ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię położyć masło i roztopić. wrzucić krewetki razem z całą marynatą. Gotować około 3 minut. Dodać mięsko raków, wymieszać. Gotować jeszcze chwilkę(...)samym czasie jak zaczynamy smażyć krewetki na drugiej małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Ser pokroić w półcentymetrowe plasterki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ser hallumi się nie rozlewa tylko zmięknie w środku. Na półmisek wyłożyć sałatę obłożyć obsmażonymi krewetkami i obłożyć usmażonym serem. Podawać w miseczkach i polać wytworzonym pysznym sosem. Serwować z bułeczką
Kuchnia Pokoleńmorza, smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki smakują wybitnie, są prostym i szybkim w przygotowaniu niezwykle aromatycznym daniem. składniki na 2 porcje 250 g mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich 2-3 łyżki masła klarowanego 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól przepis Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno(...)siekamy. Na patelni z rozgrzanym masłem krótką chwilę podsmażamy pokrojony czosnek, następnie dodajemy odmrożone, opłukane i odsączone z wody krewetki, wsypujemy posiekaną natkę, całość oprószamy solą i bardzo delikatnie razem łączymy. Krewetki smażymy po 3 minuty z obu stron, nie mieszamy tylko odwracamy na drugą stronę po upływie czasu. Usmażone krewetki zdejmujemy z patelni i od razu
Smakowite Daniapietruszki łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 1/2 szkl śmietanki 30% (temperatura pokojowa) 1/2 szkl białego półwytrawnego wina sól pieprz makaron brązowy tagliatelle garść startego sera typu parmezan Wykonanie: Krewetki oczyścić, umyć i osuszyć. Makaron ugotować al'dente. Pomidory wraz z koncentratem i połową natki pietruszki zmiksować za pomocą blendera. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać przeciśnięty przez(...)czosnek oraz posiekaną papryczkę, smażyć chwilę, po czym dodać zblendowane pomidory i wino. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Krewetki posypać delikatnie świeżo mieloną solą. Dodać do sosu pomidorowego i gotować z każdej strony ok 1,5 minuty. Po tym czasie wlać śmietanę i pozostałą natkę pietruszki. Dusić jeszcze
TrufelkowoDzisiejsza moja propozycja dla Was to krem ze świeżych pomidorów w towarzystwie pysznych krewetek :). Idealna propozycja na obiad z przyjaciółmi lub rodzinką. Krewetki idealnie komponują się z pomidorowym kremem. Składniki na krem pomidorowy: 5 świeżych pomidorów 1 szkl przecieru pomidorowego, np. Łowicz 1 puszka pomidorów w całości, np. Łowicz 1 łyżka koncentratu pomidorowego, np. Łowicz 2 ząbki czosnku(...)posiekanej ostrej papryczki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek pora świeża bazylia sól pieprz oliwa z oliwek masło świeża bazylia Składniki na krewetki: 10 krewetek 1 duży ząbek czosnku 1/3 posiekanej ostrej papryczki masło oliwa z oliwek Wykonanie: Świeże pomidory obrać ze skórki, dodać pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko zmiksować blenderem. Obrane marchewki, pietruszkę
TrufelkowoDziś mam dla Was mój mały eksperyment: makaron z krewetkami i kurkami w delikatnym śmietanowym sosie... Postanowiłam połączyć, wydawać by się mogło, zupełnie różne składniki i zobaczyć co mi z tego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋 Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam(...)dokładnie ręcznikiem papierowym. Na tę samą rozgrzaną patelnię wlej pozostałe 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę masła, rozpuść je i dorzuć papryczkę chili drobno pokrojoną (bez pestek). Teraz wrzuć krewetki, posyp je suszonym chili lub w płatkach, 2 łyżkami natki pietruszki, podsmaż je około 2 minuty z jednej strony. Przerzuć krewetki na drugą stronę i dodaj przeciśnięty przez
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie(...)zupełnie. Zupa jednak smakuje równie dobrze na ciepło. Jeśli taką ciepłą wersję wolimy, schładzamy ją tylko trochę. 10. W tym czasie przygotować krewetki: Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć krewetki bez rozmrażania, dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażyć krewetki na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać natką
W mojej kuchniinstrukcji na opakowaniu. 2. Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogon, wyciągamy jelito, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w internecie znajdziecie wiele tutoriali jak prawidłowo oczyścić krewetki). 3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło oraz olej (dzięki olejowi masło się nie spali) i przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek(...)Dalej na patelni lądują krewetki, które smażymy z obu stron przez 1 minutę. 5. Do zrumienionych krewetek dodajemy przekrojone na pół pomidorki i smażymy jeszcze przez minutę. 6. Następnie wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dusimy, aż wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron. 7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze
Bez Cebulismażonymi krótko szparagami i orzeźwiającymi, limonkowymi krewetkami. Nie muszę dodawać, że smakowało to wyśmienicie? Drobny makaron Lubella, oblepiony doskonałym pesto z moimi ukochanymi szparagami zielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu drobnego Lubella Mini rurki 5 warzyw 10 krewetek marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz 12 szparag zielonych oliwa z oliwek sól i pieprz bazylia tajska do dekoracji Pesto z liści rzodkiewek i mięty: garść młodych listków rzodkiewki garść liści mięty 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki migdałów w płatkach
Mango PapajaOsobiście nigdy nie byłam fanką owoców morza, ale mam w domu 2 wielbicieli tego typu potraw więc przygotowuję je specjalnie dla nich. Jednak do krewetek z masłem czosnkowym przekonałam się również i ja sama Do przygotowania polecam świeże krewetki w pancerzu (mogą być gotowane) a na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując do tych mrożonych. Danie nie tylko(...)czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Tak przyrządzone krewetki są gotowe do podania np z miksem sałat i ulubionymi warzywami. Krewetkę należy obierać od urwania głowy, potem ogona i zdjęcia pancerza. Można ją lekko rozkroić z góry wzdłuż
Ola la LCHFłyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka płatków migdałów lub orzeszków pinii Krewetki w pesto: 200 gram ulubionych, obranych krewetek 1 łyżka pesto 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Karmelizowane warzywa: 150 gram(...)dokładnie mieszam. Dodaję starty parmezan i resztę masła. Ściągam risotto z ognia i dokładnie mieszam przygotowane danie. W momencie gdy risotto powoli się gotuje przygotowuję pozostałe dodatki. Krewetki mieszam z pesto, sokiem z cytryny i przyprawami. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską na chrupko po minucie z każdej strony, następnie usmażoną szynkę przekładam na talerz
Mango Papajamakaronem ryżowym. Babcia zadowolona, bo znikało z talerza w szybkim tempie. Smakowało! Może i Wy skusicie się na taki obiad bez pszenicy i glutenu. Polecam również sałatkę z krewetkami , którą znajdziecie na moim blogu. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g krewetek 200 g makaronu ryżowego 1 duża cebula 180 g tofu 1 ząbek czosnku(...)oprószyć je solą, pieprzem i zrumienić na dwóch łyżkach masła klarowanego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krewetki. Smażyć wszystko około 2-3 minut mieszając. Całość przełożyć do kurczaka. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zrumienić tofu pokrojone w kostkę i rumiane dodać do kurczaka
O kuchni z uczuciemWrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane(...)każdej tartaletki wycisnąć szprycą dekoracyjną odrobinę pasty z awokado, następnie nałożyć kawałek papryki i połówkę pomidorka koktajlowego, ponownie wycisnąć nieco więcej pasty, ułożyć na niej krewetkę i udekorować całość kawałkiem natki pietruszki. Uwagi: Krewetki zamiast ugotować można również usmażyć na maśle. Wystarczy wrzucić je zamrożone na kilka sekund do wrzątku, przełożyć do miski, skropić cytryną i przyprawić, następnie
Passions hobbies lifedomu jemy je tylko z Moniką. Chłopaki „robali” nie jedzą. Tym lepiej dla nas, bo nie musimy się z nikim dzielić. Moje krewetki pachną czosnkiem, pietruszką i winem, i są bardzo chrupiące. Składniki: • 500 g małych krewetek gotowanych, mrożonych • pęczek zielonej pietruszki • 1 szklanka wina białego wytrawnego • 3 ząbki czosnku • sól(...)biały pieprz do smaku • masło klarowane do smażenia Wykonanie: • Krewetki rozmrozić, posypać solą i pieprzem. • Dodać wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. • Odstawić zamarynowane krewetki na kilka godzin do lodówki. • Następnie odcedzić krewetki, osuszyć w ręczniku papierowym. • Smażyć krewetki na sklarowanym maśle
To co kochamswoich walorach smakowych. Wolę bawić się ściąganiem pancerza podczas jedzenia , niż smakować nicość . Gotowane na parze nie tracą soczystości , smaku i lekkiej jędrności . Składniki; 4 osoby 12 krewetek Jumbo w pancerzu mogą być mrożone (tylko wyciągamy z 2 godziny przed planowanym gotowaniem) sok z połowy limonki 1/2 limonki pokrojona w trójkąty 1/2 papryki czerwonej i żółtej(...)dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka oliwy truflowej 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona sól morska grubo mielona Sposób: Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą
Viola cooks with passionłyżki oleju rzepakowego 500 - 600 ml bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sambal oelek Na patelni rozgrzewam oliwę(...)brokuł. Tuż przed końcem gotowania doprawiam danie szczyptą soli oraz pieprzu, dodaję masło oraz parmezan. Całość dokładnie mieszam i ściągam z ognia. Dodaję posiekane drobno zioła. Ponownie mieszam. Pikantne krewetki Sos sojowy, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam
Mango Papaja