Dzisiaj pomysł na przepyszny i szybki obiad lub kolację, czyli krewetki w sosie pomidorowym. Przypominam, że krewetki, które mają wprawdzie chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto(...)nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk. Składniki na 3-4 porcje: 700 g dużych krewetek świeżych lub mrożonych (500 g obranych) 120 g masła klarowanego 70 g cebuli 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego 100% 1 łyżeczka suszonej bazylii
Ola la LCHFUwielbiam takie dania – krewetki sos serowy, mniam. Jeśli macie mrożone krewetki to zalać je wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Następnie odlać. Polać krewetki sokiem z połowy cytryny. Dowolny makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić i zachować ciepły. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło dodać mąkę i vegetę. Szybkim ruchem wymieszać i lekko(...)ciągle mieszać do momentu aż się zagotuje. Nie może być żadnych grudek. Dodać gałkę muszkatołową i pokrojoną drobno chilli. Sos doprawić solą i pieprzem. Do sosu wrzucić odcedzone krewetki i gotować 1 minutę, można ciut ciut mniej. Jak długo gotować zależy od wielkości krewetek. Krewetki nie lubią długiego gotowania bo będą twarde. Teraz już tylko potarte sery
Kuchnia Pokoleńwarzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta curry czeka w spiżarce, jest i mleko kokosowe. Mrożona fasolka i krewetki są wszędzie. Niech się dzieje curry! Krewetki szybko odmrażamy na sicie pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się z nich warstewki lodu. Pozbawiamy krewetki ogonków, kroimy każdą krewetkę ostrym nożem wzdłuż na pół, zostawiamy(...)odmrażania. Czekamy aż płyn znowu zacznie się gotować i od tego czasu gotujemy od przykryciem kolejne 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucamy do naszego warzywnego curry odsączone krewetki, mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty – dłużej nie trzeba. Próbujemy całości i leciutko dosalamy. Podajemy gorące curry na ryżu – białym, brązowym, czerwonym, dzikim, albo z chlebkami naan
Karo in the Kitchenwersja Pad Thai z krewetkami :) Przepis na dwie spore porcje: 1/2 opakowania makaronu ryżowego House of Asia 20 średnich krewetek najlepiej surowych 2 łyżeczki suszonych krewetek 2 jajka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 kostki tofu 1 limonka 2-3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka brązowego cukru 5 łyżek sosu tamaryndowego(...)patelni do paelli. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego szalotkę i czosnek. Cały czas mieszać i uważać aby się nie przypaliły. Dodać tofu i łyżeczkę suszonych krewetek. Po około minucie dodać surowe krewetki. Podsmażać aż się lekko zarumienią i wyjąć na chwilę na bok. Dodać paprykę. Za chwilę na patelnię wrzucić makaron ryżowy. Polać go sosem
Jemy PijemyKREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ Krewetki to jedne z moich ulubionych owoców morza. Tym razem proponuję je wam w delikatnej miodowo-sojowej marynacie. Przygotowanie: 25 min. Marynowanie: 1 godz. Dla 4 osób: 24 krewetki tygrysie* 3 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego(...)miodu Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki) Sól i pieprz Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc). Szalotkę i czosnek obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLekka sałatka z krewetkami w pięknych barwach. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili Sałatka w pięknej kompozycji Składniki : 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku ½ opakowania mix sałat ½ opakowania rukoli 3 łyżki oliwy extra vergin 1 papryczka chili 50 ml białego wina (wytrawne) Sól morska oraz pieprz(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krewetki myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy w naczyniu, dodajemy 3 łyżki oliwy, około 10 cienkich plasterków chili, wyciskamy czosnek, solimy oraz pieprzymy. Całość mieszamy i odstawiamy
Sprawdzone przepisy kulinarneduże krewetki ( moje po obraniu miały 200 gram ) 50 gram masła 2 łyżki świeżej natki pietruszki 4-5 ząbków czosnku sól, cytryna, pieprz cayenne, oliwa z oliwek Obieranie: Krewetki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Oderwij pancerzyk od główki , obetnij ją za pomocą noża. Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca w którym(...)była głowa zdejmij skorupkę. Oderwij nóżki. Na koniec oderwij ogon. Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Rozchyl usuń cienką ciemną żyłkę. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą noża delikatnie ją podważając. Tak samo usuń żyłkę która znajduje się pod spodem krewetki ( jest biała ). Krewetki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz. Sposób wykonania: Do miseczki
Darcia w kuchniciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej. Nie jest to piwo, które mogę pić bez czegoś dobrego do jedzenia. Tym razem na "to coś" wybrałam krewetki. Jednak nie chodziło mi tylko o podanie, ale o ugotowanie krewetek w tym piwie. Jeżeli można w winie, to dlaczego nie w piwie? Jak możecie się domyślić okazało(...)mojej kuchni) pomidorów i kilku dodatkowych składników, które akurat były pod ręką. Do podania na obiad wybrałam ryż, ale bagietka maczana w sosie też będzie doskonałym wyborem. Gorąco polecam :) Krewetki gotowane i podane ze stoutem Składniki dla 2 osób: 20 szt. krewetek królewskich (oczyszczonych, bez głów i pancerza; najlepiej surowych) 1 mała cebula 1/2 ząbka czosnku 1 średni
Pełny talerzszpinakiem, pomidorami i makaronem shirataki Co należy przygotować? deskę do krojenia ostry nóż dwie miski patelnię garnek 2 łyżki SKŁADNIKI: 2 garści (wybaczcie, nie pamiętam ile było g. :)) krewetek - ja miałam tym razem Grenlandzkie pęczek zielonych szparagów cytryna zioła prowansalskie sól i czarny pieprz podwójny filet z piersi kurczaka 4 garści świeżych liści szpinaku 390g (jeden kartonik) krojonych(...)wodą, do której wkładamy uprzednio odsączony i opłukany makaron shirataki i gotujemy około 5-7min. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i wrzucamy umyte i lekko osolone krewetki (jeśli kupujecie krewetki, które są "w całości", pamiętajcie, aby uprzednio oczyścić je z oczu i wnętrzności :)), a zaraz po nich pokrojone w spore kawałki szparagi (odcinamy zdrewniałe końce
Spektrum SmakuKrewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem to klasyka. Kocham krewetki w każdej wersji, ale w klasycznej – chyba najbardziej Gdy tylko mam gorszy dzień, przyrządzam to danie. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt – sami spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 20 – 26 surowych krewetek (ok. 250 g) 3 – 4 ząbki czosnku 1 mała(...)papryczka chili 1 mały pęczek natki pietruszki 1/4 szklanki białego wina 2 czubate łyżki masła sól + świeżo zmielony pieprz pieczywo – domowe tosty, bagietka. Wykonanie: Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka
Moja pasja smakuKrewetki, owoce morza stają się dość popularne jako przekąska. Najlepsze to świeże. Wcześniejszy post prezentuje przygotowanie świeżych krewetek. Zajrzyjcie TU W tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 15 krewetek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań(...)białego wytrawnego wina (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki bagietka, WYKONANIE: Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania TU . Na patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy obrane krewetki. Smażymy na małym ogniu z jednej strony przez około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek
W kuchennym oknie EwyKrewetki w cieście to idealny pomysł na kolację dla dwojga! Pyszne, miękkie i lekko chrupiące krewetki - perfekcyjna przekąska. Pomysł na poniższe danie z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam ze strony kuchnia Lidla . Składniki: 200 g tygrysich krewetek sól, pieprz papryka ostra sok z cytryny 3 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mleka 1 całe jajko 2 łyżki wiórek kokosowych(...)sobą połączyć. Pod koniec mieszania przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 2. Każdą krewetkę namoczyć w cieście (najlepiej, aby nie była to zbyt gruba warstwa + w cieście nie zamaczać ogonków !) i wrzucić na głęboki tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, aż krewetki zmienią kolor na delikatny złoty. Usmażone krewetki przełożyć na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
UgotowaćCzego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie! Będziemy potrzebować (na 4 porcje): 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk Najsmaczniejsze będą krewetki świeże, niemrożone, o szarej barwie i błyszczących pancerzykach. Krewetki można przyrządzać w całości(...)smakują najlepiej. Jeżeli jednak stawiamy na wygodę jedzenia warto je obrać i oczyścić. Każdą krewetkę dokładnie umyć, odciąć głowy i obrać delikatnie z pancerzy. Następnie delikatnie naciąć każdego skorupiaka na środku grzbietu i oczyścić z jelita. Tak samo postąpić z żyłą po stronie brzusznej. Oporządzone krewetki przepłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę. Marynata: 1 papryczka
Food SquareKrewetki z makaronem w sosie pomidorowym. Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym z sałatką z rukoli Makaron z Krewetkami w Kremowym Sosie Pomidorowym Składniki: Na makaron: 400 g makaronu (np. fettuccine, spaghetti, tagliatelle) 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych) 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 puszka krojonych pomidorów(...)smaż przez 1 minutę, aż będzie aromatyczny. Dodaj krojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodanie krewetek : Dodaj krewetki do sosu i gotuj przez około 3-4 minuty, aż będą różowe i jędrne. Wlej śmietanę i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos będzie kremowy
Moja Książka Kucharskaform").hide()} Polecam Wam także inne przepisy: – makaron z pesto i pomidorkami – makaron bolognese – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron MAKARON Z KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE(...)tagliatelle lub innego – 2-3 ząbki czosnku – 3-4 łyżki serka mascarpone – pół szklanki krojonych pomidorów z puszki – 1/4 szklanki tartego parmezanu + dodatkowy parmezan do podania – 15-20 obranych krewetek (z ogonkami lub bez) – sól i pieprz – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1/2 łyżeczki płatków chilli – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem
nietylkopasta.pl