Najpopularniejszymi owocami morza są oczywiście krewetki! Jedni z nas je uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. A szkoda bo są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Dlaczego warto zatem wzbogacić naszą dietę o te niewielkie, delikatne skorupiaki? Artykuł Krewetkowa uczta krok po kroku pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: opakowanie królewskich krewetek 4 ząbki czosnku pół natki pietruszki 2 łyżki rozpuszczonego masła szczypta soli Sposób: Krewetki odsączamy kroimy drobno czosnek i pietruszkę, rozpuszczamy masło i wszytko razem mieszamy. Następnie marynujemy nasze krewetki, kilka minut wystarczy. Kładziemy FOLIĘ na grilla i pieczemy około
Viola cooks with passionłyżka świeżego imbiru 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 165 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki pasty curry 3 łyżki masła ghee sok z połowy cytryny listki kolendry Przygotowanie Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem(...)minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe
R'n'G Kitchenbędzie nam już potrzebna. Gdy ośmiorniczka stygnie, my w tym czasie przygotujemy pozostałe składniki koktajlu: - kroimy w kostkę cebulę, paprykę i pomidora. - wyciskamy wyciskarce czosnek - szatkujemy kolendrę - mielimy krewetki suszone i orzechy (w tradycyjnym przepisie tego nie spotkacie, to akurat pomysł Brasileiro). Następnie w głębokiej patelni/woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszamy łyżką drewnianą aby cebulka(...)się zazłociła. Po chwili dodajemy pokrojoną w małe kawałki ośmiorniczkę i przecier pomidorowy. Następne w kolejności są papryka, pomidor i mleko kokosowe. Kilka minut i dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu. Po dodaniu wszystkich składników dusimy jeszcze z 10 minut. Jemy na ciepło! Aby składniki się "przegryzły
Smaki BrazyliiCzerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami. Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku, a następnie wypełniłam kaszą jaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie podsmażyłam z pokrojoną w kostkę(...)wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie na każdej papryce układamy oczyszczoną krewetkę i pieczemy przez kolejne 6 minut. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz kleksem jogurtu i świeżymi kiełkami
cool and mintyczerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka podpieczonych krewetek(...)Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryka. Dodajemy fasolę i mieszamy. Krewetki wcześniej podpieczone i doprawione ziołami ( papryką, czosnkiem, kolendrą ) nabijamy na patyczki i podajemy do zupy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolistół. Krewetki różowe francuskie zakupiłam pierwszy raz i powiem szczerze że są moimi ulubionymi. One surowe są różowe a obiera się je tak samo jak i inne krewetki czy langustynki. Z risotto smakują wybornie, polecam serdecznie. Risotto z różowymi krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemrożonych krewetek 150 g boczku 4 jabłka czerwona papryka 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wódki pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili Przygotowanie Krewetki rozmroziłem, przyprawiłem imbirem oraz chili, a następnie zalałem sosem sojowym wymieszanym z wódką. Odstawiłem do lodówki na 20 minut. Boczek pokroiłem w kostkę, a resztę składników na kawałki. Na patyczki(...)nadziałem na przemian krewetki, boczek, cebulę, paprykę i jabłka. Szaszłyki grilowałem ok. 8 minut, często je obracając
R'n'G KitchenSkładniki 1 litr bulionu kalafior 12 krewetek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 łyżki oliwy świeży koperek do posypania sól, pieprz Przygotowanie Kalafior podziel na różyczki, ugotuj w bulionie, dodaj pokrojone(...)kostkę ziemniaki. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj do zupy. Gotuj przez około na 20 minut na małym ogniu. Zupę zmiksuj blenderem, przypraw do smaku. Krewetki obierz z pancerza zostaw tylko ogonek. Podsmaż je na łyżce masła, z każdej strony po 2 minuty, przypraw solą. Rozlej zupę do miseczek i włóż po 3-4 krewetki
KukuleczkiPonieważ krewetki uwielbiamy pod każdą postacią, a takich w chrupiącej tempurze jeszcze nie próbowaliśmy, czas przyszedł i na nie. Krewetki są mega pyszne, chrupiąca skorupka pod którą jest miękkie wnętrze. Do tego sos z mango dopełnia całości, lekko słodkawy i kwaskowaty, pyszny. Zapach kokosu podczas smażenia jest rewelacyjny, polecam. Krewetki w tempurze kokosowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedzisiaj w zamrażarce mam jej sporo ( mimo pakowania musu do słoików ). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól opakowanie krewetek ( około(...)dynią ) po umyciu / obraniu kroimy na kawałki ( nie ma szczególnego znaczenia na jakie duże ) i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy. Dodajemy krewetki. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy solą i chili do smaku. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. I teraz wystarczy już tylko podać. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyKolejny pomysł na kolorową sałatkę. Potrzebne nam będą: 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 2 cukinie, 3 marchewki, 1 cebula, oliwa z oliwek. Ta sałatka świetnie komponuje się z krewetkami. Przygotowanie: Umyć paprykę i cukinię. Obrać marchew i cebulę. Wyczyścić paprkę w środku. Pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię i marchewkę pokroić w cieniutkie batoniki. Poszatkować cebulkę. Na patelni podgrzać(...)miarę możliwości pozostały chrupiące. Chodzi o to, by ich nie rozgotować. Przed podaniem warzywa można posypać ziarnkami sezamu lub poszatkowaną kolendrą. Całość świetnie komponuje się z krewetkami. Smacznego Pozdrawiam serdecznie. Beata Z mojego Instagramu : Salatka warzywna i krewetki. #healthy #healthyfood #instafit #instafood #fit #fitness #followall #foodphotography #foodporn #crab #crevette Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared
MODA NA BIOłyżeczki pasty chilli sok z pół limonki 1 por 125 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu rybnego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem. W garnku(...)przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min aż ryba zacznie się rozpadać. Przyprawiamy do smaku pieprzem ,solą , pastą chilli i resztą
Niezły Młyneknajmniej 40min. Przed przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy(...)grubości i delikatnie go przesmażyć z odrobiną soli, pieprzu i czosnku. Gdy ryż będzie miał odpowiedni stopień twardości dodajemy posiekane zioła i szczypiorek, w naszą Paelle wkładamy krewetki ogonkami do góry a na nie wykładamy obsmażonego dorsza i przykrywamy wszystko na minimum 4-5 min. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania. Cytrynę pokrójcie w cząstki
Kuba Gotujemięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego świeżo mielony pieprz Sos do maczania(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Farsz: Zamrożone krewetki należy wcześniej rozmrozić i oczyścić. Tak przygotowane krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy
Smakowity Blog Kulinarny