Krewetki , to doskonała przystawka dla wielbicieli owoców morza. Smażone krewetki w na maśle z czosnkiem i pietruszką smakują wybitnie, są proste w przygotowaniu, najlepiej smakują z pieczywem podane na gorąco. składniki na 2 porcje opakowanie mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól przepis Rozgrzewamy masło na patelni(...)układamy rozmrożone krewetki, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, po chwili wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki smażymy 6 minut
Smakowite Daniaszereg dobroczynnych właściwości: ma działanie rozkurczowe, przeciwobrzękowe, uspokajające, przeciwnowotworowe. Pomaga przy przeziębieniac h, poprawia krążenie krwi i ułatwia medytowanie. Jak znalazł dla mnie dzisiaj, bo poniewiera mnie jakieś choróbsko. KREWETKI PO BIAŁOWIESKU ok.4 łyżki oliwy do smażenia 1 średniej wielkości cebula 1/2kg mrożonych krewetek koktajlowych (20% wody) kilka listków żubrówki 1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy(...)sól i pieprz do smaku pęczek pietruszki do dekoracji 200g (dwa woreczki) ryżu parboiled Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym tłuszczu. Krewetki wrzucamy na patelnię- ja zazwyczaj nie mam czasu ich rozmrażać, a wodę, która z nich wypływa odparowuję do otrzymania gęstego sosu. Żubrówkę bardzo drobno siekamy- ma ostre listki i zbyt duże kawałki będą wyczuwalne
les mirabellessię kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem, z mleczkiem kokosowym lub bez niego. Ja robię ją z krewetkami i bez mleczka kokosowego. Dodaję ziarna kukurydzy ze świeżej kolby, a podaję z makaronem ryżowym. Imbir (po lewej) i galangal Składniki (na średniej wielkości garnek): 2-3 łyżki pasty(...)cukier. Po kilku minutach dodać pastę tom yum, szalotkę, sok z limonki oraz sosy rybny i ostrygowy, a po kilku kolejnych - kukurydzę, pomidora pokrojonego na kilka cząstek oraz krewetki. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupy, w drugim garnku wstawcie wodę na makaron. Pamiętajcie, że makaron ryżowy gotuje się tylko minutę. Gdy wszystko jest gotowe, do miseczek włóżcie
W SMAKznakomitą Som tam - ostrą sałatkę, bardzo popularna w Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd. Przeczytaj także Jak zjeść papaję . Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: Zielona papaja, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwone chili(...)limonek, świeża kolendra. Przygotowanie: Papaję umyć, obrać, usunąć pestki, poszatkować lub pokroić nożem w słupki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. W moździerzu utłuc czosnek, chili, krewetki, cukier i orzeszki (na wyczuwalne kawałki!). Dodać sok z limonki, sos rybny i papaję, lekko ugnieść, wymieszać z pomidorami i kiełkami fasoli, posypać kolendrą. Migawki z Tajlandii Suszone krewetki
SzczyptaSmaQkrewetek tygrysich - świeże w pancerzach 4 łyżki masła klarowanego natka pietruszki 3 łyżki soku z cytryny 3 suszone papryczki chili 6 ząbków czosnku sól morska Przygotowanie: Krewetki pozbawiamy pancerza, możemy jednak pozostawić ogonki. Obrane już krewetki umieszczamy w naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny, solimy szczyptą soli morskiej i dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku. odstawiamy(...)minut. Na patelnię dodajemy 4 łyżki masła klarowanego wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki 5 ząbków czosnku. Rozpuszczamy masło o dodajemy do niego krewetki, trzymamy w maśle ok 5 minut i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i papryczki chili. Odcedzamy z masła i krewetki są gotowe do spożycia. Smacznego
ClauditteMissCookingdanie postanowiłem połączyć je z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Mam nadzieję, że pokusicie się na przygotowanie moich krewetek. Bon appetit :) Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI(...)krewetek 1 duży seler 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 dymka 1 limonka natka pietruszki śmietana 18% 40 g masła oliwa z oliwek 60 ml białego wina gałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki: Pomidory i paprykę kroimy na drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem
kulinarnyJaKrewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle. Czas przygotowanie: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie) 6 średnich marchewek 2 cebule szalotki(...)wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz
kulinarnyJagłodomorów takich jak ja kiedy jestem bardzo głodna i obiad muszę mieć na za chwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki: Opakowanie krewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki) płaska łyżka masła łyżeczka posiekanej natki pietruszki plasterek cytryny sól 1 ząbek czosnku Dodatki: Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus) brokuł gotowany(...)najlepiej na parze) Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus
Anielska Kuchnia Aniherbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona(...)drobno pokrojona mała ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut. Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy. Całą potrawę wykonujemy w woku
Kulinarny karnet Christopheracebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki smażymy nie dłużej niż 2-3 minuty, wyciągamy na talerzyk do ostygnięcia. Do masy serowej dodajemy drobno posikane oliwki i cebulę, dodajemy przekrojone na pół ostudzone(...)krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z pomidorów ścinamy górę, dół pomidora wydrążamy i napełniamy twarogiem. Wierzch ozdabiamy całymi krewetkami, oliwkami, świeżą natką pietruszki, można również skropić oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem
Apetyczna babeczkamaczanka po krakowsku to było bodajże jedyne danie z Krakowa, nie licząc kiełbas. Wychodzi na to, że regionalną potrawą krakowską jest burger i krewetki. Mam tylko nadzieję, że krewetek w Wiśle nie łowili. Ale wróćmy na moment do maczanki po krakowsku. Czy ktoś może wie gdzie w okolicach Krakowa jest plantacja papryczek jalapeno? Oraz czy gdzieś w Krakowie(...)tego sos szumnie nazwany przez panią andaluzyjski, więc ja pełna radości, pomna smaku papryki, pomidorów, natki pietruszki, dobrego majonezu oczekiwałam na ten sos, bo jak zapewniali wszyscy od krewetek po koktajle, sosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl
ladykitchenSkworcu - wow jakie ostre!) 75ml białego wina (w oryginalnym przepisie jest martini lub cinzano rostao, ja akurat miałam czerwone wino) 250g jajecznego makaronu tagliatelle 1/5 kostki masła sól Obieram krewetki. Wstawiam wodę na makaron. Gdy zawrze solę i wrzucam tagliatelle. W misce łączę przecier pomidorowy z mlekiem (ja użyłam śmietanę), następnie dodaję mascarpone. Całość dokładnie mieszam. W woku rozgrzewam(...)oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron i dodaję do sosu. Chwilkę podgrzewam. Zdejmuję z ognia dodaję masło pokrojone w małe kawałki. Mieszam aż masło się rozpuści. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkimasła • 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) • sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia(...)odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody. W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany
Blondynka Gotujeoliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżka octu winnego Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 3-4 minuty, odcedzić, odłożyć do przestudzenia. Doprawić sokiem z cytryny i czosnkiem (użyłam granulowanego ale oczywiście doskonale sprawdzi się świeży, przeciśnięty przez praskę(...)porwać na kawałki, pomidory wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki dodać do sałaty wraz z dwiema porcjami krewetek. 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów wymieszać z 1 łyżką octu winnego, doprawić solą i pieprzem (ewentulanie łyżką suszonych lub świeżo posiekanych ziół) wymieszać z sałatą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDyniowe szaleństwo trwa! ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny, gęsty, słodko-ostry i bardzo pożywny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i krewetkami <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 800 ml wody 750 g dyni 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 1 mała cebula, przekrojona w pół 5 cm korzenia imbiru 1 pęczek włoszczyzny(...)przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. 4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty. 5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy
My Culinary Art