kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Krewetki razem z pancerzami gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od momentu zawrzenia wody(1,4 l). Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler(...)obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenrodzina, ale każde z nas ma swoją ulubioną. Aby wszystkich zaspokoić piekę mini pizze z różnymi dodatkami w myśl dla każdego coś dobrego. Ja lubię vege pizza lub z krewetkami. Moi mężczyźni w domu oczywiście wolą pizzę z salami lub pizzę kebab . Poza tym mini pizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet , zwłaszcza kiedy Sylwester spędzacie z dziećmi(...)oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na same dno i piecz przez
codojedzeniacałości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. • Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić w paski. • Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią(...)się różowe. • Doprawić zupę cukrem, solą, pieprzem. Dodać pokrojoną kolendrę. • Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową. Jeśli nie lubicie krewetek, można je pominąć. Przepis ten pochodzi z warsztatów AEP Makro – Kuchnia Orientalna
To co kochammorza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura(...)łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę na grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące. • Dokładnie ubić składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu
To co kochamKrewetki mogłabym jeść codziennie ! Uwielbiam te owoce morza, dają nam mnóstwo możliwości kulinarnych. Jedną z nich jest właśnie risotto. Do tego zielona fasolka szparagowa, odrobina posiekanej natki i jest pysznie !. To bardzo proste i za razem eleganckie danie. Ilość bulionu podaję orientacyjnie, zależy ona od tego jak Wasz ryż będzie go wchłaniał. Pamiętajcie też, że risotto trzeba często mieszać(...)minutach sprawdzamy miękkość ryżu ( nie może być rozgotowany ani za suchy). Gdy jest już wystarczająco miękki, dodajemy do niego pokrojone na mniejsze części krewetki, zdejmujemy garnek z ognia. dodajemy masło i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Risotto podajemy od razu, posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatitynajbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka(...)może być sambal) 1 łyżka pasty Tom Yum House of Asia Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy
Gotowanie i blogowaniePełnoziarnisty MAKARON Z KREWETKAMI I BROKUŁAMI, czyli świetna alternatywna bezmięsnego... Artykuł Makaron z krewetkami i brokułami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEodpuściłam i stwierdziłam, że muszę wreszcie go spróbować. W zamrażalce zostały resztki moich zapasów krewetek, które postanowiłam wykorzystać wraz z makaronem. Dodatkowo całość podlałam białym wytrawnym dzięki czemu krewetki stały się trochę charakterne. Muszę przyznać, że wino świetnie podkreśla ich smak. I tym oto sposobem powstało ekskluzywne danie, które znakomicie się nada na kolację we dwoje(...)pochłonie nam za dużo czasu w przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 200g czarnego makaronu 250 g krewetek ½ papryczki chili 2 ząbki czosnku kilkucentymetrowy kawałek pora (biała część) ½ pęczka pietruszki ¼ szklanki białego wytrawnego wina 200g śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek drobno posiekać, pora pokroić w paski
Fabryka pomysłówpomidorów z masłem i makaronem. Prostota w kuchni a klasa w jadalni. Zapraszam! Do przygotowania dania potrzeba nam: porcja makaronu spaghetti 200-250g pomidorków koktajlowych 250g krewetek vannamei 2 gałązki rozmarynu garść świeżego tymianku garść świeżej bazylii gałązka świeżego rozmarynu 5-6 ząbków czosnku 100-120g masła odrobina oleju rzepakowego sól,pieprz Makaron gotujemy(...)woda morska). Pomidorki obieramy ze skórki, można je zblanszować łatwiej pójdzie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej obrane pomidorki około 2-3 min, następnie dodajemy krewetki, oczywiście czyste, pozbawione pancerzyków lub ogonków. Krewetki z pomidorkami smażymy kolejne 4-5 min. Po tym czasie na patelni ląduje czosnek i masło. Smażymy wszystko razem 3 min, dodajemy
Kuba GotujeKuchnia chińska...pyszne przekąski z krewetek <3 Składniki 350 g krewetek obranych ze skorupek 100 g łuskanych orzechów włoskich 50 g świeżego imbiru 2 cebule dymki 1 białko 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół łyżki wytrawnego sherry sok z 1 cytryny sól olej do głębokiego smażenia Przygotowanie Krewetki i orzechy włoskie drobno pokroiłem. Cebulki(...)imbir obrałem, bardzo drobno posiekałem. Wymieszałem cebulki, imbir, krewetki, orzechy i sherry. Tak przygotowaną masę posoliłem, dodałem mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białka. Ponownie dokładnie wymieszałem. Z uzyskanej masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem je po 2-3 minuty w głębokim oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, skropiłem sokiem z cytryny. Od razu podałem
R'n'G Kitchenimbir wraz z pomarańczą, razem tworzą wyjątkowy korzenno-cytrusowy posmak. Świetnie smakują z białym winem, bagietką lub garścią świeżych sałat. Składniki: Opakowanie krewetek (ja użyłam 465 g krewetek Grenlandzkich w skorupkach) 4 posiekane ząbki czosnku 1 pomarańcza - jej sok wraz ze skórką startą na małych oczkach mielony imbir, chili ziarenka kolendry utarte w moździerzu sól, pieprz oliwa(...)oliwek Wykonanie: Obrane i oczyszczone krewetki polewam sokiem z pomarańczy i obtaczam w jej startej skórce. Zostawiam na 5 minut. Po tym czasie obtaczam dobrze w przyprawach i posiekanym czosnku. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy krewetki 3-4 minuty. Ważne, żeby ich nie przeciągnąć, bo będą gumowe. Smacznego
Zasmakuj Kuchnirobiłam krewetki i nie było tak źle. Zrobiłam podstawową wersję z czosnkiem,pietruszką do tego świeża bagietka.Warto spróbować. SKŁADNIKI: dla 2 osób 250 g obgotowanych krewetek pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki masła 1/2 papryczki chilli przyprawy:sól,pieprz do smaku sok z 1/2 limonki Dodatkowo bagietka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelni(...)rozpuszczam masło. Krewetki wrzucam na masło. Dodaję czosnek przeciśnity przez praskę oraz drobno posiekaną natkę. Smażę ok 4-5 min aż krewetki zaczną się rumienić. Dodaję przyprawy oraz papryczkę chilli. Po upływie 5 min dodaję sok z limonki. Całość mieszam i smażę jesczze ok 1 minuty mieszając. Podaję z bagietką
Gotowanie PatkiSposób przygotowania: Kilka godzin wcześniej dobrze jest namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać). Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, paprykę(...)czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem
Pyry na Gazprzecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka syropu klonowego, miodu(...)smażymy kilka chwil i wlewamy wino. Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier
Mango Papajaopakowanie "Mix sałat z rukolą" 200 ml białego wina półwytrawnego 1/3 natki zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli masło do smażenia (ok. 1/3 kostki) Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Sałatę rozłożyć na talerzach. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Rozgrzać masło na (dużej) patelni i na małym ogniu(...)przesmażyć krewetki z obu stron - aż się zarumienią. Dodajemy pomidory, czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę - mieszamy. Po 3 min. wlać wino, zamieszać - redukujemy do momentu odparowania alkoholu. Teraz dodajemy połowę posiekanej pietruszki i mieszamy. Na sałacie ułożyć przyrządzone krewetki - posypać resztą pietruszki i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek z masełkiem
Alutka-Gotuje