biszkopt - 17572 przepisów (strona:92/1172)

Torcik porzeczkowy 198

porzeczkowym na bazie frużeliny i serka mascarpone. Całość rozpływa się w ustach i smakuje wyśmienicie. Sekret pysznego smaku tkwi w delikatnym i miękkim biszkopcie przełożonym doskonałym, lekko kwaskowym kremem porzeczkowym. To połączenie doskonałe! Korzystajmy z dobroci porzeczki, na którą aktualnie mamy sezon, ponieważ jest bardzo zdrowa i doskonale komponuje się(...)użyłam w tym przepisie. Formy wykonane są bardzo dobrze i przede wszystkim zajmują niewiele miejsca Możecie je kupić tutaj . Torcik porzeczkowy Drukuj przepis Czas gotowania: 12 Składniki Biszkopt: -7 jajek -1 szklanka cukru -1 szklanka maki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Frużelina porzeczkowa: -500 g czerwonej porzeczki -1 szklanka cukru -2 łyżki soku z cytryny -płaska łyżka

Marta Gotuje
Ciasto z truskawkami i galaretką 230

dużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami:) Czas wykonania: 3 h (+3 h oczekiwania) Ilość porcji: 15 – 18 kawałków (forma 37 cm x 24 cm) Składniki: Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany Dodatkowo: 500 g truskawek(...)galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać cukier i żółtka. Całość jeszcze chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką (ważne, aby mieszać ciasto w jedną stronę). Na spód formy do pieczenia

KuchniaWeDwoje.pl
Torcik z serkiem mascarpone i malinami 765

Składniki: Biszkopt: 2 jaja; 1/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej; 1 łyżka kakao; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki białego cukru; Szczypta soli. Nasączenie biszkoptu: 1/4 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka cukru pudru; 1 - 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny. Masa mascarpone: 250 g serka mascarpone; 1 galaretka(...)wody) + 350 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia).   Dodatkowo: Tortownica o średnicy 22 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania : Upiec biszkopt.  Białka jaj oddzielić od żółtek.  Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Dodać olej i szczyptę soli i przy pomocy miksera wymieszać.  Żółtka wymieszać z sokiem

Gospodyni Miejska
Tort Ferrero Rocher 136

najlepsze. Dodatkowo zrezygnowałam z orzechów laskowych ponieważ jestem na nie uczulona. Oczywiście jeśli je lubicie możecie ich użyć, ja zastąpiłam je płatkami migdałowymi. Tort Ferrero Rocher Składniki: Ciemny biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza czekoladowo-migdałowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego(...)gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej Dodatkowo: 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki likieru czekoladowego 4 pokruszone słodkie wafelki do lodów płatki migdałów Do przygotowania biszkoptu i bezy użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy

PatiGotuje
Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami 7537

Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami Składniki: Biszkopty: 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru

Mała Cukierenka
Ciasto podwójnie orzechowe z wafelkami 187

Piekąc to ciasto postawiłam na orzechy, dużo orzechów;) Biszkopt upiekłam z dodatkiem kakao, do tego masa na bazie serka mascarpone utartego z nutellą oraz podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Masa przez dodatek nutelli jest dosyć słodka, dlatego drugą masę stanowi m.in kwaśna śmietana wymieszana ze zmielonymi orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami. Kawałki wafelków oddzielają również obie masy, co daje bardzo przyjemny efekt(...)Konsystencją ciasto różni się nieco od Mlecznego Wafelkowca . To jest zdecydowanie bardziej „tortowe”, i choć po schłodzeniu ciasto jest zwarte i tak zalecam jedzenie łyżeczką;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa nutellowa: 250 g serka mascarpone

Smaki Na Talerzu
Tort kajmakowy z krakersami 197

Puszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać(...)związku z tym, radzę dekorować go w miarę sprawnie Przez to nie ma zdjęć kwiatków, które „zdobiły” wierzch tortu Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 750 g serka mascarpone 500 g kajmaku (masa krówkowa) 400 g śmietany kremówki 30% Krem

Oryginalny smak
CIASTO Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ, GALARETKĄ I MANDARYNKAMI 211

Składniki na 1 biszkopt cienki: 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna) Składniki masy śmietankowej: 1 litr śmietany kremówki 36 % 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki gorącej wody Dodatki: powidła 5 mandarynek 3 opakowania galaretek wiśniowych  Sposób wykonania biszkoptu: Upiec(...)cienkie biszkopty. Żółtka jaj wybić do małej misy. Białka wybić do dużej misy i wstawić do lodówki, po schłodzeniu ubić na sztywną masę dodając cukier i cały czas mieszając. Do ubijania białek użyłam blendera Braun MQ9. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Orzechanki 162

zamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały ORZECHANKI:) Są super ! ! ! Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h Ilość porcji: 32 sztuki Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 250 g margaryny (1 kostka) 50 g masła (¼ kostki(...)łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 kubek gęstej kwaśniej śmietany 18 % Dodatkowo: 600 g orzechów włoskich Przygotowanie:   Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto „bounty” z krówkową wkładką 887

szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni biszkopt i dopiero wtedy przygotowałam polewę kakaową. Powiem wam, że wyszło bardzo ciekawe połączenie. Mimo, że kajmaku nie było dużo, to był on delikatnie wyczuwalny i fajnie przełamywał się z masą(...)kokosową. No i ta polewa mój mąż jest jej największym fanem. Osobiście też bardzo ją lubię za ten intensywny kakaowy zapach i smak Pomimo mokrej masy nasączyłam biszkopt herbatą bez cukru, dzięki temu ciacho pozostało cały czas wilgotne. Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 3 jajka – 3 łyżki cukru – 2 łyżki mąki

Relaxtime
Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym 268

nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru krem: śmietanka 30% 1 litr cukier puder 1 szklanka kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki  mus: brzoskwinie w syropie 1 puszka(...)żelatyna 10 g wrząca woda 60 ml do nasączenia: syrop z brzoskwiń woda 60 ml Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem z końcówką ubijającą lub mikserem na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo łyżką cukier i miksuję aż piana będzie błyszcząca. Po tym czasie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek

Kuchnia Viki
Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami 1168

Kakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super. BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu KROKANT: 150 g orzechów włoskich(...)żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 krokantu KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY: 100 g masy kajmakowej 2 szklanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 krokantu Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić

https:KKuchniaMniam
Bez pieczenia -truskawki z czekoladą biszkoptami otoczone. 114

taką skalę wykładzinę z biszkoptów robiłam po raz pierwszy. Były desery w mniejszych miseczkach czy też pucharkach. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i iść w rozmiar, a co? :) Jak na sezon przystało są truskawki. A z czym truskawki najlepiej smakują? Wiadomo z czekoladą i bitą śmietaną, jednak tą drugą postanowiła trochę odchudzić. 150 g okrągłych biszkoptów 2 herbaty truskawkowe szklanka(...)się zaparzyły. Czyste obrane truskawki, osuszone na ręczniku rozgniatamy, najlepiej dłonią i przekładamy na sitko. Chodzi o pozyskanie soku, w którym będziemy rozprowadzać żelatynę. Miskę wykładamy dokładnie folią. Biszkopty maczamy w chłodnej herbacie i wykładamy nimi spód i boki miski. Gdy pozyskamy tak około 1/3 szklanki soku można namoczyć  w nim żelatynę, gdy napęczniej podgrzewamy i mieszamy aby się

Dieta moja pasja
Prawdziwe włoskie tiramisu 963

włoskie tiramisu to oczywiście metafora, bo czym jest prawdziwe włoskie tiramisu? W samej swojej ojczyźnie ma co najmniej kilkadziesiąt odmian, w zależności od regionu. To, co je łączy to biszkopt, mascarpone, espresso i amaretto. W kuchniach na całym świecie trwają spory, czy do prawdziwego włoskiego tiramisu dodawać śmietanę, czy jajka. Ja Was obudzę (tiramisu znaczy z włoskiego ocknąć się, obudzić(...)poderwij mnie”) prawdziwym włoskim tiramisu z moich podróży. Składniki: ok. 300g podłużnych biszkoptów 750 g sera mascarpone dobrej jakości 4 łyżki cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej ok. 50 ml likieru amaretto (ewentualnie innego alkoholu, np. rum, whisky, ale jeśli nie macie amaretto, to najlepiej użyć zwykłej wódki, do której dodacie kilka kropel aromatu

Pociąg Do Kuchni
Tort urodzinowy 624

Tort urodzinowy z owocami i kremową masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Klasyczny, tort z dwóch warstw biszkoptu i dużej ilości sezonowych owoców (borówek amerykańskich i poziomek) jest prosty do przygotowania. Idealny na urodziny zarówno dla dzieci i dorosłych! Mój tata w lipcu skończył 79 lat. Ta szczególna rocznica nie mogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego(...)biszkopcie, przełożonego lekką, śmietankową masą. Polecam! Jak przygotować najlepszy tort urodzinowy z owocami i bitą śmietaną? Przepis na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody Przepis na krem do tortu. Masa: 300 g sera mascarpone 330 g śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię