dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut(...)szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec Copyright © Smaczny.pl Składniki: Ciasto: 30 dag mąki
Praktyczna pldumna, bo stanowił dla mnie zupełnie nowe wyzwanie i chyba poradziłam sobie całkiem nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni(...)przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy
Ratunku obiadrabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie(...)smak tych ostatnich owoców dominuje w musie. Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust. Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm
Smakołyki Berenikipysznym kremem z mleka w proszku i serków homogenizowanych. Jest niezwykle delikatne, kremowe, bardzo ładnie i elegancko wygląda-zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku. Składa się z delikatnego biszkoptu, kremu, biszkoptów a wszystko to oprócz kremu nasączone jest mocną kawą. Ciasto nada się na każdą okazję, jest bardzo proste i szybkie do robienia, każdy sobie poradzi z jego(...)przygotowaniem Bardzo polecam, jest na prawdę wspaniałe-musicie je zrobić :) \ zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI BLASZKA 25x35CM używam szklanki 250ml BISZKOPT 6 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki ciemnego kakao KREM 300 g masła w temperaturze pokojowej 3 szklanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutegoroczne Święta przygotowałam nowe ciasto, a mianowicie biszkopt z masą ajerkoniakową i sezamową wkładką. Ciasto wyszło wysokie (zrobiłam je na blaszce 18x28cm) i efektowne. Moim bliskim smakowało bardzo, mnie natomiast, jeśli mam być szczera, nie urzekło w 100%. Uważam również, że nie jest to dobry wybór dla początkujących cukierników. Potrzebne jest tutaj lekkie wyczucie w postępowaniu oraz wyczuciu czasu(...)uwagi na to, że ciasto bardzo smakowało moim bliskim oraz z zamiarem przygotowania go ponownie…. być może w nieco okrojonej wersji – widzę go bardziej z 2 warstwami biszkoptu (każdy z 3 jajek, bez amoniaku i dodatku octu; ewentualnie lekko naponczowany) przełożone sezamkową masą, z masą ajerkoniakową na wierzchu, już bez dodatkowej polewy. Inspiracja:www.facebook.com/slodkoslone4/posts/pfbid0SUsFMJQ1kXo19Jvf4trwmHng5nu76fpBq9uYW3ianqPdESkkDyMJxhDFvsx9K7HWl Biszkopt kakaowy
Smaki Na TalerzuPyszne, typowo imprezowe,czy świąteczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, powideł śliwkowych, czekoladowej masy śmietanowej z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie, masy śmietanowej z mascarpone oraz bezy. Ciasto jest słodkie, choć nie przesłodzone. Wysokie i podzielne. Baaardzo dobre. Jest też nieco pracochłonne, ale nie jakoś przesadnie. Przygotowanie ciasta warto rozłożyć sobie na 2 dni. Chodzi przede wszystkim(...)możesz śliwki namoczyć krótko w herbacie lub ciepłej wodzie – na tyle, by nieco zmiękły. Polecam to ciasto na święta i różnego rodzaju uroczystości. Szklanka o pojemności 250 ml Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Beza: 5 białek
Smaki Na Talerzuwiadomych względów, tylko dla dorosłych Inspiracja na to ciasto pochodzi z jednej z książek kulinarnych siostry Anastazji. Jest to druga propozycja na blogu na tego typu ciasto z rodzynkami . Biszkopt jasny: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej (4 lekko kopiaste łyżki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju Biszkopt kakaowy: 4 jajka(...)słoiku mniej więcej do połowy) 200-250 g czekolady mlecznej 1-2 łyżki śmietanki kremówki Dodatkowo: konfitura morelowa Ciasto Rodzynkowiec – wykonanie: Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na całą noc. Biszkopt: W misie miksera umieszczamy cukier oraz całe jajka, miksujemy przez kilka minut, aż do powstania jasnej, puszystej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość. Wlewamy wodę oraz olej. Na koniec dodajemy
Smaki Na TalerzuCiacho dla miłośników czekolady. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, pyszna wkładka z wafelków prince polo, orzechów i wiórków kokosowych, a to wszystko oblane grubą warstwą polewy czekoladowej. Ciacho wychodzi wysokie i podzielne. Składniki blaszka 25/35: biszkopt: 7 dużych jajek, 1 szklanka cukru, 140 g mąki pszennej, 50 g kakao, wkładka wafelkowa: 6 białek, 1 szklanka cukru, 100 g mielonych orzechów(...)nasączenia: 1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, 3/4 szklanki wody, polewa: 100 ml śmietanki 30%, 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianym kakao. Ciasto
kulinarne odsłony patiCiasto Cappuccino jogurtowe to prawdziwie pyszna eksplozja smaków, która przeniesie Cię do włoskiej kawiarni. Połączenie delikatnego biszkoptu orzechowego, kremowego jogurtu gotowanego o smaku cappuccino i czekolady tworzy prawdziwie królewski deser. To doskonały wybór na specjalne okazje, zarówno na co dzień, jak i święta. Składniki na ciasto Cappuccino jogurtowe: Biszkopt orzechowy: 3 jajka rozmiar L 80 g mąki arachidowej lub zmielonych(...)jajka rozmiar L 3 opakowania budyniu waniliowego (3 x 40 g) 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki cappuccino (np. waniliowego) 150 g cukru Dodatkowo: około 80 g biszkoptów 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu Przygotowanie Biszkopt Orzechowy Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich
e-PrzepisyKulinarnedelikatności kremu i słodyczy pijanych śliwek. Idealne na specjalne okazje. Przepis jest bardzo popularny i pewnie już o nim słyszeliście, jednak pewnie nie próbowaliście go w takim wydaniu. Puszysty biszkopt kakaowy przełożony lekkim kremem budyniowym z nutką piernika i pijane śliwki w czekoladzie na wierzchu to doskonały wypiek na święta. Ciasto Pijana Śliwka – eksplozja smaków w każdym kęsie(...)Składniki na ciasto Pijana Śliwka: Biszkopt: 6 jajka rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 1200 ml mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej 150 g cukru 2 łyżki żelatyny 150 ml wody łyżka przyprawy
e-PrzepisyKulinarneelegancki wypiek, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Takie ciasto doskonale sprawdzi się zarówno jako deser na co dzień, jak i na specjalne okazje. Puszysty i mięciutki makowy biszkopt, soczysta frużelina wiśniowa i delikatna jogurtowa pianka tworzą niepowtarzalną harmonię smaków, która rozpływa się w ustach. Czerwień wiśniowej frużeliny pięknie kontrastuje z ciemnym makiem i bielą pianki jogurtowej, formując wspaniałą kompozycję(...)która przyciąga wzrok. Makowa Panienka z wiśniami Składniki na Makowa Panienka z wiśniami: Biszkopt: 6 jajek rozmiar L 200 g mielonego maku 120 g cukru 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki ekstraktu migdałowego Frużelina wiśniowa: 400 g wiśni (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
e-PrzepisyKulinarneSernik z książki Siostry Anastazji, ale z moimi zmianami :) ciacho składa się z czekoladowego biszkoptu nasączonego kawą, krem cappucino, w środku sernik z kulkami orzechowymi, ponownie krem i biszkopt. Na wierzchu polewa czekoladowa. Składniki blaszka 25/33 : Biszkopt: jajka 7 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 140 g, kakao 50 g, Krem cappucino: mleko 500 ml, cukier(...)czekolada gorzka 50 g, Do nasączenia: kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, woda ok 3/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, Dodatkowo: Orzechy włoskie do ozdoby, Sposób przygotowania: Biszkopt : jajka oddzielić Białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować na najwyższych obrotach miksera. Następnie do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Suche
kulinarne odsłony patiPrzepyszne ciasto z jednym z moich ulubionych kremów - karpatkowym! Krem ten idealnie komponuje się z owocami i galaretką, więc tu po prostu nie mogło nie być pysznie :D Kakaowy biszkopt też świetnie współgra z całą resztą, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać to ciasto na biszkopcie jasnym. Teraz żałuję, że nie zrobiłam takiego ciasta w sezonie(...)truskawki, ale w następnym sezonie na te owoce na pewno nie omieszkam :) Tymczasem póki trwa sezon na maliny wykorzystajcie to i zróbcie sobie takie właśnie ciasto, nie pożałujecie, obiecuję! :) Biszkopt kakaowy : 4 jajka 140 g cukru 120 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 60 ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem karpatkowy : 600 ml mleka 3 żółtka
Opowieści z piekarnikaDziś na niedzielny stół wjechał sernik z owocami ;) Robi się go ekspresowo. Wystarczy blachę wyłożyć biszkoptami. Ja akurat wykorzystałam ścinki z biszkoptu, który nasączyłam kawą, ale ten etap można pominąć. Masa serowa jest również bardzo łatwa do przygotowania. Z racji że to sezon owocowy powrzucałam maliny i borówki. Wyszedł przepyszny letni serniczek. Polecam przepis :) SPÓD Biszkopt(...)biszkopty ok. 300 g Lekko słodzona kawa SER 1 kg sera półtłustego 400 g Jogurtu greckiego *można również użyć dobrej jakości zmielonego twarogu, wtedy nie blendujemy tylko razem z jogurtem dodajemy do jajek. TRZEBA RAZEM ZBLENDOWAĆ 2 jajka Szklanka cukru Opakowanie cukru waniliowego Sok z 1 cytryny 1 budyń śmietankowy Kostka masła - rozpuścić Oraz dowolne sezonowe owoce WYKONANIE: 1. Blaszkę
Pani na desergalaretkę, takich jak ananas, papaja czy kiwi. Możesz również dodać nieco aromatów (np, cytrusowych lub waniliowych) do warstwy z serków lub nasączyć nimi biszkoptowy spód. Jeżeli nie chcesz przygotowywać biszkoptu, możesz zrobić galaretkowca bez pieczenia, którego dolną warstwę będą tworzyć biszkopty lub herbatniki. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute(...)galaretkowiec Forma o wymiarach ok. 32 x 23 cm Masa: 3 różnokolorowe galaretki (u mnie agrestowa, truskawkowa i brzoskwiniowa) 2 bezbarwne galaretki (lub cytrynowe) 600 g waniliowego serka homogenizowanego Biszkopt 3 jajka szczypta soli 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 100 g drobnego cukru Jak zrobić galaretkowiec Zrób kolorowe galaretki Każdą z kolorowych galaretek rozpuść
okolicepalnika.pl