łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia(...)mleczko kokosowe. Dodajemy cukier trzcinowy, sos rybny i sok z limonki. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy ok. 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym i natką
cool and mintymożna taką zupę machnąć i w pół godziny, ale uwierzcie – warto jednak dać jej więcej czasu. Składniki: 1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą) 200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też(...)Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować i obrać. Dodać do kawałków dorsza. Jeśli połasicie się jeszcze na łososia, jego również pokroić na kawałki i delikatnie posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki
gutfutRYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI to obowiązkowa pozycja w szparagowym menu. Warto wybrać świeże krewetki w większym rozmiarze, wtedy danie będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne. Artykuł RYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMINI SZASZŁYCZKI Z KREWETEK I AWOKADO Prosta i efektowna przekąska, idealna na aperitif. 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 18 dużych różowych krewetek 2 awokado 1 ananas 1 cytryna 1 ł łyżka czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Sól, pieprz Krewetki obierz ze skorupek, zostawiając ogonki. Wyciśnij sok z cytryny. Czerwony pieprz rozgnieć(...)sokiem z cytryny. Nadziej na małe wykałaczki jeden kawałeczek ananasa, jedną krewetkę i jedną kostkę awokado. Posól, popierz i posyp rozgniecionym czerwonym pieprzem. Wbij wykałaczki w skorupki po awokado wypełnione folią aluminiową i odwrócone do góry dnem. Bon appétit! * Możesz przygotować podobne mini szaszłyczki, używając np. krewetek, mango i kiwi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawiecie uwielbiam krewetki , a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące curry z krewetkami , które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło. Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej wymarzonej Tajlandii. Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie(...)czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ostra na Słodkokrótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania(...)krewetkę od strony brzuszka, uważać by nie przeciąć jej całkowicie i wyjąć ciemne nitki jelit. Składanie sushi: Nigiri: Z ryżu formujemy podłużne wałeczki, na których kładziemy niewielką ilość (ziarnko grochu) wasabi i plasterek ryby. Nigiri ebi: Z zaprawionego ryżu formujemy niewielkie (na jeden kęs) podłużne kulki, a na ich wierzch układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki
Kuchcik gotujedodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut. Wonton z wieprzowiny i krewetek 20 dkg łopatki wieprzowej 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone ) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego około 8 cm kawałek(...)białej części pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą 1 białko ubite na pianę Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek i pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny Sos 0,5 szkl. sosu sojowego
Kuchnia na wzgórzuokoło 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki. Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć(...)zupie nie było kawałków warzyw. Do gładkiej zupy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem. Zupa gotowa Na patelni podsmażamy krewetki, my użyliśmy tanich mrożonych krewetek. gdy się ładnie zarumienią dodajemy na każdy talerz kilka sztuk. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plgotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodając pancerz krewetek. Całość zalewamy winem, a kiedy odparuje dolewamy 500 ml wody. Zagotowujemy. Co do kolejności działania: 1. Niezbędny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami – najlepiej w typie Arborio lub Carnaroli(...)Przygotowujemy bulion, który będzie gorący gotowy do użycia za kilkanaście minut. 3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę dodajemy krewetki. 4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę i krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość
Bon Ton Italiakoniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie, a nie palicie…), wrzucacie na nią dwa ząbki czosnku, kilka ostrych(...)papryczek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W tym czasie oliwa się aromatyzuje. Po 2-3 minutach, kiedy czosnek ładnie się podsmaży, dodajecie krewetki. Smażycie je kilka minut, aż białko w nich zawarte się zetnie, a ewentualne bakterie – zginą w mękach. Krewetki dodajecie do zupy na talerzu, nie mieszacie ich w garnku, bo rozmiękną. Możecie dodać też kilka
GRUBY WAŁEKUwielbiam delikatny smak krewetek. Wiem , ze jest wiele osób, które uważa je za "robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby to i krewetki powinny nam smakować. Powiem więcej... nie jestem fanką ryb ale krewetki uwielbiam ;) Sekretem ich przyrządzenie jest krótka obróbka cieplna. Krewetki przeciągnięte za długo na patelni stają się
Pyry na Gazjedną z moich ulubionych szybkich przekąsek. Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych. Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina(...)oliwy. do tego wszystkiego dodajemy krewetki i odstawiamy na ok 10 minut. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni grilowej już bez żadnego tłuszczu. Pamiętajmy, żeby krewetki tylko zmieniły kolor na różowy, wtedy zachowają swoją soczystość. Podajemy jeszcze ze świeżym sokiem z limonki. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie pełną łyżkę stołową (z lekkim czubkiem) a resztę zostawcie w zamykanym słoiczku, przyda się na następny raz. Kiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki. Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami(...)wrzućcie pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym
Karo in the Kitchenwałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy marchewkę i kalarepkę, kroimy kalarepę w słupki, marchew w zapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie(...)Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją. To curry według mnie najlepsze jest z brązowym, naturalnym ryżem, posypane świeżymi wiórkami kokosa lub posiekaną kolendrą. Porcja
Karo in the Kitchenłyżkami zimnej wody. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Podgrzewamy w woku olej, wrzucamy posiekane czosnek i imbir, smażymy mieszając około minuty i dodajemy przyprawę 5 smaków. Dorzucamy krewetki i ser tofu. Smażymy razem około 2-3 minut. Dorzucamy selera naciowego i bakłażana, smażymy do miękkości bakłażana około 2-3 minut, mieszając. Dorzucamy kapustę, szczypior, miękki makaron, wlewamy(...)ilość swoich ulubionych składników. Ta porcja to lekki obiad dla dwóch dorosłych osób. SKŁADNIKI 2 ząbki czosnku 2-3cm kawałek świeżego imbiru ½ kostki twardego sera sojowego tofu 10 krewetek średnich 2-3 gałązki selera naciowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków garść pokrojonej kapusty pekińskiej garść pokrojonego bakłażana szczypior 3 łyżki sosu stir fry z TEGO przepisu + 5 łyżek wody
Karo in the Kitchen