krewetki - 3802 przepisów (strona:63/254)

Krewetki w sosie śmietanowym (z miodem i musztardą) 126

śmietanowo-musztadowo-miodowym. Idealnie pasują do świeżego pieczywa, które można maczać w tym rewelacyjnym sosie. Dodatek białego wina sprawia, że całość jest bardziej kusząca i aromatyczna. Polecam!  250g krewetek (świeżych lub mrożonych) (*) 100-150 ml białego wina 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki miodu 1-2 ząbki czosnku czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka(...)masła sól, pieprz   Mało rozpuścić na patelni, dodać drobno posiekany czosnek i krewetki. Po 2 minutach wlać wino, a po kolejnych 2-3 - dodać śmietanę połączoną z musztardą i miodem. Krewetki doprawić solą i pieprzem. Całość posypać koperkiem i podgotować (na wolnym) ogniu przez kilka minut.   (*) Jeśli używacie krewetek mrożonych - muszą być one dokładnie rozmrożone

Di gotuje
Smażone krewetki 93

cherry  50 ml wina wytrawnego  papryka chili mielona garść ziaren słonecznika  imbir mielony pieprz, sól kolendra  150 g masła 50 ml oleju Przygotowanie:    Krewetki obierz z pancerza posyp solą i pieprzem z obu stron.  Rozgrzej olej i smaż krewetki do czasu uzyskania złotawego koloru. Wyjmij krewetki.  Na tym samym(...)oleju podsmaż połówki pomidorków oraz słonecznik całość zalej winem.Wsyp mieszankę przypraw według uznania. Na sam koniec dodaj masło, aby zagęścić sos. Tak przygotowane krewetki wspaniale smakują z grzanką

Kukuleczki
KREWETKI Z PIEKARNIKA 113

Krewetki są świetną przekąską podczas domowych spotkań. Ważne jest, aby nie spędziły długiego czasu w piekarniku, ponieważ będą gumowate. Przepis jest prosty, a krewetki wyborne. Potrzebujesz 1 opakowanie tygrysich krewetek  3 gałązki pietruszki kilka listków świeżej bazylii  3 ząbki czosnku pół łyżeczki cytryny oliwa z oliwek  sól i pieprz Wykonanie  Przygotuj marynatę: poszatkuj(...)pietruszkę i bazylię dodaj sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj z oliwą.  Marynatą posmaruj krewetki i odstaw na minimum 2 godziny. Im dłużej tym lepiej.  Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piec krewetki przez 9 minut

Kukuleczki
KREWETKI Z WOKA NA SŁODKO-KWAŚNO 149

kuchnia francuska to także dania zainspirowane kuchniami całego świata, między innymi kuchnią azjatycką.   4 porcje Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 20 minut   Składniki: 500 g średnich lub dużych krewetek* 1 mango 4 cm korzenia imbiru 8 gałązek kolendry 2 ząbki czosnku 4 młode pory (lub kawałek dużego pora, białej części) 4 młode cebulki 1 łyżka oliwy z oliwek(...)przez 10 minut na parze lub w gorącej osolonej wodzie. Cebulki obierz i posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, czosnek obierz i posiekaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonki*. Natnij krewetki delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń czarne żyłki. Mango obierz, obkrój miąższ wokół pestki i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 139

usuwając zewnętrzną białą błonę. Pokrój miąższ na małe cząstki, przełóż je do małej miseczki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę. Obierz krewetki z pancerzyków, ponacinaj je delikatnie nożem wzdłuż grzbietu i usuń czarną żyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój(...)małe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.   *Różowych ( pomarańczowych) krew etek. ** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron. *** Proporcje poszczególnych składników

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krewetki w pomidorach 154

masło 2-3 ząbki czosnku lub 2-3 cebule krewetki pęczek natki pietruszki 3 duże świeże pomidory 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka bazylia Przygotowanie: Krewetki obieramy, czyścimy i płuczemy. Dostałam kiedyś od znajomego wielką zbitą kulę mrożonych krewetek, które to właśnie teraz wykorzystałam.  Czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na odrobinie oliwy(...)racji tego, że źle na czosnek reaguję, podmieniłam go na 3 cebule:) Dałam też zamiast zwykłej oliwy, oliwę z oliwek oraz mniej więcej 1/8 kostki masła. Dodajemy krewetki. Lekko solimy i pieprzymy.  Dodajemy pomidory, papryczki, przyprawy. Zamiast pomidorów z puszki, dałam 3 duże pomidory świeże.  Papryczek nie miałam, więc dodałam ostrą paprykę w proszku. Wsypałam również odrobinę

Ukojenie Podniebienia
Krewetki w pomidorkach, z chili i czosnkiem niedźwiedzim 145

natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo czarny makaron farbowany atramentem kałamarnicy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pomidorki oraz rozgnieciony czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki. Po krótkiej chwili smażenia dodajemy sos chili, przecier, posiekany czosnek niedźwiedzi, natkę. Dusimy krewetki w sosie przez 3 minuty. Gotowe krewetki podajemy z ugotowanym makaronem. Uwaga(...)ogonki od krewetek! Tata je zjazd nim zdążyłam go ostrzec

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z krewetkami w sosie cztery sery 178

przygotowuje się je tyle, ile trwa gotowanie makaronu - od momentu wstawienia wody i odcedzenia go ;-) A smakuje tak, że żal zostawić choćby mały okruszek...  SKŁADNIKI ok. 300 g krewetek (tym razem mrożonych, gotowych do użycia) ok. 300 g makaronu 200 ml śmietany 30 % 125 g sera gouda 125 g sera grana padano 125 g sera mozzarella(...)sera gorgonzola 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz Krewetki myjemy, usuwamy ogonki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej rozgrzewamy na patelni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, a następnie dodajemy krewetki. Obsmażamy je z obu stron i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień pod patelnią (ważne jest to żeby śmietana nie gotowała

Czary - gary w kuchni
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 170

minuty i odstawiamy na 15 minut.  Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki.    Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy     Składniki:   5 00   g ciecierzycy   s ól i pieprz   4 łyżki oliwy extra  vergine   1 cebula   rozmaryn, szałwia(...)lasterki cebulę, dodajemy pure e   z ciecierzycy i rozcieńcz amy bulionem. Doprawiamy solą,  pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.    Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i po d smażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy

SzczyptaSmaQ
Makaron z boczkiem i krewetkami 163

surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna(...)niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę

Moja pasja smaku
Sałatka owocowa z krewetkami, surimi i orzeszkami nerkowca 105

Przepis na tę wyjątkową sałatkę z krewetkami króluje w mojej rodzinie od paru lat. Dostała go moja Mama od znajomego, wspaniałego kucharza, który zechciał się nim podzielić (dziękujemy!) :) A to nie byle kto, bo gotował nawet dla polskiego ambasadora we Francji! Teraz ja, pragnę się podzielić tym przepisem z Wami. Uważam, że jest tego wart. Sałatka zdecydowanie należy(...)paluszków krabowych surimi (mrożonych lub świeżych – mrożone najpierw należy rozmrozić) ogórek zielony (długi) duża puszka mieszanki koktajlowej puszka ananasa pokrojonego w kawałki kilka łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: Zamrożone krewetki koktajlowe wrzucamy na 2-3 minutki do gotującej się wody z dodatkiem Vegety. Następnie odcedzamy je na sitku. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy

MyCookBook.pl
Wielkanocne jaja na twardo z dodatkami 96

Wielkanoc nie może rzecz jasna zabraknąć gwoździa programu, a mianowicie: jaj! :) Prócz doskonale znanych jajek na twardo w majonezie, chciałam zaproponować Wam bardzo smaczną alternatywę z innymi dodatkami : łososiem, krewetkami i serem pleśniowym. Są banalnie proste w wykonaniu i wyglądają bardzo wykwintnie. Obiecuję, że zrobią furorę podczas świątecznego śniadania! Składniki: 12 jajek na twardo (po 4 jajka(...)plasterków pomidorków koktajlowych) 1 łyżka szczypiorku Jajka z pastą z łososia: 50 g wędzonego łososia 20 g majonezu 1 plasterek cytryny gałązka koperku Jajka z majonezem i krewetkami: 8-16 krewetek koktajlowych (ugotowanych) ok. 30 g majonezu szczypiorek lub koperek Wykonanie: Jajka z pastą z sera pleśniowego. Ser miksujemy lub rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem. Nakładamy

MyCookBook.pl
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 142

bulionu z krewetek - 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba  - krewetki - olej krokoszowy lub ryżowy OLEOFARM - suszone zioła takie jak bazylia tajska Pory dokładnie umyj, posiekaj na drobne paseczki. Czosnek, imbir, chili ,szalotkę obierz i posiekaj. W dużym rondlu smaż(...)oliwie z oliwek, pory, czosnek, imbir, chili i szalotkę, około 7 minut. dodaj mleko kokosowe, bulion z krewetek i gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno

SMYKWKUCHNI
KREWETKI Z CZOSNKIEM 133

minut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam  żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można(...)wlać parę łyżek białego wina,  bezpośrednio do krewetek na patelnię. Rozpuściłam sporo masło z odrobiną oliwy z oliwek,żeby masło się nie spaliło  i dodałam parę roztartych ząbków czosnku   (ilość wedle uznania). Można również podsmażyć pokrojoną drobno paprykę czuszkę. Dodałam krewetki, mieszałam i smażyłam około 5 minut. Solę,pieprzę do smaku. Skropiłam

potrawyregionalne
Koperty naleśnikowe z krewetkami 144

Naleśniki – wszystkie składniki wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Odrobinkę oleju rozgrzać na patelni, następnie smażyć naleśniki, powinny być cienkie płaty naleśnikowe. Przykryć, żeby nie ostygły. Jeśli użyjecie zamrożonych krewetek to musicie je zalać wrzątkiem na kilka sekund, aż lekko zrobią się różowe, następnie odcedzić dokładnie. Mocno rozgrzać patelnię dodać oliwę o smaku czosnkowym. Najpierw na patelni obsmażyć(...)lekko się przypiecze. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki krewetki ( zostawić kilka całych do dekoracji), chilli posiekaną, ząbki czosnku. Skropić wszystko sokiem z cytryny i lekko doprawić solą. Smażyć mieszając minutę. Zdjąć z patelni obsypać natką pietruszki. Na ciepły naleśnik nałożyć ciepły farsz, skropić słodko kwaśnym sosem chilli, dodać liście rukoli lub innej sałaty. Złożyć dwa równoległe boki

Kuchnia Pokoleń