krewetki - 3802 przepisów (strona:81/254)

Risotto z krewetkami i małymi pomidorkami... 144

miodu i chwile smażymy aż pomidorki lekko się przyrumienią. Zdejmujemy je z patelni a wrzucamy na nią posiekaną cebule i czosnek, Wlewamy pozostałą oliwę i chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy  ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie(...)zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki i lekko kleisty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dolewamy także ocet jabłkowy. Na samym końcu wrzucamy pomidorki i krewetki. Delikatnie mieszamy do chwili aż się dobrze podgrzeją i podajemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 205

przydadzą się!) – dorsz, dorada, tilapia etc. 1,5 kg ryb morskich – filety (gatunki, jak wyżej) ok. 0,5 kg małży (Waszych ulubionych) ok. 0,3-05 kg krewetek nieobranych 3 marchwie 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 por (biała część) 1/2 bulwy kopru włoskiego 500 g pomidorów lub 1 puszka 250 ml białego wina 1/2 szklanki oliwy(...)papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Jeśli ryby na wywar kupiliście w całości, należy je oczyścić i dobrze wypłukać; odciąć głowy, ogony i płetwy (przydadzą się w następnym etapie). Obrać krewetki ze skorupek – nie wyrzuć skorupek ani główek! Do dużego garnka włożyć przygotowane ryby plus „obierki” z krewetek, zalać 3 l wody, posolić, dodać trochę pieprzu

Pociąg Do Kuchni
A bit of seafood 186

świeżą cebulka szczypiorkowa (sam szczypiorek) 1 limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz. Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz(...)garnka na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoto, po czym zalewamy gorącą woda z czajnika. Dorzucamy kostkę rosołową, oraz wlewamy sosy. Zagotowujemy. Oczyszczonego ze skóry łososia kroimy w kostkę. Krewetki oczyszczamy. Calość kropimy połówką limonki. Całość wrzucamy do gotującego sie bulionu. Dodajemy wodorosty.Zagotowujemy ok 1- 2 min. Zdejmujemy z "ognia" i doprawiamy do smaku.  Do miseczki

Lajtkraft food intolerance
Futomaki krewetka w tempurze/ mango/ ogórek 223

jedno z moich ulubionych zestawień, czyli chrupiąca krewetka w tempurze, słodkie mango i ogórek. Futomaki krewetka w tempurze/ mango/ ogórek Przepis na 2 rolki (12-14 futomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 4-6 krewetek w tempurze 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek obranego mango kawałek ogórka 2 płaty wodorostów nori(...)minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym na rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy. Mango oraz ogórka kroimy w słupki. Na bambusowej macie rozkładamy płat

Mango Papaja
California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam 179

awokado, tykwa i marynowana rzepa a całość posypana czarnym sezamem. Pycha! California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam Przepis na 2 rolki (12-14 futomaków): 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 4-6 krewetek w tempurze 30 gram łososia bez skóry i ości 3 łyżki oleju rzepakowego(...)minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym na rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy. Łososia kroimy w plastry, awokado, tykwę, rzepę oraz ogórka kroimy

Mango Papaja
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 141

krewetek i sałaty, na pewno był w nim właśnie ten a nie inny sos. Jest powalająco prosty i nieziemsko smaczny! Do sałatki z paluszków krabowych pasuje idealnie. Krewetki maczane w tym sosie stały się swoistym kulinarnym symbolem lat 70 ubiegłego wieku. Sam sos jak i koktajl z krewetek powstały w 1960 a ich autorką jest nieżyjąca już(...)włoską pizzę, BBC wydało kilka jej książek i serie kuchennych poradników dla pań domu. Była jurorem w wielu konkursach kulinarnych, ale to właśnie sos Marie Rose i koktajl z krewetek są czymś, co znajdziecie w restauracjach na całym świecie. Pamiętajcie o Fanny Ten sos to mieszanina kilku podstawowych popularnych sosów – jajecznego majonezu, pomidorowego ketchupu, octowego sosu Worcestershire i pikantnego

Karo in the Kitchen
Wegańska PRAGA 169

curry z wegańskimi "krewetkami" z mleczkiem kokosowym i warzywami, podawane z limonką i ryżem (koszt 180 CZK). "Krewetki" wegańskie wyglądem i fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły na mnie takie wrażenie, że aż zrezygnowałam z ich konsumpcji, bo zbyt przypominały te prawdziwe. Zjadłam za to curry z ryżem, które okazało się pieruńsko ostre(...)mimo wszystko smaczne. Paszko: Wyglądam przypominały krewetki, smakowo z tego co ja jeszcze pamiętam już trochę mniej. Faktycznie zielone curry było piekielnie ostre i takie chyba miało być do łagodnych bezsmakowych krewetkowych form, ale za taką ceną mogliśmy znaleźć i kupić coś lepszego. Maugo nie dodała, że wszystko zapijaliśmy piwem z promilem cannabis, innego knajpa nie oferowała :) LOVING

Bananowe Pole
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 139

chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą(...)wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z krewetkami 180

sałat, - 15 kawałków suszonych pomidorów, - 150g oliwek z fetą, - 140g oliwek z czosnkiem, - 200g sera feta, - 40g grzanek,, - sól, pieprz, - olej z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Krewetki należy podsmażyć na maśle z 4 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Gdy woda całkowicie odparuje i krewetki są lekko zarumienione, ściągnąć z ognia i odstawić(...)poprzekrajać na pół. Pomidory pokroić na kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wyłożyć na sałatę. Polać olejem z pomidorów lub oliwą z oliwek i popieprzyć. Gdy krewetki ostygną wymieszać je z posiekaną natką pietruszki i wyłożyć na resztę składników. Na koniec wyłożyć grzanki. Smacznego

W kuchni u Moniki
Warsztaty z North Fish i Folwark 147

okiem Łukasza i jego kolegów przyrządziliśmy dwa dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie główne - grillowanego steka z tuńczyka. Muszę przyznać, że najbardziej zaskoczyły mnie, oczywiście bardzo pozytywnie, krewetki przyrządzone według przepisu Łukasza. Mianowicie do pikantnej marynaty dodaliśmy cynamon i odrobinę cukru. Szczerze powiedziawszy nie miałabym odwagi na takie połączenie, no bo krewetki i cynamon... ? Ale rezultat(...)Anią, przedstawicielką firmy Folwark trwały jeszcze długo po zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza.   Krewetki słodko-kwaśnie podane z  aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za  zaproszenie na warsztaty. Ogromny

Kulinarne przygody Gatity
Smażone krewetki 183

Uwielbiamy krewetki. Smażone, gotowane... w każdej postaci. Ten klasyczny sposób przygotowania, uważamy za najlepszy jaki do tej pory jedliśmy. Powstały podczas smażenia sos smakuje wyśmienicie z kruchą bagietką. Krewetki smażone w ten sposób,  przekonają osoby które nie przepadają za owocami morza. Serdecznie polecamy! Składniki:   - 500 g krewetek black tiger - papryczka chilli - 3-4 ząbki czosnku(...)Sposób przygotowania: Papryczkę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekana paprykę i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i znów smażymy około 2 minuty. Dodajemy krewetki  i całość dusimy aż do momentu lekkiego zarumienienia. Doprawiamy solą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilę smażymy.  Pod koniec smażenia dodajemy około 1- 2 łyżek masła. Podajemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka z krewetek po prowansalsku 203

Szparagi z krewetkami ? Ależ tak. Składniki 10 szparagów sok z 1 cytryny 125 ml oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz 250 g mix sałaty 2 duże pomidory 1 pęczek rzodkiewek 3 awokado 20 szt krewetek Przygotowanie   Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym(...)oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na talerzach. Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z krewetkami i pesto 157

też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (300g) 2 łyżki zielonego pesto Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krewetki obrać, pozbawić żyłek. Następnie gotować je w osolonej wodzie przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę.  Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić(...)Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Saudações de Lisboa 209

sól i pieprz cayenne do smaku,  oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować(...)rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać krewetki i oliwki, doprawić do smaku.  Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania