łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej(...)pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe umyć
Passions hobbies lifeMakaron z krewetkami i dorszem w sosie śmietanowym Był taki okres w moim życiu kiedy nie przepadałam za makaronami. Jadłam je ale jakoś wielkim ich fanem nie byłam. Sama nie wiem kiedy moje do nich nastawienie się zmieniło, gdyż teraz je uwielbiam Myślę, że teraz duże znaczenie ma dla mnie fakt, iż są one bardzo szybkie w przygotowaniu. Czasami(...)która zrobiła mi fajne paseczki), drobno krojoną papryczkę chili. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy rybę. Smażymy razem przez następną minutę. Na zakończenie wlewamy śmietanę, wrzucamy krewetki wraz z solą i pieprzem, które dodajemy do smaku. Trzymamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
mecooksKlasyczny przepis na SMAŻONE KREWETKI z dużą ilością masła i... Artykuł Smażone krewetki pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli sól pęczek natki pietruszki oliwa Wykonanie: Krewetki(...)czosnek posiekać, następnie podsmażyć na oliwie. Do cebuli i czosnku dodać papryczkę chili, smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidory i paprykę, dusić przez chwilę. Na końcu dodać krewetki i smażyć przez ok. 5 minut. Natkę pietruszki posiekać, dodać pod koniec smażenia. Doprawić solą. Podawałam z makaronem
zadanie-gotowaniemasło i 20 min :) Właśnie tyle potrzeba do przygotowania tego dania. To niesamowite, że w tak krótkim czasie można przygotować coś tak pysznego - polecam! SKŁADNIKI (2 porcje) 250 g krewetek tiger 1/2 paczki ulubionego makaronu (polecam tagliatelle lub spaghetti) 1 papryczka chilli 1 pomidor 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki zimnego masła(...)białego wina 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jeżeli używamy mrożonych krewetek przed gotowaniem należy je rozmrozić. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Cebule i chilli siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy
DefinicjaSmakułyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia(...)mleczko kokosowe. Dodajemy cukier trzcinowy, sos rybny i sok z limonki. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy ok. 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny. Podajemy z makaronem ryżowym i natką
cool and mintymożna taką zupę machnąć i w pół godziny, ale uwierzcie – warto jednak dać jej więcej czasu. Składniki: 1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą) 200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też(...)Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować i obrać. Dodać do kawałków dorsza. Jeśli połasicie się jeszcze na łososia, jego również pokroić na kawałki i delikatnie posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki
gutfutRYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI to obowiązkowa pozycja w szparagowym menu. Warto wybrać świeże krewetki w większym rozmiarze, wtedy danie będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne. Artykuł RYŻ Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMINI SZASZŁYCZKI Z KREWETEK I AWOKADO Prosta i efektowna przekąska, idealna na aperitif. 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 18 dużych różowych krewetek 2 awokado 1 ananas 1 cytryna 1 ł łyżka czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Sól, pieprz Krewetki obierz ze skorupek, zostawiając ogonki. Wyciśnij sok z cytryny. Czerwony pieprz rozgnieć(...)sokiem z cytryny. Nadziej na małe wykałaczki jeden kawałeczek ananasa, jedną krewetkę i jedną kostkę awokado. Posól, popierz i posyp rozgniecionym czerwonym pieprzem. Wbij wykałaczki w skorupki po awokado wypełnione folią aluminiową i odwrócone do góry dnem. Bon appétit! * Możesz przygotować podobne mini szaszłyczki, używając np. krewetek, mango i kiwi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawiecie uwielbiam krewetki , a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące curry z krewetkami , które jest świetnym pomysłem na obiad albo kolację na ciepło. Nasyci, rozgrzeje i sprawi, ze choć na chwilę przeniesiecie się w kierunku mojej wymarzonej Tajlandii. Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie(...)czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ostra na Słodkokrótko ziarnistego do sushi 5 łyżek gotowej zaprawy z octu ryżowego lub 2 łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania(...)krewetkę od strony brzuszka, uważać by nie przeciąć jej całkowicie i wyjąć ciemne nitki jelit. Składanie sushi: Nigiri: Z ryżu formujemy podłużne wałeczki, na których kładziemy niewielką ilość (ziarnko grochu) wasabi i plasterek ryby. Nigiri ebi: Z zaprawionego ryżu formujemy niewielkie (na jeden kęs) podłużne kulki, a na ich wierzch układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki
Kuchcik gotujedodałam obrany i rozdrobniony imbir , posiekaną kolendrę i sos sojowy, dodałam ubite białko. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut. Wonton z wieprzowiny i krewetek 20 dkg łopatki wieprzowej 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone ) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego około 8 cm kawałek(...)białej części pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą 1 białko ubite na pianę Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek i pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny Sos 0,5 szkl. sosu sojowego
Kuchnia na wzgórzuokoło 3cm 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu z ważyw 250 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki soku z cytryny sól pieprz krewetki Przygotowanie: Dynię i marchewki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Z dyni oczywiście usuwamy pestki. Cebulę i imbir również obieramy i kroimy w małą kostkę. Imbir można zetrzeć(...)zupie nie było kawałków warzyw. Do gładkiej zupy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem. Zupa gotowa Na patelni podsmażamy krewetki, my użyliśmy tanich mrożonych krewetek. gdy się ładnie zarumienią dodajemy na każdy talerz kilka sztuk. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plgotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodając pancerz krewetek. Całość zalewamy winem, a kiedy odparuje dolewamy 500 ml wody. Zagotowujemy. Co do kolejności działania: 1. Niezbędny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami – najlepiej w typie Arborio lub Carnaroli(...)Przygotowujemy bulion, który będzie gorący gotowy do użycia za kilkanaście minut. 3. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek wymieszaną w równych proporcjach z masłem. Szklimy na niej cebulę dodajemy krewetki. 4. Zdejmujemy zeszkloną cebulę i krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość
Bon Ton Italiakoniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie, a nie palicie…), wrzucacie na nią dwa ząbki czosnku, kilka ostrych(...)papryczek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W tym czasie oliwa się aromatyzuje. Po 2-3 minutach, kiedy czosnek ładnie się podsmaży, dodajecie krewetki. Smażycie je kilka minut, aż białko w nich zawarte się zetnie, a ewentualne bakterie – zginą w mękach. Krewetki dodajecie do zupy na talerzu, nie mieszacie ich w garnku, bo rozmiękną. Możecie dodać też kilka
GRUBY WAŁEK