gorącego wywaru wsyp ryż, zamieszaj, przykryj i gotuj aż ryż będzie miękki – około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Krok 5 Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i smaż po minucie z każdej strony, aż nabiorą ładnej różowej barwy. Posól i popieprz. Odstaw z ognia. Krok 6 Ugotowany ryż i warzywa wymieszaj z chorizo i kurczakiem(...)Dopraw solą, ewentualnie pieprzem (chorizo zazwyczaj jest ostre, a w przyprawach był pieprz kajeński). Na wierzch wyłóż krewetki. Posyp posiekaną pietruszką Na deser proponujemy Wam wykopalisko, na jakie natrafiliśmy w internecie LOL „Jambulaya” Anny Jantar Artykuł Jambalaya z resztkami z kurczaka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzuwielbiają łososia i białe ryby. Mam nadzieję, że uda mi się "rybny wątek" rozwinąć na blogu i zachęcić Was do spożywania ryb ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ RYBNA Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI 4-6 PORCJI - 300 g filet z łososia bez ości - 300 g filet z morszczuka bez ości (lub np. dorsza) - 150 -200 g wędzonych brzuszków łososia bez ości(...)ogniu. Wyłóż łyżką cedzakową cebule i pora. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 12 minut. Dodaj wędzonego łososia i 1-2 plastry z limonki. Gotuj 5 minut. Dodaj krewetki. Dodaj pokrojonego na takie same kawałki (ryba wtedy się równo ugotuje!) łososia i morszczuka, wlej mleczko kokosowe. Posól, dodaj pieprz cytrynowy i wedle uznania chilli. Gotuj od zagotowania
SMYKWKUCHNIminut. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dodać mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Odmrożone krewetki opłukać na sitku zimną wodą, po czym przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć miąższ do miski. Następnie dodać(...)jeszcze na pół. Paprykę i pomidorki umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Krewetki odsączyć z soku cytrynowego na sitku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym
Passions hobbies lifethai, popularny makaron "kuchni ulicznej", który można kupić za ok 5 zł, to jedno z najpopularniejszych dań. Podawany jest z różnymi dodatkami - kiełkami, tofu, orzeszkami, krewetkami czy kurczakiem. Jak dla mnie numer 1 ze wszystkich smakołyków jakie tam spróbowałam. Zajadać się nim mogłam non stop! :) Po powrocie z raju (czytaj Tajlandii) bardzo mi brakowało tamtejszego jedzenia(...) i warzywa do woka - jednak osiągnęłam co zamierzałam - poczułam mały kawałek Tajlandii na talerzu. Przepis dla jednaj osoby makaron ryżowy (moczymy wg przepisu na opakowaniu) garść krewetek duża garść warzyw (u mnie mieszanka do woka -papryka, kukurydza, cebulka, fasola, marchewka) czosnek, duuuużo czosnku sos do Pad Thai Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rozgnieciony czosnek
BezglutenowaIzabelaorientalnego makaronu z krewetkami. Wystarczy tylko 20 min. (2 osoby) Przyrządzając takie dania pamiętać należy, że temperatura musi być wysoka. Składniki 125 g makaronu chow mein 200 g krewetek 1 kalarepka 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego natka pietruszki Przygotowanie(...)przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie krewetki przelewamy zimną wodą, odcedzamy i osuszamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę kalarepkę. Podlewamy sosem sojowym. Wrzucamy krewetki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, chwilę smażymy (cały czas mieszamy), dodajemy cukier. Do całości wrzucamy makaron, wlewamy sos dokładnie mieszamy (cały czas smażymy). Zestawiamy z ognia, mieszamy
R'n'G Kitchenkorzystać z dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych. Przygotowanie : 20 min. Smażenie: 6 min Dla 4 osób : ● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron(...)cebulki dymki i miętę. Wlej przygotowany dressing z limonki i miodu, dokładnie wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i podsmaż krewetki przez około 6 minut, przewracając je co jakiś czas Posól i popieprz Sałatkę z arbuza i awokado przełóż do małych miseczek, dodaj krewetki, posyp z wierzchu startą skórką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaObiecałam ten post równo rok temu, az wstyd że tyle z tym zwklekałam. ale no nic, nareszcie jest!! Prosty przepis na niebanalne krewetki :D Zachęcam do spróbowania :) Składniki (3-4 porcje): 500 g makaronu tagiatelle 250 g obranych krewetek 1 papryczka chilli 2-3 ząbki czosnku zalewa z suszonych pomidorów 2-3 suszone pomidory pęczek świeżej kolendry(...)oliwie z suszonych pomidorów, posiekanym czosnku, chilli, kolendrze i suszonych pomidorach, pozostawić na ok. 1 godzinę. Makaron ugotować al dente. Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pomidorki koktajlowe. Dodać krewetki wraz z całą marynatą i smażyć ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodać makaron, dokładnie wymieszać, podgrzewając jeszcze chwilę. Całość wyłożyć na talerze i udekorować parmezanem i listkami
Malinowo w kuchnicałej potrawy zajmuje tylko tyle, ile ugotowanie makaronu. Dodatek soku z cytryny oraz listków rukoli sprawia, że całość jest niezwykle świeża i lekka. SKŁADNIKI (2-3 osób): 200 g krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego 200 ml śmietanki 12 lub 30 % 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz garść rukoli 10 pomidorków koktajlowych starty parmezan(...)wodzie bez dodatku oleju i nie przelewamy wodą. Kiedy makaron się gotuje, zabieramy się za sos. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy około 1 minutę. Wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, dzięki temu sos nieco zgęstnieje. Pomidorki kroimy na połówki
Kuchnia od dwojgaUwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego(...)zwieńczone czerwonym uchwytem . Przeznaczone są do wszystkim rodzajów kuchenek, również indukcyjnych . Jakość, wygoda i przystępne ceny to atuty, polecam zajrzeć! Składniki: 6 ziemniaków 23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych ½ pora ½ czerwonej papryki ½ puszki kukurydzy 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka klarowanego masła 1 litr bulionu warzywnego 1 liść laurowy Szczypta oregano do smaku Sól morska
Wanilia i Kardamonkolor. Oprócz nadania koloru posiada liczne właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Chroni mózg, serce i wątrobę, a dodatkowo wzmacnia odporność. Warto mieć tą przyprawę w swojej kuchni! SKŁADNIKI : krewetki – 120 g suszone płatki chili – szczypta czosnek – 3 ząbki sok z połowy limonki mleczko kokosowe – 1 puszka oliwa z oliwek makaron linguine – 200 g ser żółty – 10 dkg sezam(...)łyżki woda – ok. 1 litra suszona lub świeża siekana pietruszka – 2 łyżki papryka słodka kurkuma sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać trochę oliwy i przesmażyć krewetki z chilii oraz obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć 5 – 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dolać wodę, wycisnąć sok z limonki i dodać mleczko kokosowe. Całość
kuchniabellissima.wordpress.comZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI Idealnie przyrządzona, piękna i przepyszna. To danie zabiera mnie w zupełnie inne miejsce... Głównym bohaterem są krewetki, możecie zastąpić je ugotowanym mięsem z kurczaka. Zupa ugotowana w woku. Uwaga : jest pikantnie ;) ...ma być ostro, słodko, kwaśnie, kolorowo , PYSZNIE I AROMATYCZNIE... Najlepsza pod słońcem :) Polecam! SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 szalotki 1 papryczka chili(...)trawy cytrynowe (zmiażdżone i pokrojone) 2-3 ząbki posiekanego czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleczka kokosowego 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone
Moja Książka Kucharskasushi nori, Dodatki (najlepiej dodać według własnego smaku): 2 paluszki surimi, łosoś wędzony, 1/2 awokado, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: Ryż: Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu(...)się składników. Taką zalewę dodać do ryżu i przemieszać, dokładnie ale delikatnie. Zalewę wlewać stopniowo, a jej ilość oceniać samemu - mi zawsze troszkę jej zostaje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krewetki przesmażyć i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować warzywa: Papryki i ogórka (z ogórka wyciąć miękki środek) pokroić w cienkie paski. Awokado, łososia i paluszki surimi również pokroić w paski, mogą
W kuchni u Monikisą wyśmienitą opcją dla każdego miłośnika owoców morza, jak i zwolenników tradycyjnej kuchni. Najlepiej czują się w towarzystwie soku z cytryny, czosnku i aromatycznych ziół. Każdy zapalony miłośnik krewetek z pewnością nie ma problemu z ich przygotowaniem, jednak dla świeżo upieczonych degustatorów, krewetki mogą stanowić nie lada wyzwanie. Dlatego jeśli po raz pierwszy zabierasz […] Artykuł Krewetki – jak to ugryźć? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plKrewetki szturmem podbiły polskie stoły i nic nie wskazuje na to, by ich popularność miała osłabnąć. Warsztaty kulinarne Krewetki vol.2 to świetna okazja, by doprowadzić umiejętność ich przyrządzenia do mistrzostwa. Artykuł 24 lutego – Warsztaty kulinarne – Krewetki vol.2 – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECoś idealnie na nadchodzące walentynki lub inną specjalną okazję :) Makaron z krewetkami w sosie winno-pomidorowym z suszonymi pomidorami i pietruszką. Smakuje obłędnie, jest mocno pomidorowe, i delikatnie słodkie od wina. Połączenie idealne! Ugotujcie dla swojej drugiej połówki, będzie zachwycona :) Składniki: * 300g krewetek (najlepiej szarych czyli tych nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody(...)łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki oraz łyżkę masła i smażymy krewetki aż delikatnie zróżowieją. Dodajemy wtedy przecier, wodę oraz wino, całość mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez około 7 minut, aż wyparuje
Klasyka Gotowania