Pyszne krewetki argentyńskie w sosie z białym winem, z nutą czosnku i aromatyczną zieleniną przypadną do gustu wielbicielom owoców morza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 270 gram krewetek argentyńskich 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku 1 pęczek świeżego koperku 1 pęczek świeżej natki pietruszki 1 czubata łyżka masła 1 łyżka musztardy 100 ml białego wytrawnego wina 1/3 szklanki(...)patelnię łyżkę masła, musztardę, koperek oraz natkę pietruszki, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy następnie do powstałego sosu dodajemy krewetki argentyńskie, lekko mieszamy, całość gotujemy 3-4 minuty lekko mieszając, ( nie przekręcamy krewetek na patelni, będą wtedy gumiaste), gotowe danie podajemy w miseczce ze świeżym pieczywem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Blog kulinarny S9.PLna maśle z czosnkiem, połączone z aromatycznym, pełnym kolorowych papryk sosem curry. Jeśli lubicie mango (ja uwielbiam) to śmiało możecie je dorzucić – fajnie doda słodyczy całej potrawie. Krewetki w sosie proponuję podać z ulubionym pieczywem lub z łagodnym ryżem jaśminowym. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Obierz i posiekaj(...)mniejsze patelni rozgrzej 2 łyżki masła lub oleju. Obierz czosnek i posiekaj ząbki na plasterki. Wrzuć na patelnię i zmniejsz ogień. Smaż przez chwilę a następnie dodaj mrożone krewetki wraz z ogonkami oraz łyżkę wiórek w kokosowych. Smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe i wymieszaj. Dodaj teraz kolejne składniki i przyprawy, czyli
Eat me! Fit me!niej pokrojony drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli. Po chwilidorzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę zkażdej strony). Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię/wokwrzuć mieszankę warzyw i dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut (domiękkości) z dodatkiem oleju sezamowego. Następnie dopraw sosem sojowym, sokiemz limonki wraz(...)skórką i cynamonem. Na patelnie przełóż odsączony makaron ryżowy oraz krewetki, a także orzechy ziemne i sezam. Wymieszaj i smaż przez chwilę aby wszystkie składniki złapały temperaturę. Aby dodać jeszcze trochę pikanterii całość dopraw płatkami chilli. Gorącą potrawę przełóż z patelni do miseczek i posyp posiekaną dymką. Podawaj z pałeczkami J Artykuł Makaron ryżowy z krewetkami pochodzi
I LOVE LIFENiesamowicie bogate w przyprawy, smak i aromat danie z krewetkami, w którym zakocha się każda wielbicielka i każdy wielbiciel kuchni orientalnej *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Rozmróź krewetki, oderwij ogonki i sprawdź, czy są oczyszczone. Przełóż je do miseczki i polej sokiem wyciśniętym z dwóch limonek. Imbir obierz(...)zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz i wyciśnij przez praskę lub posiekaj drobno 3 ząbki czosnku. Dodaj imbir i czosnek do krewetek w soku limonkowym i wymieszaj wszystko. Odstaw na 10 minut. Umyj i obierz marchewkę, po czym zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Obierz i posiekaj drobno 2 cebule wraz ze szczypiorkiem. W głębokiej i dość
Eat me! Fit me!jedna z najsmaczniejszych zup Składniki: 40 g pasty Tom Yum (jeśli chcecie aby zupa była bardziej ostra, dajcie więcej) 3/4 puszki krojonych pomidorów 3/4 puszki mleka kokosowego 400 g krewetek 1/2 puszki grzybów słomianych (straw) 1,75 l wody 1 cebula 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: 300 g makaronu(...)zalewą), mleko kokosowe, sos rybny i cukier trzcinowy. Wymieszać i chwilkę gotować. Następnie dodać odcedzone i przepołowione grzyby słomiane, oczyszczone krewetki i gotować około 4 minut (małe krewetki około 1 minuty). Doprawić solą. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posypaną posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tajska zupa rybna → Curry laksa → Zupa
Oryginalny smakCzęsto robię krewetki, jednak tak dużych wcześniej nie miałam okazji przygotować. Jedna z nich była prawdziwym mutantem.😱🍤🍤🍤 Robiliśmy je podczas wizyty u Przyjaciół, a kupiliśmy w niemieckim Kauflandzie. Znalazłam w nim jeszcze sardyńskie Vermentino, więc bajka! Połączenie idealne. Głowiłam(...)się, jak je zrobić i zdecydowałam, że je upieczemy. Nie spodziewaliśmy się, że wyjdą tak niesamowicie smaczne. Mięso po było delikatne, nie-gumiaste, mięciutkie. Zrobiliśmy też na patelni mniejsze krewetki, ale szczerze? Niestety, choć były smaczne, normalne - z gigantami przegrały :) Składniki: 500g krewetek romiar 6/8 (nam się udało kupić oczyszczone, bez głowy, z częścią pancerzyka) papryczka chilli garść
Cytryna&Co.sobie ona nieźle radę. Sugerujemy tylko, żeby dodatkowo doprawić danie pieprzem kajeńskim lub papryczką chilii. Oryginalny przepis na curry z krewetkami znajdziecie u Nigelli Lawson. Składniki: 300 g krewetek (mogą być mrożone) 1 puszka mlek kokosowego 200 ml 1 szklanka bulionu 1 ½ łyżki pasty curry 2 łyżeczki sosu rybnego 1 średniej wielkości batat 1 dość duże mango(...)minut, lub do momentu aż batat będzie miękki. Krok 4 Wrzuć do rondla krewetki, jeszcze raz doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj 2-3 minuty, aż krewetki zrobią się różowe. Krok 5 Obierz mango i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak batata. Posiekaj kolendrę i razem z mango dodaj do sosu. Chwilę gotuj. Dopraw sokiem z limonki
Niedzielny kucharzZawsze chciałaś spróbować sama zrobić krewetki, ale się bałaś?Nic prostszego: gotujemy makaron, szklimy cebulę, pomidorki dusimy w winie, dodajemy krewetki, posypujemy parmezanem i jest. wykwintne danie w 20 minut. U nas od wielu miesięcy, co niedziela, zastępuje schabowe :D Składniki(na 2 porcje) - 20 krewetek - 1/2 opakowania makaronu - 300 g pomidorków koktajlowych - 100 ml wytrawnego bałego(...)Dodaję krewetki (najlepsze będą surowe, wcześniej rozmrożone i obrane z pancerzyków), makaron, parmezan i natkę pietruszki, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszam, przekładam na talerze gdy krewetki będą różowe
Cook&Lovezimną wodą. Rozgrzej na patelni lub w woku łyżkę masła, kiedy zacznie się pienić dorzuć posiekane w plasterki 2 ząbki czosnku, a po pół minuty później obrane z pancerzyków krewetki. Smaż po minuty z każdej strony na dość mocnym ogniu. Posól i popieprz. Wyciągnij z piekarnika warzywa, dodaj do krewetek, wymieszaj, dodaj makron, wymieszaj. Obieraczką do warzyw (końcówką(...)Dodaj czosnek, smaż chwilę, dodaj paprykę, po chwili brokuł, na koniec pieczarki. Smaż mieszając często. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Smaż przez 2 minuty. Przełóż z powrotem na patelnię krewetki oraz makaron. Wymieszaj całość. Dodaj sos z masła orzechowego i dokładnie wymieszaj. Podawaj makaron pospany szczypiorkiem i nasionami sezamu. Artykuł Poniedziałek: Krewetkowy stir fry z sosem z masła orzechowego
Niedzielny kucharzkolendry. Zamiast ostro-słonego sambalu oelek użyliśmy po prostu papryczki chili, a jeśli ktoś zechce, może też dodatkowo potrawę dosolić. Pasta krewetkowa nie będzie koniecznie potrzebna wobec dodania krewetek w “naturalnej” postaci – można użyć zarówno mrożonych jak i świeżych. Pomijając konieczność wcześniejszego ugotowania ryżu, nasi goreng to potrawa szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Nie zawiera również jakiś(...)rodem z Indonezji. Możliwość stosowania niemal dowolnych dodatków daje niezliczoną ilość kombinacji smaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g białego ryżu 250g fileta z kurczaka 250g obranych krewetek 3 duże (L) jajka 1 lub 2 papryczki chili (ostrożnie!) 5 szalotek środkowa część dużego pora 5 ząbków czosnku 12 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru kilka goździków
Kulinarna PokusaPulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję(...)wchłania wilgoć. Tyle tylko, że można ją przedawkować i w efekcie powstaną pulpety mięsno-chlebowe. Pulpeciki, które nigdy się nie rozpadają Wszystkie te problemy zupełnie nie dotyczą pulpecików z krewetek. Żeby je zrobić nie potrzeba żadnego spoiwa. Wystarczy je zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy, zwilżonymi rękami uformować zgrabne kulki i wstawić do pieca na 12 minut. I gotowe
Niedzielny kucharzPORCJE 150 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1/3 papryczki chili / można dać mniej lub pominąć 150 g krewetek Black Tiger (surowych lub obgotowanych, mogą być mrożone) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny(...)minuty, wyjmujemy na deskę, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, łyżką zbieramy powstałą pianę. Dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smażymy 1 minutę, dodajemy krewetki i smażymy po 0,5 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje
cool and mintycytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Do gotującego się sosu wrzucić oczyszczone krewetki. Gotować co jakiś czas zamieszać około 1 minuty. Czas gotowania zależy jakie duże krewetki dodacie. Jak mniejsze to gotować krócej. Jak już krewetki są gotowe dodać jogurt i wymieszać. Obsypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podawać z bułkami lub chlebkiem naan lub domową
Kuchnia Pokoleńkolendry. Zamiast ostro-słonego sambalu oelek użyliśmy po prostu papryczki chili, a jeśli ktoś zechce, może też dodatkowo potrawę dosolić. Pasta krewetkowa nie będzie koniecznie potrzebna wobec dodania krewetek w „naturalnej” postaci – można użyć zarówno mrożonych jak i świeżych. Pomijając konieczność wcześniejszego ugotowania ryżu, nasi goreng to potrawa szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Nie zawiera również jakiś(...)rodem z Indonezji. Możliwość stosowania niemal dowolnych dodatków daje niezliczoną ilość kombinacji smaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g białego ryżu 250g fileta z kurczaka 250g obranych krewetek 3 duże (L) jajka 1 lub 2 papryczki chili (ostrożnie!) 5 szalotek środkowa część dużego pora 5 ząbków czosnku 12 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru kilka goździków
Kulinarna Pokusa