flaki - 557 przepisów (strona:24/38)

Malina z rozmarynem 183

wpół do piątej rano. Ciemno, zimno... Cieszę się ogromnie, że na co dzień już nie muszę tego robić. Spotkanie? Było krótsze, niż myślałam (na szczęście), za to nudne jak flaki z olejem (jak mawia Babcia). Ale swoje odsiedziałam, uśmiechałam się nawet; myślę, że całkiem przyjaźnie. Po czym spędziłam kolejne trzy godziny w pociągu... Tu dwie panie konduktorki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
379. Naleśnikowa sobota + 20 faktów o mnie 138

weszłam do piwnicy ponieważ uroiłam sobie, że mieszkają tam trolle. (taaa, mała to było jeszcze z dwa lata temu xd) 18. Nie lubię rosołu, a co jeszcze dziwniejsze, lubię flaki(zn. się tylko te rzadkie, maczane z chlebem <3) 19. Zawsze byłam bardzo dociekliwym dzieckiem tak więc tajemnica świętego mikołaja dość szybko została przeze mnie odkryta. 20. Początki

More food, love and dreams
#Wyzwanie10jaków 154

zostawia nic :-). 5. Brzydki jak noc listopadowa.  Zdecydowanie brzydki jak nowe logo Polski, jakby flaga była brzydka... lepsze jakieś zygzaki (jeśli nie widzieliście, wygooglajcie sobie). 6. Nudne jak flaki z olejem. Jak serial-tasiemiec Moda na sukces. 7. Kłamie jak z nut.  Kłamie jak dziecko, które zjadło czekoladę/babeczkę/coś słodkiego, a się tego wypiera

Pora coś zjeść
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 195

stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli.  Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest?  Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Pub Św. Michał - opinia 194

ukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała.  Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem i dodatkami. Po chwili

Pasja Smaku
Dietetycznie: sałatka z kurczakiem w pesto. 360

najkrócej na ogniu, jednak musimy uważać żeby nie była surowa i uwaga! absolutnie nie nakłuwamy mięsa w trakcie smażenia, straci wtedy swoje wszystkie cudowne sosy i będzie niedobrym flakiem - no więc gdy pierś jest gotowa, zdejmujemy ją z ognia i kładziemy na desce. Dajemy jej 3-5 min żeby jeszcze doszła i zamknęła w sobie wszystkie soki (jeżeli od razu(...)pokroimy problem flaka zamiast pysznego mięsa do nas powróci). Po 3-5 min kroimy w paski i kładziemy na naszej sałacie. Całość polewamy drugim kubeczkiem pesto. Pyszne

Brzuszki Łakomczuszki
na szybko żurek z białą kiełbasą z multicooker... 70

sztuki, papryczka ostra 2 suszone mini, kucharek 1 łyżka, woda 2 litry, zakwas żurku 1 butelka szklana, śmietana 100 ml 12 %, sól do smaku Białą kiełbasę sparzoną obrać z flaka, pokroić w kostkę, cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić, do misy urządzenia wlać olej rzepakowy, pokruszoną suszoną ostrą papryczkę, wsypać pokrojone dodatki, program pieczenie 160 C na 12 minut, zamknąć

W Mojej Kuchni Lubię
kiełbasa pieczona z warzywami z airfyer... 80

odrobina, papryka zielona 3 sztuki większe, cebula 3 sztuki większe, czosnek 1 główka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżeczki Kiełbasę świeżą (u mnie śląska) obrać z flaka, przekroić nie za mocno na połowę wzdłuż i natrzeć papryką ostrą i słodką. Do kosza frytownicy włożyć papier do pieczenia, położyć kiełbasę i trochę spryskać olejem rzepakowym i zamknąć kosz

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron w sosie pomidorowym z białą kiełbasą i fetą 86

pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy do niej rozdrobnione ząbki czosnku i małe kawałki surowej kiełbasy (wyskubywane z flaka), mieszamy i smażymy wszystko do zrumienienia. Kiełbasę z cebulą zalewamy passatą, dodajemy oregano, cukier, sól i pieprz, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, często mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej

Kardamonovy
Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym 89

gram mieszanki końcówek twardych włoskich serów ( pecorino, parmezan) Obrałam cebulę i pokroiłam drobno. Szparagom odłamujemy końcówki i kroimy w plasterki, główki odkładamy. Przecinamy kiełbasy, tak aby zdjąć z nich flak ( osłonkę ) i robimy z mięsa drobne kuleczki. Na gorącą patelnie wlewamy oliwę ( tak ze 3 łyżki) i podsmażamy cebulę, dodajemy kulki z miesa układając jedna koło drugiej. Podsmażamy całość, delikatnie

Kuchnia na wzgórzu
Biała kiełbasa zapiekana w sosie porowym 176

część biała i kawałek jasnozielonej, bez ciemnych liści) 20ml śmietany 18% 200ml śmietany 36% sól, pieprz-po płaskiej łyżeczce łyżka chrzanu łyżka masła łyżka oleju Robimy! Kiełbaski gotujemy, zdejmujemy flak, układamy w brytfance. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Pora drobno siekamy na półkrążki i przesmażamy 5 min, podlewamy wodą i dusimy do miękkości kolejne 15 min. Dodajemy obydwie śmietany, przyprawy

Latosiowydom
Tagliatelle carbonara z salsiccia 106

smaku Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować wodę od gotowania, a makaron włożyć z powrotem do garnka. Masło rozpuścić na patelni. Salsiccia wyjąć z flaka i pokroić. Następnie smażyć kiełbasę na maśle. Pokroić boczek w kostkę i zrumienić na drugiej patelni. Dodać do kiełbasy . Dodać kiełbasę z boczkiem do makaronu. Wbić jajka, wsypać parmezan, pietruszkę

codojedzenia
na szybko pyszny, prosty bigos... 234

ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając. Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku dodać cukier, paprykę

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowo-paprykowa z siedzuniem a'la flaczki 113

Jesień to czas na nowy polski sport czyli grzybobranie. Mój tata odkąd pamiętam co roku jeździł na grzyby w lasy zielonogórskie przywożąc całe kosze przeróżnych grzybów

Bernika - moj kulinarny pamietnik
pyszna grochówka z kiełbasą... 102

zagotować. Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut. Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut. Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia. Grochówka

W Mojej Kuchni Lubię