Specjalnie dla moich dzieciaczków przygotowałam dziś ciasto o wdzięcznej nazwie "dyskoteka" lub "kryształek". Jest to biszkopt kakaowy/czekoladowy przełożony masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam dodatkowo gorzką czekoladą i kolorową posypką cukrową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz na imprezy, zwłaszcza imprezy dla dzieci, bo jest bardzo kolorowe. Jeszcze się też nie spotkałam(...)komuś nie smakowało. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 galaretki w różnych kolorach (np. żółtka, zielona i czerwona) 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny 150ml wody Polewa: 4 łyżki śmietany 30% 100g gorzkiej
Waniliowe Improwizacjejesień, bo oprócz smakowicie przyprawionej dyni, ma w sobie konfitury z wiśni, które swym smakiem przypominają o niedawno minionym lecie. Pychotka Zachęcam do wypróbowania! Składniki (na małą foremkę tortownicy): Biszkopt (potrzebujemy takie trzy): 1/3 szklanki (80 ml) zwykłej mąki pszennej (może być też np. orkiszowa typ 550) 1 łyżka (15 ml) brązowego cukru (lub ksylitolu albo erytrytolu) 1 łyżka(...)cukru z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/ Dodatkowo: sok z połowy cytryny 1/2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem roślinnym. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy
Lamarida.plprzetestowania tego przepisu, z pełnym przekonaniem, ale na razie bez kategoryzowania. Kompozycja przyjemna, lekka i wyważona. Masa delikatnie kwaskowata dzięki jogurtowi greckiemu. W tym lekkim kremie chrupiące beziki.. Biszkopt wyraźnie migdałowy, po nasączeniu przyjemnie wilgotny. Konfitura żurawinowa, lekko winna, przełamuje słodycz całości. I pestki granatu, chrupiące i soczyste jednocześnie. I cieszą oko. Moje ciasto nie było planowane(...)też zamawiane na szczególną okazję. Po prostu wykorzystałam chwilę wolnego czasu. Macie chwilkę do wykorzystania? Zapraszam. Biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Na poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny i łyżką cukru Masa jogurtowo
Kronika PiekarnikaJabłecznik z kokosem to jedno z tych ciast z jabłkami, którego smak długo się pamięta. Ciasto jabłecznik z kokosem zawiera w sobie dużo jabłek, delikatny biszkopt i przyjemnie chrupiącą warstwę kokosa na wierzchu. Dość proste wykonanie i niezbyt długa lista potrzebnych składników powinno zachęcać do przygotowania tego ciasta z jabłkami. Jabłecznik z kokosem składa się z 3 warstw i jego(...)jest, trzeba tylko zachować kolejność wykonania podaną w opisie. Najpierw najlepiej przygotować warstwę z jabłek, gdyż to zajmuje najwięcej czasu. Następnie powinna być zrobiona warstwa kokosowa i na koniec biszkopt, który będzie na spodzie ciasta z jabłkami . Biszkopt piecze się tylko 15 minut i na gorącym układa się pozostałe warstwy, dlatego muszą one być przygotowane wcześniej. Z przepisu wychodzi pyszna
Kuchcik gotujebiszkoptowe przełożone są pyszną karmelową bitą śmietaną z dodatkiem borówki amerykańskiej. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Na wierzchu ułożyłam owoce sezonowe. Ten tort jest wyśmienity! Składniki na biszkopt: - 6 jajek w temperaturze pokojowej -nieco więcej niż połowa szklanki uniwersalnej mąki pszennej Szymanowskiej typ 480 POLSKIE MŁYNY -nieco więcej niż połowa szklanki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru(...)mieszać tak długo ,aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godzin ,a najlepiej na całą noc. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Do miseczki przesiać i wymieszać obie mąki, ziemniaczaną oraz Uniwersalną
Z Kuchni Do KuchniCiasto Pijany Błazen składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego masą budyniową z adwokatem oraz warstwą brzoskwiniową, a także bitej śmietany z czekoladą na wierzchu. Jest bardzo smaczne i efektowne. W sam raz na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości czy niedzielne popołudnie. Jeśli lubicie ciasta z lekką nutą alkoholu, to z pewnością przypadnie wam do gustu. Składniki na ciasto Pijany Błazen(...)Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 180 g cukru (3/4 szklanki) łyżka oleju płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy) 2 szklanki mleka (szklanka o pojemności 220 ml) szklanka ajerkoniaku
e-PrzepisyKulinarneBiszkopt z borówkami. Gdy mamy pod dostatkiem borówek to naprawdę musimy się nimi cieszyć. Oto urocze ciasto biszkoptowe z borówkami, które wykorzystuje świeże owoce (chociaż poza sezonem możemy użyć mrożonych). W rzeczywistości wydaje się, że w tym cieście jest więcej borówek niż ciasta , ale to problem, z którym można żyć! Borówki śmiało możemy zastąpić jagodami . Delektujmy się biszkoptem z borówkami(...)łączymy delikatnie za pomocą łyżki. Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu kładziemy borówki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy biszkopt przez 50 minut lub do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia. Lekki i delikatny biszkopt wypełniony pysznymi borówkami. To dekadenckie ciasto wysadzone soczystymi owocami jest doskonałym dodatkiem do kawy
Zdrowy Styl JoannyNasze ciasto czekoladowe z bananami na biszkoptach, to idealny deser dla wszystkich fanów ciast bez pieczenia. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto na zimno z pysznym czekoladowym kremem, które przygotujesz w 20 minut! Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i szukasz bardzo prostego i nowego pomysłu, koniecznie zobacz nasz przepis! Ciasto czekoladowe z bananami na zimno Do wykonania tego szybkiego ciasta będziesz(...)podania po ok. 1,5 godziny przebywania w lodówce. Do kremu polecamy użyć mieszanki czekolady deserowej i gorzkiej. Dzięki temu, masa nie będzie bardzo słodka. Do naszego ciasta użyliśmy biszkoptów okrągłych, ale jeśli wolisz lub masz pod ręką, użyj biszkoptów podłużnych. Przepis na ciasto z bananowe z czekoladą bez pieczenia, to jeden wielu pomysłów na pyszne desery na zimno jakie
Kuchnia Na WypasieBardzo szybki i prosty sernik na zimno z serkiem mascarpone na biszkoptach, zatopiony w galaretce z wiśniami. Pyszne ciasto bez pieczenia, które uda się każdemu. Sernik możesz oczywiście wykonać z ulubionymi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, ananasem … Zobaczcie sami! Składniki na sernik z mascarpone i wiśniami. Podane składniki na tortownicę o średnicy około 24 -26 cm. Sernik w 100g(...)około 325 kcal. Śmietanka oraz serek mascarpone muszą być koniecznie mocno schłodzone. Spód z biszkoptów. 250g biszkoptów Masa serowa: 500 g serka mascarpone (koniecznie mocno schłodzonego) 300 ml śmietanki 30% (koniecznie mocno schłodzonej) 1 biała czekolada (100g) 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Góra. 1 opakowanie czerwonej galaretki (na 500ml wody) 1,5 szklanki wrzącej wody (375ml) 500g wiśni
Ania gotujeBardzo smaczne, lekkie ciasto, składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu bawarskiego oraz warstwy galaretki i zatopionych w niej owoców. Jeśli chodzi o krem bawarski - jest to krem nieco podobny do słynnej Panna Cotty, ale jest od niej bardziej puszysty, a konsystencję ma wręcz piankową. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami. To był mój pierwszy raz z kremem bawarskim, i choć(...)pucharkach i podać z owocami lub musem owocowym. A do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce lata - u mnie są to borówki i czereśnie. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 25 g mąki ziemniaczanej Nasączenie: sok z połowy niedużej cytryny 50 ml wody 1 łyżeczka cukru Krem bawarski: 5 żółtek
Opowieści z piekarnikaBiszkopt, masa budyniowa i prażone płatki migdałów. Dodatkowo, biszkopt nasączyłam kawą. Wyszło pysznie. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i zechcecie wypróbować. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Oczywiście jak zawsze, czekam na Wasze opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżki cukru 1 żółtko 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 kostka masła Dodatkowo: 150 g. płatków migdałów Wykonanie: Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli. Kiedy piana będzie sztywna, powoli wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Na koniec
Agusiowe smakołykisię udał - ciasto zniknęło z blaszki w jeden dzień - tak wszystkim smakowało. Zrobię je znowu na zbliżające się urodziny córeczki :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI : BLASZKA 24 x 24 cm BISZKOPT: 3 jajka 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia FRUŻELINA: 1 kg wydrylowanych czereśni 1/4 szklanki soku z cytryny 0.5 szklanki(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki żelatyny KREM: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru + 1 opakowanie podłużnych biszkoptów WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO CIASTA. 1. Przygotuj biszkopt: całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę; 2. Następnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość zmiksuj
Prosty przepis naTort Oreo to tort komunijny dla chłopca, który uwielbia ciasteczka Oreo. Tort uzupełniłam o warstwę czekoladową. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt jasny (średnica 23-24 cm): 7 jajek ¾ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)Następnie dodaję po jednym żółtku mieszając na niskich obrotach. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki na biszkopt ciemny
Słodki sentyment