krewetki - 3660 przepisów (strona:34/244)

Fasolka szparagowa z krewetkami 32

Biegając dziś rano po targu (zwanym przez moją ekipę ryneczkiem), starałam się omijać większość straganów, żeby znowu nie zwariować. Wiedziałam, że uraczę się dziś krewetkami – z tych samych względów co zwykle, czyli wolna chata. Trochę przypadkiem kupiłam fasolkę, bo taka ładna i ładna. No i sezon. I ładna. Wracając do domu, wymyśliłam tę oto potrawę. Dziwna? Wcale. Zaufajcie(...)zróbcie ją jak najszybciej. Składniki: 20 średnich krewetek (użyłam gotowanych) 2 garści fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku pół świeżej chili (lub więcej) gruby szczypior 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżka  gomasio  (opcjonalnie)  (przepis na 2 porcje)   Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy im głowy. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część

Kardamonovy
Krewetki z mango 74

ogonów surowych krewetek (surowe są szare, te różowe to gotowane), 3 – 4 ząbki czosnku, trawa cytrynowa, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, papryczka chili, 2 łyżki masła, oliwa, sól, sok z cytryny, 1 duże mango, 50 ml białego wina łyżka pokrojonej kolendry, Trawę cytrynową posiekać. Czosnek rozgnieść. Chili pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać czosnek z chili, imbirem, posiekaną trawą cytrynową(...)łyżką oliwy. Dodać krewetki i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 -3 godziny. Mango obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz (masło i 3 łyżki oliwy) wrzucić krewetki. Smażyć 1 -2 minuty. Następnie krewetki odwrócić na drugą stronę, wrzucić mango, oprószyć solą. Smażyć razem minutę. Wlać wino. Zagotować. Krewetki powinny się zwinąć i zrobić różowe

królestwo garów
Krakersy z krewetkami, warzywami i pastą z awokado 92

się skusić na krakersy z krewetkami, bo w połączeniu z pastą z awokado i warzywami powstaje nam niezwykły smak, którego warto spróbować. SKŁADNIKI 120 g mrożonych lub świeżych krewetek koktajlowych 1/2 cytryny 2 łyżki masła 2 duże ząbki czosnku przyprawa Vegeta Natur z koperkiem 1 dojrzałe awokado 1/2 limonki świeżo mielony pieprz kolorowy 90 g krakersów solonych(...)pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka natki pietruszki kiełki (np. koniczyny, rzodkiewki) WYKONANIE Mrożone krewetki wrzucić do wrzątku na 2 minuty, po czym odcedzić, świeże opłukać w zimnej wodzie. Krewetki polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krewetki i przyprawić przyprawą Vegeta Natur z koperkiem. Następnie smażyć około 10 minut, mieszając

Passions hobbies life
Makaron ryżowy z krewetkami 106

smak zawdzięcza wykorzystaniu dosłownie kilku składników i przypraw. Makaron ten smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Zobacz przepis na: Domowe Pad Thai z kurczakiem Składniki makaron ryżowy ok. 10-12 krewetek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego mała szalotka 2 łyżki masła kiełki bambusa pieprz Przeczytaj przepis na: Domowe Pad thai Makaron ryżowy z krewetkami – przepis(...)kiełki bambusa i mieszamy całość. Na sam koniec możemy oprószyć całość odrobiną świeżo mielonego, czarnego pieprzu. Zobacz również: Sprawdzone i tanie kosmetyki dla KOBIET! Smacznego! Artykuł Makaron ryżowy z krewetkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krewetki w sosie mango z warzywami 108

pachnie obłędnie. sos mango: 1 duże mango 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki papryki wędzonej papryczka chili 100 ml bulionu krewetki marynata: 30 dkg krewetek 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz papryczka chili czosnek suszony 1 łyżeczka soku z limonki bazylia, oregano suszone 1/2 łyżeczki 2 łyżki oleju warzywa(...)pokrojoną w paski cienkie paprykę, marchew. Chwile przesmażam, na końcu dodaję cukinię, sos sojowy, sól, pieprz, chili, i mango. Chwile jeszcze przesmażam. Warzywa mają być chrupiące.  Krewetki: Krewetki przekładam do miseczki, dodaję sok z limonki, olej, sól, pieprz, bazylię,oregano, chili, sos sojowy, czosnek i mieszam. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Krewetki przesmażam około dwie

wesoła kuchnia
Makaron z krewetkami i zielonym groszkiem 67

najmniejszym stopniu przetworzone, naturalnie tyle ile się da. Dobra oliwa z oliwek, masło i sól morska to w gruncie rzeczy wystarczy aby wydobyć z nich pełnię smaku. Krewetki lubię łączyć z pomidorkami i białym winem, odrobina czosnku czy szalotki i jestem w niebie. Mój dzisiejszy obiadek jest z pozoru bardzo prosty ale w smaku o uwierzcie mi to petarda(...)mogłabym chyba go jeść co drugi dzień w jakieś postaci, oczywiście zaraz po jajkach i awokado hahaha. Przepis na pyszny obiad polecam! Wypróbuj również moje pomysły na: 1.  KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z ORZECHAMI NERKOWCA. 2.  DORADA NA PARZE I LEKKA SAŁATKA Z BOBU 3.  TATAR ZE ŚLEDZIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I WĘDZONĄ  pAPRYKĄ

SMYKWKUCHNI
Grzanki z krewetkami 101

Składniki: -2 ząbki czosnku -100 g krewetek -1 mała czerwona cebula -2-3 łyżeczki soku z limonki -szczypta papryczki chilli -1 awokado -4 szt. rzodkiewki -mała bagietka -1/2 pęczka kolendry świeżej lub ewentualnie 1 łyżka suszonej Przygotowanie:  Cebulę i 1 ząbek czosnku obieramy, wszystko drobno siekamy. Krewetki myjemy, osuszamy i smażymy na maśle lub oliwie(...)obrywamy i siekamy. Wszystkie składnikidodajemy do krewetek i doprawiamy do smaku. Na gorącej oliwie smażymy kromki pieczywa – z obu stron, aż będą chrupiące. Ściągamy z patelni. Sałatkę z krewetek rozkładamy na kromkach chleba i podajemy od razu Artykuł Grzanki z krewetkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Wtorek: Makaron z pesto z krewetkami 107

smaku sokiem z cytryny i solą. Dodaj kilka łyżek pesto do makaronu i wymieszaj. Krok 3 Rozmróź krewetki. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż minutę z jednej strony (minuta wystarczy w przypadku krewetek koktajlowych, tygrysie, surowe najlepiej smażyć dwie minuty). Dodaj do niech dwa rozgniecione ząbki czosnku. Przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze minutę-dwie aż będą gotowe. Krok 4 Przełóż krewetki do makaronu. Podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Makaron z pesto z krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 95

papierze do pieczenia, rozłożyliśmy różyczki kalafiora i brokuła. Na drugiej tacy znalazly się pokrojone w paski papryki: czerwoną i żółtą, a także krewetki. Po 10 minutach pieczenia krewetki zabraliśmy z tacy a ich miejsce zajęły: bataty pokrojony w kostkę, rzodkiewki posiekane w plastry i kalarepa pokrojoną w słupki. Ustawiamy temperaturę 200 stopni, włączamy termoobieg i – go! Czas(...)pieczenia? To zależy od pieczonego składnika. Wspomnieliśmy, że krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła. Najwiecej czasu potrzebują składniki zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:) Dania z pieczonych

Niedzielny kucharz
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem, natką pietruszki i płatkami chili 68

Jeden z najprostszych przepisów na pyszne krewetki - smażone na maśle z czosnkiem, natką pietruszki i odrobiną chili. Sprawdzą się tu krewetki mrożone lub świeże, ale najlepsze będą surowe bez wstępnych obróbek. Jeśli natomiast mamy krewetki już gotowane lub parowane wstępnie to należy skrócić czas smażenia aby nie wyszły twarde i gumowe. Polecam serdecznie :) A przepis z niezawodnej(...)używamy świeżą papryczkę chili również drobno posiekać, bez pestek. Na patelni rozgrzać połowę masła, wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć. Jeśli używamy świeżą chili dodać razem z czosnkiem. Następnie włożyć krewetki i smażyć 1 minutę. Dolać wino i na większej mocy palnika odparować. Krewetki przewrócić na drugą stronę i podsmażyć kolejną minutę. Patelnię zdjąć z palnika, dodać resztę masła

Kocham..lubię..gotuję..
Krewetki z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 90

z aromatycznym czosnkiem, natką pietruszki, pomidorkami i cukinią zamiast zwykłego makaronu. Danie pożywne, sycące a zarazem lekkie. Polecam serdecznie dla fanów krewetek. Składniki (2 porcje): 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych) łyżka masła klarowanego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 2 małe cukinie 100 g pomidorków koktajlowych posiekana natka pietruszki sól(...)cebulki dodać czosnek, razem przesmażyć około pół minuty. Następnie dodać krewetki i smażyć około 1 minuty na jednej stronie, wlać białe wino i na większym ogniu  odparować, krewetki obrócić na drugą stronę, dodać cukinię i pomidorki, razem smażyć ponownie około minuty aż cukinia troszkę zmięknie ale ciągle pozostanie jędrna. Dodać część posiekanej natki pietruszki, doprawić solą, razem

Kocham..lubię..gotuję..
Krewetki w sosie kokosowym z groszkiem podane na puree z selera 109

krewetkami i groszkiem został podany na aksamitnym i pysznym puree z selera. Z natką pietruszki i sokiem z limonki.  Składniki (na 2 porcje): Sos z groszkiem i krewetkami: 12 krewetek, pozbawionych głowy, z pancerzem, oczyszczone, mogą być królewskie lub tygrysie ząbek czosnku 1 szalotka  masło do smażenia  papryczka chili  1 cm świeżego imbiru(...)dodatkowo przez gęste sito.  Na maśle należy podsmażyć posiekany ząbek czosnku, imbir, chili i szalotkę. Dodaj oczyszczone krewetki i smaż po 30 sekund z każdej strony. Ściągnij krewetki z patelni, natomiats pozostałe składniki pozostaw. Dodaj mleko kokosowe i gotuj sos 3 minuty. W tym czasie przygotuj groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Teraz wszystko zadzieje się szybko. Dodaj

Mango Papaja
Krewetki z chili i czosnkiem 132

Składniki (na 1 porcję) - mała papryczka chili (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - ok. 150 g krewetek, - kieliszek białego wina (ok. 20 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka soku ze świeżej cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Usuwamy nasiona z papryczki chili. 2. Drobno pokrojony ząbek czosnku(...)Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. 6. Do krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 7. Krewetki doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Krewetki z chili i czosnkiem są bogate w: - pełnowartościowe białko. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 215 g Energia: 214,5 kcal Białko: 21,5 g Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tarta z krewetkami 84

święta, podana np na kolację we dwoje. Świetnie sprawdzi się też na obiad czy lunch do lunchboxa. Smaczna na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA TARTĘ Z KREWETKAMI Składniki na tartę z krewetkami: ciasto: 150g mąki żytniej 150g mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół 3 łyżki oliwy ok pół szkl wody nadzienie: 400g(...)śmietany 18% 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ulubionych ziół 0,5 łyżeczki soli pieprz 250g krewetek 1 liść jarmużu – opcjonalnie Jak zrobić tartę z krewetkami: Do miski wsypujemy mąki, zioła, sól, mieszamy. Dodajemy oliwę i zaczynamy po trochu dodawać wodę mieszając i wyrabiając ciasto. Wody trzeba dodać tyle by powstało zwarte ciasto. Chwilę je wyrabiamy

Dorota Smakuje
Zupa rybna z akcentem azjatyckim 98

Zupa rybna z akcentem azjatyckim  Podparyski rynek, który mam przyjemność odwiedzać, spowodował narodzenie się tego dania. Świeże, ogromne krewetki w pancerzach przemówiły do mnie: "Ten wywar będzie przepyszny" i tak się stało. Akcentami azjatyckimi są makaron ryżowy (u mnie są to grubsze nitki), pyszny sos ostrygowy oraz przyprawa pięciu smaków. Moja propozycja może być inspiracją do przygotowań(...)Święta oraz daniem rozgrzewającym w Nowy Rok dla osób które nie lubią nudy w kuchni. Zapraszam! Składniki: 300 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach z głowami 300 g świeżych filetów z dorsza bez sk ó ry  300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc

Wino Francja Kuchnia

Proponowane wyszukiwania