rozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty, krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo(...)alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto. Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 60 g mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej 120 g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy
Made By Mom And SonCiasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :) Składniki na biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej opis biszkoptu: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać(...)żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy. Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 % 1 galaretka truskawkowa opakowanie borówek amerykańskich Opis na pierwszy
Bon Appetit Małgorzatytort brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten pyszny tort :) Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24cm): 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Krem: 1 puszka(...)brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji) 200 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem morelowy poncz do nasączenia biszkoptów dowolne dekoracje Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt: Obie mąki przesiać przez sito. 2. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite
Kuchnia domowa Anifanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych) 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki(...)mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DO DEKORACJI: wiórki kokosowe do obsypania tortu świeże truskawki (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłoż papierem do pieczenia (samo
Słodko-Słony Świat Ilonyspecjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;) Składniki: (na tortownicę) Biszkopt: - 8 jaj - szklanka mąki tortowej - szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej czekolady Namoczenie biszkoptu: - mocna czarna herbata(...)dodawać do masy obie mąki, kakao oraz starkowaną gorzką czekoladę, mieszając delikatnie łyżką. Po dokładnym wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę. Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu do piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka razy) o blat/podłogę . 2.Krem Budyń robimy według przepisu na opakowaniu. Po wystygnięciu ucieramy z masłem
Gotuj Z Muzykądniu, w którym dotarły do mnie włoskie biszkopty do tiramisu mój syn od razu wypowiedział "Kiedy zrobisz Tiramisu Mamo?" On uwielbia wszystko ma smak tiramisu :) Miało być normalnie, klasycznie i bez udziwnień i tak też się stało. Z podanych proporcji wyszło 4 miseczki, które zniknęły w kilka chwil. Ale to było dobre, mimo iż w grudniu już nie mogę patrzeć(...)słodkie :) Oryginalne włoskie produktu możecie zdobyć w sklepie Mantini , jak dla mnie bardzo dobra jakość produktów, które dotarły ekspresowo i świetnym stanie, nawet makaron się nie połamał, a biszkopty nie pokruszyły, bo o te produkty najbardziej się bałam, o resztę byłam spokojna :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście
Blondynka GotujeMarysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam. Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki: Biszkopt:: 3 duże jajka (lub 4 średnie) 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)mleczną) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Biszkopt: Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy - ciągle ubijając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom
Słodka StronaBiszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką... Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta. A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany. Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce. Pyszny początek sezonu truskawkowego! Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 100 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 6 łyżek gorącej wody; 250 g białego cukru; 10 g proszku do pieczenia; Łyżka masła do wysmarowania(...)przygotowanej formy wlać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Przekroić na pół. W międzyczasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić. Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera), dodać cukier i ubijać
Gospodyni Miejskamasy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie wielki wyczyn :D Biszkopt : 8 jajek 1 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 15 dag zmielonych orzechów(...)śmietan-fixy Poncz: 2/3 szkl wody cukier waniliowy 1/3 szkl. cukru 1 kieliszek spirytusu 2-3 łyżki rumu Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy
charlotte gotujerodzinnej uroczystości, z zadowoleniem zawołała "o ciasto piastowskie!", a my niczego nieświadomi zapytaliśmy: tak, a które...? Bowiem przez tyle lat zawsze nazywaliśmy je po prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba(...)piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm , na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet za bardzo, piekłam z 7, więc 5 będzie idealnie. Przy biszkoptach mam taką zasadę (tak nauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową
Smaczne Zdrowespecjalnie na urodziny moich Kochanych Skarbów. Więc niech nie zmyli was liczba na torcie. Tort był duży i wspólny! Jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Kochane moje Bączki! Składniki: Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru(...)truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko
Malinowe PocałunkiPrzepyszny jabłecznik królewski ze swojskim musem jabłkowym, na delikatnym biszkopcie, przykryty śmietankową chmurką. Całość to świetna kompozycja, idealna na uroczystości, do niedzielnej kawy, albo na słodkie „zachciewajki”. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm): 3 jajka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec(...)ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiam do wystygnięcia. Składniki na warstwę jabłkową: 1 galaretka cytrynowa 250 ml wody 500 g musu jabłkowego Przygotowanie: Galaretkę
Słodki sentymentTort z żelką mango, kremem czekoladowym i kakaowym biszkoptem. To pełen skład tej pychotki. Nie za słodko, smacznie i „kwiatkowo” ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica 20 cm): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam(...)obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty (biszkopt piekę zawsze dzień wcześniej) Do nasączenia: 1 szklanka ostudzonej czarnej herbaty Krem czekoladowy: 150 g czekolady (użyłam
Słodki sentymentmiały dużo czasu na wysuszenie. Po jednym dniu suszenia pomalowałam je jadalnym brokatem rozpuszczonym w niewielkiej ilości alkoholu. Do malowania można wykorzystać również metaliczną farbkę spożywczą . Dzień wcześniej upiekłam biszkopty i przygotowałam galaretkę z owocami. W dniu urodzin wystarczyło już tylko poskładać całość :) Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach 0 średnicy 18 cm. Tort wychodzi dosyć wysoki, spokojnie można pokroić(...)dużych kawałków. Dodatki na przyjęcie z motywem przewodnim jednorożce znajdziecie o tutaj. Składniki na biszkopt 4 jajka 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 utrwalacz do bitej śmietany (można pominąć, ale wtedy tort koniecznie musi być
CiastkozercyShare Pinterest Print Puszysty biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki wymieszany ze świeżymi malinami, a całość przykryta chrupiącą bezą. Pyszne, delikatne ciasto dla dzieci i dorosłych. Idealne na każdą okazję. Zapraszam na biszkopt z kremem, malinami i bezą Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki(...)mascarpone 500 g śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru około 400 g malin Beza: 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem
Oryginalny smak