Krewetki, ogólnie owoce morza, to nie moja bajka. Takie bajki pochłania mój małżonek i dla niego sięgnęłam po przepis do książki Yotama Ottolenghiego „Prosto”. Cóż, nie powiem, aby jego przepisy były proste w moim rozumieniu tego słowa, ale też trudu większego nie ma. Jest za to całe morze smaków. 2 porcje: ok. 150 g makaronu orzo(...)Zmniejszamy temperaturę gotowania i gotujemy ok. 10-15 minut, aż makaron stanie się miękki. Na koniec dodajemy krewetki i już bez przykrycia gotujemy ok. 3-4 minuty, aż krewetki nabiorą różowego koloru. Dodajemy marynowaną fetę, podajemy zaraz po przygotowaniu
KucharzycaKrewetki smażone na maśle z czosnkiem do tego pyszny dip z dodatkiem brandy. Smaczna przystawka na różne okazje która świetnie się prezentuje. Będzie dodatkowo ozdobą każdego stołu na przyjęciach i nie tylko. Idealna propozycja na walentynki dla miłośników owoców morza. Na 2 porcje 12 szt krewetek z ogonkami łyżka masła 1 ząbek czosnku sól(...)chwilkę. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na sos wymieszać. W naczyniu do podawania układamy sałatę, sos ilość według uznania na koniec usmażone krewetki. Opcjonalnie podajemy z bagietką którą można wcześniej opiec w piekarniku lub na suchej patelni albo z grubymi paluszkami. Smacznego
Andzia Pichcikrewetek i makaronu doprawione czosnkiem i zieloną pietruszką. Z dodatkiem pomidorków które świetnie uzupełniają smak całego jakże pysznego dania. Na 2 porcje ok. 160/180 gramów makaronu tagliatelle 18/20 krewetek( może być mniej albo więcej jak kto lubi), użyłam mrożonych gotowanych z ogonkiem 16 szt. pomidorków daktylowych 2 duże ząbki czosnku 1 spory pęczek zielonej pietruszki(...)wlać olej i na rozgrzany dodać czosnek smażyć kilka sekund aż się przyrumieni uważamy aby się nie przypalił będzie gorzki w smaku i zepsuje całe danie. Do czosnku dodajemy krewetki i masło smażymy ok 2,3 minuty mieszamy lub potrząsamy patelnią. Następnie dodajemy sok z cytryny lub wino, pomidorki daktylowe. zieloną pietruszkę, sól chwilkę smażymy aż pomidorki nieco zmiękną
Andzia PichciŻyczę Wam wszystkim ciepłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szampańskiej nocy sylwestrowej! Czas przygotowania: 30 min. Chłodzenie: 15 min. Dla 6 osób : ● 8 kromek chleba tostowego ● 12 ugotowanych krewetek tygrysich ● 2 klementynki ● 1 cytryna bio ● 2 ząbki czosnku ● 8 listków sałaty ● 1 łyżka czerwonego pieprzu ● 2 łyżki majonezu ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● ½ łyżki mielonej kolendry ● sól, pieprz(...)drugiej połówki cytryny i zetrzyj skórkę, wymieszaj z majonezem. Obierz drugą klementynkę, usuń również białą skórkę, pokrój w małe kawałeczki. Posmaruj majonezem, wyłóż na nie sałatę, krewetki i kawałeczki klementynki. Przykryj kolejnymi warstwami chlebowych gwiazdek, tak, by uzyskać kszatłt choinek. Podawaj przybrane czerwonym pieprzem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: -200 g oczyszczonych krewetek -1 mała sałata rzymska -1/2 opakowania rukoli -250 g pomidorków koktajlowych -2 ząbki czosnku -1 papryczka chili -3 łyżki masła -2 łyżki białego wina (opcjonalnie) -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka oliwy extra vergine marynata -1 łyżka musztardy -łyżka miodu -szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Mrożone krewetki rozmrozić (w temp.pokojowej(...)plasterki. Na talerze wyłożyć sałatę, posypać rukolą, na wierzch wyłożyć pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Na patelni roztopić masło z oliwą i gdyzacznie skwierczeć dodać plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chili. Smażyć na nieco większym ogniu po około jednej minucie z każdej strony, w międzyczasie doprawić solą. Następnie dodać starty czosnek, wymieszać i smażyć przez pół minuty
I LOVE LIFELimonki sparz wrzątkiem. Z jednej z nich zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, druga pokrój na ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć plasterki czosnku. Dodaj mrożone krewetki, wymieszaj je z masłem. Na patelnię wlej sok z limonki i dodaj skórkę startą z limonki, 3 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu. Smaż wszystko około 5 minut. Ryż(...)ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mango obierz ze skórki, zmiksuj miąższ z dodatkiem 1 łyżeczki ostrej musztardy. Sos przełóż do małych miseczek. Na talerzu wyłóż ryż, krewetki, kiełki i limonkę. Wszystko posyp mlekiem kokosowym w proszku. Składniki na 2 porcje 250 g krewetek koktajlowych 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 bardzo dojrzałe mango 2 limonki 2 łyżki
Eat me! Fit me!sycące. Polecam spróbować tym, którzy lubią zdrowe eksperymenty w kuchni. Jest to kolejny przepis, z którego mogą korzystać osoby będące na diecie Whole 30 :) A więc potrzebujemy: 200 g krewetek białych, 1 cukinia, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, olej kokosowy, 65 ml śmietanki kokosowej, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 2 łyżeczki żółtego curry w proszku, 1 łyżeczka trawy cytrynowej, sól(...)gotującej wody na 60 sekund po czym płuczemy pod zimną wodą. Odkładamy. Krewetki obieramy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz żółtym curry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, na którym smażymy krewetki - po 2 minuty z każdej strony. W osobnej miseczce mieszamy śmietankę kokosową wraz z bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, zieloną pastą curry, żółtym curry oraz trawą cytrynową. Wlewamy na patelnię
Przepis na Dzień DobryDziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa. Czas przygotowania : 20 min. Czas pieczenia(...)Porcja dla 4 osób Składniki: ● 16 krewetek tygrysich ● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty) ● 4 marchewki ● ½ pęczek kolendry ● 1 limonka bio ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Limonkę umyj, osusz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOpis Makaron z owocami morza : Przedstawiamy przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jest to potrawa podobna do włoskiego spaghetti frutti di mare. Smak małży i krewetek podnosi dodatek białego wina, aromatu potrawie dodają suszone zioła, czosnek i zielona pietruszka. Uwielbiam to danie za jego smak i prostotę przygotowania, danie jest gotowe dosłownie w kilka minut. Danie idealne(...)smakiem oraz zabójczym wyglądem. Zachwyci każdego, jak również przekona do siebie tych którzy nie przepadali za owocami morza. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony . Składniki: 250 g krewetek 350 g makaronu spaghetti 250 g małży 4 ząbki czosnku 100 ml białego wina (wytrawne) natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz 1 ostra papryczka chili
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKrewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No chyba, że z grilla, też fajnie smakują :) Tym razem dodałam je do kremowego risotto które bardzo często robię i uwielbiam. Ich dodatek wspaniale podkreślił smak dania. Podane ze schłodzonym białym winem(...)paski cukinię, podlać znów bulionem całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3 minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 500 g krewetek 100 ml białego wina 2 cukinie 3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, pieprz szczypta peperoncino oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di spaghetti 500 g di gamberetti 100 ml di vino bianco 2 zucchine 3 spicchi d'aglio(...)smażymy ok. 1 minuty. Wlewamy wino i na większym ogniu odparowujemy. Zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i szczyptą peperoncino; kontynuujemy smażenie krewetek kolejne 2-3 minuty. Do krewetek wrzucamy startą cukinię . Całość podsmażymy ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany
La grande e la piccola cuocawodą, na centymetr powyżej powierzchni ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa i duś 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj soczewicę i ryż rozłożone obok siebie, albo wymieszane. Smacznego! Artykuł Środa: Sałatka(...)soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzbył on najbardziej wyczuwalny i widoczny, zaraz obok owoców morza. W mojej wersji nie ma niestety też wielkiego bogactwa jeżeli chodzi o owoce morza, bo udało się "upolować" tylko krewetki, ale jeżeli mamy i lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość. Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka(...)całej objętości patelni. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 8-10 minut (nie mieszać – składniki mają bulgotać, ale nie za mocno). Dodać krewetki i owoce morza. Przykryć patelnię folią aluminiową, zmniejszyć ogień i gotować przez 6 minut. Po tym czasie sprawdzić czy ryż jest miękki (jeśli nie to gotować jeszcze przez chwilę). Odstawić
Healthy food explorerczosnek. Następnie pokrój go w plasterki a pomidorki przekrój na pół. Rozgrzewamy patelnię dodając odrobinę oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu(...)Energicznie wymieszać z makaronem. Gotowe Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy opcjonalnie posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego ! Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu
I LOVE LIFEdalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów(...)przygotowania. Wyjątek stanowi tu sałatka COBB, w której jest jajko, a jak wiadomo, jajka trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać
Niedzielny kucharz