czas mieszając ryż. Na koniec jeszcze wmieszam pół drobno pokrojonego, dojrzałego awokado i świeżo mielony pieprz. Do podania plastry awokado i wiórki parmezanu. Dolce vita! Uwielbiam tak podane krewetki i głęboki smak. Awokado sprawia, że moje risotto jest jeszcze bardziej kremowe, a każde kolejne podniesienie widelca do ust jest czystą przyjemnością. SKŁADNIKI 1,5 litra wody(...)sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru (np. Stassen) 2 ząbki czosnku 2 większe szalotki albo średnia biała cebula 10-12 średnich krewetek, gotowanych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego grubego szczypioru parmezan do podania Nie dodaję do tego risotto soli. Sos rybny i kostki bulionowe są wystarczająco słone
Karo in the Kitchenwlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie na zapas ), całość 3-4 minuty dusimy razem, po czym dodajemy paluszki krabowe i krewetki. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień pod patelnią i wsypujemy ryż. Starajcie się to zrobić jedną równą warstwą, tak żeby w patelni była równa warstwa ryżu i żeby przykrywał ją bulion. Gotujemy(...)posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści świeżego zielonego groszku (można zastąpić zieloną fasolką szparagową) 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 duże pomidory, najlepiej malinowe 1 i 2/3 szklanki
Karo in the Kitchenzielonego groszku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony(...)tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy się bulion a ryż będzie al dente. Dodać łyżkę masła i odstawić na 2 minuty. Gotowe
Moja Galeria Smakulitr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia(...)rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz kolendrą. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Smacznego
Jemy PijemySłoneczne krewetki to smaczna i szybko przyrządzona zakąska. Niejednokrotnie podbiła podniebienia moich gości na spontanicznie zorganizowanych imprezach ;) Składniki: - mrożone krewetki królewskie, ja kupuję Black Tiger z Biedronki - olej - sól, pieprz - natka pietruszki - 4 ząbki czosnku Rozmrożone krewetki wrzucić na rozgrzaną olejem patelnie. Dodać soli i pieprzu - do smaku. Podsmażać aż się zarumienią, dodać wyciśnięte 4 ząbki czosnku
upichconadiecie wegetarian. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej cebuli ziarenka z 1/2 owocu granatu pęczek natki pietruszki 4 pomidorki daktylowe sól Dodatkowo: 8-10 krewetek, oczyszczonych 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Ziarna komosy płuczemy w wodzie, odsączamy, wrzucamy do rondelka i zalewamy szklanką wrzątku. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy(...)kostkę, dodajemy posiekany pęczek pietruszki i ziarenka owocu granatu. Wszystko razem mieszamy z komosą. Na oliwie szklimy przez 2 minuty pokrojony w plasterki czosnek i paprykę chili. Następnie dodajemy krewetki, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Gotowe krewetki dodajemy do sałatki
Smakowity Blog Kulinarny200 g oczyszczonych małży 125 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania w 4 krokach: 1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki. 2. Rozgrzej oliwę(...)czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza. 4. Przenieś makaron
e-PrzepisyKulinarneuwielbiane przez nas krewetki, tym razem bardzo orientalnie, pikantnie i jak zwykle pysznie :) Składniki: cukier trzcinowy, 1 łyżka sok z pomarańczy i limonki łyżka sosu rybnego 300 g krewetek 2 ząbki czosnku świeży korzeń imbiru, ok 2 - 3 cm papryczka chilli łodyga trawy cytrynowej mała cebula pół łyżki mąki ziemniaczanej ryż Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą cukier(...)skrobię ziemniaczaną do całkowitego rozpuszczenia się ziarenek cukru. Cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i chilli drobno siekamy. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobnione składniki do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy krewetki, smażymy na wolnym ogniu ok 5 minut. Po upływie tego czasu na patelnię wlewamy sok z cukrem i skrobią. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż całość się zagęści dzięki
Taste Of My Dayświeżych krewetek koktajlowych 0,5 l bulionu drobiowego 1 cytryna 0,5 cebuli kilka gałązek koperku 1,5 łyżki masła sól pieprz biały 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i przekrawamy ją na pół(...)minuty. Dosypujemy cebulę. Małymi porcjami wlewamy bulion, cały czas pilnując by ryż był zakryty i by się nie przyklejał do dna patelni. Po około 12 minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion , a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny
Zakręcony Widelecdużych krewetek pół szklanki białego wytrawnego wina 400 g przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ząbek czosnku papryczka chili nać pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oczyścić krewetki usuwając głowę i nóżki zostawiając ogonek ze skorupką.Podsmażyć lekko na oliwie z oliwek ząbek czosnku, papryczke chili poczym dodać przygotowane umyte krewetki i drobno pokrojoną nać pietruszki . Przez
zielonacukinkaodrobiną soli. Ryż al dente, sypki … Całość tworzy fantastyczne danie, które jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i romantyczną kolację dla dwojga. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki – ok. 20 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 4 ząbki * masło np. klarowane – 4 łyżki * świeży koperek * brązowy ryż – 200 g * sól – do smaku(...)jeszcze trochę twardy, gdyż podczas smażenia jeszcze ” dojdzie ) Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulkę i odrobinę świeżo startego imbiru, złocimy. Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, przesmażamy. Dodajemy podgotowany ryż i na bardzo wolnym ogniu smażymy kilka minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu. Podajemy natychmiast ze świeżym koperkiem. Smacznego
Ostra na Słodkocukrowy, pyszne krewetki, kiełki fasoli mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :) Składniki (na 4 porcje) : 300 g makaronu chow mein 250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie) 250 g groszku cukrowego 1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki) 2-3 papryczki chili, posiekane 1 dymka, posiekana 3 ząbki czosnku(...)czasie w lekko osolonym wrzątku ugotować groszek cukrowy na pół twardo. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej kokosowy. Następnie wrzucić czosnek, papryczkę chili i dymkę. Lekko podprażyć. Dodać krewetki i pozwolić im nabrać smaku. Teraz do woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej
Food Squarełyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej szalotki 1 litr bulionu drobiowego 1 ziemniak ząbek czosnku szczypta słodkiej papryki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rozmrożone krewetki wrzucić do wrzątku na kilka minut. Ogórki umyć,obrać i przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli są duże pestki, to usunąć i miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni, podsmażyć(...)mieszając. Do garnka z bulionem przełożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka, ogórki z cebulką i gotować 10 minut. Następnie dolać śmietanę,czosnek, zmiksować, doprawić pieprzem i solą. Dodać krewetki i gotować 2 minuty. Na talerzu posypać papryką i szczypiorkiem jeść na gorąco. Zupę można wykorzystać jako chłodnik ale w takim przypadku nie dodawać ziemniaka
pieprzny smaczekSzczypior: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku minutach na patelnie wrzucamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę i zmiękną. Dodajemy warzywa z wywaru, kolby kukurydzy oraz kukurydzę z puszki. Gdy warzywa(...)krewetki połączą się, po 2-3 min wlewamy mleko kokosowe i gotujemy całość na wolnym ogniu. W kolejnym kroku dodajemy bulion i obficie doprawiamy zupę pieprzem cytrynowym, pikantnym sosem imbirowym z soją i solą, dodajemy kiełki fasoli mung oraz część szczypioru. Podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym i szczypiorem. Smacznego
Taste Of My Daydość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś wybrałam risotto z owocami morza, mające szczególne miejsce w menu moich córek! Powiedzmy, że za piękną krewetkę mogłyby się nawet pobić) he he Do tego risotta używam wyłącznie świeżych, kupionych na miejscowym rybnym targu: mątew, omułkow, kałamarnic i ośmiorniczek. Kiedyś próbowałam mrożonych, ale niestety smak był(...)Cucchiaio d’Argento”. Bardzo kremowe risotto z owocami morza Składniki na 4 osoby: 600 g owoców morza: mątwy , kałamarnice i ośmiornice (pokrojone w paseczki), krewetki 300 g ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał. 3 łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego
Mia Cucina Sofieta