biszkopt - 18139 przepisów (strona:95/1210)

Bananowa rozpusta 138

myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko zwykłym konsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci? Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie. Pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka, och! Czy to nie brzmi jak bananowa rozpusta?! Do tego kieliszek delikatnej Pravdy o smaku brzoskwiniowym.. mmm..  Czy Wy również lubicie(...)niej dumni. Występuje w wielu smakach, a ten brzoskwiniowy jest naprawdę niezwykle delikatny i nie dominujący. Myślę, że polubią go nawet mężczyźni, którzy raczej skłaniają się ku czystej. :) Potrzebujemy: Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

MamaOskarka
Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą 401

serowym kremem, który świetnie smakuje z bezą. Torcik bardzo mi smakuje, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać :). Nie jest trudny, ale troszkę jest z nim zachodu, ponieważ pieczemy dwa biszkopty, z czego jeden z bezą, ale uważam, że warto! Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą(...)ostrożnie wyjąć z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Blaszkę umyć i znów wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Do przygotowanej blaszki przełożyć pozostałe ciasto, wyrównać i piec jak pierwszy biszkopt. Beza: 5. Około 10 minut prze końcem pieczenia drugiego biszkoptu zacząć przygotowywać bezę. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i lekko ubić je mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier

Mała Cukierenka
Biszkopt szpinakowy z kremem i truskawkami 258

nudy ? W takim razie to zielone ciacho z truskawkami jest dla Was. Bajeczne połączenie zieleni, bieli i czerwieni. Jest nie tylko smacznie, ale  i pięknie. Polecam Wam niebanalny biszkopt. Biszkopt w wersji "na zielono", z dodatkiem szpinaku. Szpinak nadaje biszkoptowy nie tylko kolor, ale sprawia również, że ciasto jest wilgotne. Myślę, że takim zielonym biszkoptem zaskoczycie gości(...)całą pewnością wypiek przypadnie im do gustu. PRZEPIS NA BISZKOPT SZPINAKOWY  Z KREMEM I TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt: 300 g mrożonego szpinaku - brykiet 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem mascarpone: 150 g białej czekolady  375 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek galaretka ( krystaliczna

kolorowotorcikowo
Ciasto "Pijak" 224

Ciasto "Pijak " to jedno z tych ciast, które zawsze się udają i są pewniakami na imprezach.  Jest to puszysty biszkopt nasączony wiśniówką i dżemem wiśniowym przełożony kremem budyniowym, a całość udekorowana jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha, Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego. Oryginalny przepis zakładał przełożenie biszkoptu dżemem brzoskwiniowym. Moim zdaniem wiśnie(...)mąki pszennej(3 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) nasączenie 120 g ciepłej wody 50 ml wiśniówki dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego 100 g czekolady 100 g okrągłych biszkoptów 50 g masła Ciasto 1 :  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę wraz

Ciasta z tradycjami
ŁABĘDZI PUCH 211

jest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości.   SKŁADNIKI  (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 2 kajzerki, 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych(...)wiórków 3 łyżki cukru Poncz: Szklanka przegotowanej wody dwie łyżki cukru sok z cytryny Dodatkowo: Frużelina malinowa lub słoiczek dżemu malinowego (może być inny), Rafaello  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki

RAROSSA
Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym 504

oczywiście możemy użyć innego smaku, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś(...)deserów) 1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier

Mała Cukierenka
MINI TORCIKI ŚMIETANOWO-MALINOWE 302

Mini torciki z kakaowego biszkoptu oraz masy śmietanowej i nadzienia malinowego, nie tylko świetnie się prezentują, ale są także pyszne. Do tego są mało pracochłonne, a to za sprawą gotowego nadzienia malinowego Lauretta od firmy Kandy. Nam pozostaje tylko upiec biszkopt i ubić śmietanę. Idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta to idealne rozwiązanie(...)pracy - ułatwiają pracę w kuchni i to bardzo! Z pewnością jeszcze nie raz sięgnę po nadzienie malinowe, gdy nie będę miała czasu lub ochoty na przygotowanie własnego. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietanki 36% 2 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO WIELU SMAKÓW – z jabłkami, pomelo i kajmakiem! 249

Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę. Zastanawiasz się dlaczego użyłam pomelo? Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe do zjedzenia pomelo(...)grejpfruta, który nie każdemu odpowiada. Zapraszam Cię po przepis, który znajdziesz poniżej Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g schłodzonego masła 1 jajko szczypta soli Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Jabłka: 1 kg jabłek (lub 1/2 kg jabłek i 1/2 kg pomelo) 4 łyżki cukru

Via Gusto
CIASTO KUBANKA 243

Bardzo pyszne ciasto na bazie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi co świetnie przełamuje słodycz   oraz śmietanki kremówki. Wbrew pozorom nie jest to ciężkie ciasto, biszkopt jest wilgotny, a krem delikatny, mimo, że na bazie masła i budyniu no i bita śmietana która jest przysłowiową kropką nad „i” , i świetnie łączy się z całością. Idealne ciasto(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Biszkopt ( forma 25x30cm): 4 jajka ( osobno białka i żółtka) ⅔ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem budyniowy: 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej

Słodkie zapomnienie
Makowa rolada z kremem cynamonowym 219

Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix(...)wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Mieszamy czas 30s/obr.3. Blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelewamy na blachę. Wygładzamy całość. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) ok. 10 minut , do lekkiego zezłocenia. Na blat rozkładamy czystą ścierkę na którą przekładamy biszkopt. Biszkopt na ścierce kładziemy

Themo przepisy
Ciasto cioci Basi (bez pszenicy) 237

które są na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne, takie ciasto będzie wspaniałym deserem. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcję na blachę o wymiarach 35cm x 20cm mierząc od spodu): Biszkopt: 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Krem: 750 ml śmietanki(...)deserowej  oraz 1 puszka kajmaku  ok. 200 g łuskanego słonecznika 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Wykonanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Najlepiej rano upiec biszkopt a wieczorem zabrać się za krem. Biszkopt musi sobie kilka godzin poczekać zanim zostanie przekrojony. Oddzielamy białka od żółtek i z odrobiną soli, stopniowo dosypując cukier ubijamy białka na sztywną

Kawa z mlekiem
Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone 568

ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Możemy użyć też innej formy ja użyłam(...)kwadratowej formy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie To działa – poważnie   Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Zaparzamy herbatę (1/3 kubka) dodajemy do herbaty około 3 łyżek syropu z brzoskwiń – nasączamy biszkopt dolną warstwę, zostawiamy

MojaQchnia.pl
TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY 250

smakowity, nie jest przesłodzony, więc nawet osoby nielubiące tortów z chęcią go zjedzą. Smak borówkowy jest intensywny, a świeże borówki w masie śmietanowej przełamują jej słodycz. Do tego ciemny biszkopt, dzięki dodatkowi kakao jest wilgotny i też nie jest za słodki. Oprócz tego, że tort świetnie smakuje, również super się prezentuje ze względu na fioletowy kolorek 💜 Tort wart polecenia! Składniki(...)tortownica 16 cm) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli Masa borówkowa : 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 1 galaretka niebieska Frugo ok. 150 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru pudru 1-2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa

Kuchnia MagdaLeny
Orzechowy jabłecznik z kremem 284

cały rok, a jednak to właśnie teraz najbardziej kuszą, aby przyrządzić z nich...np. taki jabłecznik, jaki Wam dziś prezentuję :). Dlaczego nazwałam go orzechowym? Bo przygotowałam go na orzechowym biszkopcie. Taki biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączenia. No i wspaniale komponuje się z pysznym, jabłkowym nadzieniem. Wierzch ciasta stanowi delikatny budyniowy krem i polewa(...)czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci ;). Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier

Opowieści z piekarnika