porcje: 1/2 kg krewetek surowych 6 ząbków czosnku 100 ml wina białego pół wytrawnego sól Falksalt pieprz szczypta chilli 1 łyżka masła klarowanego oliwa z oliwek Wykonanie: Krewetki włóż do szklanej miski, wyciśnij czosnek na prasce. Na rozgrzanej patelni dodaj masło i oliwę z oliwek. Smaż krewetki , doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli i zalewamy winem. Po około
Bike By LifeVannamei) 1 marchewka 1/2 zielonego ogórka kiełki rzodkiewki 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 100 g makaronu ryżowego sos sojowy natka pietruszki (suszona lub świeża) szczypiorek sól Przygotowanie: Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy(...)sojowego. Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki. Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać
Taste Therapyryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna nie jestem. Obecność Doroty Wellman sprawia(...)kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo - skorzystam. I na pewno
bistro mamaserwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki ok. 1,5 cm x 1,5 cm, solimy i podsmażamy na oleju sezamowym do lekkiego zarumienienia. Krewetki rozmrażamy (jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody(...)wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą
PatchworkZostałam szczęśliwą posiadaczką wędzonych krewetek, są pyszne, zniknęły zaskakująco szybko, uratowałam trochę do sałatki. Jeśli uda się Wam zakupić takie krewetki polecam zrobić ową sałatkę, zapraszam. Podałam sałatkę na liściach sałaty lodowej. Sałatka z wędzonymi krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekrewetek tygrysich obgotowanych(...)pomidor pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 60 ml białego wina sól pieprz pomarańczowy natka pietruszki Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle, dodać wino, ułożyć krewetki i dodać pokrojony w kostkę pomidor. Krewetki obrócić . Smażenie nie powinno trwać długo , zaledwie kilka minut. Pod koniec posypać natką pietruszki
Gotowanie jest łatwekońcowy i tak będzie zadowalający- zawsze!- dlatego też przyrządzam je dosyć często, tak jak dania z makaronem :) Dzisiejsze risotto przygotowałam ponownie z dynią, tyle, że tym razem z krewetkami i pestkami dyni, podlane białym i słodkim winem oraz doprawione gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z dynią. Całe danie tworzy prostą, słoneczną, spójną i wyborną kompozycję smaków :) Porcja(...)kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu). Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz krewetki. Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem. Posypać świeżym, posiekanym koprem oraz (opcjonalnie) startym serem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaselery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana(...)wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy. Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i masło. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Danie należy podawać od razu po zrobieniu
Pan i Pani Smith w kuchniSkładniki: 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, paczka liściastego szpinaku mrożonego, 250 g krewetek dowolnego rozmiaru (wiadomo, im większe tym lepsze), sól, pieprz, olej słonecznikowy, natka pietruszki (może być także suszona). Przygotowanie: Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)następnie wrzucamy szpinak. Polecam mrożony w brykietach. W sezonie oczywiście lepiej użyć świeżego. Na koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ostatnim etapem jest dodanie krewetek. Jeśli mamy mrożone, to można je dodać bez rozmrażania. Ważne jest by nie smażyć ich zbyt długo. Surowe, świeże krewetki to dosłownie 2-3 minuty. Jak za długo będą
Karczma Honoriettygoszczą bardzo często i przygotowuje je na różne sposoby. Ten jest bardzo sycący i z powodzeniem może posłużyć nie tylko za śniadanie, ale również obiad ;) OMLET PO CHIŃSKU Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM I SŁODKIM SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżeczki sosu(...)łyżeczka słodkiego sosu chilli Przygotowanie: Jajka ubijamy w dużej misce - do tego przepisu nie rozdzielałam białek i żółtek, od razu ubiłam całość. Do jajek dorzucamy posiekanego kurczaka oraz krewetki. Mieszamy. Dodajemy szczypiorek sos sojowy oraz sos chilli. Ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej (ja wybrałam masło) i gdy jest już gorący wylewamy mieszankę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu. Tutaj
Życie zamknięte w smakuWszystkie te przepisy, oczywiście pojawią się na blogu (póki co dodałam jedynie dynię w lukrze ). Zaczynamy od trochę orientalnej zupy z dyni, którą ja osobiście uwielbiam. ZUPA DYNIOWA Z KREWETKAMI, PĘDAMI BAMBUSA I MLEKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 3 litry wody (lub dowolnego bulionu) - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 ziemniaki - 200 g krewetek koktajlowych mrożonych(...)kroimy w kostkę. Zagotowujemy w wodzie lub dowolnym bulionie. Dodajemy pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki, pokrojone w słupki pędy bambusa (można takie kupić w gotowej formie w słoiku) oraz 200 mililitrów mleka kokosowego. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne - z tym ostatnim uważamy
Życie zamknięte w smakuskórka z limonki. Całość tworzy wyjątkowy smak, nadający niezwykłości kromce chleba! Propozycja fantastyczna jako imprezowa, oryginalna przekąska, obowiązkowo podana z zimnym piwem np. typu Witbier o ziołowo-cytrusowym smaku :))) * krewetki- 225 g (wykorzystałam koktajlowe w zalewie) * jajko- 1 szt. * mąka kukurydziana- 1 łyżka * sos sojowy jasny- 1 łyżeczka * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * świeża natka pietruszki- 1 łyżeczka(...)skórka z limonki- 1/4 łyżeczki * chleb- kilka kromek (zależny od wielkości) * olej- 1/2 litra * kiełki- do ozdoby * piwo tybu Witbier- dodatkowo ;) Krewetki ugotować, ostudzić, a następnie zmiksować razem z jajkiem, sosem sojowym oraz czosnkiem na gładką pastę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, startą skórkę z limonki, sezam, mąkę kukurydzianą i całość wymieszać. Wierzch chleba posmarować pastą krewetkową (lekko
Kraina Miodem Płynącazupa tajska z kurczakiem i krewetkami Niewiele jest dań które robi się w tak szybki sposób i które tak wybornie smakują, skąd zapewne bierze się też popularność tej zupy Składniki dla czterech osób 350 g piersi z kurczaka 250 g krewetek 0,5 l wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku(...)zalewamy wodą i wywarem rybnym. Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie) oddzielnie ugotowany ryżowy makaron. Zupę posypujemy ostrą papryką (zachowując oczywiście umiar) i podajemy
Miód i pieprzLekka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako smaczna przystawka, chociaż podana z dodatkiem chrupiącego pieczywa może stać się samodzielnym daniem. składniki dla czterech osób 150 g pieczarek 250 g krewetek 1/2 główki sałaty 4 jajka 2 pomidory 50 g kukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny 2 łyzki octu balsamicznego garść kaparów(...)łączymy ze sobą składniki emulsji. Wlewamy emulsję do warzyw, mieszając je delikatnie drewnianymi łyżkami. Na koniec dodajemy pokrojony w kawałki camebert, obrane i pokrojone w kostkę jajka oraz krewetki. Sałatkę jeszcze raz mieszamy i podajemy
Miód i pieprzSzaszłyki z krewetkami Przygotowanie szaszłyków trwa dosłownie chwile i jest niesłychanie proste, ale końcowy efekt zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza Składniki dla dwóch osób(...)sporych krewetek 12 szt pieczarek oliwa czosnkowa sól pieprz sok z połowy cytryny Sposób przygotowania Pieczarkę nabijamy na szaszłykowy patyk, następnie na patyk nabijamy trzy krewetki i na koniec znów nadziewamy pieczarką. Szaszłyki skrapiamy oliwą, solą oraz oprószamy pieprzem i grillujemy do zrumienienia przez kilka minut. Zdejmujemy z rusztu, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy
Miód i pieprz