szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano. Ku mojemu zdziwieniu poczułam w ustach(...)wyższych sfer o wyrafinowanym guście, dziś stał się praktycznie reliktem, a nawet przedmiotem żartów. Podawany z przemysłowo produkowanymi sosami i nieświeżą krewetką rzeczywiście może odebrać a nie dodać apetyt. Uważam jednak, że świeżo sparzone z korzennymi przyprawami krewetki podane ze zrobionym od podstaw sosem mogą być naprawdę pyszne. Shrimp Cocktail to klasyk wśród amerykańskich przepisów na „apetizers
Jem więc Jestemszklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano. Ku mojemu zdziwieniu poczułam w ustach(...)wyższych sfer o wyrafinowanym guście, dziś stał się praktycznie reliktem, a nawet przedmiotem żartów. Podawany z przemysłowo produkowanymi sosami i nieświeżą krewetką rzeczywiście może odebrać a nie dodać apetyt. Uważam jednak, że świeżo sparzone z korzennymi przyprawami krewetki podane ze zrobionym od podstaw sosem mogą być naprawdę pyszne. Shrimp Cocktail to klasyk wśród amerykańskich przepisów na „apetizers
Jem więc JestemBardzo smaczny sposób na krewetki. W przepisie oryginalnym ( tutaj ) wykorzystano duże krewetki (ok 20 na 1 kg) Ja miałam nieco mniejsze, nie robiłam niestety krewetek na grillu - pogoda nie dopisała - tylko na patelni grillowej. Zrezygnowałam więc z nadziewania krewetek na patyczki szaszłykowe. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić je też na tradycyjnym grillu(...)następnym razem. Przepis podaję oryginalny, ale uważam że znakomicie sprawdził się po zamianie krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej. składniki 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka grubej soli morskiej 2 łyżki świeżych igiełek rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania krewetek 16 dużych, surowych, nieobranych krewetek
Stare Garykrewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób na przyrządzenie doskonałych w smaku krewetek. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i dodaję do niej maslo, dzięki czemu nie pali się ono i czosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym(...)ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla
Słodko-Słony Świat IlonyKiedy człowiek ma dość tradycyjnego jedzenia sięga do dań bardziej egzotycznych. Dzisiejszy obiad inspirowany jest kuchnią tajską, więc gwarantowana jest eksplozja smaków :). Przepis mojego brata :). Jeżeli
Przepisy AleksandryTe zupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia . Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepisu nie potrzebujecie również dużej ilości składników. Więc przepis jest szybki oraz łatwy, a wiem, że takie lubicie Smak daniu nadaje masło z oliwą, czosnek oraz chili. Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi smakuje najlepiej podany od razu do przygotowaniu. Sekret tego dania tkwi w jego świeżości. Spróbujcie koniecznie go przygotować. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, pomińcie dodawanie(...)chili, ale zamiast niej dodajcie słodką paprykę. Zobaczcie również inne przepisy z użyciem krewetek: Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą Risotto z krewetkami i cukinią Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Przepis na makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 2 garście/opakowanie obranych
Kuchnia Bazyliitaka jest botaniczna nazwa grzybka, specjalnie apetycznie nie brzmi, ale w istocie jest to jeden z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych grzybów. Dlatego świetnie czuje się w towarzystwie innego, pachnącego składnika: krewetek. Spaghetti z kurkami i krewetek to esencja dojrzałego lata, połączenie zapachu morza i lasu, aromatu kojarzącego się ze słońcem, wypoczynkiem i wakacjami. Spaghetti z kurkami i krewetkami(...)być ozdobą najbardziej wystawnego stołu. Kilka uwag do przygotowywania tego dania: sos najlepiej przygotowywać na zwykłej, nie teflonowej patelni. Wtedy, podczas smażenia w dość wysokiej temperaturze drobinki kurek i krewetek przywierają do dna, które później zalane winem i z nim zmieszane, tworzą aromatyczny sos. I jeszcze jedno: na koniec do sosu warto dodać jest zimnego masła, wtedy będzie jeszcze
Niedzielny kucharztaka jest botaniczna nazwa grzybka, specjalnie apetycznie nie brzmi, ale w istocie jest to jeden z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych grzybów. Dlatego świetnie czuje się w towarzystwie innego, pachnącego składnika: krewetek. Spaghetti z kurkami i krewetek to esencja dojrzałego lata, połączenie zapachu morza i lasu, aromatu kojarzącego się ze słońcem, wypoczynkiem i wakacjami. Spaghetti z kurkami i krewetkami(...)być ozdobą najbardziej wystawnego stołu. Kilka uwag do przygotowywania tego dania: sos najlepiej przygotowywać na zwykłej, nie teflonowej patelni. Wtedy, podczas smażenia w dość wysokiej temperaturze drobinki kurek i krewetek przywierają do dna, które później zalane winem i z nim zmieszane, tworzą aromatyczny sos. I jeszcze jedno: na koniec do sosu warto dodać jest zimnego masła, wtedy będzie jeszcze
Niedzielny kucharzjakie ma w zanadrzu Jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków są oczywiście krewetki! Dlatego dziś mam dla Was banalnie prosty i szybki przepis na apetyczną przekąskę – spring rolls z krewetek! Sprawdźcie koniecznie! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["20 krewetek\r","20 ma\u0142ych kr\u0105\u017ck\u00f3w papieru ry\u017cowego\r","s\u00f3l, pieprz \r","olej(...)ryżowego moczymy pojedynczo przez 30s w ciepłej wodzie. Każdy krążek kładziemy na czystej ściereczce, składamy go na pół i zawijamy w niego krewetkę tak, by jej ogonek wystawał. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Krewetki smażymy partiami ok. 3-4 minuty aż nabiorą złotego koloru. Świetnie sprawdzi się do nich sos chilli. Smacznego! 4.21 http://mostekwkuchni.pl/spring-rolls-krewetek/
Mostek w kuchnimakaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym – to była wielka rodzinna wyżerka – najedliśmy się w 8 osób. Idealny przepis na spaghetti, albo linguini z krewetkami. Aromatyczne danie zrobicie w czasie potrzebnym(...)dwóch, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uważajcie jednak żeby się nie przypalił). Krok 3 Dodajemy pieprz kajeński (lub drobno posiekane chili) i oregano. Mieszamy i wrzucamy na patelnię krewetki. Obtaczamy je w sosie, smażąc na dobrze podkręconym ogniu. Czas smażenia surowych krewetek to jakieś 2-3 minuty. Podgotowane krewetki (mają różowy kolor, surowe są szare
Niedzielny kucharzUżyjemy w tym przepisie mrożonych krewetek, więc nie będziemy musieli ich obierać z pancerzy ani czyścić. Swój niezwykły aromat zawdzięcza krewetkom smażonym na odrobinie masła :) Makaron z krewetkami - składniki: 250g krewetek (mogą być mrożone) ok. 200g makarony spaghetti 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól pieprz natka pietruszki(...)razu z gotującej się wody przełożyć makaron do sosu. Krewetki rozmrażamy w chłodnej wodzie. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, a następnie na maśle z czosnkiem podsmażamy krewetki z dwóch stron (ok. 4-5 min na każdej ze stron). Przekładamy do miseczki razem z masełkiem. Na drugiej patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pomidory
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekki, ale bardzo smaczny obiadek, Szczególnie dla miłośników cukinii Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaKrewetki. Wspaniałe mięso pełne białka. I tak niewiele potrzebują, żeby zadowolić nawet wybredne (Kochanie pozdrawiam Cię bardzo serdecznie) podniebienie. Chociaż jak przypomnę sobie moje pierwsze smażone krewetki... Wtedy nie miałam zielonego pojęcia dlaczego tak inaczej smakują, niż w restauracji... Teraz na szczęście już wiem, że krewetek nie smaży się 15 minut. Tak na wszelki wypadek, bo może(...) usunąć jelito (jeżeli krewetki nie mają oznaczenia "oczyszczone"). Lekko naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu i czubkiem noża wyciągnąć czarną nitkę. Czosnek obrać, posiekać. Chili przekroić wzdłuż,usunąć pestki, drobno pokroić. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek i chili. Smażyć ok. 1 minuty cały czas mieszając. Dołożyć krewetki. Smażyć po ok. 1,5 minuty z obu stron (aż zmienią
Pełny talerz