krewetki - 3660 przepisów (strona:13/244)

Makaron z krewetkami 87

Opis Makaron z krewetkami.: Makaron z krewetkami i pomidorami to smaczne, oryginalne i zdrowe danie. Krewetki są najpopularniejszymi skorupiakami spośród owoców morza. Oprócz tego, że pysznie smakują, zawierają mnóstwo wartości odżywczych, a do tego są niskokaloryczne. Są łatwe do przyrządzenia w domu oraz łatwo dostępne w sklepach rybnych i marketach. Polecamy również inne nasze przepisy na makarony(...)suszona lub świeża, 1/3 szklanki białego wina, sól i pieprz do smaku, tarty parmezan, ½ pęczka zielonej pietruszki. Sposób przygotowania: Krewetki mrożone rozmrozić, sprawdzić, czy są oczyszczone. Smaczniejsze będą krewetki świeże, których przyrządzanie należy rozpocząć od oczyszczenia. Należy odciąć główkę oraz pozbyć się pancerzyka i odciąć ogonek. Po nacięciu trzeba usunąć także jelito – długą, ciemną żyłkę. Następnie krewetki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tajska zupa curry z krewetkami 212

Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie(...)zajmie więcej niż 20 minuty. W zależności od tego jak bardzo lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :) Składniki (na 2- 3 porcje) 10-12 krewetek 500ml bulionu warzywnego 4 pieczarki 1 łyżeczka pasty curry odrobina oleju 100g tofu szczypiorek olej 200 ml mleczka kokosowego 70g makaronu ryżowego Tajska zupa curry z krewetkami – przepis Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krewetki z pancerzem marynowane w czosnku (smażone na maśle) 178

przygotowania. Pierwszy raz udało mi się kupić mrożone surowe krewetki wraz z pancerzem. Nie ukrywam, że po usmażeniu jest nieco więcej zabawy z jedzeniem (pancerz należy zdjąć), ale krewetki w takim wydaniu są niesamowicie soczyste i aromatyczne w smaku. Zachęcam do przygotowania.  Składniki na 2-3 porcje: 1 opakowanie krewetek królewskich - wagowo 0,5 kg (surowych(...)sokiem z cytryny i  polać olejem. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Krewetki schować do lodówki i marynować około 2 godziny. Na patelni rozpuścić masło i przełożyć zamarynowane krewetki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania różowego/pomarańczowego koloru krewetek. Na sam koniec, krewetki posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać, np. z ryżem

Ugotować
Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami 112

zielonymi szparagami. Sezon na szparagi powoli się kończy, więc wykorzystajmy szansę na ich zjedzenie! Składniki: – ok. 3 szklanki bulionu warzywnego – 400g zielonych szparagów (pęczek) – 250g krewetek – 100g ryżu do risotto – 2 cebule – 60ml białego wytrawnego wina – 30g parmezanu – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła – 1 łyżka oliwy – skórka(...)cytryny – sok z ćwiartki cytryny – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta pieprzu cayenne i kurkumy – sól, pieprz Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania. Jeżeli używamy krewetek nieobranych , musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik jak to zrobić

Be Fit Be Strong
Spring rolls z awokado i krewetkami 119

także dodatek do koktajlu z krewetek i sushi. Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku.” Spring rolls z awokado i krewetkami. Składniki: - papier ryżowy – ilość według potrzeb (dałam arkusze o średnicy 22 cm) - krewetki smażone lub gotowne - dojrzałe awokado - makaron ryżowy - marchewka…. - czerwona papryka - sałata rzymska lub masłowa - świeże(...)myjemy, sparzamy i specjalną obieraczką obieramy skórkę. Awokado przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestki, zdejmujemy skórkę, kroimy w słupki, przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Krewetki miałam już usmażone na maśle klarowanym z czosnkiem , jeżeli macie surowe – trzeba je przygotować (usmażyć lub ugotować). Gotowe krewetki przekrajamy wzdłuż na połówki (to wersja oszczędniejsza, gdyż miałam

mojewypiekiinietylko
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 259

szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano. Ku mojemu zdziwieniu poczułam w ustach(...)wyższych sfer o wyrafinowanym guście, dziś stał się praktycznie reliktem, a nawet przedmiotem żartów. Podawany z przemysłowo produkowanymi sosami i nieświeżą krewetką rzeczywiście może odebrać a nie dodać apetyt. Uważam jednak, że świeżo sparzone z korzennymi przyprawami krewetki podane ze zrobionym od podstaw sosem mogą być naprawdę pyszne. Shrimp Cocktail to klasyk wśród amerykańskich przepisów na „apetizers

Jem więc Jestem
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 232

szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano. Ku mojemu zdziwieniu poczułam w ustach(...)wyższych sfer o wyrafinowanym guście, dziś stał się praktycznie reliktem, a nawet przedmiotem żartów. Podawany z przemysłowo produkowanymi sosami i nieświeżą krewetką rzeczywiście może odebrać a nie dodać apetyt. Uważam jednak, że świeżo sparzone z korzennymi przyprawami krewetki podane ze zrobionym od podstaw sosem mogą być naprawdę pyszne. Shrimp Cocktail to klasyk wśród amerykańskich przepisów na „apetizers

Jem więc Jestem
Krewetki grillowane z rozmarynem i czosnkiem 135

Bardzo smaczny sposób na krewetki. W przepisie oryginalnym ( tutaj ) wykorzystano duże krewetki (ok 20 na 1 kg) Ja miałam nieco mniejsze, nie robiłam niestety krewetek na grillu - pogoda nie dopisała - tylko na patelni grillowej. Zrezygnowałam więc z nadziewania krewetek na patyczki szaszłykowe. Mam nadzieję, że uda mi się  zrobić je też na tradycyjnym grillu(...)następnym razem. Przepis podaję oryginalny, ale uważam że znakomicie sprawdził się  po zamianie krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej. składniki 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka grubej soli morskiej 2 łyżki  świeżych igiełek rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania krewetek 16 dużych, surowych, nieobranych krewetek

Stare Gary
NAJLEPSZE KREWETKI - NA MAŚLE Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I CHILI 242

krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób na przyrządzenie doskonałych w smaku krewetek. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek i dodaję do niej maslo, dzięki czemu nie pali się ono i czosnek również się nie przypala (krewetki smażę na dość dużym(...)ogniu). Wrzucam porcję krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki rozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla

Słodko-Słony Świat Ilony
ZIELONE CURRY Z KREWETKAMI 138

Kiedy człowiek ma dość tradycyjnego jedzenia sięga do dań bardziej egzotycznych. Dzisiejszy obiad inspirowany jest kuchnią tajską, więc gwarantowana jest eksplozja smaków :). Przepis mojego brata :). Jeżeli

Przepisy Aleksandry
Ramen na kaczych kosciach z krewetkami i brokułami 224

Te zupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia . Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem 64

przepisu nie potrzebujecie również dużej ilości składników. Więc przepis jest szybki oraz łatwy, a wiem, że takie lubicie Smak daniu nadaje masło z oliwą, czosnek oraz chili. Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi smakuje najlepiej podany od razu do przygotowaniu. Sekret tego dania tkwi w jego świeżości. Spróbujcie koniecznie go przygotować. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, pomińcie dodawanie(...)chili, ale zamiast niej dodajcie słodką paprykę. Zobaczcie również inne przepisy z użyciem krewetek: Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą Risotto z krewetkami i cukinią Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Przepis na makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 2 garście/opakowanie obranych

Kuchnia Bazylii
Poniedziałek: Spaghetti z kurkami i krewetkami 61

taka jest botaniczna nazwa grzybka, specjalnie apetycznie nie brzmi, ale w istocie jest to jeden z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych grzybów. Dlatego świetnie czuje się w towarzystwie innego, pachnącego składnika: krewetek. Spaghetti z kurkami i krewetek to esencja dojrzałego lata, połączenie zapachu morza i lasu, aromatu kojarzącego się ze słońcem, wypoczynkiem i wakacjami. Spaghetti z kurkami i krewetkami(...)być ozdobą najbardziej wystawnego stołu. Kilka uwag do przygotowywania tego dania: sos najlepiej przygotowywać na zwykłej, nie teflonowej patelni. Wtedy, podczas smażenia w dość wysokiej temperaturze drobinki kurek i krewetek przywierają do dna, które później zalane winem i z nim zmieszane, tworzą aromatyczny sos. I jeszcze jedno: na koniec do sosu warto dodać jest zimnego masła, wtedy będzie jeszcze

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z kurkami i krewetkami 64

taka jest botaniczna nazwa grzybka, specjalnie apetycznie nie brzmi, ale w istocie jest to jeden z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych grzybów. Dlatego świetnie czuje się w towarzystwie innego, pachnącego składnika: krewetek. Spaghetti z kurkami i krewetek to esencja dojrzałego lata, połączenie zapachu morza i lasu, aromatu kojarzącego się ze słońcem, wypoczynkiem i wakacjami. Spaghetti z kurkami i krewetkami(...)być ozdobą najbardziej wystawnego stołu. Kilka uwag do przygotowywania tego dania: sos najlepiej przygotowywać na zwykłej, nie teflonowej patelni. Wtedy, podczas smażenia w dość wysokiej temperaturze drobinki kurek i krewetek przywierają do dna, które później zalane winem i z nim zmieszane, tworzą aromatyczny sos. I jeszcze jedno: na koniec do sosu warto dodać jest zimnego masła, wtedy będzie jeszcze

Niedzielny kucharz