Błyskawiczny stir fry z krewetkami w pikantnym sosie, pyszna kuchnia chińska Lubicie mocne wrażenia kulinarne? Macie okazję przekonać się, jak wspaniała jest kuchnia Syczuanu. Proponuję pikantne krewetki po syczuański, jedno z najbardziej znanych potraw tego regionu. Przepis zaczerpnięty z książki “Łatwa kuchnia chińska” Ken Hom. To wyjątkowo ekspresowe w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej(...)przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny. 5 minut i danie gotowe! Aby przygotować krewetki po syczuańsku, oprócz krewetek potrzebujemy kilku kluczowych składników z kuchni świata: pasty z fermentowanej czarnej fasoli, oleju sezamowego, oleju z orzeszków ziemnych czy czarnego octu ryżowego. Wszystkie te składniki możecie znaleźć na azjatyckich stoiskach lub w internetowych sklepach m.in
Tajemnice SmakuTajska zupa z krewetkami czyli kulinarna podróż do Tajlandii! W czasach gdy podróże są utrudnione ratują nas kulinarne wojaże! Kto podróżuje ze mną? Zapraszam w podróż do mojej kuchni gdzie ugotujemy aromatyczną i rozgrzewającą zupę z nutką morskich, cytrusowych i egzotycznych smaków. WSKAZÓWKI: Do mojej zupy dałam krewetki ale ewentualnie użyć możecie pokrojonego w kostkę(...)kurczaka (choć jednak polecam mocno krewetki). Za mega smak w mojej zupie odpowiada czerwona pasta curry Kanokwan, która jest mega dobra (używam jej od lat) i ma super skład! Szukajcie jej w sklepach bo ten smak jest nie do podrobienia. W składzie ma: chili, trawę cytrynową, galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę z krewetek (krewetki + sól) limonkę, kaffir
CzarnawisienkaKrewetki w białym winie to pyszne i chyba najbardziej popularne z danie z tymi owocami morza w roli głównej. To taka klasyka gatunku, która zawsze smakuje. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilka chwil i jest bardzo proste do zrobienia. Do kompletu potrzebujemy chrupiącej bagietki i kieliszka schodzonego białego wina i od razu poczujemy się jak w jednym ze śródziemnomorskich(...)krajów. Ja zawsze używam mrożonych krewetek i rozmrażam je dzień wcześniej w lodówce na sitku. Przed smażeniem osuszam je ręcznikiem papierowym. Krewetki w białym winie Krewetki w białym winie Czas wykonania: 20 minut Składniki: 500 g surowych dużych krewetek bez pancerzy 1 mała szalotka 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1/2 szklanki wina sól pieprz
Kulinarne przygody GatityCarpaccio z fenkułu z krewetkami, rukolą, pomarańczą To bardzo proste a jednocześnie wykwintne danie. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca, pyszna. Może stanowić przystawkę, jak i danie główne. Carpaccio z fenkułu z krewetkami to świetny pomysł wyjątkową kolację. Zbliżają się walentynki, może ktoś się zainspiruje? Wiem, że wiele osób nie przepada za smakiem kopru włoskiego. Może jest na to sposób(...)białego 3 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku oliwa – 3 łyżki do sosu, 1 – 2 łyżki do krewetek 400 g krewetek ( bez głów, obranych z pancerzyków) 1 – 2 garści rukoli sól pieprz Wykonanie Oczyszczony koper włoski kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej z pomocą mandoliny
Tajemnice Smakukwadraty 1 garść posiekanej natki pietruszki kilka patyków do szaszłyków Instructions Krewetki rozmrozić i obrać z pancerzyków. W misce wymieszać wszystkie składniki, poza nacią pietruszki, włożyć do niej krewetki, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed smażeniem, krewetki wyjąć z marynaty, nałożyć na patyki do szaszłyków na przemian(...)kawałkami ananasa. Grillować na rozgrzanym ruszcie grilla ogrodowego lub suchej patelni grillowej, wystarczy po 2 minuty z każdej strony, krewetki powinny zmienić kolor na łososiowy, grillować z dwóch stron, podczas grillowania pędzlem smarować szaszłyki pozostałą marynatą. Przed podaniem, posypać siekaną natką pietruszki. Podać z grillowanymi warzywami i surówką z białej kapusty. Smacznego! Artykuł Krewetkowe szaszłyki w marynacie z mleczka
SprawdzonaKuchnia.plkońcu się odważyłam spróbować i wyszło pysznie. Okazało się, że nie są trudne w obróbce prócz oczyszczania z jelitka [sic!] Potrzebujemy: 200 g makaronu ryżowego wstążki 200 g krewetek - u mnie mrożone z Lidla 50 g masła 2 ząbki czosnku 50 ml białego półwytrawnego wina 8 - 10 szt pomidorków koktajlowych 1/3 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli sól(...)smaku Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Jeśli mamy mrożone krewetki to rozmrażamy je i płuczemy w letniej wodzie. Następnie krewetki oczyszczamy z pancerzyków, ogonków i jelitka. Osuszamy chwilkę na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek pokrojony w piórka. Smażymy go minutę, następnie wrzucamy krewetki
Emskie Smakipodać zarówno jako przystawkę, jak również jako danie główne. Jeśli wybieracie drugą opcję wystarczy przygotować danie z podobnej porcji Zapraszam po inne walentynkowe inspirację na słono i na słodko. Krewetki w sosie maślano-czosnkowym Składniki: 250 g krewetek około 100 g masła papryczka chili 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżka oliwy z oliwek sól dodatkowo świeża(...)bagietka Rozpoczynamy od rozmrożenia krewetek (jeśli kupiliśmy mrożone) lub od ściągnięcia pancerza i oczyszczenia (jeśli kupiliście świeże). Następnie siekamy drobno czosnek, papryczkę chili oraz natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy papryczkę i czosnek. Chwilę smażymy uważając, żeby nie spalić czosnku. Następnie dodajemy krewetki. Smażymy je około 2 minut z każdej strony. Pod koniec dodajemy masło
PatiGotujedomu, ale również do zapakowania do lunchbox’a. Sycąca, lekka i kolorowa – czyli taka, jaka powinna być dobra sałatka! Składniki na 4-6 porcji: – 450g krewetek – 240g mix’u sałat z roszponką – 200g pomidorków cherry – 100-150g sera Feta – 2 cukinie – 1/2 czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy(...)łyżki soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz Jeżeli używamy mrożonych krewetek – zalewamy je letnią wodą i odstawiamy na 30 minut. Krewetki umieszczamy w misce, dodajemy 1 łyżkę oliwy, przeciśnięty ząbek czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Cukinie kroimy w plastry, krewetki nabijamy na wykałaczki do szaszłyków
Be Fit Be Strongpomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Krewetki rozmroź na ściereczce lub papierowym ręczniku i ewentualnie oczyść, jeśli jest taka potrzeba – większość mrożonych krewetek jest już wcześniej oczyszczona i ugotowana. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć(...)powinien być taki – kawałki pomarańczy bez błonek Plastry szynki porwij na kawałki. Na talerzach rozrzuć liście szpinaku, rozsyp kaszę, rozłóż kawałki mango i pomarańczy, szynki Szwarcwaldziej i ułóż krewetki. Całość polej sosem i posyp ziarnami maku lub czarnego sezamu lub ulubionych drobnych nasion. Wcinaj na zdrowie Składniki na 2 porcje sałatki 20 krewetek 250 g szpinaku typu
Eat me! Fit me!naprawdę użycie pasty curry . To ona nadaje potrawie właściwy smak i aromat. W połączeniu z mlekiem kokosowym i pomidorami powstaje prawdziwy majstersztyk dań jednogarnkowych. Keto curry z krewetkami Pasta curry kluczem do sukcesu Istnieje kilka rodzajów past curry . Zazwyczaj dzieli się je według koloru- na czerwoną , zieloną , żółtą , itp. Różnią się one poziomem ostrości oraz tym czy ich podstawą(...)porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Składniki 100 ml gęstego mleka kokosowego 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty curry u mnie Matsaman Curry Paste 12 krewetek tygrysich 80 g fasolki szparagowej (może być z mrożonki) 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu shirataki w zalewie (1 opakowanie) Sposób przygotowania Przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszać
Modern Cave GirlRisotto z krewetkami i szparagami Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów i chrupiących krewetek. Pyszny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto Arborio 300g krewetek 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła Przyprawa: sól, pieprz(...)łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej *** Krewetki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy *** *** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dokładamy krewetki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając. Po podsmażeniu przekładamy na talerz *** *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając
Blog z Apetytemmogą być smakoszami krewetek. Sama uwielbiam wszelkie skorupiaki i bardzo wcześnie wprowadziłam je do meny dzieci, kiedy jeszcze były małe. Smaki zmieniają się z czasem ale jambalaya z krewetkami nie straciła na popularności w naszej rodzinie. Przepis na jambalaya jest jak zwykle prosty. Używam ryżu basmati. Często są to obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Jumbo krewetki, zielony(...)Pokrój szalotki w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Groszek, fasolkę i kłosy szparagów ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do cebuli wraz z krewetkami, tymiankiem, oregano i przyprawami. Smaż przez minutę w wysokiej temperaturze, po czym dodaj gorące składniki do ryżu. Dopraw solą, pieprzem, chili i pokrojonym szczypiorkiem. Wymieszaj ryż z warzywami
codojedzenianadzwyczaj smaczne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Jest to również świetny pomysł na zużycie resztek z lodówki. Jeśli macie ryż z poprzedniego dnia, kawałek pieczeni, zesmażcie wszystko razem, dodajcie krewetki i jakieś warzywa, żeby nadać daniu świeżości i pyszne danie gotowe. Bogiem a prawdą, ryż do yangchow powinien być wczorajszy, bo najlepiej się smaży, nie zawiera tyle wody(...)sicie, żeby odsączyć wodę z ryżu. Krok 2 Krewetki obierz z pancerzyków, jeśli są w całości, pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na nią krewetki, smaż po 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Posól i popieprz. Zdejm z patelni. Krok 3 Polędwiczkę osusz ręcznikiem, odkrój tłuszczyk i białe błonki, pokrój
Niedzielny kucharzodrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu. Składniki: 500g krewetek tygrysich (waga po obraniu) 1/2 świeżego ananasa 1 czerwona papryka Marynata do krewetek: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki rumu sok i otarta skórka z 1 pomarańczy sok i otarta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanego(...)wielkości około 2 x 2 cm. 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności: ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka. 6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej
Szalona Kuchnia Ewelinyvannamei (całych, w pancerzach) 4-5 ząbków czosnku mała garść listków szałwii twardy ser dojrzewający do posypania (u mnie pecorino romano) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pancerze krewetek natnij ostrym nożem wzdłuż grzbietów i wyjmij czarne "żyłki" (rób to bardzo ostrożnie, pancerze krewetek są dość twarde). Po usunięciu jelit opłucz dokładnie krewetki pod bieżącą zimną wodą(...)ciasta roluj długie cienkie kluseczki i układaj na posypanym mąką blacie. W garnku zagotuj wodę na gotowanie kluseczek. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj oliwę i lekko podgrzej. Wrzuć krewetki, czosnek pokrojony w plasterki i liście szałwii, posól i popieprz do smaku. Zmniejsz ogień na bardzo mały i smaż około 4 minut. Odwróć krewetki na drugą stronę
Delicious Place