krewetki - 3660 przepisów (strona:69/244)

kremowy ryż z krewetkami 179

parmezanu - spora cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - pieprz czarny świeżo mielony - sól morska Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i oczyszczone z jelit krewetki. Przyprawiamy solą morską i pieprzem, smażymy dwie minuty z każdej strony i zdejmujemy na talerzyk. Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli na patelnię dosypujemy ryż(...)lekko dającym opór zębom środkiem).  Wówczas dodajemy śmietankę, pietruszkę, pomidorki koktajlowe i parmezan. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na ryżu układamy wcześniej przygotowane krewetki i przykrywamy patelnię jeszcze na 5 minut, aby krewetki mogły się nagrzać.  Smacznego

Cook&Love
Pizza z krewetkami, pomidorami, mozzarellą, rukolą i pastą z awokado 151

łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej(...)pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyć

Passions hobbies life
Makaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym 152

Makaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym Był taki okres w moim życiu kiedy nie przepadałam za makaronami. Jadłam je ale jakoś wielkim ich fanem nie byłam. Sama nie wiem kiedy moje do nich nastawienie się zmieniło, gdyż teraz je uwielbiam Myślę, że teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami(...)która zrobiła mi fajne paseczki), drobno krojoną papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy rybę. Smażymy razem przez następną minutę. Na zakończenie wlewamy śmietanę, wrzucamy krewetki wraz z solą i pieprzem, które dodajemy do smaku. Trzymamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie

mecooks
Smażone krewetki 136

Klasyczny przepis na SMAŻONE KREWETKI z dużą ilością masła i... Artykuł Smażone krewetki pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Krewetki w sosie pomidorowo-paprykowym. 127

pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS.  Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli sól pęczek natki pietruszki  oliwa Wykonanie: Krewetki(...)czosnek posiekać, następnie podsmażyć na oliwie. Do cebuli i czosnku dodać papryczkę chili, smażyć przez chwilę.   Następnie dodać pomidory i paprykę, dusić przez chwilę. Na końcu dodać krewetki i smażyć przez ok. 5 minut. Natkę pietruszki posiekać, dodać pod koniec smażenia. Doprawić solą. Podawałam z makaronem

zadanie-gotowanie
Makaron z krewetkami w sosie winno- maślanym 242

masło i 20 min :) Właśnie tyle potrzeba do przygotowania tego dania. To niesamowite, że w tak krótkim czasie można przygotować coś tak pysznego - polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 250 g krewetek tiger 1/2 paczki ulubionego makaronu (polecam tagliatelle lub spaghetti) 1 papryczka chilli 1 pomidor 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki zimnego masła(...)białego wina 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jeżeli używamy mrożonych krewetek przed gotowaniem należy je rozmrozić. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Cebule i chilli siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.  Pomidora kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy

DefinicjaSmaku
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 166

łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia(...)mleczko kokosowe. Dodajemy cukier trzcinowy, sos rybny i sok z limonki. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy ok. 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym i natką

cool and minty
Zupa rybna z dorszem, krewetkami, a i łosoś też się w niej znajdzie 116

można taką zupę machnąć i w pół godziny, ale uwierzcie – warto jednak dać jej więcej czasu. Składniki: 1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą) 200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też(...)Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować i obrać. Dodać do kawałków dorsza. Jeśli połasicie się jeszcze na łososia, jego również pokroić na kawałki i delikatnie posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki

gutfut
RYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI 172

RYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI to obowiązkowa pozycja w szparagowym menu. Warto wybrać świeże krewetki w większym rozmiarze, wtedy danie będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne. Artykuł RYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
MINI SZASZŁYCZKI Z KREWETEK I AWOKADO 159

MINI SZASZŁYCZKI Z KREWETEK I AWOKADO   Prosta i efektowna przekąska, idealna na aperitif.   6 porcji Czas przygotowania: 15 minut   Składniki: 18 dużych różowych krewetek   2 awokado 1 ananas 1 cytryna 1 ł łyżka czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Sól, pieprz   Krewetki obierz ze skorupek, zostawiając ogonki. Wyciśnij sok z cytryny. Czerwony pieprz rozgnieć(...)sokiem z cytryny. Nadziej na małe wykałaczki jeden kawałeczek ananasa, jedną krewetkę i jedną kostkę awokado. Posól, popierz i posyp rozgniecionym czerwonym pieprzem. Wbij wykałaczki w skorupki po awokado wypełnione folią aluminiową i odwrócone do góry dnem. Bon appétit!   * Możesz przygotować podobne mini szaszłyczki, używając np. krewetek, mango i kiwi

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU 185

wiecie uwielbiam krewetki , a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące curry z krewetkami , które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło. Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej wymarzonej Tajlandii. Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie(...)czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego

Ostra na Słodko
Sushi 184

krótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli  300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania(...)krewetkę od strony brzuszka, uważać by nie przeciąć jej całkowicie i wyjąć ciemne nitki jelit.  Składanie sushi: Nigiri: Z ryżu formujemy podłużne wałeczki, na których kładziemy niewielką ilość (ziarnko grochu) wasabi i plasterek ryby. Nigiri ebi: Z zaprawionego ryżu formujemy niewielkie (na jeden kęs) podłużne kulki, a na ich wierzch układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki

Kuchcik gotuje
Wonton pierożki zrób je sam :) 192

dodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut.    Wonton z wieprzowiny i krewetek 20 dkg łopatki wieprzowej  15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone )  1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka oleju sezamowego  około 8 cm kawałek(...)białej części pora  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka pieprzu z kolendrą  1 białko ubite na pianę  Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek i pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny  Sos  0,5 szkl. sosu sojowego

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami 108

około 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki. Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć(...)zupie nie było kawałków warzyw. Do gładkiej zupy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem. Zupa gotowa Na patelni podsmażamy krewetki, my użyliśmy tanich mrożonych krewetek. gdy się ładnie zarumienią dodajemy na każdy talerz kilka sztuk. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Przepis na… – risotto z krewetkami 224

gotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodając pancerz krewetek. Całość zalewamy winem, a kiedy odparuje dolewamy 500 ml wody. Zagotowujemy. Co do kolejności działania: 1. Niezbędny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami – najlepiej w typie Arborio lub Carnaroli(...)Przygotowujemy bulion, który będzie gorący gotowy do użycia za kilkanaście minut. 3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę dodajemy krewetki. 4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę i krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość

Bon Ton Italia