrzącą wodą i zostawić na 3 minuty, następnie odsączyć. Odstawić i przykryć, żeby pozostał ciepły. Przygotowanie krewetek – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulki. Smażyć chwilkę mieszając. Chili pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć, trawę cytrynową lekko utłuc, dodać wszystko na patelnię. Wsypać(...)sezam. Smażyć 1 minutkę. Krewetki obrać i oczyścić wrzucić na patelnię i smażyć do momentu aż zrobią się różowe. Dodać obgotowany groszek, wymieszać. Na koniec wyjąć trawę cytrynową. Do miseczek włożyć porcję makaronu, dodać część krewetek z dodatkami z patelni. Polać uprzednio przygotowanym sosem. Można sos wylać na patelnię i wszystko wymieszać, ale ja zrobiłam tak jak opisałam
Kuchnia Pokoleńfiletów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wytrawnego wina (preferowane białe) Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz ręcznikiem(...)międzyczasie obierz pieczarki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i łyżkę oleju. Wyłóż na nie całe kapelusze. Posól i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Krok 5 Obierz krewetki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i oleju. Wyłóż na tłuszcz krewetki Smaż na dość mocnym ogniu po minucie z każdej strony. Krok 6 Włóż do rondla z kurczakiem
Niedzielny kucharzKremowy makaron z krewetkami. Wykonanie go zajmuje nie więcej niż 10 minut a smak gwarantowany. Idealny również do zabrania na lunch do pracy. Można podawać łyżką śmietany lub posypać serem. Składniki: 2 porcje makaronu (około 150 g ) 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g szpinaku mrożonego 2 łyżki serka typu philadelphia sól, pieprz 250 g krewetek Wykonanie(...)Makaron ugotować. Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać pokrojony czosnek. Dodać krewetki i przesmażyć. Na koniec dodać szpinak i serek philadelphia. Całość wymieszać z makaronem. *Można również wykonać z gotowymi krewetkami w zalewie. Wtedy dodajemy je na samym końcu
Mohiellabardzo! Uwielbiam faszerowaną cukinię, dlatego pomyślałam, że być może można ją zrobić także na grillu. Nadzienie jest jadnak nietypowe, ale wszystkie smaki bardzo fajnie się uzupełniają. Postawiłam na krewetki, które wybornie smakują doprawione sosem słodko-kwaśnym. Tutaj zobacz inne pomysły na faszerowaną cukinię: 1 FASZEROWANA CUKINIA W SOSIE POMIDOROWYM 2. CUKINIA FASZEROWANA KUSKUSEM I ORZECHAMI Znajdziesz(...)szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (4 sztuki): 2 średnie cukinie 16-20 sztuk surowych krewetek 1 saszetka sosu sweet&sour od Blue Dragon 2 jajka 100 ml. smietanki 30% 60 g. żółtego sera 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Krewetki
Delicious Placeodmianach. To danie pochodzące z Walencji można przygotować w różnych zestawieniach ryb i owoców morza, mięsa i oczywiście warzyw – dzisiaj zrobimy jedną z często spotykanych odmian z kurczakiem, krewetkami i chorizo. Niezmienny jest ryż i oczywiście szafran, bez którego paella nie może się obejść. Najlepiej przygotować ją na tradycyjnej stalowej patelni z uszami i w niej podać(...)ryżu do paelli – średnioziarnistego 2,5 szklanki gorącego bulionu lub wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona Garść mrożonego groszku 6 pałek z kurczaka 200 gramów krewetek – tym razem wykorzystaliśmy już obrane, jednak w pancerzach byłyby jeszcze lepsze 100 gramów kiełbasy chorizo Szczypta szafranu, sól, pieprz Oliwa Cytryna do skropienia gotowej paelli Jak zrobić hiszpańską
Kulinarna Polskaokazji bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie, którego może nie powstydziłaby się nawet jakaś dobra restauracja :) Szparagi najbardziej smakują mi w wersji z makaronem, tak samo zresztą jak krewetki, więc postanowiłam połączyć te składniki i tak oto wyszedł taki wyśmienity obiad. Obowiązkowo trzeba go podać z lampką wytrawnego białego wina. Spaghetti można też przygotować z kurczakiem, albo(...)wersji wegetariańskiej, polecam wtedy dodać jeszcze cukinię. Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu spaghetti 225 g krewetek 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 pęczek zielonych szparagów (można dać mniej) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron ugotować
Healthy food explorerNộm xoài hải sản, czyli sałatka z krewetkami Nộm xoài hải sản to wietnamska sałatka z owoców morza, mango i fantastycznego dresingu, lekko kwaśnego z domieszką sosu rybnego i chili. Sałatka Nộm xoài hải sản jest najczęściej podawana z kalmarami i krewetkami, ale także może być z wołowiną. Jak to często bywa w tych przypadkach, czyli kuchni(...)zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 30 minut 🇻🇳 – Wietnam Oczywiście potrzebujemy kilku składników Mango – najlepsze jest zielone, 1 sztuka Krewetki – 200 gram Czerwona cebula – 1 sztuka Marchewka – 1 sztuka Orzeszki ziemne prażone – duża garść Sałata – dowolna pokrojona drobno Świeża bazylia – posiekana Świeża kolendra
RafalCookdostępne są jeszcze 3 inne wina THE NEW LAND: THE NEW LAND Sauvignon Blanc Sparkling THE NEW LAND Sauvignon Blush THE NEW LAND Chardonnay Zostało idealnie dobrane do krewetek, które pierwszy raz w życiu miał okazję spróbować Łukasz. Jest nimi zachwycony! Jak je przyrządziłam? Sprawdźcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * krewetki ( świeże lub mrożone, dobrej jakości(...)pęczek * wino The New Land Sauvingnon Blanc – 125 ml * śmietana 30% – ok. 100 ml * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojony czosnek, przesmażamy. Wrzucamy krewetki. Smażymy ok. 3-4 minuty. Dodajemy chili, przesmażamy. Dodajemy świeżą pietruszkę. Podlewamy białym winem i czekamy aż się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietanką ( hartując wcześniej ) i gotujemy
Ostra na Słodkosmakowo odpowiada. Przekonajcie się sami jakie to szybkie, proste i pyszne! Składniki na 3-4 porcje: – 150g makaronu ryżowego 5mm – 150g piersi z kurczaka – 14 krewetek – 50g kiełków fasoli mung – 2 jajka – 1 cebula dymka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku Składniki na sos: – 6 łyżek sosu rybnego(...)tamaryndowca Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych, podsmażone pieczarki, limonka, płatki chili Zagotowujemy wodę na makaron. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu w miseczce. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Krewetki obieramy, nacinamy grzbiet, usuwamy z nich jelito i osuszamy papierowym ręcznikiem. Olej na patelni rozgrzewamy i chwilę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka wraz z krewetkami i smażymy
Be Fit Be StrongKrewetki z piekarnika... 🦐 Potrzebne będą : - 0,5 kg mrożonych krewetek - 10-15 pomidorków cherry - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - papryczka chili -sól, pieprz - 50-70 gr masła Krewetki rozmrażamy, nacinamy delikatnie od spodu i czyścimy z jelit (jak ktoś ma z pancerzem, to też go ściągamy). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą(...)Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w cienkie plasterki, pomidorki przekrajamy na pół, chili kroimy w drobną kosteczke (dajemy tyle ile chcemy i jak ostro lubimy 🔥), wszystko dokładamy do krewetek i delikatnie mieszamy, dokładamy masło pokrojone w plastry, posypujemy natką. Pieczemy ok. 20 minut w 180°. Smacznego
Pelusiowa Kuchniawarzyw, smakujących jak zużyty mop, to dostaniecie smak zużytego mopa w tempurze. Dobre, świeże warzywa, delikatne doprawienie i jest miłość i brokat oraz jednorożec. Tempura sprawdza się też przy krewetkach i cienko pokrojonych i zamarynowanych kawałkach kurczaka. Bardzo dobrze tempurę przyjmują grzyby, ja uwielbiam boczniaki w tempurze. Na blogu znajdziecie wpis o sosach i dresingach TUTAJ możecie sobie wybrać(...)zaczynam powoli dolewać lodowatą wodę. Dolewam i mieszam dotąd aż ciasto będzie miało konsystencję rzadkiego ciasta na naleśniki. Ma spływać z kawałka warzywa ale zostawiać cieniutką warstwę. Kawałki warzyw, krewetki czy kurczaka zanurzam pojedynczo w tempurze i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę po 3 minuty z każdej strony i wyciągam na papierowy ręcznik. Podaje z sosami i lekką sałatą
ladykitchenwlać olej i rozgrzać. Czosnek i szalotki obrać i posiekać drobno, trawę cytrynową lekko rozbić. Wrzucić wszystko do woka. Dodać curry, potarty imbir, trawę cytrynową, pastę chili, pastę z krewetek, potłuczone drobno orzeszki. Smażyć chwilkę aż poczujecie zapach przypraw. Wlać wodę, mleczko kokosowe i pokrojone limonki. Limonka musi być wcześniej sparzona i następnie pokrojona w plasterki. Gotować 10 minut(...)Wyjąć wszystkie limonki i wyrzucić. Wrzucić makaron i gotować kolejne 3 minuty. Co chwilkę zamieszać. Makaron powinien być lekko twardawy. Następnie wrzucić oczyszczone krewetki i gotować do momentu aż krewetki będą różowe. Wszystko wymieszać. Posypać wszystko posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego
Kuchnia PokoleńMakaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą to proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Bogate w składniki odżywcze, takie jak białko czy wapń pochodzące z cieciorki i krewetek. Docenią to szczególnie wegetarianie, jedzący ryby i owoce morza, czy osoby na diecie fleksitariańskiej (czyli ograniczającej jedzenie mięsa). Do tego duża ilość brokułów i mamy pożywne, sycące danie dla całej(...)rodzinki, posypane garścią natki pietruszki. Do dania używam surowych (czyli szarych), mrożonych krewetek, pozbawionych głowy i przewodu pokarmowego. Czytaj dalej "Makaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą" na blogu Moja Delicja
Moja Delicjakraju niezwykle popularne są tzw. pinchos, czyli przekąski nadziane na wykałaczkę - rodzaj polskich koreczków. Często można spotkać tapasy, czy właśnie pinchos z marynowanych warzyw. Ja dziś przygotowałam pinchos z krewetką i chorizo . Tak proste, a tak pyszne! Gorąco polecam! Idealne do szklaneczki czerwonego wina na letni wieczór! Pinchos z krewetką i chorizo Składniki na 12 tapasów: 12 plasterków(...)chorizo 12 ugotowanych krewetek kilka listków bazylii sól, pieprz sok z cytryny 12 wykałaczek Jak zrobić pinchos z krewetką i chorizo? Chorizo pokroić na plasterki o grubości kilku milimetrów. Krewetki oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Złożenie pinchos - na plasterku chorizo położyć listek bazylii i krewetkę, wszystko nadziać na wykałaczkę i układać na talerzyku
Codzienne GotowanieChin. Kuchnia ta oferuje taką różnorodność potraw, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tamtejsze potrawy zaskoczą nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Dziś przepis na makaron ryżowy ze szparagami, krewetki oraz świeżym szpinakiem. Danie jest sycące, a jednocześnie lekkie i mało kaloryczne. Przepis jest bardzo prosty jest to jeden z tych przepisów, które możemy przygotować w kilkanaście minut. Przyprawy(...)smakami! Zachęcam do spróbowania ! Print Makaron ze szparagami i szpinakiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekkie i szybkie danie. Course Obiad Cuisine Chinese Keyword krewetki, makaron, szpinak Prep Time 10 minutes Cook Time 8 minutes Total Time 18 minutes Servings 5 Author Anna Ingredients 250 g zielonych szparagów 350 g szpinaku 280 g makaronu
SprawdzonaKuchnia.plłyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego 3 łyżki soku z limonki płatki papryczki chilli do smaku lub świeża papryczka chilli drobno pokrojona 1 łyżeczka startego imbiru 24 średnie krewetki najlepiej, aby były surowe, szare olej do smażenia Instructions Cebulę przekroić na pół, a następnie na cienkie piórka. W dużym rondlu lub woku rozgrzać olej, na rozgrzany olej, porcjami(...)następnie odcedzić. W woku rozgrzać odrobinę oleju, dodać imbir, czerwone curry, zmiażdżony czosnek i kurkumę, dodać wodę i mleczko kokosowe doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 3 minuty. Dodać krewetki, gotować 5 minut, następnie dodać sos rybny, sos sojowy, cukier, sok z limonki, dokładnie wymieszać. Dodać siekaną kolendrę, pozostawić łyżkę kolendry do dekoracji. Do miseczek nałożyć porcje ugotowanego
SprawdzonaKuchnia.pldalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony(...)papryki czerwone Cebula szalotka Sery/nabiał/jajka Kozi ser Parmezan 1 jogurt grecki 250 ml 2 jajka Zioła Kolendra Pietruszka Makarony/kasze Kuskus Makaron ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawy Przyprawa
Niedzielny kucharzKrewetki to super sposób na szybka i pyszną kolacją. A gdyby tak zrobic je sezonowo, wiosennie majowo i przygotować szybkie krewetki ze szparagami i pompołączyć je z zielonymi szparagami i pesto z liści pietruszki? Myślę, że Wam zasmakuje! Zielone szparagi i krewetki z patelni Prawdę Read More Artykuł Szybkie krewetki ze szparagami i pesto z liści
Flymetothespoonsmakowo odpowiada. Przekonajcie się sami jakie to szybkie, proste i pyszne! Składniki na 3-4 porcje: – 150g makaronu ryżowego 5mm – 150g piersi z kurczaka – 14 krewetek – 50g kiełków fasoli mung – 2 jajka – 1 cebula dymka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku Składniki na sos: – 6 łyżek sosu rybnego(...)kiełki, posiekaną na 1cm paski dymkę i całość mieszamy. Od razu podajemy z ćwiartką limonki, posiekaną dymką, kiełkami, podsmażonymi pieczarkami i płatkami chili. Smacznego! Artykuł Pad Thai z krewetkami i kurczakiem FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongKrewetki z natką pietruszki i czosnkiem to pyszna przekąska dla kochających owoce morza. Ten przepis jest chyba najłatwiejszym przepisem na krewetki, ale za to jak smacznym! Mam szczęście, że w domu wszyscy kochają owoce morza. Ośmiorniczki, kalmary, małże. Jeśli jest tylko możliwość przygotowuję je na jakieś specjalne okazje. Nie jadamy takiego jedzenia na co dzień, … Czytaj dalej(...)Krewetki z natką pietruszki i czosnkiem Artykuł Krewetki z natką pietruszki i czosnkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKrewetki, ogólnie owoce morza, to nie moja bajka. Takie bajki pochłania mój małżonek i dla niego sięgnęłam po przepis do książki Yotama Ottolenghiego „Prosto”. Cóż, nie powiem, aby jego przepisy były proste w moim rozumieniu tego słowa, ale też trudu większego nie ma. Jest za to całe morze smaków. 2 porcje: ok. 150 g makaronu orzo(...)Zmniejszamy temperaturę gotowania i gotujemy ok. 10-15 minut, aż makaron stanie się miękki. Na koniec dodajemy krewetki i już bez przykrycia gotujemy ok. 3-4 minuty, aż krewetki nabiorą różowego koloru. Dodajemy marynowaną fetę, podajemy zaraz po przygotowaniu
KucharzycaKrewetki smażone na maśle z czosnkiem do tego pyszny dip z dodatkiem brandy. Smaczna przystawka na różne okazje która świetnie się prezentuje. Będzie dodatkowo ozdobą każdego stołu na przyjęciach i nie tylko. Idealna propozycja na walentynki dla miłośników owoców morza. Na 2 porcje 12 szt krewetek z ogonkami łyżka masła 1 ząbek czosnku sól(...)chwilkę. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na sos wymieszać. W naczyniu do podawania układamy sałatę, sos ilość według uznania na koniec usmażone krewetki. Opcjonalnie podajemy z bagietką którą można wcześniej opiec w piekarniku lub na suchej patelni albo z grubymi paluszkami. Smacznego
Andzia Pichcikrewetek i makaronu doprawione czosnkiem i zieloną pietruszką. Z dodatkiem pomidorków które świetnie uzupełniają smak całego jakże pysznego dania. Na 2 porcje ok. 160/180 gramów makaronu tagliatelle 18/20 krewetek( może być mniej albo więcej jak kto lubi), użyłam mrożonych gotowanych z ogonkiem 16 szt. pomidorków daktylowych 2 duże ząbki czosnku 1 spory pęczek zielonej pietruszki(...)wlać olej i na rozgrzany dodać czosnek smażyć kilka sekund aż się przyrumieni uważamy aby się nie przypalił będzie gorzki w smaku i zepsuje całe danie. Do czosnku dodajemy krewetki i masło smażymy ok 2,3 minuty mieszamy lub potrząsamy patelnią. Następnie dodajemy sok z cytryny lub wino, pomidorki daktylowe. zieloną pietruszkę, sól chwilkę smażymy aż pomidorki nieco zmiękną
Andzia PichciŻyczę Wam wszystkim ciepłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szampańskiej nocy sylwestrowej! Czas przygotowania: 30 min. Chłodzenie: 15 min. Dla 6 osób : ● 8 kromek chleba tostowego ● 12 ugotowanych krewetek tygrysich ● 2 klementynki ● 1 cytryna bio ● 2 ząbki czosnku ● 8 listków sałaty ● 1 łyżka czerwonego pieprzu ● 2 łyżki majonezu ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● ½ łyżki mielonej kolendry ● sól, pieprz(...)drugiej połówki cytryny i zetrzyj skórkę, wymieszaj z majonezem. Obierz drugą klementynkę, usuń również białą skórkę, pokrój w małe kawałeczki. Posmaruj majonezem, wyłóż na nie sałatę, krewetki i kawałeczki klementynki. Przykryj kolejnymi warstwami chlebowych gwiazdek, tak, by uzyskać kszatłt choinek. Podawaj przybrane czerwonym pieprzem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: -200 g oczyszczonych krewetek -1 mała sałata rzymska -1/2 opakowania rukoli -250 g pomidorków koktajlowych -2 ząbki czosnku -1 papryczka chili -3 łyżki masła -2 łyżki białego wina (opcjonalnie) -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka oliwy extra vergine marynata -1 łyżka musztardy -łyżka miodu -szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Mrożone krewetki rozmrozić (w temp.pokojowej(...)plasterki. Na talerze wyłożyć sałatę, posypać rukolą, na wierzch wyłożyć pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na patelni roztopić masło z oliwą i gdyzacznie skwierczeć dodać plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chili. Smażyć na nieco większym ogniu po około jednej minucie z każdej strony, w międzyczasie doprawić solą. Następnie dodać starty czosnek, wymieszać i smażyć przez pół minuty
I LOVE LIFELimonki sparz wrzątkiem. Z jednej z nich zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, druga pokrój na ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć plasterki czosnku. Dodaj mrożone krewetki, wymieszaj je z masłem. Na patelnię wlej sok z limonki i dodaj skórkę startą z limonki, 3 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu. Smaż wszystko około 5 minut. Ryż(...)ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mango obierz ze skórki, zmiksuj miąższ z dodatkiem 1 łyżeczki ostrej musztardy. Sos przełóż do małych miseczek. Na talerzu wyłóż ryż, krewetki, kiełki i limonkę. Wszystko posyp mlekiem kokosowym w proszku. Składniki na 2 porcje 250 g krewetek koktajlowych 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 bardzo dojrzałe mango 2 limonki 2 łyżki
Eat me! Fit me!sycące. Polecam spróbować tym, którzy lubią zdrowe eksperymenty w kuchni. Jest to kolejny przepis, z którego mogą korzystać osoby będące na diecie Whole 30 :) A więc potrzebujemy: 200 g krewetek białych, 1 cukinia, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, olej kokosowy, 65 ml śmietanki kokosowej, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 2 łyżeczki żółtego curry w proszku, 1 łyżeczka trawy cytrynowej, sól(...)gotującej wody na 60 sekund po czym płuczemy pod zimną wodą. Odkładamy. Krewetki obieramy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz żółtym curry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym smażymy krewetki - po 2 minuty z każdej strony. W osobnej miseczce mieszamy śmietankę kokosową wraz z bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, zieloną pastą curry, żółtym curry oraz trawą cytrynową. Wlewamy na patelnię
Przepis na Dzień DobryDziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa. Czas przygotowania : 20 min. Czas pieczenia(...)Porcja dla 4 osób Składniki: ● 16 krewetek tygrysich ● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty) ● 4 marchewki ● ½ pęczek kolendry ● 1 limonka bio ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Limonkę umyj, osusz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOpis Makaron z owocami morza : Przedstawiamy przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jest to potrawa podobna do włoskiego spaghetti frutti di mare. Smak małży i krewetek podnosi dodatek białego wina, aromatu potrawie dodają suszone zioła, czosnek i zielona pietruszka. Uwielbiam to danie za jego smak i prostotę przygotowania, danie jest gotowe dosłownie w kilka minut. Danie idealne(...)smakiem oraz zabójczym wyglądem. Zachwyci każdego, jak również przekona do siebie tych którzy nie przepadali za owocami morza. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony . Składniki: 250 g krewetek 350 g makaronu spaghetti 250 g małży 4 ząbki czosnku 100 ml białego wina (wytrawne) natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz 1 ostra papryczka chili
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKrewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No chyba, że z grilla, też fajnie smakują :) Tym razem dodałam je do kremowego risotto które bardzo często robię i uwielbiam. Ich dodatek wspaniale podkreślił smak dania. Podane ze schłodzonym białym winem(...)paski cukinię, podlać znów bulionem całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3 minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 500 g krewetek 100 ml białego wina 2 cukinie 3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, pieprz szczypta peperoncino oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di spaghetti 500 g di gamberetti 100 ml di vino bianco 2 zucchine 3 spicchi d'aglio(...)smażymy ok. 1 minuty. Wlewamy wino i na większym ogniu odparowujemy. Zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i szczyptą peperoncino; kontynuujemy smażenie krewetek kolejne 2-3 minuty. Do krewetek wrzucamy startą cukinię . Całość podsmażymy ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany
La grande e la piccola cuocawodą, na centymetr powyżej powierzchni ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa i duś 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj soczewicę i ryż rozłożone obok siebie, albo wymieszane. Smacznego! Artykuł Środa: Sałatka(...)soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbył on najbardziej wyczuwalny i widoczny, zaraz obok owoców morza. W mojej wersji nie ma niestety też wielkiego bogactwa jeżeli chodzi o owoce morza, bo udało się "upolować" tylko krewetki, ale jeżeli mamy i lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość. Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka(...)całej objętości patelni. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 8-10 minut (nie mieszać – składniki mają bulgotać, ale nie za mocno). Dodać krewetki i owoce morza. Przykryć patelnię folią aluminiową, zmniejszyć ogień i gotować przez 6 minut. Po tym czasie sprawdzić czy ryż jest miękki (jeśli nie to gotować jeszcze przez chwilę). Odstawić
Healthy food explorerczosnek. Następnie pokrój go w plasterki a pomidorki przekrój na pół. Rozgrzewamy patelnię dodając odrobinę oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu(...)Energicznie wymieszać z makaronem. Gotowe Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy opcjonalnie posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego ! Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu
I LOVE LIFEdalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów(...)przygotowania. Wyjątek stanowi tu sałatka COBB, w której jest jajko, a jak wiadomo, jajka trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać
Niedzielny kucharzdodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej fasolki. Danie przygotujemy w 15 minut. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku ½ papryczki chili 1 szalotka 400g krewetek królewskich 250g pomidorków koktajlowych 250g fasolki zielonej lub żółtej sól, czarny pieprz łyżka masła garść świeżej bazylii Sposób przygotowania : Ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru(...)opłukać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowaną fasolkę. Przesmażyć razem 2 minuty. Dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą
Pyry na Gazzajmie Wam dużo czasu a Wasze kubki smakowe będą oczarowane :P Potrzebujemy: 200 g makaronu spaghetti (u mnie ten z mąki durum), ok. 250 g zielonego pesto, 300 g krewetek koktajlowych, 300 ml białego wytrawnego wina, oliwa z oliwek, cytryna, czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, parmezan Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaję krewetki(...)kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem, dużą ilością czosnku oraz ziołami. Wlewam świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz białe wino. Wszystko duszę ok. 10-12 minut. W garnku gotuję makaron. Krewetki odcedzam od wina i mieszam z ugotowanym makaronem. Dodaję pesto i wszystko ze sobą łączę. Wykładam na talerz i dekoruję startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Całość jest już gotowa
Przepis na Dzień DobryKrewetki w sosie ze śmietanki i świeżego pomidora. Z orzechami włoskimi i brandy, które dodatkowo wzbogacają sos i nadają całości charakteru. Koniecznie z odrobiną soku i skórki otartej z cytryny. Danie łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Robi się ekspresowo - jest gotowe w kilkanaście minut. Z lampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła(...)siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając. Zwiększamy płomień do średniego, dodajemy krewetki i pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Podgrzewamy 30 sekund. Wlewamy brandy i gotujemy 1 minutę, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę, ocet balsamiczny i sok z cytryny
cool and mintyPrzepis jakim się ostatnio zainspirowałam i wzięłam "pod lupę" to Śródziemnomorska zupa rybna ze strony 214. Przyznaję, jest to zupa wprost idealna na jesienne kaprysy pogodowe . Treściwa rybą i krewetkami oraz aromatyczna warzywami - idealnie rozgrzewa przy nierównej walce z jesienną aurą. Czas przygotowania składników to jedynie 15 minut, plus do tego 15 minut gotowania i można się cieszyć talerzem(...)450g] 0,75l [3 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 450g ryb o białym mięsie - u mnie polędwica z dorsza 450g krewetek - u mnie mrożone, choć wiadomo że najlepsze byłyby świeże 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać
Grunt to przepis!palonej, wyrazistej w smaku, która może zdominować resztę składników. Polecamy Wam ten przepis jako prosty i szybki sposób na lekką kolację lub lancz do pracy. Składniki: 200-300 g krewetek, najlepiej surowych 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 mała cebula cukrowa 1 ząbek czosnku(...)szpinakiem. Dopraw łyżeczką chilli, papryki słodkiej i oregano. Skrop sokiem z cytryny. Posól i popierz do smaku. Wymieszaj. Artykuł Poniedziałek: Południowo-zachodnia sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpołowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz ręcznikiem(...)całe kapelusze. Posól i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Krok 5 Obierz krewetki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i oleju. Wyłóż na tłuszcz krewetki Smaż na dość mocnym ogniu po minucie z każdej strony. Krok 6 Włóż do rondla z kurczakiem pieczarki i krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Podawaj
Niedzielny kucharzSkładniki: (4 porcje) 8 szt. dużych krewetek (u mnie mrożone, obgotowane) 2 garście startego parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego) 4 plastry sera z niebieską pleśnią 4 większe lub 8 mniejszych grubych plastrów wędzonego filetu z kurczaka 4 lub 8 kromek pszennego pieczywa tostowego odrobina soku z cytryny odrobina soli i pieprzu Dip musztardowy 2,5 łyżki musztardy sarepskiej(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na dip wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki. Krewetki rozmróź, obierz z pancerzyków i pozbaw żyłek (jelit) biegnących wzdłuż grzbietów (jeśli używasz całych nieobranych krewetek). Opłukane pod bieżącą zimną wodą i osuszone, skrop sokiem z cytryny i oprósz lekko solą i pieprzem. Wstaw
Delicious PlaceScroll down for recipe in English. Składniki: (2 porcje) 200 g.makaronu z algami morskimi (spiruliną) 16 szt. surowych krewetek 16/20 garść orzeszków pini pół papryczki chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 75 ml. białego wytrawnego wina 5 ząbków czosnku garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz parmezan lub grana padano do posypania Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Orzeszki pini zrumień na suchej patelni. Makaron wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 8 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek i papryczkę w plasterkach, posól i popieprz. Smaż 1 minutę i odwróć krewetki na drugą stronę. Po minucie wlej wino i dodaj natkę pietruszki. Zaczekaj, aż połowa
Delicious Placerecipe in English. Składniki: (3-4 porcje) 1 duża łyżka masła 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 150 g. pancerzy z krewetek + 12 szt. obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich 2 łodygi selera naciowego 2,5 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)mąki kukurydzianej 3 gałązki świeżego tymianku sok z 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz W garnku rozpuść masło. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż 2 minuty. Dodaj pancerzyki z krewetek, mieszaj i smaż około 3 minut, aż zmienią kolor na różowy i zaczną mocno pachnieć. Wlej wino, zamieszaj i czekaj, aż odparuje. Dorzuć ziemniaki i pokrojony seler naciowy, mieszaj
Delicious Placejajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mąka owsiana – 130 g * mleko – 100 ml * sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi * olej kokosowy – do natłuszczania DODATKI: * krewetki koktajlowe – ok. 200 g * czosnek – 2-3 ząbki * masło – 1 czubata lyżka * kozi ser ( kremowy ) – ok. 150 g * świeży koperek * awokado – 1 szt SPOSÓB(...)lejąca. Nagrzewamy i natłuszczamy gofrownicę. Smażymy po kilka minut. Ps. używana przeze mnie powyżej gofrownica to model: MPM model MOP-23M Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek oraz wyczyszczone krewetki, przesmażamy. Gofry smarujemy kozim serem, dodajemy pokrojone awokado, krewetki i posiekany świeży koperek. Przykrywamy, kroimy. Zajadamy w formie sandwichy! Smacznego
Ostra na SłodkoRisotto" z brązowym ryżem, krewetkami, czosnkiem, pomidorami i pestkami granatu 😍🤗 Pyszne, wyraziste i mocno pomidorowe. Do tego lampka białego wina i od razu życie staje się lepsze. Składniki na 2 porcje: Ok. 10 sztuk(...)dużych krewetek Ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pestek granatu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 100 g ryżu brązowego Białe wino (opcjonalnie) Przygotowanie: Krewetki oczyszczamy. Na oleju podsmażamy wyciśnięty duży ząbek czosnku. Do garnka o grubym dnie wkładamy krewetki, zalewamy 1 puszką krojonych pomidorów. Dodajemy łyżkę pestek granatu, 1 łyżkę papryki
CzarnawisienkaTytułowe robale, bo taki przydomek zyskały krewetki u nas w domu, w tej postaci są bardzo smaczne. Żarłoczek orzekł, że takie krewetki to może jeść codziennie . Co ważne, można je przyrządzić o każdej porze roku bo mrożone owoce morza są teraz dostępne w ciągłej sprzedaży, a grillować można na specjalnej patelni, tak jak ja, albo na zwykłej. Takie(...)krewetki na patyku sprawdzają się doskonale jako imprezowa przekąska. Łatwo je przyrządzić i jeszcze łatwiej zjeść, bez brudzenia sobie rączek . Do krewetkowych szaszłyków warto podać dobry, najlepiej domowej roboty, sos. Ja zrobiłam ketchup bananowy, ale przepis na ten specjał podam Wam jutro. Muszę go spokojnie przygotować bo na razie jest tylko naszkicowany na karteluszku. Ale będzie na pewno, obiecuję
Smaczna Pyzadociepcie 18 do tego wyciśniynty czosnek, pokrajanego byle jak banana (bez skōry) i niech sie to chwila posmażi. Potyn zalyjcie 19 to winym, a jak trocha ôdparuje, wciepcie 20 krewetki i prziprawy. Niech to sie tak ze połra minut powarzi 21 , a niyskorzyj 22 wlyjcie tam śmiytōnka (yno jōm wprzōd zahartujcie- wlyjcie dō ni trocha gorkyj 23 wody(...)parapecie 12 jest 13 dość 14 wziąłem 15 wytrzeć chlebem 16 szczyptę 17 pokrojonej 18 dorzućcie 19 zalejcie 20 wrzućcie 21 pogotuje 22 później 23 gorącej 24 zwarzyła Artykuł Krewetki ze bananowōm zōłzōm (Krewetki w sosie bananowym) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnimarchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz - ziarna Pozostałe składniki: 1 filet z kurczaka 200 g małych krewetek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm imbiru świeżego 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżka sezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu(...)obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około
Kuchnia MagdaLenykulinarną podróż, więc dziś najwyższa pora! Walizki spakowane i wsiadamy w samolot do Tajlandii. Dziś mam dla Was przepis inspirowany tajskim daniem Kho Phat Kung czyli ryż smażony z krewetkami. Ja danie wzbogaciłam o pyszne warzywa i chrupiące orzechy nerkowca. Danie łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega pyszne! SKŁADNIKI : * tajski ryż jaśminowy – 400 g * świeże, oczyszczone krewetki(...)brązowy cukier ( lub cukier kokosowy ) – 1 łyżka * olej chili – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tajski ryż gotujemy al dente ( jeśli mamy czas najlepiej robić to na parze ). Oczyszczone krewetki odrobinę solimy panierujemy w panko. Papryki oraz pomidory kroimy w kostkę, kukurydzę w plastry. W woku rozgrzewamy olej chili, podsmażamy posiekany cebulę, dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy brązowy
Ostra na Słodkosuszōnymi prawdziwkōmi- to dopiyro fajnie wōniało 13 ) we jakim wiynkszym gorku zeszklijcie cebula i dejcie 14 tam tyż czosnek. Wlyjcie do tego wino i niech ône trocha ôdparuje. Dociepcie krewetki i niech sie połra minut powarzōm. Na kōniec przidzie pokruszōnoł feta, pieprz i szpinat. Jak ôn sie yno 15 leko zblanszuje, to mogecie wciepować nasze danie na talyrz(...)jakby 4 wrzuciłem 5 dużo 6 niektórych 7 dzieci 8 potwór 9 lanie 10 cytryny 11 naprawdę 12 błoto 13 pachniało 14 dajcie 15 tylko 16 kawałek Artykuł Krewetki ze szpinatym (Krewetki ze szpinakiem) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniPięknie pachnąca koprem, letnia zupa. Krewetki okazały się znakomitym dodatkiem, ale jeżeli nie będziecie ich używać, posypcie zupę przed podaniem pokrojonymi w drobną kostkę warzywami - ogórkiem, pomidorem i cebulą. I koniecznie dajcie zupie czas - dopiero po nocy w lodówce, aromat kopru będzie wyraźny. Polecam. składniki 1 dojrzały pomidor 2 żółte papryki 1 zielona papryka 3 - 4 ząbki czosnku(...)spora cebula 500 g ogórków 2 -3 duże baldachy kopru ogrodowego parę łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz pasta chimichurri ( klik ) - opcjonalnie ocet winny do smaku 250 g krewetek, obranych - opcjonalnie przygotowanie Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek.Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Z baldachów odciąć nasiona - można nożyczkami. Papryki, pomidor, czosnek, cebulę, ogórki i nasiona kopru
Stare GaryLubicie krewetki(...)uwielbiamy, ale znudziło nam się tak tradycyjnie przygotowane z czosnkiem. Czasami potrzeba czegoś nowego. Jak byliśmy w Polsce na urlopie u rodziny to mój chrzestny przygotował dla nas krewetki. Były tak pyszne, że nie mogliśmy się nimi najeść. Do przygotowania potrzebujemy: 500 g krewetek 2 cebulki szalotki 100 g masla 1 lyżeczka papryki slodkiej 1 papryka szpiczasta czerwona
Szybko Tanio Smaczniewyndzōnka i przipiyczcie. Jak już sie przibrōnołci 14 , to dolyjcie tam oliwy, wciepcie pokrōnoł cebula, pieprz i wyciście czosnek. Niyskorzij wlyjcie wino i jak ône trocha ôdparuje, to wciepcie krewetki- nojczyńścij sōm już pryndzyj 15 uwarzōne 16 , bez to potrzebujōm na patelni yno połra 17 minut. Pod kōniec dociepcie tyż pietruszki i mogecie 18 sie brać za jedzynie. Dobroł(...)wyobrazić 8 choćby 9 kawałka 10 wędzonego boczku 11 ô= ło 12 wrzućcie 13 pokrojoną 14 przypiecze 15 wcześniej 16 ugotowane 17 kilka 18 możecie 19 dobra Artykuł Krewetki ze wyndzōnkōm (Krewetki z wędzonym boczkiem) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchninich czosnek i imbir, a następnie gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie zagęścić sos mąką z tapioki lub ryżową. Pad Thai 50 g makaronu ryżowego 10 krewetek mała pojedyncza pierś z kurczaka 2 jajka dymka 2 łyżki słonecznika sos do Pad Thai kolendra garść świeżych kiełków fasoli mung (pominęłam tym razem, bo użyłam makaronu z tej fasoli(...)francuski, zgarniając ścięte jajka do środka łopatką i przelewając w puste miejsce nieścięte jajka; po usmażeniu zwinąć w rulon. Przełożyć omlet na deskę. Na patelnię przełożyć kawałki kurczaka i krewetki. Obsmażyć. Makaron namoczyć we wrzątku zgodnie z instrukcją. Dymkę pokroić na drobno. Do kurczaka i krewetek wrzucić makaron, pokrojony omlet i kiełki fasoli mung oraz
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam makaron z różnymi rodzajami mięs, ze szpinakiem, ale też z krewetkami. Tan przepis jest wspaniały. Szybkie danie a takie pyszne. Składniki: krewetki argentyńskie około 300 g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła szczypta soli świeżo zmielony pieprz garść pietruszki płatki(...)chilli (mam w młynku- mielę na świeżo) 2 łyżeczki świeżo wyciśniętej cytryny makaron 3 łyżki śmietany 18 % Do rondelka wrzucam masło, czosnek, chilli, chwilę duszę. Dodaję obrane i oczyszczone krewetki. Chwilę duszę. Dodaję wyciśniętą cytrynę i pietruszkę. Jeszcze chwilę duszę i dodaję śmietanę. Sos musi przejść smakiem krewetek. Podaję z makaronem tagliatelle lub spaghetti. Smacznego. Artykuł Ostre
MojaQchnia.plprodukty spożywcze, ale i mrożonki (np. lody ALGIDA ). A skoro mowa o pracowitym weekendzie, to u mnie właśnie taki się zaczął, więc proponuję szybkie i pachnące cytryną danie z krewetkami. Owoce morza na moim stole pojawiają się od czasu do czasu, bo mają sporo cholesterolu. Dlatego ważne jest, by do dania dodać składnik o dobrym wpływie na poziom tego(...)łyżki oliwy, wycisnąć do niej czosnek i dodać pokrojone chili. Jedynie poddusić - nie dopuścić do przypalenia. Na brzegu patelni ułożyć połówkę cytryny. Gdy czosnek zacznie intensywniej pachnieć, wrzucić obrane krewetki. Posypać białym pieprzem. Na patelnię z zaczerwienionymi krewetkami dodać odcedzony makaron i ewentualnie trochę wody z jego gotowania. Makaron z dodatkami wykładać na talerze. Danie polać oliwą
Weekendy w domu i ogrodziemrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 ząbek czosnku podprażony sezam drobno posiekana natka pietruszki sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku(...)Czosnek drobno posiekać, dodać do całości. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania, zalany wrzątkiem, lekko posolony), odcedzić. Wyłożyć makaron na talerz, na wierzch dodać
gutfutprzygotowałam na wieczór :-) Jest to coś przepysznego, egzotycznego a po swojskiemu "robaczki" jak to mówi mój tata :-) Robaczki, czyli krewetki owoce morza. Uwielbiam... Składniki: 500 g krewetek mrożonych ( dowolnych) 500 ml białego półsłodkiego wina 50 g masła natka pietruszki 4 ząbki czosnku pół cytryny 4 łyżki oliwy woda łyżeczka(...)papryki mielonej ostrej Sposób przyrządzenia: Krewetki odmrozić, sparzyć wrzątkiem. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć i zalać winem. Do całości dodać krewetki następnie oliwę i sok z cytryny. Dusić ok. 8-10 min, na koniec doprawić papryką, posiekaną pietrzuszką i odrobiną soli morskiej. W razie potrzeby dodać wodę. Jeść i popijać
pieprzny smaczekpółmiska i na pewno nacieszy nasze oczy pięknymi kolorami w te zimowe i śnieżnie dni. Patrzę na nią i już jestem głodna 😉. Prawda, że jest apetyczna ? Sałatka z krewetkami i różowym sosem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g gotowanych obranych krewetek 4 jajka na twardo różnokolorowe pomidorki koktajlowe listki rukoli listki szpinaku baby Różowy(...)mieszamy wszystkie składniki sosu. Na duży talerz wykładamy listki rukoli i listki szpinaku. Pomidorki kroimy na połówki bądź na ćwiartki, jajka kroimy w ósemki. Na listkach układamy wszystkie składniki, krewetki możemy przeciąć wzdłuż na pół. Sałatkę polewamy sosem i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityłyżek sosu rybnego 1 łyżka kokosowego lub brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i słodką papryką, jeśli używamy świeżych krewetek oczyszczamy je z pancerzy i jelit, mrożone możne przelać letnią wodą, żeby pozbyć się lodu 2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście kafiru, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz zmiażdżoną(...)tamaryndowca lub gotową pastę Tom Yum, gotujemy całość ok 10 min, następnie wlewamy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze ok 10 min pod przykryciem 4. Na sam koniec wrzucamy krewetki, potrzebują dosłownie 3 min żeby dojść, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki, ewentualnie brązowym lub kokosowym cukrem, podajemy gorącą ze świeżą kolendrą
Słodki Kompromisparmezanu - spora cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - pieprz czarny świeżo mielony - sól morska Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i oczyszczone z jelit krewetki. Przyprawiamy solą morską i pieprzem, smażymy dwie minuty z każdej strony i zdejmujemy na talerzyk. Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli na patelnię dosypujemy ryż(...)lekko dającym opór zębom środkiem). Wówczas dodajemy śmietankę, pietruszkę, pomidorki koktajlowe i parmezan. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na ryżu układamy wcześniej przygotowane krewetki i przykrywamy patelnię jeszcze na 5 minut, aby krewetki mogły się nagrzać. Smacznego
Cook&Lovełyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej(...)pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyć
Passions hobbies lifeMakaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym Był taki okres w moim życiu kiedy nie przepadałam za makaronami. Jadłam je ale jakoś wielkim ich fanem nie byłam. Sama nie wiem kiedy moje do nich nastawienie się zmieniło, gdyż teraz je uwielbiam Myślę, że teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami(...)która zrobiła mi fajne paseczki), drobno krojoną papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy rybę. Smażymy razem przez następną minutę. Na zakończenie wlewamy śmietanę, wrzucamy krewetki wraz z solą i pieprzem, które dodajemy do smaku. Trzymamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
mecooksKlasyczny przepis na SMAŻONE KREWETKI z dużą ilością masła i... Artykuł Smażone krewetki pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli sól pęczek natki pietruszki oliwa Wykonanie: Krewetki(...)czosnek posiekać, następnie podsmażyć na oliwie. Do cebuli i czosnku dodać papryczkę chili, smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidory i paprykę, dusić przez chwilę. Na końcu dodać krewetki i smażyć przez ok. 5 minut. Natkę pietruszki posiekać, dodać pod koniec smażenia. Doprawić solą. Podawałam z makaronem
zadanie-gotowaniemasło i 20 min :) Właśnie tyle potrzeba do przygotowania tego dania. To niesamowite, że w tak krótkim czasie można przygotować coś tak pysznego - polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 250 g krewetek tiger 1/2 paczki ulubionego makaronu (polecam tagliatelle lub spaghetti) 1 papryczka chilli 1 pomidor 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki zimnego masła(...)białego wina 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jeżeli używamy mrożonych krewetek przed gotowaniem należy je rozmrozić. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Cebule i chilli siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy
DefinicjaSmakułyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia(...)mleczko kokosowe. Dodajemy cukier trzcinowy, sos rybny i sok z limonki. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy ok. 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym i natką
cool and mintymożna taką zupę machnąć i w pół godziny, ale uwierzcie – warto jednak dać jej więcej czasu. Składniki: 1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą) 200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też(...)Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować i obrać. Dodać do kawałków dorsza. Jeśli połasicie się jeszcze na łososia, jego również pokroić na kawałki i delikatnie posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki
gutfutRYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI to obowiązkowa pozycja w szparagowym menu. Warto wybrać świeże krewetki w większym rozmiarze, wtedy danie będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne. Artykuł RYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMINI SZASZŁYCZKI Z KREWETEK I AWOKADO Prosta i efektowna przekąska, idealna na aperitif. 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 18 dużych różowych krewetek 2 awokado 1 ananas 1 cytryna 1 ł łyżka czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Sól, pieprz Krewetki obierz ze skorupek, zostawiając ogonki. Wyciśnij sok z cytryny. Czerwony pieprz rozgnieć(...)sokiem z cytryny. Nadziej na małe wykałaczki jeden kawałeczek ananasa, jedną krewetkę i jedną kostkę awokado. Posól, popierz i posyp rozgniecionym czerwonym pieprzem. Wbij wykałaczki w skorupki po awokado wypełnione folią aluminiową i odwrócone do góry dnem. Bon appétit! * Możesz przygotować podobne mini szaszłyczki, używając np. krewetek, mango i kiwi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawiecie uwielbiam krewetki , a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące curry z krewetkami , które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło. Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej wymarzonej Tajlandii. Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie(...)czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ostra na Słodkokrótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania(...)krewetkę od strony brzuszka, uważać by nie przeciąć jej całkowicie i wyjąć ciemne nitki jelit. Składanie sushi: Nigiri: Z ryżu formujemy podłużne wałeczki, na których kładziemy niewielką ilość (ziarnko grochu) wasabi i plasterek ryby. Nigiri ebi: Z zaprawionego ryżu formujemy niewielkie (na jeden kęs) podłużne kulki, a na ich wierzch układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki
Kuchcik gotujedodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut. Wonton z wieprzowiny i krewetek 20 dkg łopatki wieprzowej 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone ) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego około 8 cm kawałek(...)białej części pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą 1 białko ubite na pianę Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek i pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny Sos 0,5 szkl. sosu sojowego
Kuchnia na wzgórzuokoło 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki. Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć(...)zupie nie było kawałków warzyw. Do gładkiej zupy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem. Zupa gotowa Na patelni podsmażamy krewetki, my użyliśmy tanich mrożonych krewetek. gdy się ładnie zarumienią dodajemy na każdy talerz kilka sztuk. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plgotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodając pancerz krewetek. Całość zalewamy winem, a kiedy odparuje dolewamy 500 ml wody. Zagotowujemy. Co do kolejności działania: 1. Niezbędny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami – najlepiej w typie Arborio lub Carnaroli(...)Przygotowujemy bulion, który będzie gorący gotowy do użycia za kilkanaście minut. 3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę dodajemy krewetki. 4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę i krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość
Bon Ton Italiakoniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie, a nie palicie…), wrzucacie na nią dwa ząbki czosnku, kilka ostrych(...)papryczek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W tym czasie oliwa się aromatyzuje. Po 2-3 minutach, kiedy czosnek ładnie się podsmaży, dodajecie krewetki. Smażycie je kilka minut, aż białko w nich zawarte się zetnie, a ewentualne bakterie – zginą w mękach. Krewetki dodajecie do zupy na talerzu, nie mieszacie ich w garnku, bo rozmiękną. Możecie dodać też kilka
GRUBY WAŁEKUwielbiam delikatny smak krewetek. Wiem , ze jest wiele osób, które uważa je za "robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby to i krewetki powinny nam smakować. Powiem więcej... nie jestem fanką ryb ale krewetki uwielbiam ;) Sekretem ich przyrządzenie jest krótka obróbka cieplna. Krewetki przeciągnięte za długo na patelni stają się
Pyry na Gazjedną z moich ulubionych szybkich przekąsek. Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych. Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina(...)oliwy. do tego wszystkiego dodajemy krewetki i odstawiamy na ok 10 minut. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni grilowej już bez żadnego tłuszczu. Pamiętajmy, żeby krewetki tylko zmieniły kolor na różowy, wtedy zachowają swoją soczystość. Podajemy jeszcze ze świeżym sokiem z limonki. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie pełną łyżkę stołową (z lekkim czubkiem) a resztę zostawcie w zamykanym słoiczku, przyda się na następny raz. Kiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki. Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami(...)wrzućcie pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym
Karo in the Kitchenwałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy marchewkę i kalarepkę, kroimy kalarepę w słupki, marchew w zapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie(...)Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym, naturalnym ryżem, posypane świeżymi wiórkami kokosa lub posiekaną kolendrą. Porcja
Karo in the Kitchenłyżkami zimnej wody. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Podgrzewamy w woku olej, wrzucamy posiekane czosnek i imbir, smażymy mieszając około minuty i dodajemy przyprawę 5 smaków. Dorzucamy krewetki i ser tofu. Smażymy razem około 2-3 minut. Dorzucamy selera naciowego i bakłażana, smażymy do miękkości bakłażana około 2-3 minut, mieszając. Dorzucamy kapustę, szczypior, miękki makaron, wlewamy(...)ilość swoich ulubionych składników. Ta porcja to lekki obiad dla dwóch dorosłych osób. SKŁADNIKI 2 ząbki czosnku 2-3cm kawałek świeżego imbiru ½ kostki twardego sera sojowego tofu 10 krewetek średnich 2-3 gałązki selera naciowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków garść pokrojonej kapusty pekińskiej garść pokrojonego bakłażana szczypior 3 łyżki sosu stir fry z TEGO przepisu + 5 łyżek wody
Karo in the Kitchenprzypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 papryczki chili świeży(...)stopniach przez 1h, aż dynia będzie miękka. Zdjąć skórę i wyrzucić. Miąższ zmiksować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć 2 minuty. 3. Puree z dyni przełożyć do garnka, dolać bulion, kurkumę, papryki i tymianek. Zagotować. 4. Dodać krewetki, ponownie zagotować. 5. Podawać z posiekaną papryczką chili i czosnkiem
Moja Galeria Smakudodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu(...)sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka
Taste Therapyłatwe i szybkie w przyrządzaniu. Oczywiście proponuję zrobić domowe pesto , bo jest ono nieporównywalnie lepsze od kupnego. Użyłam bazyliowe pesto, ale oczywiście możecie wybrać inne pesto. Makaron z pesto, krewetkami i łososiem Składniki: na 2 porcje 200 g makaronu, u mnie tagliatelle 200 ml domowego pesto, tutaj przepis 2 łyżki utartego parmezanu 200 g krewetek 100 g wędzonego(...)łososia 10 zielonych oliwek Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z pesto. Dodaj pokrojonego łososia, krewetki i oliwki i delikatnie wymieszaj z makaronem. Ļodaj makaron posypany parmezanem
codojedzeniaprzygotowaniu, więc zachęcam Was, abyście dziś wieczorem uczcili nim mijający poniedziałek. Bo poniedziałki wcale nie są takie złe ;) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 250 g krewetek tygrysich 100 g szpinaku baby 200 g pomidorków koktajlowych 150 ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)przeciskamy przez praskę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, listki szpinaku pozbawiamy łodyżek. 3. Na patelni na oleju smażymy przez chwileczkę czosnek (tak, żeby się nie zarumienił), po czym dodajemy krewetki. 4. Obsmażamy krewetki z jednej strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy liście szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
W kuchni Katiewspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju(...)spaghetti". Jeżeli nie mamy takiej obieraczki wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić posiekany w plasterki czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz imbir, krewetki, pastę z tamaryndowca oraz sos rybny. Smażyć aż krewetki się lekko zetną. Zdjąć z ognia. 3. Bulion podgrzać razem z liścmi kaffir. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć liście
DefinicjaSmakużałuję, że dopiero teraz go zrobiłam ;) SKŁADNIKI (8 rollsów) 8 płatów papieru ryżowego 1/2 mango 1/3 zielonego ogórka 1/3 pęczka szczypiorku 2 duże garści szpinaku 1/2 marchewki krewetki 12 krwetek tiger 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sos satay 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki masła migdałowego 1/2 papryczki chilli 1 mała szalotka(...)sojowy. Jesli jest zbyt kwaśny dajemy więcej cukru, jeśli zbyt słodki więcej octu. Mango i ogórka zilonego kroimy w cienkie słupki. Z marchewki przy pomocy obieraczki ścieramy cieniutkie plasterki. Krewetki razem z zalewą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 2-3 min. Ściągamy z patelni, usuwamy ogonki i kroimy wzdłuż na pół. Płaty ryżowe moczymy w wodzie
DefinicjaSmakuczerwona cebula 1 żółta papryka 1 op mrożonej (niestety) fasolki szparagowej ( najlepsza jest świeża i gruba, płaska) 1/2 op mrożonych krewetek koktajlowych ( w oryginale były to małe suszone krewetki i świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy sos sojowy(...)Krewetki zalać wrzątkiem. w woku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną czerwoną cebulę i paprykę. Gdy się lekko zeszkli dodać krewetki, następnie mrożoną fasolę.Wszystko ma być al dente więc należy działać dosyć szybko. Podlewać lekko sosem sojowym. Dodać płatki bulwy Lilly. Ma się zrobić prawie przeźroczysta ale musi być chrupiąca. Na sam koniec
Jemy Pijemykuchni. Do tego dania wykorzystałam również krewetki gotowane bez łupinek od MyFood , które po rozmrożeniu i podgrzaniu, są gotowe do spożycia. Oskar dzisiaj się nimi zajadał, wersja krewetek w risotto bardzo przypadła mu do gustu. Pomidory w kawałkach od Primo Gusto nadały pięknego koloru i kwaskowatego smaku, czekamy na nasze pomidory z ogródka, a na razie, posilamy(...)żółtej 80 g dobrej kiełbasy, najlepiej chorizo 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 łyżeczki przyprawy bez soli i glutamnianu sodu 200 g wody 350 g ryżu basmati 250 g krewetek 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki płatków drożdżowych Cebulę siekamy razem z czosnkiem i dusimy na oleju rzepakowym przez 4 minuty od momentu
MamaOskarkaPyszne i szybkie risotto z zielonym groszkiem i krewetkami. Przepis z naszymi zmianami z książki Louise Fulton Keats "Something for everyone". Polecamy! Składniki: (dla 3-4 osób) 1 szklanka ryżu arborio, 1 - 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1 cebula, ok. 250 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, garstka świeżych listków mięty, krewetki(...)gotowy dodajemy pastę z zielonego groszku i ziół, dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu i risotto mamy gotowe. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki, dodać suszone płatki chili, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Risotto nałożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć krewetki i całość posypać świeżym tymiankiem
Plate of Joyprzeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni motyw krewetek i innych dodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką. Także wok w dłoń ! I do dzieła ! :) Składniki: 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei) 1/3 pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki(...)użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki. Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek
Taste Therapydań serwowanych przez 5 food tracków i połączyć je z winem. Zadanie mieliśmy ułatwione gdyż propozycje połączeń czekały. Próbowałam następujących dań: Set mango (25 zł) z „różowej krewetki”-krewetki + chili + czosnek + szalotka + sok z limonki i pomarańczy + mango + kolendra. Krewetki dobrze przygotowane, mango mało słodkie przez co całe danie miało inny od oczekiwanego smak. Spodziewałam się(...)taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek
królestwo garówktórą wykorzystujemy), rozbijamy lekko tłuczkiem i bardzo cieniutko kroimy. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy), szalotki siekamy. Papryczkę chili i czosnek również siekamy, ale bardzo drobno. Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojonego kurczaka i chwilę smażymy. Dodajemy posiekane szalotki, trawę cytrynową, starty imbir, chili i kurkumę. Mieszamy(...)rybny i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy do zupy ciągle mieszając. Następnie dodajemy krewetki i gotujemy, aż staną się miękkie. Zupę doprawiamy sosem sojowym. Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry około 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu z dwóch
Oryginalny smakłodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran natka pietruszki cytryna Sposób przygotowania Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się(...)dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki
Pyry na Gaz