krewetki - 3802 przepisów (strona:68/254)

KREWETKI Z MANGO, BIAŁĄ KAPUSTĄ I MARCHEWKĄ 161

Dziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa.  Czas przygotowania : 20 min. Czas pieczenia(...)Porcja dla 4 osób Składniki: ● 16 krewetek tygrysich ● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty) ● 4 marchewki ● ½ pęczek kolendry ● 1 limonka bio ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Limonkę umyj, osusz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron z owocami morza 113

Opis Makaron z owocami morza : Przedstawiamy przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jest to potrawa podobna do włoskiego spaghetti frutti di mare. Smak małży i krewetek podnosi dodatek białego wina, aromatu potrawie dodają suszone zioła, czosnek i zielona pietruszka. Uwielbiam to danie za jego smak i prostotę przygotowania, danie jest gotowe dosłownie w kilka minut. Danie idealne(...)smakiem oraz zabójczym wyglądem. Zachwyci każdego, jak również przekona do siebie tych którzy nie przepadali za owocami morza. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony . Składniki: 250 g krewetek 350 g makaronu spaghetti 250 g małży 4 ząbki czosnku 100 ml białego wina (wytrawne) natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz 1 ostra papryczka chili

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Risotto z krewetkami 153

Krewetki albo się lubi albo nienawidzi, ja uwielbiam i najlepiej takie podsmażone na masełku z czosnkiem i posypane natką pietruszki, może nie być nic innego! No chyba, że z grilla, też fajnie smakują :)    Tym razem dodałam je do kremowego risotto które bardzo często robię i uwielbiam. Ich dodatek wspaniale podkreślił smak dania. Podane ze schłodzonym białym winem(...)paski cukinię, podlać znów bulionem  całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3  minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków  do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać  z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego

Wanilia i Kardamon
Spaghetti z cukinią i krewetkami (Spaghetti con zucchine e gamberetti) 137

SKŁADNIKI (4 porcje) 320 g spaghetti 500 g krewetek 100 ml białego wina 2 cukinie   3 ząbki czosnku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, pieprz szczypta peperoncino oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di spaghetti 500 g di gamberetti 100 ml di vino bianco 2 zucchine 3 spicchi d'aglio(...)smażymy ok. 1 minuty. Wlewamy wino i na większym ogniu odparowujemy. Zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i szczyptą peperoncino; kontynuujemy smażenie krewetek kolejne 2-3 minuty. Do krewetek wrzucamy startą cukinię . Całość podsmażymy ok. 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany

La grande e la piccola cuoca
Środa: Sałatka z soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo 163

wodą, na centymetr powyżej powierzchni ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa i duś 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj soczewicę i ryż rozłożone obok siebie, albo wymieszane. Smacznego!   Artykuł Środa: Sałatka(...)soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Paella z krewetkami 133

był on najbardziej wyczuwalny i widoczny, zaraz obok owoców morza. W mojej wersji nie ma niestety też wielkiego bogactwa jeżeli chodzi o owoce morza, bo udało się "upolować" tylko krewetki, ale jeżeli mamy i lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość.  Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka(...)całej objętości patelni. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 8-10 minut (nie mieszać – składniki mają bulgotać, ale nie za mocno). Dodać krewetki i owoce morza. Przykryć patelnię folią aluminiową, zmniejszyć ogień i gotować przez 6 minut. Po tym czasie sprawdzić czy ryż jest miękki (jeśli nie to gotować jeszcze przez chwilę). Odstawić

Healthy food explorer
Spaghetti z krewetkami 132

czosnek. Następnie pokrój go w plasterki a pomidorki przekrój na pół. Rozgrzewamy patelnię dodając odrobinę oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu(...)Energicznie wymieszać z makaronem. Gotowe   Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy opcjonalnie posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego ! Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu

I LOVE LIFE
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 169

dalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów(...)przygotowania. Wyjątek stanowi tu sałatka COBB, w której jest jajko, a jak wiadomo, jajka trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać

Niedzielny kucharz
Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową 144

dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej fasolki. Danie przygotujemy w 15 minut. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku ½ papryczki chili 1 szalotka 400g krewetek królewskich 250g pomidorków koktajlowych 250g fasolki zielonej lub żółtej sól, czarny pieprz łyżka masła garść świeżej bazylii Sposób przygotowania : Ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru(...)opłukać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowaną fasolkę. Przesmażyć razem 2 minuty. Dodać łyżkę masła. Doprawić do smaku solą

Pyry na Gaz
Spaghetti z pesto i krewetkami 128

zajmie Wam dużo czasu a Wasze kubki smakowe będą oczarowane :P Potrzebujemy: 200 g makaronu spaghetti (u mnie ten z mąki durum), ok. 250 g zielonego pesto, 300 g krewetek koktajlowych, 300 ml białego wytrawnego wina, oliwa z oliwek, cytryna, czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, parmezan Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaję krewetki(...)kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem, dużą ilością czosnku oraz ziołami. Wlewam świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz białe wino. Wszystko duszę ok. 10-12 minut. W garnku gotuję makaron. Krewetki odcedzam od wina i mieszam z ugotowanym makaronem. Dodaję pesto i wszystko ze sobą łączę. Wykładam na talerz i dekoruję startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Całość jest już gotowa

Przepis na Dzień Dobry
MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KREWETKAMI I BRANDY 206

Krewetki w sosie ze śmietanki i świeżego pomidora. Z orzechami włoskimi i brandy, które dodatkowo wzbogacają sos i nadają całości charakteru. Koniecznie z odrobiną soku i skórki otartej z cytryny.  Danie łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Robi się ekspresowo - jest gotowe w kilkanaście minut.  Z lampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła(...)siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając. Zwiększamy płomień do średniego, dodajemy krewetki i pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Podgrzewamy 30 sekund. Wlewamy brandy i gotujemy 1 minutę, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę, ocet balsamiczny i sok z cytryny

cool and minty
Śródziemnomorska zupa rybna 204

Przepis jakim się ostatnio zainspirowałam i wzięłam "pod lupę" to Śródziemnomorska zupa rybna ze strony 214. Przyznaję, jest to zupa wprost idealna na jesienne kaprysy pogodowe . Treściwa rybą i krewetkami oraz aromatyczna warzywami - idealnie rozgrzewa przy nierównej walce z jesienną aurą. Czas przygotowania składników to jedynie 15 minut, plus do tego 15 minut gotowania i można się cieszyć talerzem(...)450g] 0,75l [3 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 450g ryb o białym mięsie - u mnie polędwica z dorsza 450g krewetek - u mnie mrożone, choć wiadomo że najlepsze byłyby świeże 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać

Grunt to przepis!
Poniedziałek: Południowo-zachodnia sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami 138

palonej, wyrazistej w smaku, która może zdominować resztę składników. Polecamy Wam ten przepis jako prosty i szybki sposób na lekką kolację lub lancz do pracy. Składniki: 200-300 g krewetek, najlepiej surowych 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 mała cebula cukrowa 1 ząbek czosnku(...)szpinakiem. Dopraw łyżeczką chilli, papryki słodkiej i oregano. Skrop sokiem z cytryny. Posól i popierz do smaku. Wymieszaj.   Artykuł Poniedziałek: Południowo-zachodnia sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona 272

połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz ręcznikiem(...)całe kapelusze. Posól i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Krok 5 Obierz krewetki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i oleju. Wyłóż na tłuszcz krewetki Smaż na dość mocnym ogniu po minucie z każdej strony. Krok 6 Włóż do rondla z kurczakiem pieczarki i krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Podawaj

Niedzielny kucharz
Grzanko-tosty z kurczakiem i krewetkami 123

Składniki: (4 porcje) 8 szt. dużych krewetek (u mnie mrożone, obgotowane) 2 garście startego parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego) 4 plastry sera z niebieską pleśnią 4 większe lub 8 mniejszych grubych plastrów wędzonego filetu z kurczaka 4 lub 8 kromek pszennego pieczywa tostowego odrobina soku z cytryny odrobina soli i pieprzu Dip musztardowy 2,5 łyżki musztardy sarepskiej(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na dip wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki. Krewetki rozmróź, obierz z pancerzyków i pozbaw żyłek (jelit) biegnących wzdłuż grzbietów (jeśli używasz całych nieobranych krewetek). Opłukane pod bieżącą zimną wodą i osuszone, skrop sokiem z cytryny i oprósz lekko solą i pieprzem. Wstaw

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania