krewetki - 3802 przepisów (strona:42/254)

Krewetki z maślanym czosnkiem 136

połączone z plasterkami czosnku i prawdziwym masłem, smakują po prostu obłędnie. Tak przygotowane możemy podać z rukolą, roszponką, makaronem czy położyć na grzanki.  Składniki: 20 krewetek 200g makaronu orkiszowego od Symbio 5 łyżek masła + 1 łyżka do makaronu 5 dużych ząbków czosnku 10 pomidorków koktajlowych pieprz  Makaron gotujemy al dente, zostawiamy na durszlaku. Krewetki myjemy(...)oczyszczamy, wycinamy czarną nitkę. Możemy odciąć również ogonki. Czosnek kroimy na plasterki - cienkie i grube. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy plasterki czosnku i krewetki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki

Gotowanie i blogowanie
Krewetki lubią czosnek:D 129

Krewetki idealnie spełniają się jako przystawka, jak również danie główne. Jest mnóstwo sposobów ich przyrządzania, a jednym z nich są smażone krewetki na oliwie z oliwek z dużą ilością czosnku, chilli i natki pietruszki. Przepis ten jest znakomity w swojej prostocie. Smaczny i pikantny. Czosnek dodaje krewetkom charakteru i podkreśla ich smak, a natka pietruszki fantastycznie kusi(...) 1 pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek chilli sól pieprz Sposób wykonania: Na patelnię wlewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Kiedy oliwa się rozgrzeje, wrzucamy krewetki, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, świeżo mielimy pieprz. Na koniec solimy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chilli. Krewetki smażymy stosunkowo krótko, bo zbyt długo podgrzewane stają się

Kuchnia Pani Wiosny
Krewetki z patelni z porem, czosnkiem i natką 240

zależy od tego, co znajdę w lodówce. ;) Dzisiaj miałam ochotę na coś bardziej łagodnego. Wykombinowałam więc lekki sos na bazie kremowego serka (zamiast masła), pora, czosnku i natki pietruszki. Krewetki wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża(...)bagietka. :) Polecam! Składniki (na 2-3 porcje) : ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych) ząbek czosnku biała część pora  2 łyżki oliwy  2 łyżki kremowego, śmietankowego serka sól, pieprz, ostra papryka natka pietruszki sok z cytryny Przygotowanie: Krewetki wcześniej rozmrozić. Jeśli nie mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić

Kuchnia Ellie
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 217

daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka(...)ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam po 4 na patyczki

Karo in the Kitchen
Krewetki w miodzie i chili 112

cała kuchnia wypełniła się zapachem . Słodkawo-winnym zapachem . Wprost wspaniałym zapachem . NOOO !!!  kochana jak  tak pachnie to czy chcesz czy nie spróbować musisz  pomyślałam. Składniki  Krewetki ( w przepisie są królewskie , ja wziełam zwykłe) 1/4 czerwonego wina -półsłodkiego 1/4 szklanki miodu ( ja wzięłam 1/4) 1/4 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka musztardy Wykonanie Z wina,miodu,chilli(...)musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą i pozostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie krewetki nadziewamy na patyczki i kładziemy na rozgrzany grill . Opiekać z każdej strony po 4-5 minut

Eli Gotowanie
Krewetki w sosie słodko kwaśnym 134

jest  ten  czas ,  czyli  coś co  moja  rodzinka   zjadła   i   nie   marudziła Składniki 300 g świeżych krewetek 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego sok z cytryny lub limonki  1 szklanka bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki  ostrej 2 łyżki oliwy Wykonanie Krok(...)Oliwę , miód , sos  sojowy  i obydwie papryki  wymieszać .  Krok 2   Umyte i osuszone krewetki włożyć do marynaty . Dokładnie wymieszać tak aby krewetki były              oklejone marynatą odstawić na 30 minut. Krok 3 Rozgrzać głęboką patelnię i podsmażyć odsączone krewetki ,po dwie

Eli Gotowanie
Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami 129

Jest w niej coś niesamowitego, co odróżnia ją od zwykle używanych przeze mnie płatków chili - jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania! * SKŁADNIKI na 2 porcje Marynata i krewetki: 300 g dużych krewetek 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 3 cm kłącza imbiru 4 cebule dymki sok z 1/2 limonku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru(...)młodego zielonego groszku (po obraniu) 1/2 natki pietruszki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu * PRZYGOTOWANIE Krewetki Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają

Food Square
Risotto z krewetkami 188

odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ryż. Podsmażamy, aż ryż stanie się lekko przezroczysty(...)transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Risotto z krewetkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Czarny makaron z krewetkami 167

minut. Najwięcej czasu zajmie chyba obranie i oczyszczenie krewetek (chyba, że skorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się makaron na patelni smażymy czosnek, papryczkę chilli i krewetki. Posypujemy natką pietruszki, mieszamy z makaronem i pyszny obiad gotowy :) Do dania użyłam czarnego makaronu, jednak ten "zwykły" również tutaj się świetnie sprawdzi ;)  Składniki na 2 porcje: z przepisu(...)strony Kwestia Smaku 120 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy natka pietruszki 2 ząbki czosnku odrobina papryki chilli sól, pieprz 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie były to 4 minuty). 2. Czosnek posiekać. Krewetki obrać ze skorupy, oczyścić. Mrożone rozmrozić. 3. Na patelni

Moja Galeria Smaku
Tajska zupa krewetkowa 276

kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania i dekoracji świeża kolendra (nać) Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito z części grzbietowej oraz część głowową (całe krewetki(...)warto przełamać go na nieco krótszy. W garnku, w którym będziemy gotować wywar, na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy do niego składniki wywaru: skorupki z krewetek, trawę cytrynową, papryczkę chili, rozgnieciony czosnek, imbir i liście kafiru. Podsmażamy niezbyt intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając, a następnie zalewamy 1,5 litra wody (najlepiej gorącej). Zawartość

Kulinarna Pokusa
Spring Rolls z szynką dojrzewającą, mango i kiełkami fasoli mung. 231

uznania) paluszki krabowe (wedle uznania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku i smażyć chwię do momentu aż czosnek uwolni aromat. Wrzucić krewetki, dodać łyżkę sosu słodko kwaśnego i smażyć do momentu aż krewetki zmienią kolor i nie bedą surowe. Nie wolno trzymać krewetek na ogniu zbyt długo, bo będą(...)twarde. 3-5 minut na dobrze rozgrzanej patelni w zupełności wystarczy. Krewetki zdjać z patelni. Wrzucić makaron i zalać 1/2 szklanki wody ( jeśli używamy makaronu shirataki pomijamy dolewanie wody i postępujemy ze wskazówkami jakie widnieją na opakowaniu). Dodać 3-4 łyżki sosu słodko kwaśnego. Podgrzewać do momentu aż makaron wchłonie wodę i sos delikatnie oblepi makaron. Dodać sezam

DefinicjaSmaku
Zmątwione krewetki ;) 127

się okazja zakupiłam i zjadłam ze smakiem. Miały być klasycznie przygotowane i podane z bagietką, ale przemawiał do mnie czarny makaron i wiedziałam, że świetnie będzie pasował do moich krewetek. Na 4 porcje użyłam: 1/2 kg krewetek 1 opakowanie makaronu Tagliolini barwionego atramentem z mątwy (LIDL ) 1 cebula 4 ząbki czosnku ćwierć papryczki chilli czerwonej ćwierć papryczki chilli(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól  świeżo mielony pieprz Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Delikatnie zeszklić i dodać obrane z pancerzy krewetki. Chwilę podsmażać i dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz połowę posiekanej i pozbawionej nasion chilli. W tym czasie ugotować makaron. Do krewetek dodać masło, posiekany czosnek oraz bazylię i natkę

Jemy Pijemy
Omlet z krewetkami 133

jajek - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki - opakowanie krewetek (mogą być mrożone) - tymianek, sól, pieprz - olej lub oliwa z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek) - 3 ząbki czosnku Przygotowanie krewetek: Jeśli krewetki są zamrożone to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy. Po rozmrożeniu odsączamy mięsko na papierowym ręczniku. Ja osobiście po rozmrożeniu ściągam ogonki aby się później nie babrać(...)nimi już na gotowym omlecie. Krewetki podsmażamy chwilę na oliwie, gdy się lekko zarumienią dodajemy wyciśnięty czosnek. W misce trzepiemy jajka, dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i wlewamy jajeczną masę. W momencie ścinania się jajek układamy na górze parę krewetek. Ja zawsze drewnianą łopatką delikatnie podważam omlet od dna patelni. Po nałożeniu na talerz

upichcona
Grillowane krewetki i zielony kuskus! 189

ładniejsza i słońce świeci całymi dniami, chcemy czegoś lżejszego i kolorowego!  Dzisiaj proponuje grillowane krewetki w parze z zielonym kuskusem! Pomysł na kuskus zaczerpnięty od  Moniki . Krewetki: 3-4 łyżki oleju chilli - czosnek, świeży imbir, 1/2 limonki, krewetki Oczyszczone krewetki wrzucamy do miski, całość polewamy olejem z chilli i czosnkiem, ścieramy świeży imbir oraz(...)wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane krewetki wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.  To tym czasie grillujemy krewetki na rozgrzanym grillu kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Kuskus: 1/2 opakowania kuskus, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku,  2 garści rukoli, sok z 1 cytryny, prażone orzeszki piniowe, suszone pomidory

Plate of Joy
Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym 174

Uwielbiam krewetki ! Nie tylko ze względu na ich przepyszny smak, ale także z racji prostoty  i szybkości ich przygotowania !  Dlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi) 200 g makaronu(...)chili 4 ząbki czosnku 1 cytryna  sól Przygotowanie: Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g krewetek i posiekany pęczek pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię

Taste Therapy

Proponowane wyszukiwania