jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak by się mogło wydawać To co, gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone Do przygotowania 3 biszkoptów do tortu będziecie potrzebować: 12 jajek 30 dkg orzechów włoskich 30 dkg cukru trzcinowego (kryształu) 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskich łyżek mąki ryżowej 2 łyżeczek(...)kakao Potrzebny będzie również poncz do nasączenia biszkoptów, na który składa się: 100 ml letniej lub zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka alkoholu Te składniki po prostu ze sobą mieszamy Do przygotowania kremu mascarpone będziecie potrzebować: 400 g śmietanki kremówki (najlepiej 36 %) 500 g serka mascarpone 45 g cukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki
Okiem Blondynki by McBlondiRewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżeczek kakao Krem advocatowy: 300ml likieru advocatowego 600ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1/2 wrzątku 80g cukru pudru Poncz: 1/3 wrzątku(...)łyżka kawy rozpuszczalnej 40ml likieru amaretto Żelka advocatowa: 250ml likieru advocatowego 2 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Dodatkowo: 280g podłużnych biszkoptów bezy do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe
Szalona Kuchnia Ewelinydrobnego cukru do wypieków + 1 łyżka 500 g. mascarpone 2 białka szczypta soli 1/4 szkl. likieru amaretto 2 łyżki karobu (można zastąpić gorzkim kakao) 120 g. podłużnych biszkoptów lady fingers po 1 garści łuskanych orzechów włoskich, laskowych i ziemnych niesolonych Kawę zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw do zaparzenia. Zimną zlej delikatnie bez fusów do innego kubka. Biszkopty pokrój(...)kostkę wielkości około 1-1,5 cm. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na biszkoptach rozsyp wszystkie orzeszki drobno posiekane. Wstaw do piekarnika i piecz w 200°C przez 5 -7 minut, aż biszkopty zaczną się rumienić. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Żółtka umieść w misie miksera, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut. Masa
Delicious PlaceBiszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY Moja propozycja na dziś – biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY Składniki na biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na krem: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania(...)cukru wanilinowego 1 kostka masła 2 szklanki mleka w proszku Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY Wykonanie: Z białek ubić pianę powoli dodając cukier. Do ubitej piany powoli dodajemy żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Gdy będą już żółtka połączone z białkami
Pomysłowa kuchniaUpieczenie rolady i zawinicie w rulon nie jest trudne. Najwięcej trudności sprawia jej rozwinięcie, aby dodać nadzienie i ponowne zwinąć. Nad wersją biszkoptu z sokiem ze szpinaku myślałam od dawna. Nie wiedziałam jaki kolor ciasta uzyskam po upieczeniu. Udało się, kolor jak widać:). Upieczony biszkopt można wykorzystać w inny sposób. Wycinamy z biszkoptu kwadraty lub koła, przekładamy kremem robiąc ciastka(...)roladę ale z gotowego ciasta biszkoptowego zwiniętego w rulon. Z gotowym ciastem miałam większe kłopoty w rozwijaniu o smaku nie wspomnę. W tym przepisie bardziej chcę zachęcić do upieczenia biszkoptu z sokiem ze szpinaku. Można upiec tradycyjny biszkopt, wykorzystując go do tortu. Piękny, oryginalny kolor i co ważne bez dodatku sztucznych barwników. Smak biszkoptu? Jak dla mnie rewelacyjny! Nie czuje
Leśny Zakątekhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na tortownicę o śr 26cm Biszkopt szpinakowy: 4 jajka 200g świeżego szpinaku ½ szklanka oleju 2 szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru Sok z ½ cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt zwykły: 2 jajka 50g mąki tortowej(...)250g serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 100g jagód Krem maślany: 200g masła 1 jajko ¾ szklanki cukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształ 1 kisiel cytrynowy bez cukru (58g) 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2 - 3 łyżeczek kakao Masa budyniowa kokosowa: 2 budynie śmietankowe (40 g) 1/2 szklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym(...)wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościnajczęściej przygotowywanych przeze mnie ciast. Raz, że smakuje bardzo dobrze, a dwa, że nie wymaga użycia żadnych niespotykanych składników (kawa zawsze była w domu;)). Na ciasto składa się biszkopt z dodatkiem kawy zbożowej, zwykły jasny biszkopt, a oba przełożone pyszną budyniową masą na gorąco. Zachęcam do wypróbowania, bo pomimo, iż brzmi zwyczajnie, jest pyszne, wilgotne, mięciutkie, o wspaniałym delikatnym smaku(...)kawy:) Biszkopt kawowy: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków 1/2 szkl. zbożowej kawy 3/4 szkl. mąki 1 łyżka octu 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 cukry wanilinowe
Smaki Na TalerzuPyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę. Ciasto wychodzi bardzo wysokie, ale możecie zrobić go również na jednym biszkopcie i z 1 kg sera. Przepis dostałam od siostry męża. Zapraszam do spróbowania 😃 Składniki (blaszka 36/24,5 ): biszkopt kakaowy ( składniki(...)opakowanie, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier 8 łyżek, wiórka kokosowe 5 łyżek, polewa czekoladowa: mleczna czekolada 1 tabliczka, czekolada biała pół tabliczki, mleko 6 łyżek, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Suche składniki
kulinarne odsłony paticiasto urzeka swoją prostotą i łatwością w przygotowaniu. Miękkie biszkopty przełożone kremem krówkowym o smaku adwocata to połączenie idealne. W sam raz na wszelkie uroczystości lub po prostu jako dodatek do niedzielnej kawy. Polecam :) SKŁADNIKI: BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU KREM: 30 dag masła w temp. pokojowej 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy puszka masy krówkowo adwokatowej(...)Helio) temp. pokojowa ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 0,5 szklanki słodzonej kawy do nasączania POLEWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI Z TEGO PRZEPISU WYKONANIE: Pieczemy 2 biszkopty w formie 25/40 cm. KREM: Szklankę mleka gotujemy, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy i chwilkę gotujemy cały czas mieszając. Nakrywamy folią spożywczą tak, żeby dotykała budyniu. Masło ucieramy na puch, dodajemy
Pani na deserpostacią córki. Tym razem postawiłam na fantazyjne posypki i róż. Wszak to tort dla dziewczynki. Tak powstał tort przekładany śmietaną z mascarpone z truskawkami oraz z masą maślaną . Składniki: biszkopt: - 5 jajek (u mnie wielkość M) - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru masa do przełożenia: - 500 ml śmietanki 36% - 250 g mascarpone(...)dalej miksując. Do ubitej piany dodaję mąkę i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, natomiast boków niczym nie zabezpieczam, ani nie smaruję. Użyłam małej tortownicy, dlatego biszkopt piekłam partiami. Najpierw 2/3 ciasta włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu tortownicę rzucam z wysokości około 30 cm. Następnie upiekłam resztę
Kuchnia co dniauwielbiam. I stwierdziłam, że zbyt rzadko je piekę. Ciasto w każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię ( wolę czarną ), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam, że będziecie(...)zachwyceni, tak jak ja. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml mleka 25 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 kopiaste łyżki cukru pudru 7 kopiastych
IzabelawkuchniBiszkopt z białą pianką i galaretką truskawkową to pomysł na bardzo smaczne i lekkie ciasto. Do biszkoptu nie dodałam proszku do pieczenia, a biała masa składa się z jogurtu greckiego oraz ubitych białek. Warstwa truskawkowa to połączenie musu truskawkowego oraz galaretki. Polecam przygotować poniższe ciasto biszkoptowe, ponieważ jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem 😊 Przy okazji, do warstwy truskawkowej możecie(...)wykorzystać mrożone owoce. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g) 1/4 kostki masła (50 g) biała pianka 3 białka (z jajek o rozmiarze L) 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 4 łyżeczki cukru wanilinowego
UgotowaćSkładniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g chałwy waniliowej dodatkowo około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu dżem porzeczkowy 1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty(...)ozdoby- opcjonalnie małe beziki Wykonanie biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy
MojaQchnia.pl