flaki - 557 przepisów (strona:31/38)

Sos do makaronu z salsiccia i portabello 284

łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiemanej natki pietruszki Pokrój portabello w paski i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Wyjmij grzyby z patelni na talerz i włóż kiełbasę wyjętą z flaka i pokrojoną. Dodaj pokrojoną dymkę i czosnek i smaż przez 5 minut. W między czasie zalej pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory

codojedzenia
Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe 258

się "przegryzły" odcinamy kawałki foli spożywczej i za pomocą wyciskarki (takiej do kremów) bez nakrętki wyciskamy wałki kabanosów następnie rolujemy szczelnie folię wokół powstałych wałków mięsa tworząc tzw. sztuczny flak        5. skręcamy brzegi i owijamy szczelnie sznurkiem        6. gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną 384

szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać

królestwo garów
Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym 206

szczypta soli, szczypta pieprzu 0,5 kg mąki łyżka oleju ciepła woda garść ściętej rzeżuchy jogurt naturalny kawałek białego sera (ewentualnie) łyżka majonezu Surową białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem. Ściągamy flak i rozdrabiamy widelcem mięso, dodajemy białko, szczyptę soli i pieprzu oraz zeszkloną na oleju cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie możemy zrobić sos i dać

MarciochaKucharzy
Rosół z mięsnymi pierogami 255

czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu. Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować

MarciochaKucharzy
Tajska kwaśna zupa z wołowiną i flakami 204

Byliśmy w my’o’taj na kolacji. I stamtąd przynieśliśmy pomysł na zupę. Pomysł, bo przepisu w karcie nie uświadczysz, ale smak i kilka

slodkokwasnapl
Japońskie jedzenie Madame Wu 175

być już podarta na strzępy.  Chodzi o to żeby wrzucić sałatę, przemieszać wszystko kilka razy i zdjąć z ognia na tyle szybko żeby się z sałaty nie zrobił flak  - ma być nadal chrupiąca, ale ma też być ciepła.  A na koniec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkanocna biała kiełbasa 221

połączenia składników.  Jelita naturalne przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut.    Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą. Skręcamy niewielkie kiełbaski. W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez 30 min parzymy kiełbaski - pamiętajmy by się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 210

minut. Sładniki muszą się idealnie ze sobą połączyć,masa musi mieć konsystencje spójną,zwartą i kleistą. Po wyrobieniu masy nakładamy na maszynke nasadke masarską.Na nasadke naciągamy flak i napełniacie go mięsem skręcając cały czas powstałe kiełbaski. Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie. Gotową surową białą kiełbase możemy mrozić albo parzyć.Bialej kielbasy nie gotujemy

w mojej kuchni
jabłka pieczone z kaszanką... 170

łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając aby nie przeciąć jabłka do jabłek nałożyć wystudzoną kaszankę

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz z kaszanką 235

bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 kaszanek z kaszy gryczanej suszony majeranek Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około

Bon Appetit Małgorzaty
Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem 266

dodaję jajka oraz oliwę wyrabiam na jednolitą masę. Gotową wkładam do woreczka i pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło - w tym czasie przygotowuje kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę po czym dodaję kaszankę i ja podsmażam, dodaję roztarty w dłoni majeranek oraz doprawiam pieprzem ( w razie

Basia w kuchni
Kaszanka na grilla z jabłkiem, cebulką i majerankiem 214

białej ) 2 duże cebule  4 jabłka (użyłam papierówki ) majeranek  boczek parzono wędzony (można pominąć ) 8 plastrów  folia srebrna do owijania  SPOSÓB WYKONANIA : - kaszankę obieramy z flaka, kroimy na grubsze plastry - jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę - cebulę kroimy w drobną kostkę - na kawałku srebrnej folii układamy kawałki kaszanki dodajemy garść cebuli i jabłka i to posypujemy

Basia w kuchni
Kotlety z kaszanki 257

Ostatnio dowiedziałam się z hejterskiego komentarza, że wpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą , albo podana pod postacią kotletów mielonych. Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych , aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANKA Z KASZANKI, ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY KISZONEJ 344

wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania