krewetki - 3660 przepisów (strona:61/244)

Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 147

ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza Wykonanie: Krewetki obrać i usunąć z nich jelita (kilka można zostawić w pancerzu do dekoracji).  Przegrzebki delikatnie przepłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej(...)paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć krewetki po minucie z każdej strony. Usmażone krewetki dodać do sosu. Na osobnej patelni rozgrzać masło i usmażyć przegrzebki – po minucie z każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym

Kuchnia Bon Appetit
Dlaczego warto jeść owoce morza? 198

węglowodanów. Do ich jedzenia można namówić nawet najmłodszych, którym zapewne posmakuje pizza z krewetkami i pieczarkami. Starsi smakosze mogą zafundować sobie sałatkę z frutti di mare, rosół z krewetkami czy małże po nowozelandzku. Owoce morza świetnie nadają się również na grilla. >>>Zobacz przepis na pyszne mule i krewetki<<< Paella z owocami(...)często spotykanymi przysmakami na stołach we Francji, Włoszech, Grecji i innych krajach nadmorskich. Wprawdzie część owoców morza jest dość droga, jednak za niewygórowaną cenę w dowolnym supermarkecie kupimy małże, krewetki lub mieszankę frutti di mare . Osoby bardziej zamożne mogą sobie natomiast pozwolić na nieco większy wydatek na homary, ostrygi, ośmiornice czy langusty.   Post Dlaczego warto jeść owoce morza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA Z GRILLOWANEGO ANANASA I KREWETEK 122

Pyszna, lekka sałatka z grillowanym ananasem, serem feta i krewetkami. Idealna dla osób dbających o linię oraz smakoszy pysznych, zdrowych sałatek.                                                                       Składniki(...)Przygotowanie :  Ananasa przecinamy na pół, wydrążamy środek który kroimy na kawałki.  Pokrojonego kurczaka i krewetki doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na grillu grillujemy ananasa, kurczaka i krewetki aż ładnie się zarumienią, następnie odkładamy na tackę.  Składniki sosu dokładnie mieszamy.  Sałatę mieszamy z serem feta, ananasem, kurczakiem, krewetkami, pomidorkami i oliwkami. Napełniamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Laksa z krewetkami i szpinakiem 143

przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Składniki 250 g krewetek * 550 ml bulionu ** 250 ml mleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka(...)imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem

Wędrówki po kuchni
KREWETKI Z PIEKARNIKA 109

Witajcie!  Tylko tyle krewetek udało mi się uchwycić :) Polecam wam ten przepis, krewetki są soczyste, znikają bardzo szybko z talerza. Idealna przekąska, kiedy odwiedzą nas znajomi.  Miłego dnia Składniki: około 20 surowych tygrysich krewetek  4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki  1 łyżeczka soku z cytryny  3-4 łyżki oliwy(...)oliwek  Przygotowanie: Marynata: czosnek pokrój na cienkie plasterki, połącz z pozostałymi składnikami.  Krewetki polej marynatą i odstaw do lodówki na około 2 godziny.  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st i zapiekaj krewetki przez 6 minut.  Podawaj z świeżą bagietką. Smacznego

Kukuleczki
Krewetki w sosie śmietanowym (z miodem i musztardą) 123

śmietanowo-musztadowo-miodowym. Idealnie pasują do świeżego pieczywa, które można maczać w tym rewelacyjnym sosie. Dodatek białego wina sprawia, że całość jest bardziej kusząca i aromatyczna. Polecam!  250g krewetek (świeżych lub mrożonych) (*) 100-150 ml białego wina 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki miodu 1-2 ząbki czosnku czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka(...)masła sól, pieprz   Mało rozpuścić na patelni, dodać drobno posiekany czosnek i krewetki. Po 2 minutach wlać wino, a po kolejnych 2-3 - dodać śmietanę połączoną z musztardą i miodem. Krewetki doprawić solą i pieprzem. Całość posypać koperkiem i podgotować (na wolnym) ogniu przez kilka minut.   (*) Jeśli używacie krewetek mrożonych - muszą być one dokładnie rozmrożone

Di gotuje
Smażone krewetki 87

cherry  50 ml wina wytrawnego  papryka chili mielona garść ziaren słonecznika  imbir mielony pieprz, sól kolendra  150 g masła 50 ml oleju Przygotowanie:    Krewetki obierz z pancerza posyp solą i pieprzem z obu stron.  Rozgrzej olej i smaż krewetki do czasu uzyskania złotawego koloru. Wyjmij krewetki.  Na tym samym(...)oleju podsmaż połówki pomidorków oraz słonecznik całość zalej winem.Wsyp mieszankę przypraw według uznania. Na sam koniec dodaj masło, aby zagęścić sos. Tak przygotowane krewetki wspaniale smakują z grzanką

Kukuleczki
KREWETKI Z PIEKARNIKA 107

Krewetki są świetną przekąską podczas domowych spotkań. Ważne jest, aby nie spędziły długiego czasu w piekarniku, ponieważ będą gumowate. Przepis jest prosty, a krewetki wyborne. Potrzebujesz 1 opakowanie tygrysich krewetek  3 gałązki pietruszki kilka listków świeżej bazylii  3 ząbki czosnku pół łyżeczki cytryny oliwa z oliwek  sól i pieprz Wykonanie  Przygotuj marynatę: poszatkuj(...)pietruszkę i bazylię dodaj sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Wszystko wymieszaj z oliwą.  Marynatą posmaruj krewetki i odstaw na minimum 2 godziny. Im dłużej tym lepiej.  Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piec krewetki przez 9 minut

Kukuleczki
KREWETKI Z WOKA NA SŁODKO-KWAŚNO 142

kuchnia francuska to także dania zainspirowane kuchniami całego świata, między innymi kuchnią azjatycką.   4 porcje Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 20 minut   Składniki: 500 g średnich lub dużych krewetek* 1 mango 4 cm korzenia imbiru 8 gałązek kolendry 2 ząbki czosnku 4 młode pory (lub kawałek dużego pora, białej części) 4 młode cebulki 1 łyżka oliwy z oliwek(...)przez 10 minut na parze lub w gorącej osolonej wodzie. Cebulki obierz i posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, czosnek obierz i posiekaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonki*. Natnij krewetki delikatnie wzdłuż grzbietu i usuń czarne żyłki. Mango obierz, obkrój miąższ wokół pestki i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 133

usuwając zewnętrzną białą błonę. Pokrój miąższ na małe cząstki, przełóż je do małej miseczki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę. Obierz krewetki z pancerzyków, ponacinaj je delikatnie nożem wzdłuż grzbietu i usuń czarną żyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój(...)małe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.   *Różowych ( pomarańczowych) krew etek. ** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron. *** Proporcje poszczególnych składników

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krewetki w pomidorach 147

masło 2-3 ząbki czosnku lub 2-3 cebule krewetki pęczek natki pietruszki 3 duże świeże pomidory 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka bazylia Przygotowanie: Krewetki obieramy, czyścimy i płuczemy. Dostałam kiedyś od znajomego wielką zbitą kulę mrożonych krewetek, które to właśnie teraz wykorzystałam.  Czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na odrobinie oliwy(...)racji tego, że źle na czosnek reaguję, podmieniłam go na 3 cebule:) Dałam też zamiast zwykłej oliwy, oliwę z oliwek oraz mniej więcej 1/8 kostki masła. Dodajemy krewetki. Lekko solimy i pieprzymy.  Dodajemy pomidory, papryczki, przyprawy. Zamiast pomidorów z puszki, dałam 3 duże pomidory świeże.  Papryczek nie miałam, więc dodałam ostrą paprykę w proszku. Wsypałam również odrobinę

Ukojenie Podniebienia
Krewetki w pomidorkach, z chili i czosnkiem niedźwiedzim 138

natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo czarny makaron farbowany atramentem kałamarnicy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pomidorki oraz rozgnieciony czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki. Po krótkiej chwili smażenia dodajemy sos chili, przecier, posiekany czosnek niedźwiedzi, natkę. Dusimy krewetki w sosie przez 3 minuty. Gotowe krewetki podajemy z ugotowanym makaronem. Uwaga(...)ogonki od krewetek! Tata je zjazd nim zdążyłam go ostrzec

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z krewetkami w sosie cztery sery 170

przygotowuje się je tyle, ile trwa gotowanie makaronu - od momentu wstawienia wody i odcedzenia go ;-) A smakuje tak, że żal zostawić choćby mały okruszek...  SKŁADNIKI ok. 300 g krewetek (tym razem mrożonych, gotowych do użycia) ok. 300 g makaronu 200 ml śmietany 30 % 125 g sera gouda 125 g sera grana padano 125 g sera mozzarella(...)sera gorgonzola 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz Krewetki myjemy, usuwamy ogonki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej rozgrzewamy na patelni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, a następnie dodajemy krewetki. Obsmażamy je z obu stron i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień pod patelnią (ważne jest to żeby śmietana nie gotowała

Czary - gary w kuchni
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 165

minuty i odstawiamy na 15 minut.  Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki.    Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy     Składniki:   5 00   g ciecierzycy   s ól i pieprz   4 łyżki oliwy extra  vergine   1 cebula   rozmaryn, szałwia(...)lasterki cebulę, dodajemy pure e   z ciecierzycy i rozcieńcz amy bulionem. Doprawiamy solą,  pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.    Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i po d smażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy

SzczyptaSmaQ
Makaron z boczkiem i krewetkami 154

surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna(...)niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę

Moja pasja smaku