wpół do piątej rano. Ciemno, zimno... Cieszę się ogromnie, że na co dzień już nie muszę tego robić. Spotkanie? Było krótsze, niż myślałam (na szczęście), za to nudne jak flaki z olejem (jak mawia Babcia). Ale swoje odsiedziałam, uśmiechałam się nawet; myślę, że całkiem przyjaźnie. Po czym spędziłam kolejne trzy godziny w pociągu... Tu dwie panie konduktorki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeweszłam do piwnicy ponieważ uroiłam sobie, że mieszkają tam trolle. (taaa, mała to było jeszcze z dwa lata temu xd) 18. Nie lubię rosołu, a co jeszcze dziwniejsze, lubię flaki(zn. się tylko te rzadkie, maczane z chlebem <3) 19. Zawsze byłam bardzo dociekliwym dzieckiem tak więc tajemnica świętego mikołaja dość szybko została przeze mnie odkryta. 20. Początki
More food, love and dreamszostawia nic :-). 5. Brzydki jak noc listopadowa. Zdecydowanie brzydki jak nowe logo Polski, jakby flaga była brzydka... lepsze jakieś zygzaki (jeśli nie widzieliście, wygooglajcie sobie). 6. Nudne jak flaki z olejem. Jak serial-tasiemiec Moda na sukces. 7. Kłamie jak z nut. Kłamie jak dziecko, które zjadło czekoladę/babeczkę/coś słodkiego, a się tego wypiera
Pora coś zjeśćstoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli. Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest? Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw
Chilli Czosnek i Oliwaukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała. Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem i dodatkami. Po chwili
Pasja Smakunajkrócej na ogniu, jednak musimy uważać żeby nie była surowa i uwaga! absolutnie nie nakłuwamy mięsa w trakcie smażenia, straci wtedy swoje wszystkie cudowne sosy i będzie niedobrym flakiem - no więc gdy pierś jest gotowa, zdejmujemy ją z ognia i kładziemy na desce. Dajemy jej 3-5 min żeby jeszcze doszła i zamknęła w sobie wszystkie soki (jeżeli od razu(...)pokroimy problem flaka zamiast pysznego mięsa do nas powróci). Po 3-5 min kroimy w paski i kładziemy na naszej sałacie. Całość polewamy drugim kubeczkiem pesto. Pyszne
Brzuszki Łakomczuszkisztuki, papryczka ostra 2 suszone mini, kucharek 1 łyżka, woda 2 litry, zakwas żurku 1 butelka szklana, śmietana 100 ml 12 %, sól do smaku Białą kiełbasę sparzoną obrać z flaka, pokroić w kostkę, cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić, do misy urządzenia wlać olej rzepakowy, pokruszoną suszoną ostrą papryczkę, wsypać pokrojone dodatki, program pieczenie 160 C na 12 minut, zamknąć
W Mojej Kuchni Lubięodrobina, papryka zielona 3 sztuki większe, cebula 3 sztuki większe, czosnek 1 główka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżeczki Kiełbasę świeżą (u mnie śląska) obrać z flaka, przekroić nie za mocno na połowę wzdłuż i natrzeć papryką ostrą i słodką. Do kosza frytownicy włożyć papier do pieczenia, położyć kiełbasę i trochę spryskać olejem rzepakowym i zamknąć kosz
W Mojej Kuchni Lubiępokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy do niej rozdrobnione ząbki czosnku i małe kawałki surowej kiełbasy (wyskubywane z flaka), mieszamy i smażymy wszystko do zrumienienia. Kiełbasę z cebulą zalewamy passatą, dodajemy oregano, cukier, sól i pieprz, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, często mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej
Kardamonovygram mieszanki końcówek twardych włoskich serów ( pecorino, parmezan) Obrałam cebulę i pokroiłam drobno. Szparagom odłamujemy końcówki i kroimy w plasterki, główki odkładamy. Przecinamy kiełbasy, tak aby zdjąć z nich flak ( osłonkę ) i robimy z mięsa drobne kuleczki. Na gorącą patelnie wlewamy oliwę ( tak ze 3 łyżki) i podsmażamy cebulę, dodajemy kulki z miesa układając jedna koło drugiej. Podsmażamy całość, delikatnie
Kuchnia na wzgórzuczęść biała i kawałek jasnozielonej, bez ciemnych liści) 20ml śmietany 18% 200ml śmietany 36% sól, pieprz-po płaskiej łyżeczce łyżka chrzanu łyżka masła łyżka oleju Robimy! Kiełbaski gotujemy, zdejmujemy flak, układamy w brytfance. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Pora drobno siekamy na półkrążki i przesmażamy 5 min, podlewamy wodą i dusimy do miękkości kolejne 15 min. Dodajemy obydwie śmietany, przyprawy
Latosiowydomsmaku Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zachować wodę od gotowania, a makaron włożyć z powrotem do garnka. Masło rozpuścić na patelni. Salsiccia wyjąć z flaka i pokroić. Następnie smażyć kiełbasę na maśle. Pokroić boczek w kostkę i zrumienić na drugiej patelni. Dodać do kiełbasy . Dodać kiełbasę z boczkiem do makaronu. Wbić jajka, wsypać parmezan, pietruszkę
codojedzeniaziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut. W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając. Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku dodać cukier, paprykę
W Mojej Kuchni LubięJesień to czas na nowy polski sport czyli grzybobranie. Mój tata odkąd pamiętam co roku jeździł na grzyby w lasy zielonogórskie przywożąc całe kosze przeróżnych grzybów
Bernika - moj kulinarny pamietnikzagotować. Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut. Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut. Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia. Grochówka
W Mojej Kuchni Lubię