Wegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę! Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna Pięć wegetariańskich(...)makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Jak gotowaliśmy Jak zwykle zaczęliśmy od planowania co zjemy przez sześć dni tygodnia (w soboty Niedzielny kucharz ma wolne, je w restauracji, albo u rodziny). Tym razem postanowiliśmy odejść
Niedzielny kucharzKREWETKAMI - 5 krewetek tygrysich - 1 łyżka oliwy z oliwek - 6 pomidorków koktajlowych - garść mieszanki sałat - 3/4 ugotowanej komosy ryżowej - natka pietruszki (możesz użyć bazylii) - 1/2 ząbka czosnku Krewetki obierz i usmaż na oliwie z posiekanym czosnkiem. Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do słoiczka na dno ułóż sałatę, na to komosę, pomidorki, natkę pietruszki(...)wierzch usmażone krewetki. Polej całość sosem z patelni. Tak proste danie, które zrobisz w kilkanaście minut. Jeśli ugotujesz więcej komosy ryżowej, to np. na trzy dni kolejne do pracy możesz robić różne sałatki. A wtedy czas przygotowania posiłku jest jeszcze krótszy. Pamiętaj, że planowanie posiłków ma ogromny wpływ na czas ich przygotowania. Sałatka jest przepyszna
SMYKWKUCHNITabasco i słodką paprykę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Tempura: Do miski przesiewamy mąkę z solą i chili. Dodajemy wodę, żółtko i dokładnie mieszamy, Krewetki obieramy, pozbywamy się jelit, dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej do 180 °C. Krewetki zanurzamy w cieście(...)delikatnie umieszczamy w oleju. Smażymy ok. 2 minuty, na lekko złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku. Na koniec mieszamy usmażone krewetki z wcześniej przygotowanym sosem, dekorujemy szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego
DominikaDolciFajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje. Składniki: Pesto: 1 doniczka świeżej bazylii 8 łyżek oliwy 80g orzechów nerkowca 20g migdałów 20g nasion słonecznika 2 ząbki czosnku sok i otarta skórka z 1 limonki 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz Dodatkowo(...)pieprzem. 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około 1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie 3 minuty. 4. Makaron podawać z pesto i krewetkami, całość posypać orzechami nerkowca
Szalona Kuchnia Ewelinydrobiowego 3 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka kurkumy natka z pietruszki sól pieprz Wykonanie: 1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem. 2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. 3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory(...)gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyMakaron z krewetkami i szpinakiem to doskonałe danie na romantyczną kolację. Nie można przecież zapomnieć o tym, że krewetki są uznawane za afrodyzjaki. Są doskonałe zarówno smażone na samym maśle z czosnkiem(...)podane z makaronem czy risotto. A wykonanie nie jest trudne! Obecnie wszystkie produkty potrzebne do przygotowania takie dania są raczej łatwo dostępne. Składniki /2-3 porcje/: 250 g krewetek 200 g makaronu np. wstęgi lub Czytaj dalej... Artykuł Makaron z krewetkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuformy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 200g wędzonego fileta z łososia 130g krewetek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 150g pieczarek 1 garść kukurydzy z puszki kilka czarnych oliwek 300g żółtego sera gouda sól pieprz oregano Wykonanie: 1. Ciasto(...)małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie. 4. Krewetki dokładnie umyć, tuńczyka odsączyć z zalewy, a wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pieczarki, tuńczyka, surowe krewetki
Szalona Kuchnia Ewelinygorącego wywaru wsyp ryż, zamieszaj, przykryj i gotuj aż ryż będzie miękki – około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Krok 5 Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i smaż po minucie z każdej strony, aż nabiorą ładnej różowej barwy. Posól i popieprz. Odstaw z ognia. Krok 6 Ugotowany ryż i warzywa wymieszaj z chorizo i kurczakiem(...)Dopraw solą, ewentualnie pieprzem (chorizo zazwyczaj jest ostre, a w przyprawach był pieprz kajeński). Na wierzch wyłóż krewetki. Posyp posiekaną pietruszką Na deser proponujemy Wam wykopalisko, na jakie natrafiliśmy w internecie LOL „Jambulaya” Anny Jantar Artykuł Jambalaya z resztkami z kurczaka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzuwielbiają łososia i białe ryby. Mam nadzieję, że uda mi się "rybny wątek" rozwinąć na blogu i zachęcić Was do spożywania ryb ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ RYBNA Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI 4-6 PORCJI - 300 g filet z łososia bez ości - 300 g filet z morszczuka bez ości (lub np. dorsza) - 150 -200 g wędzonych brzuszków łososia bez ości(...)ogniu. Wyłóż łyżką cedzakową cebule i pora. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu 12 minut. Dodaj wędzonego łososia i 1-2 plastry z limonki. Gotuj 5 minut. Dodaj krewetki. Dodaj pokrojonego na takie same kawałki (ryba wtedy się równo ugotuje!) łososia i morszczuka, wlej mleczko kokosowe. Posól, dodaj pieprz cytrynowy i wedle uznania chilli. Gotuj od zagotowania
SMYKWKUCHNIminut. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dodać mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Odmrożone krewetki opłukać na sitku zimną wodą, po czym przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć miąższ do miski. Następnie dodać(...)jeszcze na pół. Paprykę i pomidorki umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Krewetki odsączyć z soku cytrynowego na sitku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym
Passions hobbies lifethai, popularny makaron "kuchni ulicznej", który można kupić za ok 5 zł, to jedno z najpopularniejszych dań. Podawany jest z różnymi dodatkami - kiełkami, tofu, orzeszkami, krewetkami czy kurczakiem. Jak dla mnie numer 1 ze wszystkich smakołyków jakie tam spróbowałam. Zajadać się nim mogłam non stop! :) Po powrocie z raju (czytaj Tajlandii) bardzo mi brakowało tamtejszego jedzenia(...) i warzywa do woka - jednak osiągnęłam co zamierzałam - poczułam mały kawałek Tajlandii na talerzu. Przepis dla jednaj osoby makaron ryżowy (moczymy wg przepisu na opakowaniu) garść krewetek duża garść warzyw (u mnie mieszanka do woka -papryka, kukurydza, cebulka, fasola, marchewka) czosnek, duuuużo czosnku sos do Pad Thai Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rozgnieciony czosnek
BezglutenowaIzabelaorientalnego makaronu z krewetkami. Wystarczy tylko 20 min. (2 osoby) Przyrządzając takie dania pamiętać należy, że temperatura musi być wysoka. Składniki 125 g makaronu chow mein 200 g krewetek 1 kalarepka 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego natka pietruszki Przygotowanie(...)przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie krewetki przelewamy zimną wodą, odcedzamy i osuszamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę kalarepkę. Podlewamy sosem sojowym. Wrzucamy krewetki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, chwilę smażymy (cały czas mieszamy), dodajemy cukier. Do całości wrzucamy makaron, wlewamy sos dokładnie mieszamy (cały czas smażymy). Zestawiamy z ognia, mieszamy
R'n'G Kitchenkorzystać z dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych. Przygotowanie : 20 min. Smażenie: 6 min Dla 4 osób : ● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron(...)cebulki dymki i miętę. Wlej przygotowany dressing z limonki i miodu, dokładnie wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i podsmaż krewetki przez około 6 minut, przewracając je co jakiś czas Posól i popieprz Sałatkę z arbuza i awokado przełóż do małych miseczek, dodaj krewetki, posyp z wierzchu startą skórką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaObiecałam ten post równo rok temu, az wstyd że tyle z tym zwklekałam. ale no nic, nareszcie jest!! Prosty przepis na niebanalne krewetki :D Zachęcam do spróbowania :) Składniki (3-4 porcje): 500 g makaronu tagiatelle 250 g obranych krewetek 1 papryczka chilli 2-3 ząbki czosnku zalewa z suszonych pomidorów 2-3 suszone pomidory pęczek świeżej kolendry(...)oliwie z suszonych pomidorów, posiekanym czosnku, chilli, kolendrze i suszonych pomidorach, pozostawić na ok. 1 godzinę. Makaron ugotować al dente. Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pomidorki koktajlowe. Dodać krewetki wraz z całą marynatą i smażyć ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodać makaron, dokładnie wymieszać, podgrzewając jeszcze chwilę. Całość wyłożyć na talerze i udekorować parmezanem i listkami
Malinowo w kuchnicałej potrawy zajmuje tylko tyle, ile ugotowanie makaronu. Dodatek soku z cytryny oraz listków rukoli sprawia, że całość jest niezwykle świeża i lekka. SKŁADNIKI (2-3 osób): 200 g krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego 200 ml śmietanki 12 lub 30 % 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz garść rukoli 10 pomidorków koktajlowych starty parmezan(...)wodzie bez dodatku oleju i nie przelewamy wodą. Kiedy makaron się gotuje, zabieramy się za sos. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy około 1 minutę. Wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, dzięki temu sos nieco zgęstnieje. Pomidorki kroimy na połówki
Kuchnia od dwojga