Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Jego nazwa pochodzi z języka nahuati, głównego języka Azteków - āhuacamolli, co oznacza āhuacatl - awokado oraz molli - sos . W języku hiszpańskim wymawia się ją jako guakamole . Oprócz awokado do podstawowych składników tego sosu zalicza się limonkę i sól. Reszta składników różni się w zależności od rodzaju guacamole - można dodać cebulę, czosnek, pomidory, kolendrę, papryczkę chili czy inne przyprawy. Najczęściej gu... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...