krewetki - 3660 przepisów (strona:5/244)

Spaghetti z cukinią i krewetkami 53

Pomyśleć że kiedyś nie przepadałam za krewetkami. Od pewnego czasu, kiedy nauczyłam się przygotowywać je w odpowiedni sposób, uwielbiam je. Krewetki powinny być zawsze smażone na maśle, najlepiej z odrobiną siekanego świeżego czosnku. To jest podstawa przyrządzania krewetek, którą w dalszej części można modyfikować. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Spaghetti z cukini\u0105 i krewetkami(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/makaron-z-krewetkami-i-cukinia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/makaron-z-krewetkami-i-cukinia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/makaron-z-krewetkami-i-cukinia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/makaron-z-krewetkami-i-cukinia-480x270.jpg"],"description":"Krewetki duszone na ma\u015ble czosnkowym i sma\u017cone plastry cukinii. Danie makaronowe z owocami morza i soczystymi plastrami cukinii.","keywords":["cukier","czosnek","krewetki","makaron","mas\u0142o"],"author":{"@type

ProstePesto.pl
Krewetki w maśle czosnkowym 87

możesz użyć zarówno krewetki świeże jak i mrożone, te już lekko podgotowane i różowe lub krewetki szare surowe. Jeśli kupisz krewetkę w pancerzyku rekomenduję do tego dania ich zdjęcie przed podgrzewaniem w maśle. Przygotuj krewetki – jeśli istnieje taka potrzeba rozmróź, zdejmij pancerzyki, opłucz w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. W głębokiej patelni, woku(...)używasz, wymieszaj i duś krewetki od 6 do 10 minut – te różowe krócej, te większe dłużej. Krewetka ma się podgrzać w sosie. Pamiętaj jednak aby nie za długo przygotowywać je bo mogą stać się zbyt twarde. Na koniec dopraw krewetki sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Krewetki rozłóż w głębokie talerze i posyp świeżą natką

nietylkopasta.pl
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 265

znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem: 500 g krewetek królewskich niegotowanych 300 g świeżego szpinaku baby 60 g masła klarowanego , ghee czosnkowego lub ziołowego bądź oliwy z oliwek extra(...)extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę. Posiekany czosnek podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu. Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam

Ola la LCHF
Pikantne krewetki na puree z kalafiora 135

białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek(...)płaskie łyżki śmietany – 100 g sera cheddar – sól, pieprz Składniki szpinak: – 125 g boczku surowego wędzonego – 200-250 g surowych liści szpinaku Przygotowanie : Krewetki powinny zostać oczyszczone z pancerzyków, umyte i osuszone. Możesz użyć mrożonych krewetek, koniecznej jest jednak uprzednie rozmrożenie. Krewetki dopraw papryką chilli, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj przyprawy aby każda

nietylkopasta.pl
Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym. 119

miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy. Składniki marynaty wymieszać i polać nią krewetki. Marynować 1 h,  przewracając(...)czasu do czasu. Soczewicę zalać zimną wodą ,dodać przyprawę Kucharek i gotować, aż będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody. Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni około 3 min, aż będą  różowe i upieczone w środku. Składniki sosu wymieszać i podać do soczewicy z krewetkami

Kulinarny karnet Christophera
Kwiecista cukinia z krewetkami. 158

Stuffed zucchini flowers with shrimp.   Składniki. cukinie z kwiatami 3 łyżki serka twarogowego 1 łyżka bazylii 1 łyżka śmietany gęstej 18% sól, pieprz 100 g krewetek koktajlowych sos chilli imbir czosnek Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami. Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo(...)naczynia żaroodpornego posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem. Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut. Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem

Kulinarny karnet Christophera
Argentyńskie krewetki z grillowaną papają 141

Argentine grilled prawns with papaya Jeżeli chodzi o krewetki, to są "dwie szkoły". Jedni wolą smażone krewetki w pancerzach, drudzy już obrane. Ja należę do tej pierwszej, chociaż nie wyobrażam sobie, żebym miał je obierać przy stole  np. w restauracji. Składniki 4 szt. krewetki argentyńskie 0,5 szt. papaja olej do smażenia  Marynata 1 łyżka(...)pomarańczy 0,5 łyżeczki miód 0,25 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie Wszystkie składniki marynaty, oprócz mąki ziemniaczanej, wymieszać i włożyć do niej na 3 godziny  krewetki ( w pancerzach, albo  obrane - pozostawić tyko ogonki). Po tym czasie krewetki wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni. Papaję pokroić w pół księżyce i grillować na  lekko przesmarowanej oliwą patelni

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z awokado i krewetkami 260

Pyszna sałatka z awokado i krewetek   SKŁADNIKI  2 awokado 250g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone) 100g mixu sałat z rukolą 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka keczupu pikantnego 1 ząbek czosnku 100g śmietany 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojone w kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki(...)Pyszna sałatka z krewetkami i awokado gotowa

Moje Kuchenne Rewelacje
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 285

kulinarnej w te rejony. Zapraszam do wypróbowania krewetek w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake mojego pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu(...)podgrzewaniu makarony i jego dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami wyłączyłem gaz i odstawiłem patelnię z jej zawartością na bok, dodając już po zakończeniu smażenia do jej zawartości olej sezamowy. Krewetki obrałem z pancerzyków, opłukałem pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyłem przy użyciu papierowego ręcznika, a następnie delikatnie opruszyłem je niewielką ilością mąki.  We frytkownicy rozgrzałem olej do temperatury

Wyprawy kulinarne
Risotto z bobem i krewetkami 23

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka kulinarna i autorka książek, pomysłodawczyni ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też jesteśmy na nie otwarci, a Wy?). Aromatyczny wywar

Niedzielny kucharz
Krewetki z mango 64

Krewetki z mango to pomysł na nietuzinkowe danie, które idealnie sprawdzi się na przystawkę czy obiad ale też na kolację we dwoje np na Walentynki. Lubicie krewetki? Owoce morza uznawane są za jeden z afrodyzjaków. Na blogu znajdziecie przepisy na Łatwe krewetki , Krewetki z patelni z pomidorami i ziołami , Krewetki po włosku , Krewetki z czosnkiem , Krewetki po katalońsku , zupa krewetkowa . Dzisiejsze krewetki możecie podać na ryżu lub z makaronem np tagliatelle albo z pieczywem np bagietką. PRZEPIS KREWETKI Z MANGO Składniki krewetki z mango: 250g krewetek 1 mango 1 cebula olej natka pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić krewetki z mango: Zaczynamy od krewetek

Dorota Smakuje
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 83

risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka kulinarna i autorka książek, pomysłodawczyni ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też jesteśmy na nie otwarci, a Wy?). Aromatyczny wywar(...)wszędzie. Jeśli możemy Wam coś poradzić, to kupujcie głęboko zmrożone krewetki na wagę, wyjdzie taniej niż krewetki pakowane, zazwyczaj nieprzyzwoicie drogie. Mrożona gotowana (czyli różowa) krewetka ma się do surowej krewetki jak pomidor w zalewie do świeżego pomidora. To po prostu nie ten smak, nie ten aromat i nie ta konsystencja. Jeśli uda Wam się kupić tylko

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 130

risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki. Całość pożeniła Martha Rose Shulman , krytyczka kulinarna i autorka książek, pomysłodawczyni ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też jesteśmy na nie otwarci, a Wy?). Aromatyczny wywar(...)wszędzie. Jeśli możemy Wam coś poradzić, to kupujcie głęboko zmrożone krewetki na wagę, wyjdzie taniej niż krewetki pakowane, zazwyczaj nieprzyzwoicie drogie. Mrożona gotowana (czyli różowa) krewetka ma się do surowej krewetki jak pomidor w zalewie do świeżego pomidora. To po prostu nie ten smak, nie ten aromat i nie ta konsystencja. Jeśli uda Wam się kupić tylko

Niedzielny kucharz
Krewetki z sosem chili i pomidorkami cherry 145

podgotowanych i zamrożonych) 250 g pomidorków koktajlowych / cherry 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny pęczek natki pietruszki 4 - 5 łyżek słodkiego sosu chili oliwa do smażenia Krewetki odmrażamy. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pomidorki koktajlowe (przekrojone na połówki) i sos chili oraz sok z cytryny(...)Smażymy około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. mnie najbardziej krewetki smakują z chlebkiem ciabattą z sosem z octu balsamicznego :) Ale możemy je podać także ze zwykłymi tostami albo ryżem. krewetki z sosem chili i z pomidorkami

Bon Appetit Małgorzaty
Krewetki z czosnkiem i natką 129

posiekaną natką pietruszki to chyba najprostszy i zarazem najlepszy sposób na ich przygotowanie. Nie chwaląc się wyszły przepyszne... i bardzo szybko znikały z talerza.   Składniki: 250 g krewetek, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju, Fit&Easy Family. Przygotowanie:      Krewetki rozmrażamy i opłukujemy zimną wodą. Następnie mieszamy(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat  i wykładamy na nie krewetki. Skraplamy je sokiem z cytryny przed podaniem

Aga w kuchni