TAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI, pomidorkami i mnóstwem kolendry... Artykuł TAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: 150 g krewetek w oleju(...)czosnkiem (2 opakowania) 1/2 pora 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 1/2 czerwonej papryki 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 saszetki sosu 1000 wysp Fanex … Czytaj dalej Sałatka z krewetkami
czarrna od kuchnigłówne. SKŁADNIKI 1/2 dużego korzenia selera 1 średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 225 g krewetek białych koktajlowych 225 g mieszanych owoców morza (skorupiaków i mięczaków) 500 g filetów z dorsza bałtyckiego 200 g ryżu sól, pieprz mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Korzeń selera obrać(...)garnka lub wybrać sitkiem (marchewki nie wyrzucać). W osobnym garnku ugotować do miękkości ryż według instrukcji na opakowaniu. Filety z dorsza umyć, wyciągnąć dokładnie ości i pokroić w kostkę. Krewetki i owoce morza przełożyć do dużego sitka i opłukać dokładnie zimną wodą. Do wywaru warzywnego dodać rybę i owoce morza, po czym gotować 15 minut. Następnie wsypać ryż, dodać
Passions hobbies lifeosób) - 250 g krewetek black tiger - 200 ml mleka kokosowego - 100 g orzechów nerkowca - 1 papryczka chili - 1 cm czerwonej pasty curry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka soli - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 pęczka kolendry(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili, podsmażamy. dorzucamy krewetki, podsmażamy około 5 minut, uważamy, żeby nie zrobiły się gumiaste, dolewamy mleko, doprawiamy pastą curry, curry, solą i kurkumą, dusimy minutkę, dodajemy nerkowce i posiekaną kolendrę, mieszamy. konsumujemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem
Gocha gotuje!średniej wielkości korzeń pietruszki 3 średniej wielkości marchewki 1 mała cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 400 g filetu z dorsza czarnego 225 g krewetek białych koktajlowych 300 g ryżu 200 g pieczarek mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz WYKONANIE Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać, umyć i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać(...)garnka (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojonego w talarki pora, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić zupę solą i pieprzem. Uwagi: Jeżeli zupa jest
Passions hobbies liferuszając patelnią nad palnikiem. Szpinak opłucz i osusz. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj czosnek. Krewetki smaż na maśle z czosnkiem przez 3-4 minuty (prosto z zamrażalnika smaż 5-6). Wyłóż wszystkie składniki na talerze według własnej inwencji – polej sosem lub podaj(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. I rozkoszuj się zestawieniem smaków Składniki SAŁATKI dla 2 osób 100 g makaronu 2 garście świeżego szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 125 g krewetek (mogą być mrożone) 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub parmeńskiej garść ziaren słonecznika 20 g parmezanu 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny odrobina czarnego pieprzu Jeśli spodobał
Eat me! Fit me!SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 300 g passaty pomidorowej 250 g krewetek 1 szalotka 100 ml śmietany 50 ml białego wina szczypta chili tymianek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di passata di pomodoro 250 g di gamberi 1 scalogno 100 ml di panna(...)vino bianco peperoncino timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodajemy krewetki, gałązki tymianku oraz białe wino. Czekamy, aż wino wyparuje, po czym dodajemy passate pomidorową i śmietanę. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy
La grande e la piccola cuocaZastanawiałam się ostatnio co zrobić na obiad biorąc pod uwagę co mam w lodówce, a lodówce było niewiele. Był mrożony groszek, krewetki, do tego pieczarki i jak zwykle egzotyczne dodatki. Dlatego postanowiłam zrobić tajską zupę tom kha z krewetkami i z niecodziennym w tej zupie dodatkiem czyli groszkiem. Wyszła pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony(...)przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny. Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki, kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają
Jemy PijemySkładniki (na 3-4 porcje): - pół opakowania makaronu spaghetti - 250 g mrożonych muli - 20 krewetek - 100 g pecorino romano (może być także parmezan) - mała śmietanka 30% - pęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę(...)Następnie dodaję śmietankę i gotuję często mieszając aż sos odrobinę zgęstnieje. W tym czasie na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekany czosnek, smażę chwilę, aby wydobyć aromat i dodaję krewetki. Smażę je z każdej strony po 2 minuty. Następnie dodaję do sosu starty na drobnych oczkach ser, posiekaną tatkę pietruszki i zawartość patelni łącznie z pozostałym masłem i czosnkiem
Cook&Lovegotowany i podsmażany na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 8 dużych obranych krewetek Black Tiger 1 papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)dodajemy przecier pomidorowy i ryż. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na samym końcu wlewamy przecedzony bulion i doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy przez ok 6 minut i dodajemy krewetki. Następnie należy zmniejszyć ogień, przykrywamy pokrywką (jeżeli mamy) lub folią aluminiową i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze pod przykryciem przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepikantnych, słodkich i kwaśnych. Danie nie jest skomplikowane. Składniki ładnie ze sobą współgrają. Można wyczarować szybki i dobry obiad bez specjalnych zdolności kulinarnych SKŁADNIKI : świeży makaron linguine – 200 gram krewetki – 200 gram limonka – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki papryczka chili – 1 sztuka lub pół zależy jaką ostrość preferujesz mleko kokosowe – pól puszki – 200 ml śmietana – 4 łyżki świeża pietruszka(...)zawsze dodać więcej w razie potrzeby bo może się okazać, że danie jest za ostre ). Umieścić wszystko w misce. Wsypać pół łyżeczki cukru i skropić połową limonki. Dodać krewetki, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron
kuchniabellissima.wordpress.comuwielbiam to danie! Owoce morza, pomidory, szafran, świeża pietruszka i kolendrai aromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI (4-6 porcji) 300g mieszanki owoców morza 300g krewetek tiger 1,5 szklanki ryżu arborio 200 -250 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1/2 papryczki chilli 1/2 średniej wielkości pora 1 cebula(...)cytryny, szafran, kurkumę oraz słodką paprykę. Mieszamy i zostawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie, jeśli paella jest zbyt gęsta dodajemy pozostały bulion. Wrzucamy owoce morza i krewetki tygrysie, mieszamy. Przykrywamy patelnię folią aluminiową, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy ok 6-8 minut (ryż musi wypić bulion i stać się miękki). Doprawiamy do smaku solą
DefinicjaSmakusię z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco (cielęciny duszonej w winie i pomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu. Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego(...)liść laurowy i podlewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, do momentu aż batat zmięknie. Polędwicę z dorsza kroimy w kawałki i dodajemy do warzyw razem z krewetkami. Gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem gulasz możemy skropić sokiem z cytryny i posypać gremolatą*. * Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy, ocieramy
Smakowity Blog KulinarnyDelikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry sól 1 słoik sosu … Czytaj dalej Indyk z krewetkami w sosie indyjskim
czarrna od kuchni