Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka i smaczna sałatka z krewetkami. Składniki mieszanka sałat rukola pomidorki dwa ząbki czosnku dwie łyżki masła 15 szt. krewetek szczypiorek łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie Masło rozpuszczam, wrzucam posiekany czosnek, chwile podsmażam, aby masło nabrało aromatu, dodaję posolone krewetki i podsmażam przez dwie minuty z każdej strony(...)koniec dodaje sok z cytryny i pieprz. Na talerz układam sałatę, pomidor, krewetki polewam aromatycznym masłem i na koniec posypuję szczypiorkiem, a czasem grzankami. Autor przepisu: Sylwia Palinska Artykuł Pyszna sałatka z krewetkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyEgzotyczna sałatka z krewetkami to propozycja dla osób, które uwielbiają owoce morza. Składniki: 25 szt. krewetek obranych świeżych 1 ząbek czosnku (można dodać więcej w zależności czy ktoś lubi czosnek) mniejsze pół kostki masła pietruszka zielona 1 świeża papryczka chilli *na talerzu ułożyłam sałatę lodową, ogórka świeżego i czerwoną paprykę. Sposób przygotowania: Na patelni rozpuściłam masło, dodałam chilli(...)czosnek po ok. 1min. dodałam krewetki i smażyłam po 1 minucie na każdej ze stron, na koniec dodałam świeżą pietruszkę (dodałam odrobinę przyprawy do ryb) ale nie dużo, bo krewetki same w sobie są słone. Autor przepisu: Klaudia Gęśla Artykuł Sałatka z krewetkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisydzisiaj stawiam na ostatnią opcję (choć z drugiej strony zawsze można ją połączyć z którąś z powyższych 😉) i przygotowałam coś, co choć trochę przypomni mi wakacyjny klimat - spaghetti z krewetkami. Krewetki wielu z nas kojarzą się z kuchnią orientalną. Z jednej strony nic w tym dziwnego, bardzo często wykorzystywane są choćby w kuchni azjatyckiej. Jednak(...)moim blogu pokazałam już kilka przepisów z wykorzystaniem tych morskich i słodkowodnych stworzonek (znajdziecie je tutaj ), a dzisiaj pokażę Wam kolejny, tym razem z wykorzystaniem makaronu spaghetti. Spaghetti z krewetkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować: 100g makaronu spaghetti, 10 krewetek, łyżeczkę masła klarowanego, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sok z połowy cytryny
Z notatnika dietetykasię przede wszystkim z oliwy z oliwek, bazylii, orzeszków piniowych i sera Grana Padano. (porcja dla 2 osób) Składniki: 200g makaronu bavette lub innego waszego ulubionego 225g ( opakowanie) mrożonych krewetek 3-4 łyżki pesto alla Genovese firmy Ponti 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, łyżka masła Sól , pieprz do smaku Opcjonalnie świeża bazylia, ser Grana Padano(...)Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku. Wstawić wodę na makaron, lekko posolić. Jednocześnie na dużej patelni rozgrzać olej dodać masło oraz drobno posiekany czosnek. Gdy lekko się przyrumieni dodać krewetki i lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć je około 2-3 minut z jednej i drugiej strony. Należy uważać aby nie przesmażyć krewetek
W garach u GosiKremowe, delikatnie cytrynowe risotto z krewetkami. Lekkie danie, idealne na lato. Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio lub carnarolli kilkanaście dużych oczyszczonych krewetek pół cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz i sól Krewetki mrożone rozmrozić. Wrzucić je do wrzącej wody i gotować około 2 minuty(...)ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję. Mieszać od czasu do czasu. Powtarzać dolewanie płynu, aż ryż sie ugotuje i będzie al dente. Wtedy wrzucić pokrojone krewetki i skórkę z cytryny. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać 2 pozostałe łyżki masła. Przemieszać i wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyc pozostałe krewetki
wyzwania kuchenneZupa którą zrobicie w 30 minut. Lekka, aksamitna, zdrowa. Trzeba cieszyć się szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć. 1 pęczek białych szparagów 1 cebula 3 ziemniaki duże 2 ząbki czosnku 200 ml mleczka kokosowego olej ziołowy papryczka chili sól, pieprz 20 dkg krewetki(...)chili, olejem ziołowym i krewetkami. Krewetki przekładam do miski, wlewam trzy łyżki oleju ziołowego, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano i odstawiam na 30 minut do lodówki. Krewetki smażę po minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni
wesoła kuchniaodsączyć na papierowym ręczniku. Wstawić wodę na makaron, lekko posolić. Jednocześnie na dużej patelni rozgrzać olej dodać masło oraz drobno posiekany czosnek. Gdy lekko się przyrumieni dodać krewetki i lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć je około 2-3 minut z jednej i drugiej strony. Należy uważać aby nie przesmażyć krewetek ponieważ zrobią się gumowate. Ugotowany(...)gorący makaron odcedzić na sicie, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Odsączony makaron przełożyć na patelnię z krewetkami dodać około 4 łyżki pesto wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli okaże się, że składniki nieco ciężko się łączą dodać 2-3 łyżki pozostawionej wody po gotowaniu makaronu. Od razu podawać. U mnie dodatkowo posypane serem grana
W garach u Gosiblaszce, na papierze do pieczenia, rozłóż różyczki kalafiora i brokuła. Na drugiej tacy pokrojone w paski papryki: czerwoną i żółtą, a także krewetki. Po 10 minutach pieczenia zdejmuj krewetki z tacy, a ich miejsce wstaw: batat pokrojony w kostkę, rzodkiewki posiekane w plastry i kalarepę pokrojoną w słupki. Ustaw temperaturę 200 stopni, włącz termoobieg i – go! Czas(...)pieczenia? To zależy od pieczonego składnika. Wspomnieliśmy, że krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwięcej czasu potrzebują składniki do zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Jednak po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania
Niedzielny kucharzwyszukane składniki. Jajka, biała kiełbasa, domowy chleb z pyszną pastą, chrzan i proste ciasto. Święta to przecież celebrowanie wiosny i czasu spędzonymi z najbliższymi. Jeśli mamy w zamrażarce krewetki i brokuła, będzie to Wielkanoc na bogato. Ale bez spiny i stania przy garach. Jajka po turecku W oryginalnym tureckim przepisie są jajka w koszulkach i więcej pikantnej papryki(...)koperku pół czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej limonki 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz – ćwierć łyżeczki Pełny przepis tutaj. Kanapki z pastą z krewetkami Schab po warszawsku Składniki: ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 4 jajka ugotowane na twardo mała cebula – drobno pokrojona 3 czubate łyżki chrzanu dymka drobno pokrojona
Ugotowane pozamiataneminut. Elegancka, aksamitna zupa, na którą składa się fasola, seler, cebula i mleko kokosowe, polana ostrym jak brzytwa sosem. Przepis będzie dostępny w czwartek rano Piątek: Duszone krewetki na ryżu Jeśli masz w domu ryż, albo drobny makaron (orzo, gwiazdki, łezki), czosnek, cytrynę i krewetki, to masz wszystko, żeby zrobić szybki, nietuzinkowy obiad. W tym daniu bardzo interesujący(...)należy przy tym kurczowo trzymać się przepisów, ale dostosowywać do własnych potrzeb i możliwości. My np. zrobiliśmy łososia z brokułem, choć w oryginale występowały szparagi, makaron orzo do krewetek, zastąpiliśmy ryżem, który jest zdrowszy, a poza tym był pod ręką, a do zupy dodaliśmy mleczko kokosowe zamiast śmietany. Chodzi o to, żeby nie ganiać do sklepu za każdym brakującym
Niedzielny kucharzczas. Przygotowanie krewetek – jeśli macie mrożone to należy je odmrozić. Oczyścić krewetki. Skropić sokiem z cytryny, doprawić delikatnie solą. Zostawić na chwilkę. Teraz już można dodać krewetki. Gotować już około 2-3 minut. Krewetki muszą się ugotować. Wrzucić kiełki fasoli mung. Obsypać pokrojoną kolendrą. Wymieszać wszystko i podawać. Smacznego
Kuchnia Pokoleńprzypalić, przesmażamy całość przez 5 minut. Dodajemy imbir wraz z zalewą, przesmażamy minutę. Dodajemy mleczko kokosowe i całość zagotowujemy przez około 5- 7 minut. Dodajemy na sam koniec krewetki, aby się ugotowały dosłownie 1- 2 minuty. Całość posypujemy świeżą kolendrą i posiekanym chilli. Grzybki Shimeji przesmażam na gorącym oleju dosłownie 1 minutkę, podaję bezpośrednio na talerz. Ryż gotujemy(...)wedle instrukcji na opakowaniu, ja zawsze zamieniam 50 ml wody na 50 ml mleczka kokosowego, ryż jest zdecydowanie bardziej smaczny! Ugotowany ryż wykładamy na talerz, obok krewetki w sosie kokosowym i grzybki Shimeji. *jeśli nigdy nie jadłeś grzybków azjatyckich to się nie obawiaj ich smaku, jest bardzo delikatny ale niesamowicie intensywny, komponują się idealnie z rybami i owocami
SMYKWKUCHNIzupie intensywnego rybnego smaku i aromatu. Kolendrę możemy zastąpić pietruszką… ale wtedy to już inna zupa Składniki 1kg pokrojonej w kawałki filetowanej ryby (łosoś, dorsz, halibut) 200g krewetek 200g kalmarów (krążków) 2 papryki – czerwona i zielona pokrojone w paski 4 średnie cebule, posiekane w piórka 6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych 50ml oliwy 500g ziemniaków(...)ryba się nie rozpadła, gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy w miseczkach lub w słoiczkach, obficie posypaną kolendrą. * Bulion rybny – Jeśli uda nam się kupić całe ryby i krewetki w pancerzykach – ryby sprawiamy, filetujemy, krewetki obieramy z pancerzyków i oczyszczamy. Głowy ryb, płetwy, kręgosłup, pancerzyki krewetek – wszystko to wrzucamy do gara, zalewamy wodą
Tajemnice Smakumiędzywojennym, niestety po wojnie przestano sprowadzać je do Polski. Od kilkunastu lat owoce morza znów zaliczają wzrost popularności i coraz częściej pojawiają się w naszym menu. Najczęściej jadamy właśnie krewetki, ponieważ są szeroko dostępne i stosunkowo tanie w porównaniu do innych owoców morza. Risotto z krewetkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania risotta będziesz potrzebować: 150g ryżu(...)jaśminowego, 3 szalotki, papryczkę chilli, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek bulionu, 250g krewetek, 10 szparagów, 100g groszku cukrowego, soli, pieprzu, oregano, natkę pietruszkę, łyżkę oleju. 1. Posiekaj czosnek, chilli i szalotki. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa i przyprawy (oprócz natki pietruszki
Z notatnika dietetykaprawie” jak na Gozo. Spaghetti z owocami morza Drukuj przepis Składniki 200g ośmiornicy (oczywiście u nas da się kupić raczej mrożoną) 400g mieszanki owoców morza (kalmary, mule, ośmiorniczki, krewetki w skorupkach, surimi i inne bajery) 400g krewetek dużych (obranych z ogonkiem) 400g przecieru pomidorowego (takiej pulpy, sosu np: mutti z oliwą) 3 ząbki czosnku (w plasterki(...)name = "Spaghetti z owocami morza (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "200g ośmiornicy (oczywiście u nas da się kupić raczej mrożoną) 400g mieszanki owoców morza (kalmary, mule, ośmiorniczki, krewetki w skorupkach, surimi i inne bajery) 400g krewetek dużych (obranych z ogonkiem) 400g przecieru pomidorowego (takiej pulpy, sosu np: mutti z oliwą) 3 ząbki czosnku (w plasterki
CoolinarniePL