Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego(...)zwieńczone czerwonym uchwytem . Przeznaczone są do wszystkim rodzajów kuchenek, również indukcyjnych . Jakość, wygoda i przystępne ceny to atuty, polecam zajrzeć! Składniki: 6 ziemniaków 23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych ½ pora ½ czerwonej papryki ½ puszki kukurydzy 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka klarowanego masła 1 litr bulionu warzywnego 1 liść laurowy Szczypta oregano do smaku Sól morska
Wanilia i Kardamonkolor. Oprócz nadania koloru posiada liczne właściwości zdrowotne. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Chroni mózg, serce i wątrobę, a dodatkowo wzmacnia odporność. Warto mieć tą przyprawę w swojej kuchni! SKŁADNIKI : krewetki – 120 g suszone płatki chili – szczypta czosnek – 3 ząbki sok z połowy limonki mleczko kokosowe – 1 puszka oliwa z oliwek makaron linguine – 200 g ser żółty – 10 dkg sezam(...)łyżki woda – ok. 1 litra suszona lub świeża siekana pietruszka – 2 łyżki papryka słodka kurkuma sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać trochę oliwy i przesmażyć krewetki z chilii oraz obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć 5 – 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dolać wodę, wycisnąć sok z limonki i dodać mleczko kokosowe. Całość
kuchniabellissima.wordpress.comZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI Idealnie przyrządzona, piękna i przepyszna. To danie zabiera mnie w zupełnie inne miejsce... Głównym bohaterem są krewetki, możecie zastąpić je ugotowanym mięsem z kurczaka. Zupa ugotowana w woku. Uwaga : jest pikantnie ;) ...ma być ostro, słodko, kwaśnie, kolorowo , PYSZNIE I AROMATYCZNIE... Najlepsza pod słońcem :) Polecam! SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 szalotki 1 papryczka chili(...)trawy cytrynowe (zmiażdżone i pokrojone) 2-3 ząbki posiekanego czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleczka kokosowego 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone
Moja Książka Kucharskasushi nori, Dodatki (najlepiej dodać według własnego smaku): 2 paluszki surimi, łosoś wędzony, 1/2 awokado, 1/2 żółtej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: Ryż: Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu(...)się składników. Taką zalewę dodać do ryżu i przemieszać, dokładnie ale delikatnie. Zalewę wlewać stopniowo, a jej ilość oceniać samemu - mi zawsze troszkę jej zostaje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krewetki przesmażyć i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować warzywa: Papryki i ogórka (z ogórka wyciąć miękki środek) pokroić w cienkie paski. Awokado, łososia i paluszki surimi również pokroić w paski, mogą
W kuchni u Monikisą wyśmienitą opcją dla każdego miłośnika owoców morza, jak i zwolenników tradycyjnej kuchni. Najlepiej czują się w towarzystwie soku z cytryny, czosnku i aromatycznych ziół. Każdy zapalony miłośnik krewetek z pewnością nie ma problemu z ich przygotowaniem, jednak dla świeżo upieczonych degustatorów, krewetki mogą stanowić nie lada wyzwanie. Dlatego jeśli po raz pierwszy zabierasz […] Artykuł Krewetki – jak to ugryźć? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plKrewetki szturmem podbiły polskie stoły i nic nie wskazuje na to, by ich popularność miała osłabnąć. Warsztaty kulinarne Krewetki vol.2 to świetna okazja, by doprowadzić umiejętność ich przyrządzenia do mistrzostwa. Artykuł 24 lutego – Warsztaty kulinarne – Krewetki vol.2 – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECoś idealnie na nadchodzące walentynki lub inną specjalną okazję :) Makaron z krewetkami w sosie winno-pomidorowym z suszonymi pomidorami i pietruszką. Smakuje obłędnie, jest mocno pomidorowe, i delikatnie słodkie od wina. Połączenie idealne! Ugotujcie dla swojej drugiej połówki, będzie zachwycona :) Składniki: * 300g krewetek (najlepiej szarych czyli tych nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody(...)łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki oraz łyżkę masła i smażymy krewetki aż delikatnie zróżowieją. Dodajemy wtedy przecier, wodę oraz wino, całość mieszamy i dusimy na średnim ogniu przez około 7 minut, aż wyparuje
Klasyka Gotowaniakaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Krewetki razem z pancerzami gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od momentu zawrzenia wody(1,4 l). Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler(...)obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenrodzina, ale każde z nas ma swoją ulubioną. Aby wszystkich zaspokoić piekę mini pizze z różnymi dodatkami w myśl dla każdego coś dobrego. Ja lubię vege pizza lub z krewetkami. Moi mężczyźni w domu oczywiście wolą pizzę z salami lub pizzę kebab . Poza tym mini pizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet , zwłaszcza kiedy Sylwester spędzacie z dziećmi(...)oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na same dno i piecz przez
codojedzeniacałości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. • Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić w paski. • Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią(...)się różowe. • Doprawić zupę cukrem, solą, pieprzem. Dodać pokrojoną kolendrę. • Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową. Jeśli nie lubicie krewetek, można je pominąć. Przepis ten pochodzi z warsztatów AEP Makro – Kuchnia Orientalna
To co kochammorza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe • kilka krążków kalmarów • mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura(...)łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę na grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące. • Dokładnie ubić składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu
To co kochamKrewetki mogłabym jeść codziennie ! Uwielbiam te owoce morza, dają nam mnóstwo możliwości kulinarnych. Jedną z nich jest właśnie risotto. Do tego zielona fasolka szparagowa, odrobina posiekanej natki i jest pysznie !. To bardzo proste i za razem eleganckie danie. Ilość bulionu podaję orientacyjnie, zależy ona od tego jak Wasz ryż będzie go wchłaniał. Pamiętajcie też, że risotto trzeba często mieszać(...)minutach sprawdzamy miękkość ryżu ( nie może być rozgotowany ani za suchy). Gdy jest już wystarczająco miękki, dodajemy do niego pokrojone na mniejsze części krewetki, zdejmujemy garnek z ognia. dodajemy masło i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Risotto podajemy od razu, posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatitynajbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka(...)może być sambal) 1 łyżka pasty Tom Yum House of Asia Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy
Gotowanie i blogowaniePełnoziarnisty MAKARON Z KREWETKAMI I BROKUŁAMI, czyli świetna alternatywna bezmięsnego... Artykuł Makaron z krewetkami i brokułami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEodpuściłam i stwierdziłam, że muszę wreszcie go spróbować. W zamrażalce zostały resztki moich zapasów krewetek, które postanowiłam wykorzystać wraz z makaronem. Dodatkowo całość podlałam białym wytrawnym dzięki czemu krewetki stały się trochę charakterne. Muszę przyznać, że wino świetnie podkreśla ich smak. I tym oto sposobem powstało ekskluzywne danie, które znakomicie się nada na kolację we dwoje(...)pochłonie nam za dużo czasu w przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 200g czarnego makaronu 250 g krewetek ½ papryczki chili 2 ząbki czosnku kilkucentymetrowy kawałek pora (biała część) ½ pęczka pietruszki ¼ szklanki białego wytrawnego wina 200g śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek drobno posiekać, pora pokroić w paski
Fabryka pomysłów