krewetki - 3660 przepisów (strona:23/244)

Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki 50

Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki to szybkie i bardzo pyszne danie na romantyczną kolację. Krewetki podajemy z kieliszkiem delikatnego, wytrawnego białego wina i świeżą bagietką. Te owoce morza są niezwykle delikatne w smaku, więc nie możemy przesadzić z liczbą dodatków. Nie powinniście się również bać czosnku w tym daniu, bo jego zapach zniweluje natka pietruszki(...)jest ona w takim wypadku najlepsza. Składniki 250g krewetek – świeżych albo mrożonych 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 50 ml białego wina natka pietruszki ewentualnie odrobina papryczki chilli świeża bagietka Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki – przepis Jeśli używamy mrożonych krewetek to należy je najpierw odmrozić, jeśli świeżych to obrać z pancerzyków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krewetki w sosie parmezanowym z pesto i pomidorkami. Szybki i prosty obiad! 75

Pyszny i szybki pomysł na obiad z krewetkami w roli głównej. Dania z makaronem to te, które robi się zazwyczaj tyle ile gotuje się makaron! Krewetki to jedne z moich ulubionych owoców morza i jem je bardzo często, głównie dlatego, że są łatwo dostępne, szybko się je robi i są po prostu pycha! Moja chęć na domowe pesto(...)dodane do jakiegokolwiek dania z makaronu, ryżu czy nawet na zwykłą kanapkę czy omleta, sprawia, że nagle z dobrego dania mamy wybitne danie! Uwielbiam, polecam je jeść na zdrowie! Krewetki w sosie z pesto i pomidorkami to taki mój ukochany klasyk, smak krewetek i makaronu lubię podbić odrobiną parmezanu lub grana padano. Szybko prosto i przepysznie! Polecam

SMYKWKUCHNI
Krewetki na maśle z czosnkiem, chili i natką 68

białego wina (opcjonalnie, ale warto) sól do smaku listki z 2 gałązek natki pietruszki   Sposób przygotowania: Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki). Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć.Na patelni podgrzać połowę(...)masła, włożyć drobno posiekany czosnek, chili i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę

Smaki Natalii
Krewetki z suszonymi pomidorami 48

oraz pyszną pastą z suszonych pomidorów. Zrobienie wszystkiego idzie bardzo sprawnie, więc każda para może spędzić ze sobą długi romantyczny wieczór bez długiego przebywania w kuchni. Składniki 1 opakowanie krewetek mrożonych (np. tygrysich, vannamei) 2 ząbki czosnku 3 plasterki świeżego imbiru 1 / 2 pęczka pietruszki 6 suszonych pomidorów w oleju mały kawałek papryczki chilli sól, pieprz do smaku masło(...)ciepłą wodą, zostawić do odsączenia. Na patelni roztopić masło, dodać bardzo drobno posiekane czosnek i papryczkę chilli oraz pokrojony w cienkie plasterki imbir. Chwilę podsmażać dla uwolnienia aromatów. Dodać krewetki, smażyć 1-2 minuty, następnie pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Zamieszać, jeszcze chwilę smażyć. Odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Kaszotto z krewetkami i szpinakiem 96

bardzo czasu ani weny na wymyślanie nowych przepisów, ale ostatnio udało mi się upichcić takie oto pyszne kaszotto z krewetkami i szpinakiem. Uwielbiam połączenie kaszy bulgur z krewetkami – a Wy, jaką kaszę najbardziej lubicie? Składniki na 2 porcje: – 30g dużych krewetek – 200g świeżego szpinaku – 100g kukurydzy konserwowej – 1 kubek kaszy bulgur(...)minuty, następnie wlać wino i wymieszać. Gdy wino odparuje, wlać 2 kubki gorącej wody – gotować mieszając co jakiś czas przez około 20 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodać krewetki i przyprawy, wymieszać i gotować pod pokrywką z dziurką aż cała woda odparuje. Gdy ziarna będą miękkie zdjąć z ognia, dodać kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem polecam

Smaki Armine
KOLOROWA SAŁATKA Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI 69

wykorzystać. Prosta, lekka, pożywna sałatka z warzywami, sałatą i krewetkami. Swoim smakiem i wyglądem zachwyci wszystkich gości, doskonale nadaje się też na lekką kolację. Idealna sałatka dla miłośników krewetek :) Składniki: * 200 g mrożonych krewetek koktajlowych * 2 łyżki masła * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (lub 4 ząbki czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę) (użyłam  Skworcu ) * 3 szczypty chili(...)czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 10 pomidorków koktajlowych * 1/3 świeżego ogórka Wykonanie: Mrożone krewetki zalać letnią wodą, aby się rozmroziły. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożone, osuszone krewetki. Smażyć je około 2 minut na małym ogniu. Na końcu dodać czosnek granulowany i chili mielone, dobrze wymieszać. Usmażone krewetki wyjąć na talerzyk, posypać posiekaną natką pietruszki. Jeśli użyjesz

Zrób to smacznie
Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami 73

krewetkami. Idealna na letni lunch do pracy! Czas: 30 minut na macerowanie, 5 minut na wykonanie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami Sałatka z fetą i krewetkami – to jeden z wielu zaskakujących a zarazem prostych przepisów Marka Bittmana, krytyka kulinarnego i autora książek kucharskich. Mark jest znany z prostych(...)posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką oliwy i oregano. Natrzyj marynatą krewetki i odstaw na 30 minut. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy usmaż krewetki – smaż po 2 min z każdej strony. Podawaj krewetki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym serem feta. Smacznego! Artykuł Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami pochodzi

Niedzielny kucharz
Zupa kukurydziano-krewetkowa 96

podgotowane, dodać pokrojonego w paski selera, drobno krojone chili oraz sól. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Na 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia do zupy włożyć krewetki oraz dodać śmietankę. Gotować przez chwilę, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na delikatny krem. Zupa kukurydziano-krewetkowa O czym warto pamiętać przygotowując zupę z kukurydzy. Użyłam mrożonych(...)małych krewetek koktajlowych. Po dodaniu krewetek do zupy, nie gotujmy ich zbyt długo. Będą twarde. Dodałam łyżeczkę papryczki chili. Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw użyjcie mniejszą ilość papryczki. Lubisz krewetki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami . The post Zupa kukurydziano-krewetkowa appeared first on MeCooks

mecooks
Zupa z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym! 188

łagodna i przede wszystkim bardzo, bardzo prosta. Wystarczy kwadrans i obiad gotowy, lista składników do jej przygotowania też jest dość krótka, więc często do niej wracamy. Pomarańczową zupę z krewetkami uwielbiamy jeść zimą, bo to eksplozja koloru i najlepszy poprawiacz nastroju! Polecamy na weekendowy obiad ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ Z KREWETKAMI I MANGO SKŁADNIKI dla 4 os. - paczka makaronu(...)łyżeczka miodu Do woka dodaj 4 łyżki oleju i 2 łyżki masła, dodaj posiekany imbir, pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż przez 2 minuty, dodaj czosnek, sproszkowane chilli i krewetki, smaż je od 3 do 5 minut (jeśli używasz krewetek innych niż wskazane w przepisie, czyli mniejszych skróć ten czas o połowę). Krewetki wyjmij łyżką z woka

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 98

dwie papryki na sos do penne, dwa duże buraki do kaszotto, kalafiora do spaghetti, kapustę, brukselkę, batata i oczywiście kapustę. Razem z warzywami do pieca trafiły też polędwiczki i krewetki. Na kuchence zrobiliśmy tylko solidną porcję sosu, ale to tak prosta rzecz, że nie wymaga niczego poza przemieszaniem na koniec. W niedzielne popołudnie w naszym piekarniku dużo się działo(...)pieką się krewetki, polędwiczki i czerwona kapusta (na dole). Wcześniej z pieca wyjęliśmy m.in. pieczone brukselki i bataty. Wszystkie składniki, oprócz niedzielnego obiadu, zapakowaliśmy do pojemników lub torebek do mrożenia. Część z nich, jak kapuśniak oraz sos pomidorowy-paprykowy, trafiła do zamrażalnika (zwykle dania na czwartek i piątek lub półprodukty do nich mrozimy, bo tak długo nie przetrwałyby

Niedzielny kucharz
KREWETKI W SOSIE SZAMPAŃSKIM NA SYLWESTRA! 129

Dzisiaj mam dla Was przypominajkę przepyszne danie na Sylwestra! Krewetki w sosie szampańskim, obłędnie dobre ;-)) SKŁADNIKI: -  1 paczka makaronu włoskiego  - 1 opakowanie argentyńskich czerwonych krewetek - 3-4 ząbki czosnku - papryczka czerwona - papryczka paddington - 1/3 kostki masła bądź 80ml masła klarowanego - 3 - 4 chlusty włoskiego Prosecco - sól himalajska WYKONANIE: - krewetki opłukujemy pod bieżącą wodą, rozcinamy(...)klarujemy i przecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego - makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu  - na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i papryczki, po 3 minutach dodaj krewetki w pancerzykach, cały aromat zostanie uwolniony do tłuszczu, pamiętaj że każdy rodzaj tłuszczu jest najlepszym nośnikiem smaków i aromatów.  Krewetki smaż z każdej strony

SMYKWKUCHNI
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 150

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym.   Oj, pyszna to była zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do zrobienia.  Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 1,5 litra wody 2 gałązki trawy cytrynowej 3 cm kawałek imbiru 2 dkg grzybów mun 25 dkg krewetek 2 ząbki czosnku(...)sosu rybnego 2 łyżki cukru trzcinowego Pół puszki mleka kokosowego Świeże listki kolendry   Grzyby zalej zimną wodą i po 10 minutach wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut. Krewetki obierz z pancerzyków, pancerzyki odłóż do garnka zalej wodą, dodaj jedną lekko zgniecioną i przekrojoną na pół trawę cytrynową, dodaj połowę imbiru, pokrojonego na drobne kawałeczki i zagotuj. Pogotuj

Kuchnia na wzgórzu
Sushi w pięciu smakach. 296

wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek majonez lub inne ulubione dodatki : surowy tuńczyk/ łosoś, ryba maślana, serek kremowy, krewetki w tempusze, pieczony łosoć, tykwa, pędy bambusa, kiełki etc. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Odmierzyć 1,5 szklanki ryżu, przepłukać kiklukrotnie aż woda z mętnej stanie się przezroczysta. Odstawić(...)skórki i pokroić w cienkie słupkie - mango i awokado powinny być dojrzałe i miękkie ale na tyle jędrne by zachowywały kształt. Paprykę pokroić w cienkie slupki, rzodkiewkę również. 6. Krewetki zamarynować w sosie sojowym i smażyć lub gotować we wrzącej wodzie ok. 1- 1,5 minuty. 7. Przygotować łososia, halibuta i paluszki krabowe. 8. Na deseczce ułożyć matę bambusową

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania