Torcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy- jagodowy, a jaśniutki z nutą brzoskwini. Może jego wygląd ogólny nie zachwyca, ale już w przekroju prezentuje się ładnie, a i smak ma delikatny i nie mdlący. Bez oporu też podałam go solenizantowi(...)Składniki: Na tortownicę o śr. 26cm: Biszkopt: 4 duże jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżeczki kakao Krem: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 1 duża puszka brzoskwiń (850g) 1 galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów
Kuchnia w czekoladzieMocno alkoholowy, lekko kwaskowy tort z kremem czekoladowo-orzechowym i wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne uroczystości – tylko dla dorosłych. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem(...)czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki oraz kakao
VioletoweKucharzenieTort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego biszkoptu z masą jagodową i śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)fixu 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 300 g jagód Dodatkowo: 8 łyżek likieru o smaku pinacolady CANARI (klik) 200 g borówek amerykańskich Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez
VioletoweKucharzeniesporą część jasnego biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili oczekiwania na tężejącą galaretkę. Składniki : Biszkopt I 7 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Biszkopt II 4 jajka 0,5 szklanki cukru pudru(...)mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 kostki masła 0,5 kostki margaryny 3-4 łyżki cukru pudru dodatkowo: czerwona galaretka i tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt I: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, po czym pod koniec ubijania, gdy piana jest niemal sztywna, powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku
psgotujemyCiasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady(...)opakowania śmietan-fix Na nasączenie: 1 torebka białej herbaty (ewentualnie zielonej lub cytrynowej) rum do smaku Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta ciasto można dodatkowo ozdobić kulkami rafaello WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną
Passions hobbies lifemój pomysł. Niespodzianka się udała i przede wszystkim bardzo smakowała. Przepraszam za jakość zdjęć, wyjątkowo były robione telefonem komórkowym w późnych godzinach nocnych. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao Masa - tabliczka gorzkiej czekolady - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki(...)kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych lentilek - 12-13 wafelków WW - słoik wiśni drylowanych - kawałek czerwonej wstążki Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy kakao i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem
Pan i Pani Smith w kuchniTort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała bardzo burzliwa dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki(...)wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki" Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy
Pan i Pani Smith w kuchniBiszkopt na tort Próbowałam wielu przepisów na biszkopt, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. (Z przepisu Bakeholic ) Pięknie wyrósł, jest puszysty i pyszny. SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju szczypta soli WYKONANIE(...)ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę. Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go. Biszkopt kroimy dopiero
The Sweet DamselZnane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania Składniki Biszkopt 1 - 3/4 szklanki mąki - 1/4 mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem(...)śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów - 2 śmietan fix - 3 łyżki cukru polewa 1/2 kostki margaryny - 100 g nutelli Sposób przygotowania 1. - Biszkopty Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier cały czas miksować dodawać po jednym żółtku mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem
W królestwie smaków Beatykażdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki(...)śmietankowego, 500 ml mleka, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną
Tradycyjna kuchnia KasiByły już bezy z wody po ciecierzycy , przyszedł czas na biszkopt... ;) Gdy przy robieniu bez zauważyłam, że ubita woda zachowuje się identycznie jak ubite białka musiałam spróbować zrobić biszkopt na bazie tej piany. Brzmi łatwo i przyjemnie, prawda? Jednak...robiłam ten biszkopt 3 razy...i "udał się" dopiero za czwartym. "Udał się", bo we wcześniejszych piana opadała i robiła się(...)wodnista po dodaniu mąki i rozpoczęciu mieszania. Za czwartym razem udało mi wymieszać biszkopt tak, że piana nie opadła, nauczona też przez wcześniejsze próby piekłam go w bardzo niskiej temperaturze, prawie tak jak bezy. W trakcie pieczenia nawet wyrósł! Jednak potem stopniowo opadał...Koniec końców zdecydowałam się dodać tutaj ten przepis, bo z czwartej próby jestem jak do tej pory
chili & sugarstołach. Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie , wiedziałam, że wyląduje na moim stole :) Na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach, nie tylko wizualne, ale przede wszystkim smakowe - delikatny biszkopt, pomarańczowa galaretka i pyszny mus z czekolady, aromatyzowany rumem. Czy to może nie smakować? :) Połączenie czekolady i pomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam(...)zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :) SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt 2 jajka 70g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 50g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej galaretka z pomarańczami 400 ml soku z pomarańczy 2 pomarańcze 2 opakowania galaretki pomarańczowej Delecta cukier
DefinicjaSmakuWarstwy biszkoptu przełożonego owocami skąpanymi w sherry (w wersji dla dzieci zamieniamy na sok owocowy) , kremem angielskim (tzw. custard) i bitą śmietaną. Pyszności! Od razu zaznaczę, że poniższy przepis pozwala na wykonanie trzech warstw, jeśli jednak, tak jak ja nie macie odpowiednio dużego szklanego naczynia, nie ma się czym przejmować - można zrobić dodatkowe mini wersje w szklanych pucharkach. Spróbujcie koniecznie(...)wysokości 15 cm) : Krem Custard: 1 litr mleka 3,2% 125 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 żółtek 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Dodatkowo: pół słoika dżemu malinowego wino Cream Sherry do nasączenia biszkoptu (hiszpańskie wino wzmocnione, nie mylić z cherry. Można
Domowa Cookierenka Agijesteśmy razem widziała mnie naprawdę pijanego tylko jeden raz ;) Oryginalny przepis z Moje Wypieki mówi, że: 750 g serka mascarpone 4 duże jajka 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 szklana świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto kakao do oprószenia Wszystkie składniki mają być schłodzone. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę(...)Dodajemy mascarpone i likier Amaretto i delikatnie miksujemy (na najniższych obrotach) żeby masy się połączyły. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzamy kawę i studzimy. Biszkopty wykładamy na spód formy w której będziemy robić tiramisu. Pomiędzy biszkoptami będą jakieś tam drobne przerwy, tak ma być. Nie wypełniamy tych przerw okruszkami biszkoptów, tam będzie ser. Kawę wylewamy
Marder&Marder Manufacturenależy, ale nie jest też nie wiadomo jak trudny. jedynie trochę pracochłonny. Ale efekt końcowy - jak sami widzicie - jest wart poświęconego mu czasu. Możecie go skomponować według własnych upodobań. Biszkopty mogą być tylko w jednym kolorze a kolor i smak kremu także. Poniżej podałam przepis na biszkopt, który piekłam z własnego przepisu, nie mniej jednak, jeśli macie swoją sprawdzoną(...)składania misia ułożyć go na naczyniu lub desce, na którym go podamy i pod spód umieścić serwetkę albo papier, gdyż gotowy tort ciężko będzie przenieść na inne naczynie. Składniki: Biszkopt jasny (średnica 26 cm): 5 jajek 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny (średnica 26 cm): 6 jajek 5 łyżek
My simple kitchen