krewetki - 3660 przepisów (strona:96/244)

Spaghetti z cukinii z krewetkami, niskowęglowodanowy posiłek bogaty w kwasy omega 3. 108

krewetki? Jest to bardzo dobre źródło kwasów omega 3 oraz charakteryzuje się bardzo niską zawartością rtęci. Składniki na 2 porcje: 3 małe i wąskie cukinie (około 700g) 150g krewetek 2 ząbki czosnku mała cebulka 2 łyżki śmietany creme fraiche chilli, kminek, sól, pieprz Sposób przygotowania: Cukinię obierz specjalną obieraczką do spaghetti. Możesz również cukinię obrać zwykłą obieraczką(...)pół godziny. Następnie podsmaż cukinię na łyżce oleju rzepakowego przez około 5 minut aż lekko zmięknie. Nie robimy tego zbyt długo gdyż nie chcemy, żeby cukinia się rozpadła. Krewetki obierz i podsmaż na oleju z posiekaną cebulką oraz czosnkiem. Zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, chilli oraz mielonym kminkiem. Wymieszaj z cukinią

wysmienity
Spaghetti ze szpinakiem, krewetkami i pomidorkami 106

szybką wersję spaghetti, która znakomicie nada się na romantyczną kolację we dwoje do kieliszka białego wina. Zapewniam Was, że lepiej smakuje aniżeli wygląda :) Składniki na 2 porcje: 200g krewetek koktajlowych (rozmrozić) 150g makaronu spaghetti (możecie także użyć pełnoziarnistego) 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100g świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła(...)Dodać szpinak. Chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać pokrojone na połówki pomidorki. Podsmażyć ok. 30 sekund i dodać łyżeczkę masła. Gdy się rozpuści dodać krewetki, smażyć je ok. 3 minuty (nie dłużej bo zrobią się gumowate). Zestawić z palnika. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Krewetki w bialym winie z płatkami chili 83

pana Roberta Zawistowskiego za co bardzo dziękujemy, bo danie okazało się bardzo smaczne. Nasze dzieci po skończonej kolacji dopytywały się kiedy znów będą krewetki. Składniki: 500 g dużych krewetek, 1 mniejsza cebula lub pół większej, kilka gałązek oregano, sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka wina, 3 łyżki masła, płatki chili (do smaku), sól. Przygotowanie: masło rozpuszczamy na patelni(...)dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy do szklistości. Następnie wkładamy krewetki, doprawiamy solą i płatkami chili, podlewamy winem i sokiem z cytryny, dokładamy listki oregano. Po 2-3 minutach zwiększamy ogień i gotujemy, aż 1/3 wina odparuje. Podajemy z białą bułką. Sosik jest również wyśmienity. a chili dodana z umiarem idealnie się komponuje z całością i nawet dzieciom

Państwo Wojtczuk gotują
Czosnkowe krewetki 125

Będą wspaniałe jako wspomnienie wakacji w południowej Europie bądź nowość,... Artykuł Czosnkowe krewetki pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
La Vita, Gdynia 125

dużym kosztem. Elegancja nie kojarzy mi się z papierowymi podkładkami pod talerze i nierównymi stolikami. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej. Na przystawkę zamówiliśmy: Minestrone, zupę warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese Spaghetti Carbonara, spaghetti z boczkiem, cebula, czosnek(...)patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto z pieca, zupa bardzo gorąca. Panierowaną mozzarellę ok. 10 minut

Kucharzyca
Tajlandia od kuchni 173

właściwie się jada w tej Tajlandii? Przede wszystkim królują tu ryby i owoce morza. Na każdym kroku znaleźć można stoisko ze świeżymi (czasem jeszcze żywymi L ) rybami, krabami, krewetkami, muszlami. Wystarczy wybrać okaz, który nam się najbardziej podoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai(...)dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać!  Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś

Zawsze głodna!
Ryż po tajsku wg.Katarzyny Meller oraz KONKURS. 149

kształcie ryby , Sara- moja pomocnica- wyłożyła danie i własnoręcznie je udekorowała. Można rzec, że pala miłością do świeżych warzyw i mnóstwa zieleniny. Składniki 400 g ryżu basmati 100 g krewetek mrożonych marchewka 100 g białej kapusty 100 g brokułów- opcjonalnie 1 dymka 4 ząbki czosnku 1 jajo 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół puszki pomidorów bez skóry(...)Kroimy drobno warzywa, czosnek w plasterki. Rozgrzewamy oliwę lub olej roślinny w woku- może być głęboka zwykła patelnia. Wrzucamy czosnek, a po chwili wszystkie warzywa oprócz dymki, następnie wrzucamy krewetki. Mieszamy cały czas około trzech minut. Przesuwamy warzywa z krewetkami na bok, wbijamy jajo i mieszamy je z warzywami, dodajemy pomidory. Następnie wsypujemy ryż i zalewamy przygotowanym wcześniej

Z Kuchni Do Kuchni
Tom kha tajska zupa kokosowa z krewetkami i grzybami. Tom Kha Goong. 227

się kupić np. boczniaki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 300 g dużych krewetek ( kupiłam mrożone gotowane ) ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej limonki 1-2 łyżki oliwy z chilli Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się(...)kafir wrzucić do bulionu.  Od momentu wrzenia gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia.  Dodać krewetki, pokrojone grzyby, paprykę, oliwę chilli i sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby grzyby były chrupiące a krewetki się nie przegotowały. Warzywa mają

Jemy Pijemy
Linguine z cukinią i krewetkami 96

Krewki makaron z krewetkami i przepyszną, chrupiącą cukinią. To danie zniewala, miesza we łbie...bo chce się więcej, więcej <3  Składniki 300 g makaronu linguine (może być też fettuccine) 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki mrożonych krewetek koktajlowych 1 łyżka sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka koncentratu(...)Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al’ dente. Odsączamy. Cukinię kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy mrożone krewetki, dusimy pod przykryciem, do momentu roztopienia glazury. Następnie dodaje dodajemy sos, mielone chilli, koncentrat, chwilę podsmażamy. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy z sosem i posiekanymi ziołami. Przed podaniem

R'n'G Kitchen
Tajska zupa z pastą Tom Yum 175

plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli. W osobnym garnku ugotowałam makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotowałam na półtwardo. Makaron wyłożyłam na półmiski, obok układałam mięso(...)krewetki, połówki jajka i posypałam świeżą natką kolendry. Podałam cytrynę i krążki papryczki chili. Wlałam aromatyczny płyn

AZgotuj!
Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala 137

sztuk Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili – 1 sztuka Wino marsala – 120ml Masło – 1 łyżka Natka pietruszki – 1 pęczek Sól Kilka listków bazylii Oliwa do smażenia Wykonanie: Owoce morza czyścimy (krewetki obieramy z pancerza, usuwamy jelita) i dokładnie myjemy. W przepisie wykorzystujemy ugotowane (gotowe) macki ośmiornicy, które kroimy w kawałki 2-3 cm. Kalmary czyścimy i kroimy w krążki(...)patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło

Kuchnia Bon Appetit
Krewetkowa uczta krok po kroku 107

Najpopularniejszymi owocami morza są oczywiście krewetki! Jedni z nas je uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. A szkoda bo są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Dlaczego warto zatem wzbogacić naszą dietę o te niewielkie, delikatne skorupiaki? Artykuł Krewetkowa uczta krok po kroku pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
GRILOWANE Królewskie Krewetki 152

Składniki: opakowanie królewskich krewetek 4 ząbki czosnku pół natki pietruszki 2 łyżki rozpuszczonego masła szczypta soli Sposób: Krewetki odsączamy kroimy drobno czosnek i pietruszkę, rozpuszczamy masło i wszytko razem mieszamy.                     Następnie marynujemy nasze krewetki, kilka minut wystarczy. Kładziemy FOLIĘ na grilla i pieczemy około

Viola cooks with passion