Sałatka z zielonego mango i krewetek czyli ហ្គ្រីនមេនសាឡាដ Sałatka z zielonego mango i krewetek, prawdopodobnie zastanawiasz się, czym jest zielone mango i gdzie je kupisz? Dla wyjaśnienia zielonego mango to nic innego, jak niedojrzałe mango, które w Kambodży jak i innych krajach azjatyckich jest wykorzystywane do soków, koktajli jak i właśnie sałatek. Kuchnia Kambodży jest bardzo(...)kolejne dania z Kambodży. 👥 – 2-3 ⏰ – 25 minut 🇰🇭 – Kambodża Czego potrzebujesz do sałatki 2 zielone mango Sok z limonki 1-2 łyżki cukru 300 g krewetek 20 g oleju kokosowego 2-3 łyżki sosu rybnego 100 g prażonych orzechów nerkowca Świeża mięta Świeża bazylia Sałatka z mango jak ją zrobić Obierz mango i zetrzyj
RafalCookmiałam na myśli pokusę, z którą walczę do całkowitej eliminacji mięsa (ryby) z mojej diety. Na szczęście jest już jej coraz mnie ale spokojnie, póki krewetki jeszcze w morzu pływają możemy sobie raz na jakiś czas pozwolić na małe, co nie co. Przypominam w dzisiejszych czasach najgorszym złem jest przemysł ( hektolitry wody(...)produkcji, której nam powoli zacznie brakować oraz niegodne warunki bytowe zwierząt). Wracając do krewetek jeżeli jeszcze macie ochotę na nie, dziś polecają się w sosie pomidorowym. Do dzieła :-) Składniki: 200 g obranych krewetek białych łyżka masła 2 duże ząbki czosnku 3-4 pomidory lub puszka krojonych 2 duże
pieprzny smaczekPyszny orientalny obiad szybciej niż myślisz. Mamy świetny przepis na krewetki w sosie curry. Przepis na krewetki w sosie curry Składniki: 250 gramów krewetek (większe odmiany, nie koktajlowe), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, puszka mleka kokosowego, kopiasta łyżka przyprawy curry, kilka listków curry (opcjonalnie), sól, olej. Jak zrobić(...)krewetki w sosie curry? Cebulę drobno posiekaj. Posiekaj także imbir i czosnek, następnie rozetrzyj z odrobiną soli za pomocą noża. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, utrzymując duży ogień wrzuć cebulę, pastę czosnkowo-imbirową, pokrojoną papryczkę chilli oraz krewetki – jeśli używasz mrożonych, wcześniej oczywiście trzeba je rozmrozić i osuszyć. Smaż wszystko często mieszkając przez
Kulinarna Polskazwinięte gniazdka stawiam dziś na blogowym stole. A między nitkami kremowy sos na bazie śmietanki, soczyste pomidorki, wijące się listki szpinaku, słodka, wciąż chrupiąca kukurydza i one...przepyszne jędrne krewetki, które dopełniają całości. Sprężysty makaron prześlizguje się po podniebieniu, pociągając za sobą radośnie całą gamę lekkich smaków, które wspaniale ze sobą współgrają. Idealne danie na letnie popołudnia, weekendowy obiad(...)obiadem :) Wakacyjne kolory, mnogość tekstur, kremowy sos, prostota przygotowania i lekkość z pewnością zaskarbią sobie podniebienia niejednego smakosza i niejedne kubeczki smakowe zatańczą letni taniec radości! Kremowy makaron z krewetkami i kukurydzą Potrzebujesz: 400g suchego makaronu wstążki 10 szt krewetek tygrysich 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 2 garści pomidorków koktajlowych 300g świeżego szpinaku baby 4-5 łyżek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam połączenie razowego spaghetti z krewetkami :) Dziś mam dla Was przepis na makaron z krewetkami i białym winem. Przepyszny, koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać, jak smakowało :) SKŁADNIKI (na 2 porcje) 200 g surowych krewetek 160 g makaronu razowego spaghetti 1 łyżka oliwy 1 mała szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 kieliszka białego wytrawnego(...)puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i szczyptą chili. Gotujemy na małym ogniu przez ok 7 minut i dodajemy krewetki. Gotujemy mieszając cały czas ok 5 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Do gotowego sosu dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość, rozkładamy na talerze posypujemy natką pietruszki i ewentualnie parmezanem. Smacznego! 1 porcja (bez sera) - 438 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjeposiekać. Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, chili i czosnek. Wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i olej i wrzucić zawartość miseczki. Krewetki smażyć około 2 minut (po 1 minucie z każdej strony). Następnie przełożyć na talerz, skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendra. Podawać z bagietką. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)też może Cię zainteresować: → Risotto z małżami (risotto di vongole) → Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami → Zupa Tom Yum z krewetkami → Curry Laksa → Stir – fry z polędwiczką wieprzową, grzybami shiitake i pak choi
Oryginalny smakKrewetki królewskie z makaronem soba. Składniki: 1 kg mrożonych krewetek królewskich Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka startego(...)imbiru 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypioru z dymką 200 g makaronu soba Przygotowanie: Krewetki rozmroziłem, wypłukałem na sicie, odsączyłem. Wymieszałem dokładnie wszystkie składniki marynaty i zalałem oczyszczone krewetki. Odstawiłem, ale tylko na 30 minut. (tylko przez 30 minut! Po dłuższym czasie krewetki nie będą jędrne). Ugotowałem makaron. Podałem z podsmażonymi krewetkami przez kilka minut
R'n'G KitchenTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} DODATKOWO 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 400 g krewetek 1 papryczka chilli 500 g makarony spaghetti Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebule, podsmażyć na niewielkim ogniu aż cebula się lekko zarumieni(...)Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ugotować makaron, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos i wymieszać. Makaron wykładać na talerze a na wierzchu układać krewetki
Smaczny zeszytporcji, przy podziale na 4, jedna to około 411kcal, B: 37,3g, T: 13g, W: 31,8g. Składniki na 4-5 porcji: – 10cm chorizo – 12 krewetek, obranych – 400g piersi z kurczaka/indyka – 1 zielona papryka – 3 łodygi selera naciowego – 1 duża cebula – 2 ząbki czosnku – 400g pomidorów krojonych z puszki – 400ml(...)Pierś z kurczaka/indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni po krewetkach (ewentualnie dodać niewielką ilość oliwy) przez 5-7 minut. Zrumienione mięso przekładamy na talerz z krewetkami. Paprykę, seler i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni po mięsie podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy paprykę, seler
Be Fit Be StrongZiołowe risotto z warzywami i krewetkami Kremowe, aromatyczne i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie z ryżem, warzywami, świeżymi ziołami i pysznymi krewetkami. Jeżeli nie lubicie krewetek, możecie je pominąć lub zastąpić kurczakiem. Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto Arborio 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 300g krewetek(...)minut, aż ryż będzie miękki *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę *** *** Podsmażone warzywa przesuwamy na boki patelni, dokładamy łyżkę masła i krewetki. Całość podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając *** *** Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, mieszamy *** *** Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy *** *** Risotto podajemy posypane tartym parmezanem *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemDomowe Pad thai to przepis zaczerpnięty z kuchni tajskiej. Danie to możemy przygotować z kurczakiem, krewetkami albo tofu. Wszystko w zależności od naszych upodobać. Danie przygotujemy dosłownie w 20 minut i będzie niezwykle aromatyczne. Koniecznie sprawdźcie ten przepis… Składniki makaron ryżowy 1 pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 dymka razem ze szczypiorkiem 150g kiełek fasoli mung olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krewetki z fasolą w sosie pomidorowym to wyśmienita potrawa kuchni greckiej. Może być serwowana na obiad lub kolację. Ten kto lubi owoce morza będzie zachwycony tym przepisem. KREWETKI Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM. SKŁADNIKI : fasola biała cannellini (400 g) krewetki średniej wielkości (1 kg.) pomidory krojone z puszki (400 g) oliwa z oliwek (4 łyżki(...)WYKONANIE: 1.) Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia odcedzamy fasolę , płuczemy i przekładamy do rondla. Wlewamy 6 szklanek wody i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. 2.) Krewetki płuczemy i suszymy. 3.) W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego, chilli i chwilkę smażymy. Dodajemy krewetki , paprykę i podsmażamy 1-2 minutki. Odstawiamy
Rita creativeząbki czosnku - 2 łyżki masła - odrobina startego świeżego imbiru Na patelni na maśle przesmaż czosnek, imbir, dodaj krewetki i smaż około 4 minuty (im większe tym dłużej). Krewetki dodaj do risotta wraz z całym sosem z patelni, całość wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie jedzenie jest gotowe, podajemy z salsą(...)awokado i pomidorków, całość posypujemy świeżymi listkami bazylii. Danie jest przepyszne! Polecam gorąco! Na potrzeby zdjęcia krewetki są ułożone osobno
SMYKWKUCHNIwszystkim odchudzającym się, osobom z nadciśnieniem, zestresowanym i diabetykom. W sałatce, którą Wam proponujemy, jędrny, krągły pęczak, najpierw podprażony, później ugotowany stanowi doskonałe towarzystwo dla równie charakternej, lekko twardej krewetki. Całość skąpana jest w aromatycznym dresingu z szalotki i mango. Polecamy! Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com Składniki: 300 g surowych krewetek 4 buraczki(...)obierz i obieraczką do warzyw pokrój w paski. To samo zrób z cukinią. Przełóż warzywa do misy. Pęczak posól i popierz. Dodaj do misy z warzywami. Przełóż do niej krewetki i umytą, osuszoną rukolę. Krok 5 Dresing. Poszatkuje drobno szalotkę. Przełóż do słoiczka (np. po dżemie). Dodaj do niej łyżkę musztardy, pokrojone mango, łyżeczkę miodu, 2 łyżki cytryny
Niedzielny kucharzpodawać od razu, można spakować i zabrać do pracy. Świetnie sprawdzi się jako lancz, albo szybka kolacja. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 600 g krewetek mrożonych 1/2 opakowania makaronu tagliatelle 500 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki posiekanego czosnku 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżka soku z cytryny Kilka łyżek(...)pękać. Przełóż je do osobnego naczynia. Ostudź nieco patelnię, wylej na nią 2 łyżki oliwy, dodaj 2 łyżki masła, wsyp posiekane 3 ząbki czosnku, smaż 1-2 minuty, dodaj krewetki (rozmrożone i osuszone), smaż kolejne 2 minuty na dość mocnym ogniu. Przypraw łyżeczką oregano, posól i popierz. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj po kawałku 2 łyżki masła, mieszając
Niedzielny kucharz