biszkopt - 17572 przepisów (strona:80/1172)

Torcik urodzinowy 203

Dziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt i krem dałam jeszcze warstwę frużeliny jagodowej. Efekt końcowy bardzo mi się podobał. Dekoracje niestety były kupne, ale nie mam jeszcze takiej wprawy.   To był mój 3 tort w życiu ;-) Podobno wszystkim smakował(...)chyba, że nie chcieli mi zrobić przykrości i tak tylko powiedzieli. ;-) Zapraszam!!!   Składniki na biszkopt: 8 jajek, 1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao (płaskie), ¾ szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju   Składniki ma masę: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru

Passion of Cooking
Tort kokosowy. 146

Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier, miksujemy do momentu aż masa nam się spieni, odstawiamy na kilka minut. Następnie ponownie miksujemy aż masa zrobi się puszysta i kremowa. Po tym czasie stopniowo przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką już(...)opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru Schładzamy śmietankę i serek

Moje-pitraszenie
puchowe ciasto z agrestem 256

ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe ale bardziej podzielne. *foremka 23*23 cm (lub większa) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Uwaga: ilość składników na biszkopt należy podwoić i upiec dwa takie same biszkopty.  na warstwę agrestową(...)śmietanki kremówki słoiczek agrestu (około 300 ml) galaretka agrestowa łyzka cukru pudru na warstwę śmietanową: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort czekoladowo – pomarańczowy 279

czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć biszkopt dwa razy, radzę(...)pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta

Mała Cukierenka
Walentynkowe ciasto z sercem 317

połączenie czekolady z malinami jest strzałek w dziesiątkę. Mam nadzieję, że zasmakuje Twojej drugiej połówce <3   Składniki: (na formę o wymiarach 24x35 cm)   Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia   Krem malinowy: 300 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru(...)Poncz: 1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka Dodatkowo: kilka łyżek frużeliny malinowej cukier puder do posypania     Przygotowanie:   Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać przesianą

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Marchewkowa Bajka 217

delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo- pomarańczowym.  Bardzo lubię takie ciasta i mam nadzieję, że i Wy je polubicie i przygotujecie dla swoich najbliższych na ostatnie dni karnawału.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej pszennej Młynomag, 7 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt makowy: 4 białka(...)ziemniaczanej, 200g masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto słonecznikowe 219

słonecznikiem. Ciasto słonecznikowe jest łatwe do przygotowania. Pamiętajcie o tym, że słonecznik musi być podprażony, bo dzięki temu nabierze mocniejszego smaku.  Składniki na formę 20 x 30/40 cm: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 80 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią masa(...)mleka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią dekoracja 100 g słonecznika 1/2 puszki masy kajmakowej ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu Na samym początku przygotować biszkopt . Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści się to dodawać

Ugotować
Torcik 155

sumie tort miał być inny, ale zostało mi trochę białek po pączkach i wynalazłam przepis na ich wykorzystanie..i też miało ciut inaczej..ale wyszło jak wyszło..Pomysł na biszkopt i masę z białek podpatrzyłam  tutaj ..ja zrobiłam biszkopt w podwójnej porcji ,ale i tak jakiś mizerny wyszedł i musiałam zrobić inaczej niż wcześniej zaplanowałam..Troszkę czasu trzeba poświęcić(...)które wykorzystałam do przełożenia...można także wykorzystać frużelinę malinową lub świeże owoce , a nawet jakiś dżem itp.no i do dekoracji użyłam z braku czasu niestety gotowego kremu z proszku. Biszkopt 6 jajek 120 g cukru 100 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 4 łyżki zimnej w o dy Masa malinowa 1 galaretka wiśniowa  1 szkl.wody maliny  Pianka

Moje domowe kucharzenie
Tort tiramisu 289

Ulubiony włoski deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem amaretto przełożony warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany był inspiracją powstania mojego tortu urodzinowego. A podobno kobiety nie lubią swoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo(...)wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około

Smakowity Blog Kulinarny
Tort czekoladowy z żurawiną 225

żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody(...)papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180oC, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte orzechy zemleć (może powstać „papka”). Biszkopt: 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać

Mała Cukierenka
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami 231

święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc może być nawet i bez okazji :) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)pieczenia  Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 600 ml śmietany 30 %  Dodatkowo: puszka brzoskwiń 50 g wiórek kokosowych płatki migdałów Skworcu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 362

wyglądu też oczywiście, ale najbardziej dlatego, że jak na tort to wcale nie ma przy nim za dużo roboty. A wygląda bardzo efektownie ;) Polecam! :) Tortownica o średnicy 22cm. Składniki: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L ( jeśli mniejsze to 5 sztuk) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g(...)masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy

Czerwona Porzeczka
Tort węgierski 226

wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować ten tort ale w końcu się odważyłam(...)kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany dokładnie z tego przepisu. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzień wcześniej warto również wyjąć masło z lodówki. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki

moj przepis na
Leśny skrzat 202

mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych(...)pracy, mąż niestety nie był zachwycony. Dlaczego leśny skrzat, ze względu na owoce leśne, dzięki którym ciasto jest leciutko kwaśne, orzeźwiające i delikatnie słodkie, a jednocześnie aksamitne. Przepis na biszkopt wzięty z przepisu na Metrowiec . Składniki na biszkopt (duża blacha): 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 z Lidla) 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny) 4 jajka

moj przepis na
Mocno owocowe ciasto biszkoptowe 201

mleka i produktów zawierających mleko, z małą ilością cukru, za to z dużą ilością owoców. Ciasto składa się z 4 warstw i jest na bardzo dużą blachę. Spód to biszkopt, następnie jest mus rabarbarowo-morelowy, następnie blat biszkoptowy i warstwa musu truskawkowego. Ciasto jest mojego autorstwa. Ciasto robi się szybko, tylko trochę trzeba poczekać aż stężeje. Polecam upiec biszkopt(...)zrobić mus rabarbarowo-morelowy wieczór wcześniej. Składniki na formę 38 cm na 25cm: Składniki na biszkopt: 6 jajek (u mnie każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 220 st. Białka oddzielić

moj przepis na