flaki - 557 przepisów (strona:28/38)

Dżem z brzoskwiń 185

Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta – szybka i smaczna przekąska 295

Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukina faszerowana kaszanką 136

posolić w środku i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszankę obrać z flaka i pokroić na grubsze plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i przyrumienić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Potem dodać pokrojoną kaszankę i smażyć aż się

Monia miesza i gotuje
Młode ziemniaki z salsiccia i sadzonym jajkiem 133

włóż do garnka z wodą. Zaczekaj z kłosami. Gotuj końcówki szparagów 4 minuty, po czym dodaj kłosy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zdejmij flak z kiełbasy. Pokrój salsiccia na plasterki i zrumień na maśle. Dodaj pokrojoną w krążki szalotkę i smaż aż cebula się zeszkli, a kiełbasa będzie dobrze zrumieniona. Dodaj kiełbasę do ziemniaków

codojedzenia
KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE CHRZANOWYM 229

ząbki czosnku 1 całe jajko liść laurowy ziele angielskie chrzan (do smaku) śmietana 18% sól pieprz majeranek 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu)  Wykonanie: Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, solą . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść

Walijskie Pichcenie
Cebula faszerowana z grilla 137

lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, ułożyć na durszlaku i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć środki cebul. Na spodzie cebuli powstanie dziura, którą należy zasklepić kawałkiem cebuli. Kiełbasę wyjąć z flaka, rozgnieść. Wypełnić cebule kiełbasą. Skropić olejem. Grilować na tacce.  Pozostałe kawałki cebuli poddusić na tłuszczu z papryką, doparwiając do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania cebuli z grila zainspirowało

królestwo garów
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 226

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa chrzanowa z pulpecikami z białej kiełbasy 184

Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak. Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Oczywiście jak ktoś sam robi sobie białą kiełbasę to nie musi psuć kiełbasek i odłożyć trochę mięsnej

Monia miesza i gotuje
Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie 250

Wołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Flaczki jak za dawnych lat 175

Hej! Dziś prawdziwy rarytas i hit każdej imprezy od wielu lat. Cóż więcej dodać? Może tylko tyle, że popularność trwa do dnia dzisiejszego. Co to jest

Tylko pysznie
z kiełbasy, jajek pyszna pasta do chleba... 155

pęczek, majonez 7 łyżek, pieprz mielony - ile potrzeba, sól - ile potrzeba jajka ugotować na twardo, obrane zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku kiełbasę drobiową wiejską obrać z flaka, zmielić w maszynce do mięsa do zmielonych jajek na drobnym sitku pieczarki obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka, masło na patelni roztopić, zeszklić cebulę pokrojoną, dodać pieczarki i podsmażać

W Mojej Kuchni Lubię
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 176

zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min. Lekko studzimy. Kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w plasterki/półplasterki. Boczek kroimy w paski i podsmażamy z obu stron, na patelni. 2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki. Pozostałe

Kuchnia MagdaLeny
Ziti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem 434

smaku Dodatkowo wióry parmezanu grzanki z bułki Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 4 minuty. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją w plasterki. Dodaj do pieczarek i smaż aż kiełbasa się lekko zrumieni. Jeśli masz za małą patelnię użyj garnka np. żeliwnego. Wlej pomidory. Rozpuść przecier

codojedzenia
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 128

więc nie potrzebuje więcej czasu, aby móc go podać. Kromki pieczywa podpiekamy na suchej patelni z obydwu stron. Każdą z białych kiełbas kroimy wzdłuż, nie przecinając z jednej strony flaka, tym samym będziemy mieć płaską kiełbaskę, którą grillujemy z obydwu stron. SKŁADANIE: Jedną z kanapek smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy na niej kiełbaskę, makaronowego burgera i zakrywamy kolejną kanapką posmarowaną sosem

MamaOskarka
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie pomidorowym 393

sosie pomidorowym /porcja na 4 osoby 5-6 sztuk białej kiełbasy surowej 2 puszki pomidorów olej do smażenia sól, pieprz, natka pietruszki lub bazylia ryż Białą kiełbasę wycisnąć z flaka dzieląc na porcje. Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Dodać pomidory z puszki, doprawić i gotować, aż sos się nieco zredukuje. Pod koniec dodać natkę pietruszki lub bazylię

Pieguskowa Kuchnia